Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mogą być

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-198754
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy takie proporcje będą dobre :question:

 

Dobre będą , ale ucho wieprzowe , tak dla nie tylko tradycji by się przydało . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-198762
Udostępnij na innych stronach

Ja salceson robię następująco: salceson robię zawsze w ten sam dzień co kaszankę i pasztetową więc w kotle lub latem na dworze w parniku elektrycznym gotuję całą głowę osierdzie nerki i co tłuściejsze kawałki po ugotowaniu na salceson kroję w kostkę gdzieś 3x3cm głowę ozorek nerki i część podgardla. Bardzo miękkie skóry miele na sitku 3mm wykładam wszystko do miednicy dodaję przyprawy : sól pieprz czosnek dolewam trochę rosołu z gotowania i mieszam wszystko razem później nabijam do osłonek sztucznych(kiedyś stosowałem żołądek i pęcherz ale teraz nie chcę mi się tego czyści i wyrzucam to) po nabiciu, do osłonek wlewam jeszcze trochę wywaru zawiązuję na kije i na drugi dzień na śniadanko jest gotowy do jedzenia :thumbsup:
Rzeźnik z powołania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-199270
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Witam.

Jest to mój pierwszy post na forum ale biernym użytkownikiem jestem już od dłuższego czasu.Przymierzam się do produkcji salcesonu.Mięsko już się pekluje ale wyszło tego 6 kg z kośćmi.Po ugotowaniu myślę że wyjdzie z 4 kg gotowego produktu a to jak dla mnie za dużo.Będę robił go w plastikowej osłonce i zastanawiam się nad mrożeniem.Przeczytałem ten cały wątek i dowiedziałem się że niektórzy "kalosza" mrożą,zwłaszcza w plastiku.Zastanawiam się jednak jak zachowa się galaretka po mrożeniu.Jadłem już wyroby salcesonopodobne mrożone ale było to praktycznie samo mięso.Ja lubię gdy w salcefiksie jest galareta.Czy tę część do mrożenia zrobić praktycznie bez rosołu z gotowania?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-204276
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem salcesonik taki jaki zawsze mi się marzył.

Bo ten salcesonik wygląda jak marzenie :clap: i pobudza wyobraźnię.

Osobiście preferuję tę wędlinę ponad wszystkie; jej bogactwo smaków jest nie do przebicia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-204398
Udostępnij na innych stronach

Osobiście preferuję tę wędlinę ponad wszystkie; jej bogactwo smaków jest nie do przebicia.

 

Nie wspomnę o wartości odżywczej salcesonu . :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-204433
Udostępnij na innych stronach

taki jaki zawsze mi się marzył

Jak podasz recepturę i sposób przygotowania to może i innym też się zamarzy :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-204438
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
:grin: udało się, salcesonik "stwardział" i wszyscy zachwalają. Wiem jaki błąd chyba zrobiłam, na noc leżał w piwnicy i chyba było za ciepło :blush: a dziś wyjęłam z lodówki i jest ok a dodałam tylko jedną łyżkę żelatyny. Jeszcze jedno poprawie następnym razem, pokroję w troszkę większe kawałki wkład (nawet dla mnie było za drobno pokrojone)
Goga :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-209046
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno poprawie następnym razem, pokroję w troszkę większe kawałki wkład (nawet dla mnie było za drobno pokrojone)

Witaj kol. gogo wszystko fajnie opisane, ale fotki mile widziane.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-209048
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno poprawie następnym razem, pokroję w troszkę większe kawałki wkład (nawet dla mnie było za drobno pokrojone)

Witaj kol. gogo wszystko fajnie opisane, ale fotki mile widziane.

:grin:

:grin: niestety nie mam na tą chwilkę aparatu, postaram się na jutro
Goga :-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-209051
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
twój salcesonie super wygląda :clap: :clap: :clap: , niech inni się uczą co wszystko za bardzo rozdrabniają. (u mnie nie robi się białych, tylko coś w rodzaju wolsztyński) z dużą ilością mięsiwa. Ale ten to bym zjadł! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-209097
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam! mam takie pytanie, Jak nabiję salceson w sztuczne osłonki to trzeba go jeszcze potem gotować? czy wystarczy go od razu powiesić w piwnicy. Czy może od razu po nabiciu w osłonki obciążyć go tak jak ma to sie w przypadku pęcherza lub żołądka?

Pozdrawiam wszystkich i życze Wesołego Alleluja!!!

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211880
Udostępnij na innych stronach

disel, postępujemy jak w przypadku normalnego salcesonu, różnica jedynie w rodzaju osłonki jest, żadna inna .. :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211882
Udostępnij na innych stronach

Ok:) dzięki bardzo za podpowiedź. :grin:

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211884
Udostępnij na innych stronach

Jedna mała uwaga.Do sztucznych osłonek salceson musi być posolony akurat a do pęcherza czy żołądka trochę przesolony.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211887
Udostępnij na innych stronach

No i sztucznych nie nakłuwamy, tak? ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211888
Udostępnij na innych stronach

Jedna mała uwaga.Do sztucznych osłonek salceson musi być posolony akurat a do pęcherza czy żołądka trochę przesolony.

Ostatnio robiłem metodą wg Dziadka tylko że w pęcherzach wyszły super. Czyli zrobię troche mniejsze stężenie solanki. :grin:

Tak. To ja ustalam skład. Co do meczu z Realem to jeszcze się zastanawiam, czy zmiażdżyć ich jak walec, czy zmielić jak maszynka do mięsa.
Autor: Carlo Ancelotti
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211914
Udostępnij na innych stronach

a do pęcherza czy żołądka trochę przesolony.

 

Arkadiuszu ja solę salcesony 18g/kg farszu i nadziewam w pęcherze . Dla mnie słoność w sam raz . Jednak zastanawia mnie to trochę przesolony . Ja odważam sól i przyprawy . To przesolenie w/g Ciebie to ile g/kg farszu . 20g/kg było by dobrze :question: Mam na myśli salceson czarny . :smile:

 

Pozdrawiam serdecznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211993
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu ja solę salcesony 18g/kg farszu i nadziewam w pęcherze

W osłonki 20g/kg.Do pęcherza ,czy żołądka daję 22g/kg.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-211999
Udostępnij na innych stronach

zastanawia mnie to trochę przesolony . Ja odważam sól i przyprawy . To przesolenie w/g Ciebie to ile g/kg farszu

to proste.... - jak spróbujesz to ma być "trochę za słone" :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/23/#findComment-212007
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.