kusy Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 19 Września 2008 Dzięki serdeczne!Ten słoik to mi do głowy nie przyszedł,a jest doskonały!Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 19 Września 2008 Witam Czy tzw. "flaków" nie robi się czasem z przedżołądków?[/i] Ja nigdy nie moglem znaleźć przedżołądków wieprzowych więc gotuję flaczki wieprzowe z żołądków na bazie z wywaru z kości zapewniam że smaczne . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 19 Września 2008 BonAir - żołądek wołowy składa się ze: żwacza, ksiąg, czepca i trawieńca. Żołądek wieprzowy jest jednokomorowy, ale flaczki także na upartego mozna z niego zrobić. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 19 Września 2008 Ten słoik to mi do głowy nie przyszedł,a jest doskonały! Kusy !! Spróbuj tego - http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1465 Zapewniam, że dobre :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 19 Września 2008 Kusy na 1 stronie jest opis produkcji a na 4 zdjęcia możesz spróbować Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 19 Września 2008 Celem wyjaśnienia: surowcem do przygotowania flaków wołowych jest przedżołądek wołowy (żwacz, czepiec, księgi- obecnie nieobrabiane na cele kulinarne)z sam trawieniec (właściwy żołądek) nie nadaje się na flaki.W trzodzie chlewnej nie występują przedżołądki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 21 Września 2008 jeśli Masz "ulubiony sklep" mięsny to napewno Ci załatwiąDziękuje Tomuś za sugestię. Przy okazji poszukiwań koziego mleka na targu zaczęłąm przepytywać sprzedawców mięsa (kiedyś to już robiłam, ale bez powodzenia) o żołądki i okazało sie, że jedna osoba zgodziła się przywieźć na następny targ 3 szt. W dodatku mają być z małymi rozcięciami "pod salceson". Cena niska, 1,5/szt. Już się cieszę na ten salcesonik :grin: Dziękuję jeszcze raz (bardzo, bardzo) kol. Andrzejowi "Bagno"za oferowaną pomoc, z której już raz przecież skorzystałam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 27 Września 2008 Proszę o poradę: piszecie, że farsz do salcesonu należy wyraźnie przesolić. Czy dotyczy to również takich osłonek?: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php/cPath/54 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 27 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 27 Września 2008 andy, Witam Farsz na salceson tak jak zimne nóżki trzeba lekko przesolić. Ja robię salcesony w tych właśnie osłonkach. Pozdrawoam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 28 Września 2008 Pamiętam że tę kwestię poruszała pani Technolog na I zlociesalcesony w osłonkach naturalnych przesalamy nieco mocniej niż w sztucznych :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 28 Września 2008 SMORODINA, abratek, dziękuję Wam za porady :grin: . Jeszcze jedno: mniemam, że te osłonki są sprzedawane "dobrą stroną do wierzchu"? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 29 Września 2008 Jeszcze jedno: mniemam, że te osłonki są sprzedawane "dobrą stroną do wierzchu"?Mam wrażenie, że tak. Gdyby komuś (sprzedca) chciało się przekręcić, to szew (na okrętkę ) ma pozostać na stronie zewnętrznej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 2 Października 2008 Jeszcze raz dziękuję za rady. Salceson zrobiłem bardzo dobry. Dodam jeszcze, że oczywiście wyszedł mi za mało słony-za ostrożnie "przesalałem" farsz. Następny poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 2 Października 2008 Jak rozpoznać, która strona żołądka powinna być na zewnątrz salcesonu a która w środku?Ten temat był już kiedyś omawiany; niestety, nie moge go namierzyć. Również na zlocie robione były salcesony i wtedy wydawało się wszystko jasne. Dzisiaj już mniej Z góry dziękuję Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 2 Października 2008 bardziej chropowata na zewnątrz, ta z tłuszczykiem który trzeba oderwać, można też po zapachu, śmierdząca na zewnątrz :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 2 Października 2008 Jak rozpoznać, która strona żołądka powinna być na zewnątrz salcesonu a która w środku?To co było wewnątrz musi być na zewnątrz.Należy odwrócić żołądek. Jasną stroną do środka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=53&postdays=0&postorder=asc&highlight=odwr%F3ci%E6&start=60 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 2 Października 2008 Dziękuję za szybką odpowiedź. Jestem w trakcie solenia żołądków; produkcja salcesonów dopiero za 10 dni ze względu na zapowiedziany, rodzinny nalot. Nie mogę się już doczekać bo przepadam za salcesonem :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 3 Października 2008 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=53&postdays=0&postorder=asc&highlight=odwr%F3ci%E6&start=45 Aniu może to Ci pomoże Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Października 2008 Czy ktoś próbował gotować mięska do salcesonu na wodzie po parzeniu wędzonek?Zastanawiam się, jaki to byłby smak. Dzisiaj parzyłam wędzonki; woda po parzeniu wprawdzie brunatna ale czysta i smaczna. Jutro parzę zapeklowane mięska na salcesony. Nie mam niestety czasu aby eksperymentować i do każdego salcesonu przygotowywać oddzielny farsz w celu porównania, bo goście już w drodze.Będe wdzięczna za wyrażenie opinii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 15 Października 2008 Anno sam nie robiłem podobnych "doświadczeń" staram się robić wyroby w miarę powtarzalne, ale do odważnych świat należy :wink: ,Andrzej byłby tu chyba potrzebny. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 15 Października 2008 ale do odważnych świat należyMasz rację Tomuś, jednak mam wyjatkową sytuację i nie mogę pozwolić sobie na zepsucie bardzo dobrych składników, jakie przewidziałam do tych salcesonów. W dodatku będą degustowane w odległych obszarach EU. W ramach eksperymentów wędziłam dzisiaj cały dzień ( :!: ) kiełbaskę, po raz pierwszy zrobioną na samej soli. Jutro druga tura wędzenia. Ale już dzisiaj mogę powiedzieć, że eksperyment sie udał (jeden kawałek na szczęście spadł z kija, przełamał się, więc sprawdziłam wybarwienie, konsystencję i smak, oczywiscie :tongue: ) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 16 Października 2008 zrobioną na samej soli [...]że eksperyment sie udał EAnna, jaki eksperyment się udał? Czy masz na myśli kolor? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 16 Października 2008 Czy masz na myśli kolor?Tak, głównie myślałam o kolorze. Robię fotorelację z tej produkcji w odpowiednim dziale. Za chwilę drugie wędzenie i można będzie porównać ew. zmiany w wybarwieniu. przed momentem zjadłam kanapkę z tą kiełbaską; kruchość - optymalna, smak - odlotowy a kolor, będzie na zdjęciach. Pędzę do wędzarni. Boję się niepewnej pogody. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 16 Października 2008 Jeśli udało Ci się uzyskać kolor szary, to będę pod wrażeniem!Mi pomimo wielu prób z użyciem różnych rodzajów soli (jodowanej, niejodowanej, morksiej, warzonej, itd) nigdy nie udało się uzyskać szarego przekroju. :mellow: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Października 2008 nigdy nie udało się uzyskać szarego przekroju. A jaki kolor uzyskałeś ? Zielony ? :grin: Bo jeśli różowy to należy się cieszyć, że bez chemii (peklosól) można uzyskać taki kolor. Dla mnie kolor szary nie jest zbyt ładny dla mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.