Papla Opublikowano 30 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 30 Października 2008 wg informacji na głównej stronie http://www.wedlinydomowe....p?id=613&page=6 pęcherzy się nie odwraca. To jak jest naprawdę? Może Dziadek dopowiesz coś więcej? Pozwolę sobie wyjaśnić, zamiast Dziadka. Pęcherzy nie odwraca się przed suszeniem ale po ich namoczeniu i przepłukaniu w ciepłej wodzie należy odwrócić i dopiero używać do produkcji. Co oznacza, że kupując pęcherze nie powinniśmy trafić na odwrócony. Tak to należy rozumieć? A jeśli już ten temat, to jak na 100% stwierdzić, że jest prawidłową stroną? Czy tak jak w przypadku żołądków, po tłuszczu lub po matowej i gładkiej stronie? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 31 Października 2008 Witam o oznacza, że kupując pęcherze nie powinniśmy trafić na odwrócony. Tak to należy rozumieć? A jeśli już ten temat, to jak na 100% stwierdzić, że jest prawidłową stroną? Czy tak jak w przypadku żołądków, po tłuszczu Ja osobiście bym rozpoznawał po tłuszczu . Pamiętam jak było po świniobiciu . Chyba by choć kawałeczka tłuszczu nie było to na węch :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 31 Października 2008 Papla, jeśli kupisz suszony pęcherz to na pewno będzie nie odwrócony, gdyż pęcherz najpierw się płucze a później pompuje powietrzem celem łatwiejszego wysuszenia. Do sprzedaży przeznacza się pęcherze z płaszczone z odciętą końcówką. Suchego pęcherza nie można wywinąć na druga stronę, gdyż grozi to jego zniszczeniem. Na IV zlot zabiorę parę pęcherzy i będziemy ćwiczyć . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 31 Października 2008 Witam Na IV zlot zabiorę parę pęcherzy i będziemy ćwiczyć Bagno . To teraz krótko , jak pojadę do ubojni i zamówię pięć pęcherzy zaraz po uboju , walną mi do wiadra to jak mam rozpoznać , prawa strona lub lewa . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 31 Października 2008 jak pojadę do ubojni i zamówię pięć pęcherzy zaraz po uboju , walną mi do wiadra to jak mam rozpoznać , prawa strona lub lewa .Gdy zaczniemy operować strona lewa-prawa to nigdy nie dojdziemy do porozumienia. Umówmy się, tak. W momencie odcięcia pęcherza od kompletu jelit, stroną zewnętrzną będzie ta, przy której przyczepiony jest tłuszcz a wewnętrzną - strona wnętrza pęcherza. andrzej k`u jak wrócisz z ubojni to porządnie przemyj pęcherze wodą i nadmuchaj powietrzem np. pompką od roweru. Zawiąż i przez kilka dni wysusz w suchym pomieszczeniu. Tak przygotowane pęcherze możesz przechowywać dość długo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 31 Października 2008 Witam Gdy zaczniemy operować strona lewa-prawa to nigdy nie dojdziemy do porozumienia. Umówmy się, tak. W momencie odcięcia pęcherza od kompletu jelit, stroną zewnętrzną będzie ta, przy której przyczepiony jest tłuszcz a wewnętrzną - strona wnętrza pęcherza. I o to chodziło dla mnie i myślę dla reszty wszystko jasne :!: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 4 Listopada 2008 By zakończyć temat nakłuwania salcesonu , przytaczam jeden cytat i pytanie - Co to za gotowanie - ,,Przy gotowaniu wyrobów wędliniarskich w osłonkach naturalnych napełniać tak by nie było w nich powietrza bo przekłucie może nastąpić dopiero po 50-60 min od chwili gotowania z chwilą wcześniejszego przekłucia będzie wypływał sok tak długo aż farsz w tym miejscu zostanie ugotowany i zamknie otwór''. Temat o produkcji rozwinął się a odpowiedzi brak. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-44910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 10 Listopada 2008 Wczoraj, po rocznej przerwie spowodowanej zniechęceniem po nieudanej produkcji salcesonu w żołądku (skubany pękł :devil: ) spróbowałem jeszcze raz. Oto efekt. :grin: Skład: - głowa, - 1 kg serc wieprzowych, - 1,5 kg ozorków, - 2 golonki, - ok. 0,7 kg skórek. Przyprawy standard, tj. sól, pieprz, czosnek (sporo), pieprz ziołowy, majeranek. Z podanej ilości wyszło 5 żołądków i dość spora osłonka poliamidowa. Razem ok. 7 kg. Mięsa zapeklowane na sucho. Dodatkowo głowa ugotowana w celu zdjęcia tego, czego nie udało mi się zdjąć na surowo. Smakowo ? No cóż nie będę się chwalił. :tongue: Andrzeju (Bagno) dzięki wielkie za żołądki. Jak widzisz zostały dobrze spożytkowane. Co ważne - żaden nie pękł !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 10 Listopada 2008 Co ważne - żaden nie pękł !!! to najważniejsze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 10 Listopada 2008 7 kg salcesonu to ten łeb świński musiał być ogromny. Ja jak kupuję łeb to mam połówki łba i nie ważą dużo. Bo ta ilość wsadu jest bardzo duża. Ja robiłem salceson 4 dni temu skład ważone surowe.ozory 2,7 kgsercs wieprzowe 1,1nogi 3 szt 1,2 kggolonko przednie 2,1 kgpo ugotowaniu wyszło mi tylko 4,5 kg wsadu. Osłonki barierowe. Nie chwaląc się też dobry. Przynajmniej moi konsumenci chwalą.JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 10 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 10 Listopada 2008 7 kg salcesonu to ten łeb świński musiał być ogromny. Ja jak kupuję łeb to mam połówki łba i nie ważą dużoŁeb nie był wielki i też był przepołowiony. Pedro nie podał poprostu wagi golonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam Przyprawy standard, tj. sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek. Mam takie pytanko , czy takie przyprawy stosuje się u Ciebie regionalnie czy dałeś bo na takie czekają Ci co degustują . Ja daję np kminek i czosnek itp. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 11 Listopada 2008 Kminek jest składnikiem pieprzu ziołowego. A o czosnku zapomniałem napisać (już poprawiłem). :blush: A dałem go naprawdę duuuuużo. :grin: Przyprawy dobieram wg smaku swojego i wg oczekiwań konsumentów. Trzymałem się zasady przesolenia farszu i rzeczywiście po parzeniu słoność była ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam Kminek jest składnikiem pieprzu ziołowego. Ja jeszcze do niedawna używałem pieprzu ziołowego , odpowiadał mi smak taki powiedzmy dawny nie dzisiejszy . Teraz dokładają chyba papryki albo nie wiem czego jeszcze i to absolutnie mnie nie smakuje . Muszę zacząć poszukiwania pieprzu ziołowego o dawnym smaku i zapachu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 11 Listopada 2008 Temat pieprzu ziołowego i mnie "męczy" od jakiegoś czasu. Może ktoś ma recepturę tego pieprzu ziołowego o dawnym smaku i zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 11 Listopada 2008 Teraz dokładają chyba papryki albo nie wiem czego jeszcze i to absolutnie mnie nie smakuje .http://www.twenga.pl/dir-Kulinaria,Przyprawy,Pieprz-ziolowy I innego nie znajdziesz . Wszystkie mają dodatek papryki lub jeszcze chili. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 11 Listopada 2008 Skład: - głowa, - 1 kg serc wieprzowych, - 1,5 kg ozorków, - 2 golonki, - ok. 0,7 kg skórePedro - tak wyszło ,aż 5 szt. ale widzę ,że stosunkowo małe ,nierozepchnięte/ gruba skórka/ . Ja na 5 sztuk to jeszcze "troszkę" dokładam :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 11 Listopada 2008 ,że stosunkowo małeTomuś ! Duże nie zawsze jest ładne. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 11 Listopada 2008 Teraz dokładają chyba papryki albo nie wiem czego jeszcze i to absolutnie mnie nie smakuje .http://www.twenga.pl/dir-Kulinaria,Przyprawy,Pieprz-ziolowy I innego nie znajdziesz . Wszystkie mają dodatek papryki lub jeszcze chili. Ja używam. http://sklepik.runobio.pl/?p=productsMore&iProduct=66&sName=pieprz-ziolowy-bialowieski-250g Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 11 Listopada 2008 W linku , który podałam jedynie czeski pieprz ziołowy nie ma w składzie papryki. Ale jakoś wierzyć mi się nie chce ,że jej w składzie nie ma. Zresztą w miejscowościach przygranicznych sprzedawane są przyprawy polskich firm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam Dzisiaj znalazłem w maminych zapasach taki pieprz ziołowy . W składnikach nie jest podana papryka i nie ma koloru czerwonawego . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 11 Listopada 2008 W składzie jest pieprz turecki :http://encyklopedia.interia.pl/haslo?hid=156620 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 11 Listopada 2008 Witam W składzie jest pieprz turecki : A już myślałem że się przybliżyłem do celu :blush: Pozdrawiam Czyli pozostaje samemu dobrać składniki , proporcje i zmielić . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 11 Listopada 2008 Czyli pozostaje samemu dobrać składniki , proporcje i zmielić .Z tego wynika ,że rzeczywiście najlepiej zrobić mieszankę z ulubionych ziół. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 11 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 11 Listopada 2008 Poszukajcie pieprzu ziołowego z firmy CYKORIA.W/g mojej małżonki to jest ten smak. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/9/#findComment-45487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.