Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wg informacji na głównej stronie

http://www.wedlinydomowe....p?id=613&page=6

pęcherzy się nie odwraca. To jak jest naprawdę? Może Dziadek dopowiesz coś więcej?

 

Pozwolę sobie wyjaśnić, zamiast Dziadka. Pęcherzy nie odwraca się przed suszeniem ale po ich namoczeniu i przepłukaniu w ciepłej wodzie należy odwrócić i dopiero używać do produkcji.

Co oznacza, że kupując pęcherze nie powinniśmy trafić na odwrócony. Tak to należy rozumieć? A jeśli już ten temat, to jak na 100% stwierdzić, że jest prawidłową stroną? Czy tak jak w przypadku żołądków, po tłuszczu lub po matowej i gładkiej stronie?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44535
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

o oznacza, że kupując pęcherze nie powinniśmy trafić na odwrócony. Tak to należy rozumieć? A jeśli już ten temat, to jak na 100% stwierdzić, że jest prawidłową stroną? Czy tak jak w przypadku żołądków, po tłuszczu

Ja osobiście bym rozpoznawał po tłuszczu . Pamiętam jak było po świniobiciu . Chyba by choć kawałeczka tłuszczu nie było to na węch :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44554
Udostępnij na innych stronach

Papla, jeśli kupisz suszony pęcherz to na pewno będzie nie odwrócony, gdyż pęcherz najpierw się płucze a później pompuje powietrzem celem łatwiejszego wysuszenia.

Do sprzedaży przeznacza się pęcherze z płaszczone z odciętą końcówką. Suchego pęcherza nie można wywinąć na druga stronę, gdyż grozi to jego zniszczeniem.

Na IV zlot zabiorę parę pęcherzy i będziemy ćwiczyć .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44576
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Na IV zlot zabiorę parę pęcherzy i będziemy ćwiczyć

Bagno . To teraz krótko , jak pojadę do ubojni i zamówię pięć pęcherzy zaraz po uboju , walną mi do wiadra to jak mam rozpoznać , prawa strona lub lewa .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44595
Udostępnij na innych stronach

jak pojadę do ubojni i zamówię pięć pęcherzy zaraz po uboju , walną mi do wiadra to jak mam rozpoznać , prawa strona lub lewa .

Gdy zaczniemy operować strona lewa-prawa to nigdy nie dojdziemy do porozumienia.

Umówmy się, tak. W momencie odcięcia pęcherza od kompletu jelit, stroną zewnętrzną będzie ta, przy której przyczepiony jest tłuszcz a wewnętrzną - strona wnętrza pęcherza.

andrzej k`u jak wrócisz z ubojni to porządnie przemyj pęcherze wodą i nadmuchaj powietrzem np. pompką od roweru. Zawiąż i przez kilka dni wysusz w suchym pomieszczeniu.

Tak przygotowane pęcherze możesz przechowywać dość długo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44598
Udostępnij na innych stronach

Witam

Gdy zaczniemy operować strona lewa-prawa to nigdy nie dojdziemy do porozumienia.

Umówmy się, tak. W momencie odcięcia pęcherza od kompletu jelit, stroną zewnętrzną będzie ta, przy której przyczepiony jest tłuszcz a wewnętrzną - strona wnętrza pęcherza.

I o to chodziło dla mnie i myślę dla reszty wszystko jasne :!:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44603
Udostępnij na innych stronach

By zakończyć temat nakłuwania salcesonu , przytaczam jeden cytat i pytanie - Co to za gotowanie -

,,Przy gotowaniu wyrobów wędliniarskich w osłonkach naturalnych napełniać tak by nie było w nich powietrza bo przekłucie może nastąpić dopiero po 50-60 min od chwili gotowania z chwilą wcześniejszego przekłucia będzie wypływał sok tak długo aż farsz w tym miejscu zostanie ugotowany i zamknie otwór''.

Temat o produkcji rozwinął się a odpowiedzi brak. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44910
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj, po rocznej przerwie spowodowanej zniechęceniem po nieudanej produkcji salcesonu w żołądku (skubany pękł :devil: ) spróbowałem jeszcze raz. Oto efekt. :grin:

 

 

Skład:

- głowa,

- 1 kg serc wieprzowych,

- 1,5 kg ozorków,

- 2 golonki,

- ok. 0,7 kg skórek.

 

Przyprawy standard, tj. sól, pieprz, czosnek (sporo), pieprz ziołowy, majeranek. Z podanej ilości wyszło 5 żołądków i dość spora osłonka poliamidowa. Razem ok. 7 kg. Mięsa zapeklowane na sucho. Dodatkowo głowa ugotowana w celu zdjęcia tego, czego nie udało mi się zdjąć na surowo. Smakowo ? No cóż nie będę się chwalił. :tongue:

Andrzeju (Bagno) dzięki wielkie za żołądki. Jak widzisz zostały dobrze spożytkowane. Co ważne - żaden nie pękł !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45426
Udostępnij na innych stronach

7 kg salcesonu to ten łeb świński musiał być ogromny. Ja jak kupuję łeb to mam połówki łba i nie ważą dużo. Bo ta ilość wsadu jest bardzo duża.

Ja robiłem salceson 4 dni temu skład ważone surowe.

ozory 2,7 kg

sercs wieprzowe 1,1

nogi 3 szt 1,2 kg

golonko przednie 2,1 kg

po ugotowaniu wyszło mi tylko 4,5 kg wsadu.

Osłonki barierowe. Nie chwaląc się też dobry. Przynajmniej moi konsumenci chwalą.JK

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45429
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Przyprawy standard, tj. sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek.

Mam takie pytanko , czy takie przyprawy stosuje się u Ciebie regionalnie czy dałeś bo na takie czekają Ci co degustują . Ja daję np kminek i czosnek itp.

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45447
Udostępnij na innych stronach

Kminek jest składnikiem pieprzu ziołowego. A o czosnku zapomniałem napisać (już poprawiłem). :blush:

A dałem go naprawdę duuuuużo. :grin: Przyprawy dobieram wg smaku swojego i wg oczekiwań konsumentów. Trzymałem się zasady przesolenia farszu i rzeczywiście po parzeniu słoność była ok.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45448
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kminek jest składnikiem pieprzu ziołowego.

Ja jeszcze do niedawna używałem pieprzu ziołowego , odpowiadał mi smak taki powiedzmy dawny nie dzisiejszy . Teraz dokładają chyba papryki albo nie wiem czego jeszcze i to absolutnie mnie nie smakuje . Muszę zacząć poszukiwania pieprzu ziołowego o dawnym smaku i zapachu .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45451
Udostępnij na innych stronach

Teraz dokładają chyba papryki albo nie wiem czego jeszcze i to absolutnie mnie nie smakuje .

http://www.twenga.pl/dir-Kulinaria,Przyprawy,Pieprz-ziolowy

I innego nie znajdziesz . Wszystkie mają dodatek papryki lub jeszcze chili.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45461
Udostępnij na innych stronach

Skład:

- głowa,

- 1 kg serc wieprzowych,

- 1,5 kg ozorków,

- 2 golonki,

- ok. 0,7 kg skóre

Pedro - tak wyszło ,aż 5 szt. ale widzę ,że stosunkowo małe ,nierozepchnięte/ gruba skórka/ .

Ja na 5 sztuk to jeszcze "troszkę" dokładam :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45466
Udostępnij na innych stronach

Teraz dokładają chyba papryki albo nie wiem czego jeszcze i to absolutnie mnie nie smakuje .

http://www.twenga.pl/dir-Kulinaria,Przyprawy,Pieprz-ziolowy

I innego nie znajdziesz . Wszystkie mają dodatek papryki lub jeszcze chili.

Ja używam.

http://sklepik.runobio.pl/?p=productsMore&iProduct=66&sName=pieprz-ziolowy-bialowieski-250g

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45468
Udostępnij na innych stronach

W linku , który podałam jedynie czeski pieprz ziołowy nie ma w składzie papryki. Ale jakoś wierzyć mi się nie chce ,że jej w składzie nie ma. Zresztą w miejscowościach przygranicznych sprzedawane są przyprawy polskich firm.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45470
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj znalazłem w maminych zapasach taki pieprz ziołowy . W składnikach nie jest podana papryka i nie ma koloru czerwonawego .

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45477
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

W składzie jest pieprz turecki :

A już myślałem że się przybliżyłem do celu :blush:

 

Pozdrawiam

 

Czyli pozostaje samemu dobrać składniki , proporcje i zmielić .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45483
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.