Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Juz kilka razy wedzilem szynke, boczek. Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni razem z piersią z indyka. Solanka zaczęła pachnieć po 10 dniach. Mieso wypłukałem i dałem do wody w celu wymoczenia. 

Ligawa pachnie chyba przesiąkła indykiem.

Na zewnatrz ligawa jest cala jasna. W środku wygląda jak na zdjęciu czyli czerwona...możliwe że ligawa przesiąkła zapachem drobiu?

Messenger_creation_f331b235-9015-4abb-a8dd-fa6c809c8a31.png

Messenger_creation_9882ddfe-7a3f-481e-b4b8-4cd14014d396.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, Artur184 napisał(a):

.możliwe że ligawa przesiąkła zapachem drobiu?

Nie.

 

45 minut temu, Artur184 napisał(a):

Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni

Podaj skład solanki i temperaturę peklowania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922053
Udostępnij na innych stronach

  • 1 kg ligawy wołowej
  • 5 czubatych łyżeczek (52g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro)
  • 2 szklanki (0,5 litra) wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych

Temp. ok 6C na balkonie ok 3 dni plus potem w lodówce resztę dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922081
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.05.2024 o 17:48, Artur184 napisał(a):

Juz kilka razy wedzilem szynke, boczek. Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni razem z piersią z indyka

Pekluj na zwykłej peklosoli bez żadnych dodatków unikniesz podobnej sytuacji.

Poza tym mięso drobiowe pekluj osobno. 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922437
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Poza tym mięso drobiowe pekluj osobno. 

Nie bardzo wiem czemu ma być osobno ? .Nigdy nie peklowałem osobno i żadnych złych przypadków nie zanotowałem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922468
Udostępnij na innych stronach

Coś jest nie teges . Dla mnie 

1. peklowanie na balkonie. Temperaturę 6 stopni to gdzie miałeś i o której . Bo jeżeli na termetrze zaokiennym (a zasada jest że jest w cieniu) to w  pojemniku jak słońce przygrzało to mogło być dużo więcej . Chyba że pojemnik max w cieniu. Ale teraz już są zmienne temperatury . Więc rano było 6 a w południe nie koniecznieW lodówce też mierzymy temperaturę. Temperatura zależy od ustawienia i może być za wysoka . Dla mnie 6 to za  wysoko . 

2. Przy takim peklowaniu zrobił bym nastrzyk.

3. To nie zapach indyka . Jedno i drugie trochę się nadpsuło i pachnie podobnie (piszesz że po 10 dniach solanka była pachnąca) .

4 . Kolor powierzchni to ? wynik odmaczania.? . Te stężenia czasy jakie miałeś dały by wyrób o "normalnej" słoności wystarczy opłukać.  Lepiej trochę pomoczyć w roztworze octu . (niweluje zapach trochę) . Co znaczy u Ciebie odmaczania czy to kilka godzin w wodzie, czy opłukanie.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922493
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Nie bardzo wiem czemu ma być osobno ? .Nigdy nie peklowałem osobno i żadnych złych przypadków nie zanotowałem.

Choćby dlatego że mięso drobiowe traktujemy jako "posiane" bakteriologicznie. 

Poza tym drobiowe nie wymaga aż tak długiego peklowania ponieważ zawiera bardzo mało barwników hemowych. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922513
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, @halusia@ napisał(a):

Choćby dlatego że mięso drobiowe traktujemy jako "posiane" bakteriologicznie. 

Peklosól działa bakteriobójczo czyli zabezpiecza mięso bakteriologicznie. Może doprecyzujmy czy rozmawiamy o peklowaniu czy soleniu.Co do wybarwienia to mała ilość mioglobiny powoduje ,że nie otrzymamy takiego wybarwienia jak w przypadku wp. ale ja mimo to pekluję filet z indyka i udziec.Do fileta używam jedynie słabszej peklosolanki takiej jak do polędwic i polędwiczek , ale czas jest taki sam.Jakiś lekki kolorek się pojawia szczególnie przy udźcu.Na poparcie zdjęcie mielonki z indyka.

post-41296-0-01353100-1587201894_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922525
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.