DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lutego 2009 Mam problemy z odpowiedzią za nic nie mogę znaleźć tego przepisu.Skleroza te duszonki, smalczyki chyba działają Proszę o link. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-54832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam.Chyba chodzi o tę recepturę.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189&page=2 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-54833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lutego 2009 Dokłanie ten link który /post wyżej / podał Gonzo. - dzięki. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-54834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2009 Rzeczywiście jest troszkę poplątania ale to chyba na zapas w wypadku gdyby krew była solana. Przy pozyskaniu krwi w czasie uboju raz dostajesz naczynie z wsypaną solą innym razem bez soli . Receptury określają zawsze dane jakie możesz zastosować przy produkcji .Zasada jest jedna kieruj się swoim smakiem. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-54835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aloiz Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Lutego 2009 Jak długo parzyć kiełbasę po uwędzeniu? Cytuj Aloiz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-55588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Lutego 2009 A to zależy od grubości kiełbasy, w kiełbaśnicach średnio 25 min w temp. 72 -75 st C. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-55589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aloiz Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Lutego 2009 Dzięki za szybką odpowiedź PozdrowieniaA jak studzić na sucho czy początkowo w zimnej wodzie Cytuj Aloiz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-55594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 8 Maja 2009 proponuję sprawdzoną metodę wpierw owinąć nasze wędzonki gazą jeden raz i jeszcze na trzy czwarte tak żeby nasza wędzonka nie uciekła z gazy podczas sznurowania. Sznurujemy lub wkładamy w siatki, rajstopki i sznurujemy. Gaza ma tą zaletę ze po ugotowaniu już szynki i wystudzeniu zdejmujemy ją w ten sposób zamaskujemy nasze okopcenia jak by nam się zdarzyły a dodatkowo szyneczka jest gładka bez zadziorków i nierówności.Zrobiłem ostatnio wg tej podpowiedzi i klęska :-( Po wystudzeniu, gdy czas przyszedł na "rozbrojenie" szyneczek, okazało się, że gaza tak skutecznie "zintegrowała" się z wędzonką, że nie było szans na ładne jej zdjęcie. Skutkiem tego wędzonki wyszły poszarpane w dużo większym stopniu, niż gdybym je tylko zasznurował. Czy ktoś miał taki przypadek? Co zrobiłem źle? A może gaza powinna być zdejmowana zaraz po wyjęciu szynek z parzenia? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Maja 2009 A po jaką ch... ta gaza. Masz siateczkę czy sznurujesz i jest naturalnie. Jeszcze dojdzie do tego, że ktoś wymyśli prasowanie żelazkiem, żeby było ładniej. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Maja 2009 Jeszcze dojdzie do tego, że ktoś wymyśli prasowanie żelazkiem, żeby było ładniej.Już wymyślili. Żelazkiem prasuje się owiniętą w mokrą szmatę kaczkę przed skubaniem z piór. Sprawdzona metoda. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Maja 2009 Mnie to się nie zdarzyło . Powodem może być mocne przypieczenie szynek. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Maja 2009 Jeszcze dojdzie do tego, że ktoś wymyśli prasowanie żelazkiem, żeby było ładniej.Już wymyślili. Żelazkiem prasuje się owiniętą w mokrą szmatę kaczkę przed skubaniem z piór. Sprawdzona metoda. Pzdr.No to znowu czegoś się nauczyłem. Dziadek masz rację mnie też się to przydarzyło i trudno było zdjąć siateczkę. Ale to tylko wypadek przy pracy. Oby jednorazowy. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Maja 2009 A po jaką ch... ta gaza. Masz siateczkę czy sznurujesz i jest naturalnie. Sposób ten stosowany jest na wsiach, z powodu dużego okopcenia wędzonek, poprzez nieumiejętne wędzenie. Przy szynkach z piersi indyka zdał egzamin jak widać na zdjęciach. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Maja 2009 Nie ma siateczki - jest apteka i gaza i jazda do przodu. Czasem stosuję też z braku siatki ściągacz podtrzymujący opatrunek , zakupiony w aptece w różnych rozmiarach sprzedają: na podudzie, kolano, łydkę. Elegancko trzyma wędzonki. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Maja 2009 wena, DZIADEK, spróbowałem tego sposobu, bo kiedyś się natknąłem w poście DZIADKAna ten trik. Jakoś tym razem nie chcialo mi się wyrównywać osznurowanego mięska przed wędzeniem, no i spróbowałem. Szynki na pewno nie były przypieczone, bo 50*C nie przekraczam. Raczej stawiam na to, że po parzeniu, już w czasie suszenia, powierzchnia wędzonki na tyle się pozasklepiała, że wchłonęła delikatną tkaninę. Cóż ... stało się i więcej się nie stanie :devil: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-67596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ? Czy mogę teraz dorobić i dolać solanki w takich samych proporcjach, nie mam węższego naczynia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Do szczelnej torebki foliowej nalej wody, zawiaz i wpasuj do naczynia, poziom solanki sie podniesie :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie peklowania na mokro wg tabeli Dziadka Wczoraj postanowiłem zapeklować szynkę zalewą stworzoną z peklosoli wg tabeli Dziadka (szynka 1 kg peklowanie 4 dni peklosól 62 gr. woda 0,4 litra), mięso ułożyłem na dnie naczynia wlałem solankę lecz jej poziom jest za niski aby zanurzyć w niej całą szynkę. Część mięsa wystaje ponad poziom roztworu. Co robić ? Czy mogę teraz dorobić i dolać solanki w takich samych proporcjach, nie mam węższego naczynia. Powkładaj woreczki foliowe z wodą, lub butelki. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Jeżeli szynka ma 1kg wykorzystaj jakiś słoik . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ja zawsze kładę na wierzch talerzyk i a na nim stawiam słoik z wodą(zakręcony)i nigdy nie było tak ,żeby mięso nie było zakryte. Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Lipca 2009 Mam jeszcze 2 pytania:1) czy w jednym naczyniu można peklować 2 lub trzy kawałki mięsa, czy mogą się stykać ze sobą ? 2) Czy jeśli pekluję 2 kawałki w jednym naczyniu to roztwór solanki wyliczam podstawiając w tabelach całkowitą masę obu kawałków jako jednego ? (mam 2 kawałki po 1 kg w jednym naczyniu w tabeli Dziadka patrz mięso o wadze 2 kg). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Lipca 2009 Możesz peklować kilka kawałków w jednym naczyniu ale ilość solanki wyliczasz z wagi całkowitej wszystkich kawałków bo inaczej solanki będzie za mało. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Lipca 2009 Poczytajhttp://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1600Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-73053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 16 Lipca 2009 Witam wszystkich w te gorące popołudnie. Jak to zwykle bywa początkującemu nasuwa się tuzin pytań na które jakoś nie mogę znaleźć odpowiedzi. Więc tak mam szyneczkę 1 kg, peklowanie 5 dni, solanka to 0,4 l wody i 58 gr. peklosoli (Tabela Dziadka), jak dotąd wszystko jasne i zrozumiałe. Pyt. 1. Co w Tabeli Dziadka podstawiając powyższe dane oznacza „ilość nastrzyków 1,00 – 1,50” Pyt. 2. Po podstawieniu danych do tabeli wychodzi mi w jednym nastrzyku 60 ml. i łącznie też 60 ml., czy wobec tego mam zastosować jeden nastrzyk 60 ml.? i na tym koniec, czy też powtarzać przez 5 dni ? Pyt. 3. Czy 1 nastrzyk 60 ml. mogę zastąpić 3 nastrzykami po 20 ml. ? Z góry przepraszam za moje absurdalnie proste dla większości pytania i jednocześnie dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-74027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 16 Lipca 2009 Nie ma potrzeby nastrzykiwać tak małych szynek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/209-praktyczne-porady-dziadka-dla-niewtajemniczonych/page/2/#findComment-74028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.