Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 783
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:mellow:  :mellow:  :mellow:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444740
Udostępnij na innych stronach

niczym. ryj to ryj. Dasz go albo nie. "Cwaniaczek " z ryjem ma swój smak. :tongue:

 

To racja, dla mnie też "cwaniaczek" bez ryja, owszem smakuje, ale nie prawdziwym tradycyjnym "salcefiksem" :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444753
Udostępnij na innych stronach

 

 

ryj to ryj. Dasz go albo nie. "Cwaniaczek " z ryjem ma swój smak.
To prawda,ale możesz z powodzeniem ,zastąpić ryj golonkami,ja tak robię z braku surowca :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444756
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem zastąpić ryja golonką nie idzie ,mam na myśli walor smakowy.

 

Ale z braku laku..............

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444758
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedzi. Latem jadłem we Władysławowie salceson biały czosnkowy, Dodajecie czosnku?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444761
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem zastąpić ryja golonką nie idzie ,mam na myśli walor smakowy.

 

Ale z braku laku..............

 

 

Pozdrawiam

 

I z tym zdaniem należy się zgodzić w całej jego rozciągłości :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444763
Udostępnij na innych stronach

Okeramo, piękny salceson. Idealne dopełnienie do twoich niesamowitych nalewek :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444767
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodajecie czosnku?
Oczywiście ,z pieprzem i kminkiem tworzy podstawę przypraw do białego salcesonu :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444845
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodajecie czosnku?

 

Ja daję 2g/kg farszu. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444866
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja daję 2g/kg farszu.

Czy to znaczy, że w salcesonie czosnkowym jest więcej na kg?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444867
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to znaczy, że w salcesonie czosnkowym jest więcej na kg?

 

A co to jest salceson czosnkowy.?Dajesz tyle czosnku ile Ci odpowiada smakowo, ale to już musisz sobie sprawdzić metodą prób i błędów.Ja daję 2g/kg do salcesonu włoskiego, czarnego, ozorkowego.Do brunszwickiego nie daję w ogóle. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444870
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co to jest salceson czosnkowy.?

Pisałem wcześniej, że jadłem we Władysławowie salceson biały czosnlowy. Tak się nazywał. Dlatego pytałem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444872
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak się nazywał

 

To tak jak parówki dietetyczne, kabanosy drobiowe itd.  Salceson to salceson bardziej lub mniej przyprawiony jak kto lubi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444876
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson to salceson bardziej lub mniej przyprawiony jak kto lubi.

Dzięki za info. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moim zdaniem zastąpić ryja golonką nie idzie ,mam na myśli walor smakowy.

Jeszcze jest ucho  :facepalm:

Zawsze dodaję i uzyskuję piękny widok na przekroju :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-445114
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ale duża ilość czosnku w salcesonie całkowicie zmienia ten właściwy, "salcesonowy" smak. Ilość czosnku powinna być tzw. zrównoważona, i komponować się z np z kminkiem i ew. resztą przypraw, tak aby sama z siebie nie była praktycznie wyczuwalna. W przeciwnym przypadku zmienia smak, powodując że nie jest taki  jaki powinien mieć salceson, i psuje go po najzwyczajniej. Czosnek to wspaniała i zdrowa przyprawa, ale nie we wszystkich wędlinach. W salcesonach zawartość czosnku bynajmniej powinna być w niezbyt dużych ilościach, chyba że będzie to tak jak pisze Dyzio, salceson "Czosnkowy" :D , bo nie "brunszwicki", "włoski" czy np. "ozorkowy". tam czosnek nie ma prawa dominować.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-447364
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo nie "brunszwicki", "włoski" czy np. "ozorkowy". tam czosnek nie ma prawa dominować.

 

Do "bronka" nie dodaje się w ogóle czosnku.Pieprz, majeranek, cebula i chwatit. :)  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-447399
Udostępnij na innych stronach

Tak Arkadiuszu, ale pisałem ogólnie, pod kątem takich właśnie "smakoszy" , a spotyka się ich dzisiaj nagminnie. Ilekroć pytam w różnych sklepach czy salcesonik smaczny, to słyszę, ależ oczywiście, pychota po prostu, więc proszę o plasterek na "smaka", a to okazuje się niezjadliwe g....no najzwyczajniej, jedzie i smakuje samym czosnkiem. Nie wiem skąd to się wzięła taka moda na takie śmierdzące salcefiksy. Jestem smakoszem tego specjału, podobnie jak Ty, ale salceson, ma smakować salcesonem, jak sam kiedyś pisałeś nawet naturalna osłonka nadaje ten specyficzny aromat i smak, a nie jakieś plastikowe wynalazki. i takiego czegoś najzwyczajniej nie toleruję :D.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-447415
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.