sawca Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Czy ja dobrze kojarzę? Jeżeli ma się budowaną wędzarkę z cegieł to takową trzeba wygrzać aby pozbyć się wilgoci przed wędzeniem, a jeżeli jest wędzarka z beczki czy z jakiejś innej blachy to nie? Jeżeli tak, to można wyłożyć wędzarnię blachą i problem zniknie i zaoszczędzi się na drewnie? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2009 każda wędzarnię trzeba wcześniej wygrzać do odpowiedniej temperatury Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Wędzarnia to komin. Żeby uzyskać dobry ciąg należy go wygrzać. W zimnej wędzarni dym może się cofać i wtedy nici z wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Wędzarnia to komin. Żeby uzyskać dobry ciąg należy go wygrzać. W zimnej wędzarni dym może się cofać i wtedy nici z wędzenia. Ja to wiem że trzeba wygrzać, ale jak już ma odpowiednią temperaturę to jeszcze na ściankach jest wilgoć i zkąd ona? Jak się jej pozbyć? Ja rozgrzewam ok 2 godzin zanim wilgoć odparuje a temperatura jest dawno odpowiednia. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Witam. Ja to wiem że trzeba wygrzać, ale jak już ma odpowiednią temperaturę to jeszcze na ściankach jest wilgoć i zkąd ona? Jak się jej pozbyć? Ja rozgrzewam ok 2 godzin zanim wilgoć odparuje a temperatura jest dawno odpowiednia. Bo temperatura wewnątrz podnosi się podczas opalania. A wilgoć znika, znaczy wędzarnia jest wygrzana, jak Ściany osiągną temperaturę powietrza wewnątrz. Jeśli będą zimniejsze, to wilgoć będzie się wykraplać z dymu. To sam ma na celu osuszanie mięsa w wędzarni przed właściwym wędzeniem. Inaczej na wilgotnej powierzchni osadzi się sadza i wędzonki będą okopcone, a nie uwędzone. Co do blaszanych a murowanych wędzarni, to różnica polega tylko na tym, że ceglana ma dużo większą pojemność cieplną niż blaszana, i więcej energii trzeba zużyć, żeby ją wygrzać. Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Stycznia 2009 W wędzarni murowanej temperatura jest stabilniejsza jak w np. blaszanej,ja moją beczółke obłożyłem wełnianą izolacją do rur żeby ścianki blachy się nie skraplały o tej porze roku Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Stycznia 2009 jak Ściany osiągną temperaturę powietrza wewnątrz. Jeśli będą zimniejsze, to wilgoć będzie się wykraplać z dymu. Mam jasność :lol: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Popieram wygrzewanie. Sam mam wędzarnię z ocieplonej wełną beczki i nie żaluę drewna na wygrzewanie., Dwa lata temu wędziłem jak na dworzu było minus 20 stopni i wygrzewałem wędzarnię w 100 stopniach w środku przez blisko 3 godz. Kanał dymowy mam betonowy ok. 1,5 m. Wygrzewałem i nie żałowałem drewna. I wszystkim to polecam. Wygrzewanie i obsuszanie to podstawa udanego wędzenia. NIE ŻAŁUJCIE DRZEWA DO WYGRZEWANIA. To naprawdę b. ważna czynność. Wystarczy poczytać jak niektórym z Nas wyszły czarne i kwaśne kiełbasy, ciemne i klejące się szynki, nie mówiąc o ugotowanych ciemnych i kwaskowatych rybkach. Wszystko to zasługa wilgoci i nie obsuszonych prawidłowo wyrobów. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Z tym skraplaniem to jest tak, że jak jest zimno na dworze to skropliny dodatkowo powstają z różnicy temp. Ja moją blaszana puchę wygrzewam ponad godzinę, trzymając tak mniej więcej 70-80C Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Stycznia 2009 NIE ŻAŁUJCIE DRZEWA DO WYGRZEWANIA. Tak, jest!!! Trzeba wygrzać wędzarnie. Ja to robię przez godzinkę (coś koło tego, zależy jak zimno jest na dworze) i to w naprawdę wysokiej temperaturze, jakieś 80-90 stopni. PS: 500-setny post Mirka i do tego jaki pouczający!!! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Sam mam wędzarnię z ocieplonej wełną beczki i nie żaluę drewna na wygrzewanie., Dwa lata temu wędziłem jak na dworzu było minus 20 stopni i wygrzewałem wędzarnię w 100 stopniach w środku przez blisko 3 godz Nie wygrzewałeś beczki 3 godziny tylko swój kanał betonowy. Beczka ma tak małą możliwość kumulacji ciepła że 5 minut jej starczy, a nawet mniej. Wełna izolacyjna (o ile jest sucha) posiada jeszcze mniejszą zdolność kumulacji ciepła. Praktycznie obydwa ww czynniki można całkowicie pominąć, a co najwyżej wygrzewanie może wpłynąć na ich odkażenie. Tak czy owak wszystko osiągnie się w 5 min, a dalsze wygrzewanie beczek i innych blaszanek to zwykłe marnotrawienie drewna. Co innego jak się ma murowane/betonowe/kamienne kanały, to je trzeba wygrzewać i suszyć a nie beczki/blaszanki. Woda kondensacyjna na wędzonkach powstaje z dwóch powodów: 1. Gwałtowne podgrzanie mięsa z temperatury poniżej 15 stC do wyższej, (to samo dzieje się przykładowo z okularami – ktoś wchodzi z zimnego dworu do ciepłego pomieszczenia i zaparowują mu okulary). Dlatego wędzonki wkłada się do ciepłej wędzarni 50 -60 stC i trzyma się je bez dymu tylko celem osuszenia/podgrzania. Pomimo że panuje tam temperatura 50 – 60 stC to wędzonki podgrzewają się wolno, dopóki są wilgotne z wierzchu. Odparowująca woda odbiera ciepło i mięso nie podgrzewa się zbytnio, dopiero suche wędzonki szybciej się nagrzewają. 2. To osadzająca się wilgoć z drewna które trafia do paleniska. Ciepły dym z parą wodną wpada do komory wędzarniczej, wędzonki które są chłodniejsze działają jak „zimny palec” (określenie z innego forum – w ogólnym uproszczeniu jak chłodnica skraplająca). Wystarczy mieć w wędzarni element stalowy (lepiej by było żeby to była miedz) lub nawet kawałek szkła/szyby) – jeden z końcy wyprowadzony poza wędzarnie tak żeby mógł się swobodnie ochładzać, to wtedy zaobserwujemy że drugi koniec w wędzarnie jest mokry od skroplin. Suchy będzie wtedy gdy w wędzarni panują odpowiednie warunki do wędzenia – po prostu jest sucho. Szyba działa tylko jesli jest zamontowana jak okienko. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Długie wygrzewanie sprzyja nagdomadzeniu sporej ilości żaru, który już nie daje dymu i pary wodnej, a przez to dobrze nadaje się do osuszania wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Długie wygrzewanie sprzyja nagdomadzeniu sporej ilości żaru, który już nie daje dymu i pary wodnej, a przez to dobrze nadaje się do osuszania wędlin. Trzeba rozróżnić wygrzewanie wędzarni od zbierania żaru, to są dwie różne sprawy. Jeżeli ktoś wędzi dymogeneratorem, a do wytwarzania ciepła używa grzałki elektrycznej to nie musi przecież wygrzewać blaszanki 3 godziny. Równie dobrze możesz wstawić farelkę elektryczną do wędzarni i też wysuszysz wędzarnie i wędzonki. Można też użyć już wcześniej opisywanego sposobu - użyć opalarki do farby. Z skąd bierze się ciepło/suche powietrze jest nieważne, byle by nie było czymś ”skażone” np. osuszanie palnikiem benzynowym lub coś w tym stylu. A potem rozpalić mały ogień i po woli wędzić. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Stycznia 2009 WitamDlatego ja proponuję wędzarnię drewnianą lub murowaną wyłożoną drewnem. W drewnianej problem wygrzewania jest nikły wystarczy parę minut i można osuszać. Nie ma problemu skroplin.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Stycznia 2009 W drewnianej problem wygrzewania jest nikły wystarczy parę minut i można osuszać.Z mojego małego jeszcze doświadczenia parę minut to za mało na wygrzanie komory a drzewo po rozpaleniu jeszcze mocno dymi Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Tomzo32, Witam Ja tylko wędzę w drewnianej wędzarce i nie mam żadnych problemów z kwaśnymi wędzonkami, skroplinami, utrzymaniem temperatur, wygrzewaniem. Po rozpaleniu mogę uzyskać temperaturę 120-130 st C w ciągu 10 min, a maksymalnie uzyskałem 180 st C. Na wiosnę będę budował większą wędzarkę ale drewniną. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Toshiba. Opisałeś ładnie to co ja stosuję po wielu wędzeniach. Jak już pisałem, nie ważne jak się wytwarza dym, a grzanie blaszaka to jest bez sensu, bo ma za małą pojemność cieplną. Stosowałem wszystko co było na naszym forum i ja nigdy nie zbuduję wędzarki murowanej a tylko drewnianą. A Twój sposób z opalarką jest godny Nobla! Pośpiesz się z dozownikiem Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Do blaszaka warto na dno włożyć kilka cegieł. Nagrzewają się i stabilizują temperaturę. Po wędzeniu można je wyjąć i przechowywać w suchym miejscu. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Witam Dlatego ja proponuję wędzarnię drewnianą lub murowaną wyłożoną drewnem. Mam murowaną i właśnie zamierzam zrobić w tym roku modyfikacje , czyli między innymi wyłożyć deską bukową względnie dębową . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Mam murowaną i właśnie zamierzam zrobić w tym roku modyfikacje , czyli między innymi wyłożyć deską bukową względnie dębową . Pozdrawiam Cześć Wystarczy wyłoźyć olszyną, np. tak: Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Witam Cześć Wystarczy wyłoźyć olszyną, np. tak: Dzięki , i jeszcze muszę powiększyć na wysokość drzwiczki bo są troszkę za niskie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Nie potępiajcie tak wędzarek murowanych. Mam murowaną i nigdy nie miałem problemu z wilgocią. Wygrzewanie zimą to 30 minut latem krócej. Jędyną przeróbkę jaką w niej planuję to założenie większych drzwiczek. Wędzarnie mam w budynku doklejoną do komina i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Sucho, ciepło, nie ma problemu z deszczem ani wiatrem. :grin: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Witam Nie potępiajcie tak wędzarek murowanych. Ja nie potępiam bo sam mam murowaną ale chcę ją troszkę zmodyfikować drogi kolego :smile: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Stycznia 2009 błąd Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 3 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Rozpętałem dyskusję wśród "starej wiary" ale nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie mianowicie:"a jeżeli jest wędzarka z beczki czy z jakiejś innej blachy to nie? Jeżeli tak, to można wyłożyć wędzarnię blachą i problem zniknie i zaoszczędzi się na drewnie?" Dowiedziałem się że można wyłożyć drewnem, ale czy można wyłożyć murowaną wędzarnie blachą? Do Papla. Czy można wyłożyć świerkiem? Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.