kotunia Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 15 Września 2015 niczym. ryj to ryj. Dasz go albo nie. "Cwaniaczek " z ryjem ma swój smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 15 Września 2015 Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 15 Września 2015 niczym. ryj to ryj. Dasz go albo nie. "Cwaniaczek " z ryjem ma swój smak. To racja, dla mnie też "cwaniaczek" bez ryja, owszem smakuje, ale nie prawdziwym tradycyjnym "salcefiksem" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 15 Września 2015 ryj to ryj. Dasz go albo nie. "Cwaniaczek " z ryjem ma swój smak. To prawda,ale możesz z powodzeniem ,zastąpić ryj golonkami,ja tak robię z braku surowca Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Moim zdaniem zastąpić ryja golonką nie idzie ,mam na myśli walor smakowy. Ale z braku laku.............. Pozdrawiam Edytowane 15 Września 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okeramo Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 15 Września 2015 Z ryjem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 15 Września 2015 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 15 Września 2015 Dzięki za podpowiedzi. Latem jadłem we Władysławowie salceson biały czosnkowy, Dodajecie czosnku? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 15 Września 2015 Można ! Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 15 Września 2015 Moim zdaniem zastąpić ryja golonką nie idzie ,mam na myśli walor smakowy. Ale z braku laku.............. Pozdrawiam I z tym zdaniem należy się zgodzić w całej jego rozciągłości . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 15 Września 2015 Okeramo, piękny salceson. Idealne dopełnienie do twoich niesamowitych nalewek Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okeramo Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 15 Września 2015 Sebastian,do salcesoniku tylko czysta,zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 15 Września 2015 Dodajecie czosnku? Oczywiście ,z pieprzem i kminkiem tworzy podstawę przypraw do białego salcesonu Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 15 Września 2015 Dodajecie czosnku? Ja daję 2g/kg farszu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 15 Września 2015 Ja daję 2g/kg farszu. Czy to znaczy, że w salcesonie czosnkowym jest więcej na kg? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 15 Września 2015 Ja nawet 3 g/kg, i też smaczny. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 15 Września 2015 Czy to znaczy, że w salcesonie czosnkowym jest więcej na kg? A co to jest salceson czosnkowy.?Dajesz tyle czosnku ile Ci odpowiada smakowo, ale to już musisz sobie sprawdzić metodą prób i błędów.Ja daję 2g/kg do salcesonu włoskiego, czarnego, ozorkowego.Do brunszwickiego nie daję w ogóle. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 15 Września 2015 A co to jest salceson czosnkowy.? Pisałem wcześniej, że jadłem we Władysławowie salceson biały czosnlowy. Tak się nazywał. Dlatego pytałem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 15 Września 2015 Tak się nazywał To tak jak parówki dietetyczne, kabanosy drobiowe itd. Salceson to salceson bardziej lub mniej przyprawiony jak kto lubi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 15 Września 2015 Salceson to salceson bardziej lub mniej przyprawiony jak kto lubi. Dzięki za info. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-444882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 16 Września 2015 Moim zdaniem zastąpić ryja golonką nie idzie ,mam na myśli walor smakowy. Jeszcze jest ucho Zawsze dodaję i uzyskuję piękny widok na przekroju Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-445114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexda Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 27 Września 2015 (edytowane) Warto pamiętać o czosnku, bo posiada bardzo dobre właściwości zdrowotne......Zgadzacie się z tym? Edytowane 29 Września 2015 przez EAnna reklama Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-447336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Ale duża ilość czosnku w salcesonie całkowicie zmienia ten właściwy, "salcesonowy" smak. Ilość czosnku powinna być tzw. zrównoważona, i komponować się z np z kminkiem i ew. resztą przypraw, tak aby sama z siebie nie była praktycznie wyczuwalna. W przeciwnym przypadku zmienia smak, powodując że nie jest taki jaki powinien mieć salceson, i psuje go po najzwyczajniej. Czosnek to wspaniała i zdrowa przyprawa, ale nie we wszystkich wędlinach. W salcesonach zawartość czosnku bynajmniej powinna być w niezbyt dużych ilościach, chyba że będzie to tak jak pisze Dyzio, salceson "Czosnkowy" , bo nie "brunszwicki", "włoski" czy np. "ozorkowy". tam czosnek nie ma prawa dominować. Edytowane 28 Września 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-447364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 28 Września 2015 bo nie "brunszwicki", "włoski" czy np. "ozorkowy". tam czosnek nie ma prawa dominować. Do "bronka" nie dodaje się w ogóle czosnku.Pieprz, majeranek, cebula i chwatit. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-447399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Tak Arkadiuszu, ale pisałem ogólnie, pod kątem takich właśnie "smakoszy" , a spotyka się ich dzisiaj nagminnie. Ilekroć pytam w różnych sklepach czy salcesonik smaczny, to słyszę, ależ oczywiście, pychota po prostu, więc proszę o plasterek na "smaka", a to okazuje się niezjadliwe g....no najzwyczajniej, jedzie i smakuje samym czosnkiem. Nie wiem skąd to się wzięła taka moda na takie śmierdzące salcefiksy. Jestem smakoszem tego specjału, podobnie jak Ty, ale salceson, ma smakować salcesonem, jak sam kiedyś pisałeś nawet naturalna osłonka nadaje ten specyficzny aromat i smak, a nie jakieś plastikowe wynalazki. i takiego czegoś najzwyczajniej nie toleruję . Edytowane 28 Września 2015 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/page/28/#findComment-447415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.