Artur184 Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Maja 2024 Witam, Juz kilka razy wedzilem szynke, boczek. Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni razem z piersią z indyka. Solanka zaczęła pachnieć po 10 dniach. Mieso wypłukałem i dałem do wody w celu wymoczenia. Ligawa pachnie chyba przesiąkła indykiem. Na zewnatrz ligawa jest cala jasna. W środku wygląda jak na zdjęciu czyli czerwona...możliwe że ligawa przesiąkła zapachem drobiu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Maja 2024 45 minut temu, Artur184 napisał(a): .możliwe że ligawa przesiąkła zapachem drobiu? Nie. 45 minut temu, Artur184 napisał(a): Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni Podaj skład solanki i temperaturę peklowania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur184 Opublikowano 3 Maja 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Maja 2024 1 kg ligawy wołowej 5 czubatych łyżeczek (52g) Peklosmaczku W (mieszanka soli peklującej z niewielką ilością dodatków smakowych do peklowania mięs na mokro) 2 szklanki (0,5 litra) wody kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych Temp. ok 6C na balkonie ok 3 dni plus potem w lodówce resztę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Maja 2024 W dniu 3.05.2024 o 17:48, Artur184 napisał(a): Juz kilka razy wedzilem szynke, boczek. Zapeklowałem ligawe na mokro i trzymałem 10 dni razem z piersią z indyka Pekluj na zwykłej peklosoli bez żadnych dodatków unikniesz podobnej sytuacji. Poza tym mięso drobiowe pekluj osobno. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Maja 2024 (edytowane) 2 godziny temu, @halusia@ napisał(a): Poza tym mięso drobiowe pekluj osobno. Nie bardzo wiem czemu ma być osobno ? .Nigdy nie peklowałem osobno i żadnych złych przypadków nie zanotowałem. Edytowane 5 Maja 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Maja 2024 (edytowane) Coś jest nie teges . Dla mnie 1. peklowanie na balkonie. Temperaturę 6 stopni to gdzie miałeś i o której . Bo jeżeli na termetrze zaokiennym (a zasada jest że jest w cieniu) to w pojemniku jak słońce przygrzało to mogło być dużo więcej . Chyba że pojemnik max w cieniu. Ale teraz już są zmienne temperatury . Więc rano było 6 a w południe nie koniecznieW lodówce też mierzymy temperaturę. Temperatura zależy od ustawienia i może być za wysoka . Dla mnie 6 to za wysoko . 2. Przy takim peklowaniu zrobił bym nastrzyk. 3. To nie zapach indyka . Jedno i drugie trochę się nadpsuło i pachnie podobnie (piszesz że po 10 dniach solanka była pachnąca) . 4 . Kolor powierzchni to ? wynik odmaczania.? . Te stężenia czasy jakie miałeś dały by wyrób o "normalnej" słoności wystarczy opłukać. Lepiej trochę pomoczyć w roztworze octu . (niweluje zapach trochę) . Co znaczy u Ciebie odmaczania czy to kilka godzin w wodzie, czy opłukanie. Edytowane 5 Maja 2024 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Maja 2024 2 godziny temu, arkadiusz napisał(a): Nie bardzo wiem czemu ma być osobno ? .Nigdy nie peklowałem osobno i żadnych złych przypadków nie zanotowałem. Choćby dlatego że mięso drobiowe traktujemy jako "posiane" bakteriologicznie. Poza tym drobiowe nie wymaga aż tak długiego peklowania ponieważ zawiera bardzo mało barwników hemowych. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Maja 2024 (edytowane) Godzinę temu, @halusia@ napisał(a): Choćby dlatego że mięso drobiowe traktujemy jako "posiane" bakteriologicznie. Peklosól działa bakteriobójczo czyli zabezpiecza mięso bakteriologicznie. Może doprecyzujmy czy rozmawiamy o peklowaniu czy soleniu.Co do wybarwienia to mała ilość mioglobiny powoduje ,że nie otrzymamy takiego wybarwienia jak w przypadku wp. ale ja mimo to pekluję filet z indyka i udziec.Do fileta używam jedynie słabszej peklosolanki takiej jak do polędwic i polędwiczek , ale czas jest taki sam.Jakiś lekki kolorek się pojawia szczególnie przy udźcu.Na poparcie zdjęcie mielonki z indyka. Edytowane 5 Maja 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20821-peklowanie-ligawy-na-mokro/#findComment-922525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.