Bagno Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 22 Marca 2009 Nadszedł czas na wyjaśnienie zagadki. Salceson był parzony przez 40 min. Zadając to, pytanie miałem ukryty, w tym cel. Czasami w naszej domowej produkcji masarskiej, może się zdarzyć, że zakupimy, tak duży żołądek wieprzowy, jak w opisanym wcześniej przypadku. Aby nie parzyć salcesonu przez około 4 godz. lub więcej należy wykonać mały zabieg technologiczny. Doprawiony wsad do nadziania żołądków wieprzowych przekładamy do garnka i gotujemy od momentu zagotowania całości przez 15-30 min. Po czym, całość studzimy do temp. 40-50 C i dopiero przekładamy do żołądka (żołądków), zaszywamy i parzymy przez 30-40 min. Reszta procesu typowa, przy produkcji salcesonów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 22 Marca 2009 Witam Nadszedł czas na wyjaśnienie zagadki. Salceson był parzony przez 40 min. Zadając to, pytanie miałem ukryty, w tym cel. Myślę że udało się Tobie w 100% :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 22 Marca 2009 Andrzeju myślałem o takim "myku" bo przecież porażką byłoby gotowanie 7 godzin , a "maciek" nie jest dokładną kulą a więc temperaturka dojdzie dużo szybciej do wnętrza parzymy przez 30-40 min. Tylko po to aby "skleił " Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 22 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 22 Marca 2009 Tylko po to aby "skleił " Aby żołądek był miękki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 26 Marca 2009 Informacja dla Dziadka i innych użytkowników. Trwałość salcesonu wykonanego przeze mnie w trzydniowym cyklu produkcji jest długa. Przechowywany do dziś w lodówce (6stopni)w ósmym dniu nie wykazuje oznak starości i nieświeżości. Chyba tylko moc przypraw jakby trochę uleciała, nie czuć wyraźnego smaku i ostrości przypraw jaka była w pierwszych dniach spożywania. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 26 Marca 2009 Chyba sie pogubiłem? Dziś oczyściłem pare żołądków - i rozmyślałem nad nimi. Która strona idzie do środka a która na zewnątrz? Czy ta z tłuszczem idzie do środkia? :sad: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 26 Marca 2009 Podlasiak, tak, ta z tłuszczem do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 27 Marca 2009 A ja dziś popełniłem salcesony - własnie stygna. Jutro wkleję fotke co mi wyszło. To był mój pierwszy raz z salcesonem :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 28 Marca 2009 To był mój pierwszy raz z salcesonem Na pewno udany jak zawsze :wink: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 28 Marca 2009 Oto wynik mojej potyczki z salcesonem - dzis rano już po wystudzeniu W smaku super - chociaż ja wolę bardziej słone. Mimo że przesoliłem farsz ile mogłem - teraz jest tylko lekko słony. Dla innych jest OK! Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-62992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 28 Marca 2009 I o co się tobie rozchodzi ? Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-63027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 28 Marca 2009 I o co się tobie rozchodzi ? O ten smak - jak wspomniałem dla innych OK, a dla mnie za mało słony. Jednak naturalny żołądek wysysa słoność farszu. Ale jest zjadliwy :tongue: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-63031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 28 Marca 2009 Maruda :wink: :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-63034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 28 Marca 2009 No cóż trzeba dążyc do doskonałości w zadowoleniu swego podniebienia, a nie tylko innych domownikow. Koniec - kropka - już nie marudzę :grin: :grin: :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-63036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 28 Marca 2009 Zawsze można na talerzu posolić :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-63039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam.Gdzieś czytałem, że można salceson dzielić na kawałki i zamrażać.W związku z tym mam pytanie, ponieważ też zamroziłem salceson (z tym,że cały).Po rozmrożeniu salcesonu w kawałkach nie da się już z nim nic zrobić.Jak więc jest z tymi bakteriami podczas rozmrażania przed którymi tak jesteśmy przestrzegani. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jak się nie da?Trzeba zjeść i to wszystko :grin: Pamiętaj,każdy rozmrożony wyrób nie powinien być powtórnie mrożony. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jak się nie da? Trzeba zjeść i to wszystko :grin: To też tak na razie robię :grin: Chyba z wiekiem staję się bardziej ostrożniejszy/bojaźliwy i jak czytam o tych milionach bakterii, które "pożerają" wyrób rozmrażający się, to tak trochę się cykam :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Przeciąć zamrożony salceson jaki to problem, gdy mamy do dyspozycji piłkę ręczną ewentualnie siekierę a w ostateczności krajzagę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Gonzo, oczywiście nie jest to najlepszy sposób ale popytaj starszych - czy kiedykolwiek zastanawiali się nad bakteriami po rozmrażaniu, ja notorycznie jadałem rozmrażane bo jak już po tzrech dniach się wędliny trochę dostało do nie zżerało wszystkiego od razunasze wyroby są chyba bardziej odporne niz przemysłowe na takie zabiegi ja też zamroziłem cwaniaka w porcjach - jaki bedzie to sie dopiero okaże :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Gonzo, oczywiście nie jest to najlepszy sposób ale popytaj starszych - czy kiedykolwiek zastanawiali się nad bakteriami po rozmrażaniu, Zastanawiałem się po kątem rozważań o konieczności obróbki termicznej rozmrożonego produktu :rolleyes: Co do bakterii, to sam nie raz zajadałem chleb ze smalcem "posolony" na ziemi :grin: , gorzej, jak to był chlebuś z cukrem i śmnietaną :devil: :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam Zastanawiałem się po kątem rozważań o konieczności obróbki termicznej rozmrożonego produktu :rolleyes: Gonzo . Z białego salcesonu bardzo łatwo zrobić bigos :wink: :smile: Już coś takiego jadłem Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Można zamrażać w kawałkach /chyba nawet lepiej robić porcje "na raz"/ , w worki foliowe i po kłopocie ja tak robię i żyję :wink: , nie da się robic raz w tygodniu "cwaniaka" a smak przychodzi. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Salceson zamrożony? Dużo wody w tej wędlince i zamrażanie?Ja sobie zawsze zrobię 3-5 słoików półlitrowych, pasteryzacja 85 stopni przez niecałą godzinkę, do lodówki i mam świeży przez 1-2 miesiące. Wczoraj robiłem ozorkowy i już wszystko rozdane, został kawałek. Dlatego nie mam problemu z mrożeniem. A wieprzek co dwa tygodnie- salceson też. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam Salceson zamrożony? Dużo wody w tej wędlince i zamrażanie? Ja sobie zawsze zrobię 3-5 słoików półlitrowych, To jest około 2kg wsadu i w słoiczku . Ja ostatnio miałem ponad 10kg wsadu . W żołądkach dla mojego podniebienia to o wiele lepszy smak jak w słoikach . Każda metoda jest dobra gdy smak odpowiada , i jest bezpieczna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/15/#findComment-64136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.