Skocz do zawartości

Praktyczne porady Dziadka dla niewtajemniczonych


Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy z odpowiedzią za nic nie mogę znaleźć tego przepisu.Skleroza te duszonki, smalczyki chyba działają Proszę o link. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-54832
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 238
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rzeczywiście jest troszkę poplątania ale to chyba na zapas w wypadku gdyby krew była solana. Przy pozyskaniu krwi w czasie uboju raz dostajesz naczynie z wsypaną solą innym razem bez soli . Receptury określają zawsze dane jakie możesz zastosować przy produkcji .Zasada jest jedna kieruj się swoim smakiem. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-54835
Udostępnij na innych stronach

A to zależy od grubości kiełbasy, w kiełbaśnicach średnio 25 min w temp. 72 -75 st C. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-55589
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

proponuję sprawdzoną metodę wpierw owinąć nasze wędzonki gazą jeden raz i jeszcze na trzy czwarte tak żeby nasza wędzonka nie uciekła z gazy podczas sznurowania. Sznurujemy lub wkładamy w siatki, rajstopki i sznurujemy. Gaza ma tą zaletę ze po ugotowaniu już szynki i wystudzeniu zdejmujemy ją w ten sposób zamaskujemy nasze okopcenia jak by nam się zdarzyły a dodatkowo szyneczka jest gładka bez zadziorków i nierówności.

Zrobiłem ostatnio wg tej podpowiedzi i klęska :-(

Po wystudzeniu, gdy czas przyszedł na "rozbrojenie" szyneczek, okazało się, że gaza tak skutecznie "zintegrowała" się z wędzonką, że nie było szans na ładne jej zdjęcie. Skutkiem tego wędzonki wyszły poszarpane w dużo większym stopniu, niż gdybym je tylko zasznurował.

Czy ktoś miał taki przypadek? Co zrobiłem źle? A może gaza powinna być zdejmowana zaraz po wyjęciu szynek z parzenia?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67557
Udostępnij na innych stronach

A po jaką ch... ta gaza. Masz siateczkę czy sznurujesz i jest naturalnie. Jeszcze dojdzie do tego, że ktoś wymyśli prasowanie żelazkiem, żeby było ładniej.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67571
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze dojdzie do tego, że ktoś wymyśli prasowanie żelazkiem, żeby było ładniej.

Już wymyślili. Żelazkiem prasuje się owiniętą w mokrą szmatę kaczkę przed skubaniem z piór. Sprawdzona metoda.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67573
Udostępnij na innych stronach

Mnie to się nie zdarzyło . Powodem może być mocne przypieczenie szynek.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67578
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze dojdzie do tego, że ktoś wymyśli prasowanie żelazkiem, żeby było ładniej.

Już wymyślili. Żelazkiem prasuje się owiniętą w mokrą szmatę kaczkę przed skubaniem z piór. Sprawdzona metoda.

Pzdr.

No to znowu czegoś się nauczyłem.

Dziadek masz rację mnie też się to przydarzyło i trudno było zdjąć siateczkę. Ale to tylko wypadek przy pracy. Oby jednorazowy.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67580
Udostępnij na innych stronach

A po jaką ch... ta gaza. Masz siateczkę czy sznurujesz i jest naturalnie.

Sposób ten stosowany jest na wsiach, z powodu dużego okopcenia wędzonek, poprzez nieumiejętne wędzenie. Przy szynkach z piersi indyka zdał egzamin jak widać na zdjęciach. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67591
Udostępnij na innych stronach

Nie ma siateczki - jest apteka i gaza i jazda do przodu. Czasem stosuję też z braku siatki ściągacz podtrzymujący opatrunek , zakupiony w aptece w różnych rozmiarach sprzedają: na podudzie, kolano, łydkę. Elegancko trzyma wędzonki. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67594
Udostępnij na innych stronach

wena, DZIADEK,

spróbowałem tego sposobu, bo kiedyś się natknąłem w poście DZIADKAna ten trik. Jakoś tym razem nie chcialo mi się wyrównywać osznurowanego mięska przed wędzeniem, no i spróbowałem.

 

Szynki na pewno nie były przypieczone, bo 50*C nie przekraczam. Raczej stawiam na to, że po parzeniu, już w czasie suszenia, powierzchnia wędzonki na tyle się pozasklepiała, że wchłonęła delikatną tkaninę.

 

Cóż ... stało się i więcej się nie stanie :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67596
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka

 

Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu.

 

Co robić ?

 

Czy mogę teraz dorobić i dolać solanki w takich samych proporcjach, nie mam węższego naczynia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73012
Udostępnij na innych stronach

Do szczelnej torebki foliowej nalej wody, zawiaz i wpasuj do naczynia, poziom solanki sie podniesie :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73013
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka

 

Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu.

 

Co robić ?

 

Czy mogę teraz dorobić i dolać solanki w takich samych proporcjach, nie mam węższego naczynia.

Powkładaj woreczki foliowe z wodą, lub butelki. :grin:
idę napić się herbatki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73014
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze kładę na wierzch talerzyk i a na nim stawiam słoik z wodą(zakręcony)

i nigdy nie było tak ,żeby mięso nie było zakryte.

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73019
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze 2 pytania:

1) czy w jednym naczyniu można peklować 2 lub trzy kawałki mięsa, czy mogą się stykać ze sobą ?

 

2) Czy jeśli pekluję 2 kawałki w jednym naczyniu to roztwór solanki wyliczam podstawiając w tabelach całkowitą masę obu kawałków jako jednego ? (mam 2 kawałki po 1 kg w jednym naczyniu w tabeli Dziadka patrz mięso o wadze 2 kg).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73043
Udostępnij na innych stronach

Możesz peklować kilka kawałków w jednym naczyniu ale ilość solanki wyliczasz z wagi całkowitej wszystkich kawałków bo inaczej solanki będzie za mało.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73044
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73053
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam wszystkich w te gorące popołudnie. Jak to zwykle bywa początkującemu nasuwa się tuzin pytań na które jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi. Więc tak mam szyneczkę 1 kg, peklowanie 5 dni, solanka to 0,4 l wody i 58 gr. peklosoli (Tabela Dziadka), jak dotąd wszystko jasne i zrozumiałe.

 

Pyt. 1. Co w Tabeli Dziadka podstawiając powyższe dane oznacza „ilość nastrzyków 1,00 – 1,50”

 

Pyt. 2. Po podstawieniu danych do tabeli wychodzi mi w jednym nastrzyku 60 ml. i łącznie też 60 ml., czy wobec tego mam zastosować jeden nastrzyk 60 ml.? i na tym koniec, czy też powtarzać przez 5 dni ?

 

Pyt. 3. Czy 1 nastrzyk 60 ml. mogę zastąpić 3 nastrzykami po 20 ml. ?

 

Z góry przepraszam za moje absurdalnie proste dla większości pytania i jednocześnie dziękuję za odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-74027
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.