Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

Ponawiam swoją przygodę z wędlinami. 

Kupiłem na próbę na początek około kg schabu i zrobiłem zalewe wg tabeli Dziadka. Z tym że naczynie jakie miałem to 6 litrowy wąski ale wysoki pojemnik plastikowy na żywność i wg tej tabeli powinienem użyć 0,4 l solanki.

Ta zalewa nie przykrywała mięsa w całości więc podwoilem ilość wody jak i ilość peklosoli.

Czas peklowania 6 dni. 

Czy dobrze zrobiłem czy wyjdzie za słone?

Niby stężenie się zgadza więc powinno wyjść ok czy się mylę?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Trismegistos napisał(a):

Niby stężenie się zgadza więc powinno wyjść ok czy się mylę?

 

Pewnie, że się mylisz.

 

10 minut temu, Trismegistos napisał(a):

czy wyjdzie za słone?

Wyjdzie za słone tak najmarniej 2,5x doliczywszy kości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-924292
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, Trismegistos napisał(a):

Czy dobrze zrobiłem czy wyjdzie za słone?

Źle zrobiłeś. Zanim coś zrobisz to pytaj bo niektóre procesy są nieodwracalne .

 

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-924297
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz odlać 300ml peklosolanki, oby szybko. Z pozostałej peklosolanki nabrać ok . 80ml do strzykawki i zrobić nastrzyk polędwicy bo chyba ten element zapeklowałeś a nie schab. Jeśli peklosolanka nie zakrywa mięsa to do pojemnika  możesz włożyć np. butelki lub słoiki celem zwiększenia objętości aż do zakrycia mięsa.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-924309
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Trismegistos napisał(a):

 

Niby stężenie się zgadza więc powinno wyjść ok czy się mylę?

Mylisz się. Stężenie solanki może być takie same , ale ważne jest układu peklosól/(mięso+ peklosól+woda). Powinni się równać ca. 2 % . To stężenie +/-  osiągniesz tylko przy stosowaniu przy danej ilością mięsa  ilością wody i peklosoli   z tabel.  (przy krótkich czasach jest większe ). 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-924316
Udostępnij na innych stronach

W dniu 12.05.2024 o 20:06, Maciekzbrzegu napisał(a):

Mylisz się. Stężenie solanki może być takie same , ale ważne jest układu peklosól/(mięso+ peklosól+woda). Powinni się równać ca. 2 % . To stężenie +/-  osiągniesz tylko przy stosowaniu przy danej ilością mięsa  ilością wody i peklosoli   z tabel.  (przy krótkich czasach jest większe ). 

2% czego dokładnie? Możesz rozwinąć temat? Wyjaśnienia naukowo chemiczne również mile widziane nawet jak nic z tego nie zrozumiem ;)

Bo odnośnie mojego problemu to już było i tak "po zawodach" więc uwedzilem i okazało się że jest w smaku i konsystencji idealne, tak jak pamiętam że starych moich wyrobów wg porad Dziadka. Na serio nie było za słone, nie było nie do peklowane. 

Odpowiadając na pytanie kogoś z powyższych tak to był schab nie polędwica. 

Wyszedł kruchy nie suchy całkiem soczysty. Temperatura w środku 62 stopnie, chwilowo podskoczyła po wyjęciu do koło 68 (termometr analogowy) i spadła do pożądanych 62. Rano próba generalna i z racji smaku ubyło 5 razy tyle niż zakładałem 😜

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-924952
Udostępnij na innych stronach

57 minut temu, Trismegistos napisał(a):

Odpowiadając na pytanie kogoś z powyższych tak to był schab nie polędwica. 

Nadal twierdzę, że to była polędwica surowa a nie żaden schab. Polecam bardzo dobrą lekturę naszych kolegów :

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-924966
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Trismegistos napisał(a):

2% czego dokładnie? Możesz rozwinąć temat? Wyjaśnienia naukowo chemiczne również mile widziane nawet jak nic z tego nie zrozumiem ;)

Bo odnośnie mojego problemu to już było i tak "po zawodach" więc uwedzilem i okazało się że jest w smaku i konsystencji idealne, tak jak pamiętam że starych moich wyrobów wg porad Dziadka. Na serio nie było za słone, nie było nie do peklowane. 

Odpowiadając na pytanie kogoś z powyższych tak to był schab nie polędwica. 

Wyszedł kruchy nie suchy całkiem soczysty. Temperatura w środku 62 stopnie, chwilowo podskoczyła po wyjęciu do koło 68 (termometr analogowy) i spadła do pożądanych 62. Rano próba generalna i z racji smaku ubyło 5 razy tyle niż zakładałem 😜

 

 

Na tym forum, którego jestem długoletnim członkiem, można się dużo dowiedzieć. Ale pewne rzeczy są mową nienawiści i są srodze karane. Poprawność polityczna Forum zabrania nazywania schabu bez kości schabem bez kości. Tutaj schab pozbawiony kości to polędwica.  Czyli wędziłeś polędwicę, a nie schab.

Co się tyczy sławetnych 400 gramów zalewy na kilogram mięsa: Przetłumaczę wpis Maćka. Peklując chcemy otrzymać zawartość soli w mięsie na poziomie około 2%. Wkład mięsny traktujemy w obliczeniach jako wodę. Czyli 400g wody + 1000g mięsa + 32g peklosoli, po wyrównaniu stężeń między mięsem a solanką będzie miał stężenie około 2%.  Do wyrównania stężeń potrzeba czasu, więc mogłeś trafić ze słonością w sam raz. Szkoda, że Uczeni Koledzy, zamiast bawić się z Tobą w ciuciubabkę nie napisali prostych odpowiedzi. Powodzenia w kolejnych zadymach.:)

  • Upvote 1
Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-924981
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, romk napisał(a):

Poprawność polityczna Forum zabrania nazywania schabu bez kości schabem bez kości.

Z tym twierdzeniem się nie zgodzę tu nie chodzi o żadną poprawność polityczną. Nazwa "schab bez kości" jest nazwą tylko i wyłącznie handową. Kolega Trismegistos używał we wpisach nazwy "schab".

Jak dobrze się orientujesz na forum używamy nazw zgodnych ze sztuką masarską, technologicznychy. Używając skróconej nazwy "schab" określa się element najdłuższego mięśnia w grzbiecie posiadającego wyrostki kręgów lędźwiowych oraz cześć kości żebrowych. Do tego dochodzi jeszcze chrząstka kości biodrowej i inne drobne elementy kostne. Prawidłowa nazwa "schabu bez kości" to polędwica surowa.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-925004
Udostępnij na innych stronach

W dniu 15.05.2024 o 18:24, Trismegistos napisał(a):

2% czego dokładnie? Możesz rozwinąć temat? Wyjaśnienia naukowo chemiczne również mile widziane nawet jak nic z tego nie zrozumiem ;)

Bo odnośnie mojego problemu to już było i tak "po zawodach" więc uwedzilem i okazało się że jest w smaku i konsystencji idealne, tak jak pamiętam że starych moich wyrobów wg porad Dziadka. Na serio nie było za słone, nie było nie do peklowane. 

Odpowiadając na pytanie kogoś z powyższych tak to był schab nie polędwica. 

Wyszedł kruchy nie suchy całkiem soczysty. Temperatura w środku 62 stopnie, chwilowo podskoczyła po wyjęciu do koło 68 (termometr analogowy) i spadła do pożądanych 62. Rano próba generalna i z racji smaku ubyło 5 razy tyle niż zakładałem 😜

 

 

Trismegistos , ktoś z moderatorów , wyciął mój poprzedni post skierowany do Maciekzbrzegu czyli  przedstawionej teorii , ale  dla Ciebie gratulacje   te wpisy do bicie piany . Maciekzbrzegu w poście # 9 pokazałeś to co umiesz , gratulacje.

Swojego wpisu nie obroniłeś ,  nie tłumacząc koledze co masz na myśli , zasłona pseudonaukowego tworzenia tekstów szybko opada. Pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/20837-ilo%C5%9B%C4%87-wody-w-zalewie-w-stosunku-do-mi%C4%99sa/#findComment-925201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.