Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

Czy tzw. "flaków" nie robi się czasem z przedżołądków?[/i]

Ja nigdy nie moglem znaleźć przedżołądków wieprzowych więc gotuję flaczki wieprzowe z żołądków na bazie z wywaru z kości zapewniam że smaczne . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40934
Udostępnij na innych stronach

BonAir - żołądek wołowy składa się ze: żwacza, ksiąg, czepca i trawieńca. Żołądek wieprzowy jest jednokomorowy, ale flaczki także na upartego mozna z niego zrobić. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40937
Udostępnij na innych stronach

Celem wyjaśnienia: surowcem do przygotowania flaków wołowych jest przedżołądek wołowy (żwacz, czepiec, księgi- obecnie nieobrabiane na cele kulinarne)z sam trawieniec (właściwy żołądek) nie nadaje się na flaki.

W trzodzie chlewnej nie występują przedżołądki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-40950
Udostępnij na innych stronach

jeśli Masz "ulubiony sklep" mięsny to napewno Ci załatwią

Dziękuje Tomuś za sugestię. Przy okazji poszukiwań koziego mleka na targu zaczęłąm przepytywać sprzedawców mięsa (kiedyś to już robiłam, ale bez powodzenia) o żołądki i okazało sie, że jedna osoba zgodziła się przywieźć na następny targ 3 szt. W dodatku mają być z małymi rozcięciami "pod salceson". Cena niska, 1,5/szt. Już się cieszę na ten salcesonik :grin:

Dziękuję jeszcze raz (bardzo, bardzo) kol. Andrzejowi "Bagno"za oferowaną pomoc, z której już raz przecież skorzystałam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41148
Udostępnij na innych stronach

Proszę o poradę: piszecie, że farsz do salcesonu należy wyraźnie przesolić. Czy dotyczy to również takich osłonek?: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php/cPath/54
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41682
Udostępnij na innych stronach

andy, Witam

Farsz na salceson tak jak zimne nóżki trzeba lekko przesolić. Ja robię salcesony w tych właśnie osłonkach.

Pozdrawoam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41684
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam że tę kwestię poruszała pani Technolog na I zlocie

salcesony w osłonkach naturalnych przesalamy nieco mocniej niż w sztucznych :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41731
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno: mniemam, że te osłonki są sprzedawane "dobrą stroną do wierzchu"?

Mam wrażenie, że tak. Gdyby komuś (sprzedca) chciało się przekręcić, to szew (na okrętkę ) ma pozostać na stronie zewnętrznej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-41797
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze raz dziękuję za rady. Salceson zrobiłem bardzo dobry. Dodam jeszcze, że oczywiście wyszedł mi za mało słony-za ostrożnie "przesalałem" farsz. Następny poprawię.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42114
Udostępnij na innych stronach

Jak rozpoznać, która strona żołądka powinna być na zewnątrz salcesonu a która w środku?

Ten temat był już kiedyś omawiany; niestety, nie moge go namierzyć. Również na zlocie robione były salcesony i wtedy wydawało się wszystko jasne. Dzisiaj już mniej :cry:

Z góry dziękuję

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42157
Udostępnij na innych stronach

Jak rozpoznać, która strona żołądka powinna być na zewnątrz salcesonu a która w środku?

To co było wewnątrz musi być na zewnątrz.Należy odwrócić żołądek.

Jasną stroną do środka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=53&postdays=0&postorder=asc&highlight=odwr%F3ci%E6&start=60

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42161
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Jestem w trakcie solenia żołądków; produkcja salcesonów dopiero za 10 dni ze względu na zapowiedziany, rodzinny nalot. Nie mogę się już doczekać bo przepadam za salcesonem :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-42165
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czy ktoś próbował gotować mięska do salcesonu na wodzie po parzeniu wędzonek?

Zastanawiam się, jaki to byłby smak. Dzisiaj parzyłam wędzonki; woda po parzeniu wprawdzie brunatna ale czysta i smaczna. Jutro parzę zapeklowane mięska na salcesony. Nie mam niestety czasu aby eksperymentować i do każdego salcesonu przygotowywać oddzielny farsz w celu porównania, bo goście już w drodze.

Będe wdzięczna za wyrażenie opinii.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43140
Udostępnij na innych stronach

Anno sam nie robiłem podobnych "doświadczeń" staram się robić wyroby w miarę powtarzalne, ale do odważnych świat należy :wink: ,Andrzej byłby tu chyba potrzebny.
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43144
Udostępnij na innych stronach

ale do odważnych świat należy

Masz rację Tomuś, jednak mam wyjatkową sytuację i nie mogę pozwolić sobie na zepsucie bardzo dobrych składników, jakie przewidziałam do tych salcesonów. W dodatku będą degustowane w odległych obszarach EU.

W ramach eksperymentów wędziłam dzisiaj cały dzień ( :!: ) kiełbaskę, po raz pierwszy zrobioną na samej soli. Jutro druga tura wędzenia. Ale już dzisiaj mogę powiedzieć, że eksperyment sie udał (jeden kawałek na szczęście spadł z kija, przełamał się, więc sprawdziłam wybarwienie, konsystencję i smak, oczywiscie :tongue: )

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43148
Udostępnij na innych stronach

zrobioną na samej soli [...]że eksperyment sie udał

EAnna, jaki eksperyment się udał?

Czy masz na myśli kolor?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43163
Udostępnij na innych stronach

Czy masz na myśli kolor?

Tak, głównie myślałam o kolorze. Robię fotorelację z tej produkcji w odpowiednim dziale. Za chwilę drugie wędzenie i można będzie porównać ew. zmiany w wybarwieniu.

przed momentem zjadłam kanapkę z tą kiełbaską; kruchość - optymalna, smak - odlotowy a kolor, będzie na zdjęciach.

Pędzę do wędzarni. Boję się niepewnej pogody.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43165
Udostępnij na innych stronach

Jeśli udało Ci się uzyskać kolor szary, to będę pod wrażeniem!

Mi pomimo wielu prób z użyciem różnych rodzajów soli (jodowanej, niejodowanej, morksiej, warzonej, itd) nigdy nie udało się uzyskać szarego przekroju. :mellow:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43168
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie udało się uzyskać szarego przekroju.

A jaki kolor uzyskałeś ? Zielony ? :grin:

 

Bo jeśli różowy to należy się cieszyć, że bez chemii (peklosól) można uzyskać taki kolor. Dla mnie kolor szary nie jest zbyt ładny dla mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/5/#findComment-43179
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.