Skocz do zawartości

Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych


Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 238
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 9 miesięcy temu...

A, ja mam pytanie dot. boczku wiep.. Otóż pekluję; schabik, karczek, boczek. Osuszanie, wędzenie w temp. ok. 45/50 stopni przez 4 godziny. Efekt taki, że schabik to "łososiowe", karczek ciut twardy, ale smaczny, boczek smaczny-twardy.  Nic nie parzę, gdyż wolę smakowo bez tego zabiegu. Pytanie co zrobić, by boczek był miękki, ale tzw surowy? Dzięki za odpowiedzi..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-386703
Udostępnij na innych stronach

:)

 

boczek smaczny-twardy. Nic nie parzę,
Jeżeli nie będziesz parzył ( a do osiągnięcia miękkości i konsystencji ''masełka'' , potrzeba parzenia niekiedy około 2 godzin na 1 kg ) , to możesz ewentualnie podpiec w wędzarni...  Zawsze surowy boczek będzie twardawy i ''gumowy''...  :rolleyes:  Innej opcji nie widzę :hmm:  Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-386704
Udostępnij na innych stronach

Boczek na koniec podpiec w wędzarni z 20 minut i już się robi miękki....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-386718
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Witam

Jestem tutaj nowy rozpoczynam przygode z wędzeniem, mam taką wędzarnie

 

         jak zrobić z tego dobrą wędzarnie i jak zrobić palenisko do tego

z góry dziękuję za podpowiedzi

 

 

post-75310-0-34581300-1442087466.jpg

post-75310-0-88912900-1442088029.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-444339
Udostępnij na innych stronach

Kupić inną wędzarkę ...?

To konkurs chyba ... co wygrałem ?

Wiesz nie obraź się ale zadałeś pytanie typu

"Kupiłem malucha jak z tego zrobić Volvo' ...

Kup "Volvo" a malucha sprzedaj ;)

 

Ps

Przepraszam zapomniałem tu jest jeden specjalista od tych wynalazków ... może się odezwie ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-444349
Udostępnij na innych stronach

Moze dobra wedzarnia to nigdy nie bedzie ,ale jak sie chce i pilnuje to mozna uwedzic calkiem przyzwoicie, ja mam podobna tylko z jednymi drzwiami ,trzeba mocno pilnowac ,ja uzywam brykietow i zrabek, na osobnym grylu rozpalam brykiet ,gotowy przenosze do wedzarki a na niego sypie zrabki ,i trzeba pilnowac tak jak 3-latka caly czas na oku ,nie mam mozliwosci na inna wedzarke mieszkam w w bloku nie mam dzialki do tego balkon odpada ,ale daja rade ,sa checi to mozna nawet i w kartonie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-444363
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czarny dym z wedzarni co robic  palenisko jest murowane ,przewód kominowy wmurowana rura 150 2m  komora wedzarnicza drewniana  ????????????    pomocy czy wedliny wedzone na takim dymie można jesc ?. :(  :facepalm:

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-461301
Udostępnij na innych stronach

czarny dym z wedzarni co robic

 

1. przestać opalać wędzarnie gumowcami :D 2. przestać panikować  :D. 3 jeżeli teraz leci Ci czarny dym to przerwać  wędzenie wyciągnąć mięso  (przynajmniej ja tak bym zrobił) i przystąpić  do realizacji poniższego Chyba, że jest po wędzeniu

 

A poważnie w żołnierskich  słowach

 

1. wygrzać wędzarnie i osuszyć!!!  (ma być ciepła i sucha)  za pomocą drewna do tego  nadającego się (suche liściaste jak masz tylko brzozę to okorować lub owocowe )

2.  przystąpić do wędzenia  (ociekanie ,   osuszanie -jak w wędzarni to z dużym dostępem powietrza , wyrównać temp  mięsa  do temp wędzarni,  puścić dym ,  uzyskać ładne wędzonki ) 

3 .po zakończeniu wędzenia przeanalizować błędy :D i w przyszłości wyeliminować

 

 

 

czy wedliny wedzone na takim dymie morzna jesc

  póki co chyba wędzisz to poczekajmy na efekty  .

 

Powodzenia

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-461307
Udostępnij na innych stronach

 

 

czarny dym z wedzarni co robic  palenisko jest murowane ,przewud kominowy wmurowana rura 150 2m  komora wedzarnicza drewniana  ????????????    pomocy czy wedliny wedzone na takim dymie morzna jesc ?.
 Ja pierdziu... ja wiele jestem w stanie zrozumieć ale błagam, zakup może jakiś słownik bo moje dziesięcioletnie dziecko takich byków nie sadzi...  :facepalm: I to w jednym poście....  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-461309
Udostępnij na innych stronach

Tusiaczku bądź wyrozumiały wędzonki w potrzebie :D , Ja sam nie wiem ile bym zrobił błędów w takich okolicznościach :facepalm:. Ale fakt o język trzeba dbać, przynajmniej się starać i to w każdych okolicznościach.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-461310
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Na wniosek użytkowniczek forum, założyłem nowy temat pn.: "Wykorzystanie ziół, jako dodatku do wędlin".

Adres tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13749-wykorzystanie-zi%C3%B3%C5%82-jako-dodatku-do-w%C4%99dlin/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/10/#findComment-531888
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.