Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ja dobrze kojarzę? Jeżeli ma się budowaną wędzarkę z cegieł to takową trzeba wygrzać aby pozbyć się wilgoci przed wędzeniem, a jeżeli jest wędzarka z beczki czy z jakiejś innej blachy to nie? Jeżeli tak, to można wyłożyć wędzarnię blachą i problem zniknie i zaoszczędzi się na drewnie?
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 149
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wędzarnia to komin. Żeby uzyskać dobry ciąg należy go wygrzać. W zimnej wędzarni dym może się cofać i wtedy nici z wędzenia.

Ja to wiem że trzeba wygrzać, ale jak już ma odpowiednią temperaturę to jeszcze na ściankach jest wilgoć i zkąd ona? Jak się jej pozbyć?

Ja rozgrzewam ok 2 godzin zanim wilgoć odparuje a temperatura jest dawno odpowiednia.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50787
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Ja to wiem że trzeba wygrzać, ale jak już ma odpowiednią temperaturę to jeszcze na ściankach jest wilgoć i zkąd ona? Jak się jej pozbyć?

Ja rozgrzewam ok 2 godzin zanim wilgoć odparuje a temperatura jest dawno odpowiednia.

Bo temperatura wewnątrz podnosi się podczas opalania. A wilgoć znika, znaczy wędzarnia jest wygrzana, jak Ściany osiągną temperaturę powietrza wewnątrz. Jeśli będą zimniejsze, to wilgoć będzie się wykraplać z dymu.

 

To sam ma na celu osuszanie mięsa w wędzarni przed właściwym wędzeniem. Inaczej na wilgotnej powierzchni osadzi się sadza i wędzonki będą okopcone, a nie uwędzone.

 

Co do blaszanych a murowanych wędzarni, to różnica polega tylko na tym, że ceglana ma dużo większą pojemność cieplną niż blaszana, i więcej energii trzeba zużyć, żeby ją wygrzać.

 

Pozdrawiam.

 

adwokat

Pozdrawiam. adwokat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50790
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni murowanej temperatura jest stabilniejsza jak w np. blaszanej,ja moją beczółke obłożyłem wełnianą izolacją do rur żeby ścianki blachy się nie skraplały o tej porze roku
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50794
Udostępnij na innych stronach

jak Ściany osiągną temperaturę powietrza wewnątrz. Jeśli będą zimniejsze, to wilgoć będzie się wykraplać z dymu.

Mam jasność :lol:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50798
Udostępnij na innych stronach

Popieram wygrzewanie. Sam mam wędzarnię z ocieplonej wełną beczki i nie żaluę drewna na wygrzewanie., Dwa lata temu wędziłem jak na dworzu było minus 20 stopni i wygrzewałem wędzarnię w 100 stopniach w środku przez blisko 3 godz. Kanał dymowy mam betonowy ok. 1,5 m. Wygrzewałem i nie żałowałem drewna. I wszystkim to polecam. Wygrzewanie i obsuszanie to podstawa udanego wędzenia.

NIE ŻAŁUJCIE DRZEWA DO WYGRZEWANIA.

To naprawdę b. ważna czynność.

Wystarczy poczytać jak niektórym z Nas wyszły czarne i kwaśne kiełbasy, ciemne i klejące się szynki, nie mówiąc o ugotowanych ciemnych i kwaskowatych rybkach. Wszystko to zasługa wilgoci i nie obsuszonych prawidłowo wyrobów.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50821
Udostępnij na innych stronach

Z tym skraplaniem to jest tak, że jak jest zimno na dworze to skropliny dodatkowo powstają z różnicy temp. Ja moją blaszana puchę wygrzewam ponad godzinę, trzymając tak mniej więcej 70-80C

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50823
Udostępnij na innych stronach

NIE ŻAŁUJCIE DRZEWA DO WYGRZEWANIA.

Tak, jest!!! Trzeba wygrzać wędzarnie. Ja to robię przez godzinkę (coś koło tego, zależy jak zimno jest na dworze) i to w naprawdę wysokiej temperaturze, jakieś 80-90 stopni.

 

PS: 500-setny post Mirka i do tego jaki pouczający!!!

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50828
Udostępnij na innych stronach

Sam mam wędzarnię z ocieplonej wełną beczki i nie żaluę drewna na wygrzewanie., Dwa lata temu wędziłem jak na dworzu było minus 20 stopni i wygrzewałem wędzarnię w 100 stopniach w środku przez blisko 3 godz

Nie wygrzewałeś beczki 3 godziny tylko swój kanał betonowy.

Beczka ma tak małą możliwość kumulacji ciepła że 5 minut jej starczy, a nawet mniej.

Wełna izolacyjna (o ile jest sucha) posiada jeszcze mniejszą zdolność kumulacji ciepła.

Praktycznie obydwa ww czynniki można całkowicie pominąć, a co najwyżej wygrzewanie może wpłynąć na ich odkażenie. Tak czy owak wszystko osiągnie się w 5 min, a dalsze wygrzewanie beczek i innych blaszanek to zwykłe marnotrawienie drewna.

 

Co innego jak się ma murowane/betonowe/kamienne kanały, to je trzeba wygrzewać i suszyć a nie beczki/blaszanki.

 

Woda kondensacyjna na wędzonkach powstaje z dwóch powodów:

1. Gwałtowne podgrzanie mięsa z temperatury poniżej 15 stC do wyższej, (to samo dzieje się przykładowo z okularami – ktoś wchodzi z zimnego dworu do ciepłego pomieszczenia i zaparowują mu okulary). Dlatego wędzonki wkłada się do ciepłej wędzarni 50 -60 stC i trzyma się je bez dymu tylko celem osuszenia/podgrzania. Pomimo że panuje tam temperatura 50 – 60 stC to wędzonki podgrzewają się wolno, dopóki są wilgotne z wierzchu. Odparowująca woda odbiera ciepło i mięso nie podgrzewa się zbytnio, dopiero suche wędzonki szybciej się nagrzewają.

2. To osadzająca się wilgoć z drewna które trafia do paleniska. Ciepły dym z parą wodną wpada do komory wędzarniczej, wędzonki które są chłodniejsze działają jak „zimny palec” (określenie z innego forum – w ogólnym uproszczeniu jak chłodnica skraplająca). Wystarczy mieć w wędzarni element stalowy (lepiej by było żeby to była miedz) lub nawet kawałek szkła/szyby) – jeden z końcy wyprowadzony poza wędzarnie tak żeby mógł się swobodnie ochładzać, to wtedy zaobserwujemy że drugi koniec w wędzarnie jest mokry od skroplin. Suchy będzie wtedy gdy w wędzarni panują odpowiednie warunki do wędzenia – po prostu jest sucho. Szyba działa tylko jesli jest zamontowana jak okienko.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50831
Udostępnij na innych stronach

Długie wygrzewanie sprzyja nagdomadzeniu sporej ilości żaru, który już nie daje dymu i pary wodnej, a przez to dobrze nadaje się do osuszania wędlin.

Trzeba rozróżnić wygrzewanie wędzarni od zbierania żaru, to są dwie różne sprawy.

Jeżeli ktoś wędzi dymogeneratorem, a do wytwarzania ciepła używa grzałki elektrycznej to nie musi przecież wygrzewać blaszanki 3 godziny.

Równie dobrze możesz wstawić farelkę elektryczną do wędzarni i też wysuszysz wędzarnie i wędzonki.

Można też użyć już wcześniej opisywanego sposobu - użyć opalarki do farby.

 

Z skąd bierze się ciepło/suche powietrze jest nieważne, byle by nie było czymś ”skażone” np. osuszanie palnikiem benzynowym lub coś w tym stylu.

 

A potem rozpalić mały ogień i po woli wędzić.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50839
Udostępnij na innych stronach

Witam

Dlatego ja proponuję wędzarnię drewnianą lub murowaną wyłożoną drewnem. W drewnianej problem wygrzewania jest nikły wystarczy parę minut i można osuszać. Nie ma problemu skroplin.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50855
Udostępnij na innych stronach

W drewnianej problem wygrzewania jest nikły wystarczy parę minut i można osuszać.

Z mojego małego jeszcze doświadczenia parę minut to za mało na wygrzanie komory a drzewo po rozpaleniu jeszcze mocno dymi
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50874
Udostępnij na innych stronach

Tomzo32, Witam

Ja tylko wędzę w drewnianej wędzarce i nie mam żadnych problemów z kwaśnymi wędzonkami, skroplinami, utrzymaniem temperatur, wygrzewaniem. Po rozpaleniu mogę uzyskać temperaturę 120-130 st C w ciągu 10 min, a maksymalnie uzyskałem 180 st C. Na wiosnę będę budował większą wędzarkę ale drewniną.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50903
Udostępnij na innych stronach

Toshiba. Opisałeś ładnie to co ja stosuję po wielu wędzeniach. Jak już pisałem, nie ważne jak się wytwarza dym, a grzanie blaszaka to jest bez sensu, bo ma za małą pojemność cieplną. Stosowałem wszystko co było na naszym forum i ja nigdy nie zbuduję wędzarki murowanej a tylko drewnianą. A Twój sposób z opalarką jest godny Nobla! Pośpiesz się z dozownikiem :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50904
Udostępnij na innych stronach

Do blaszaka warto na dno włożyć kilka cegieł. Nagrzewają się i stabilizują temperaturę. Po wędzeniu można je wyjąć i przechowywać w suchym miejscu.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50908
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dlatego ja proponuję wędzarnię drewnianą lub murowaną wyłożoną drewnem.

Mam murowaną i właśnie zamierzam zrobić w tym roku modyfikacje , czyli między innymi wyłożyć deską bukową względnie dębową .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50909
Udostępnij na innych stronach

Mam murowaną i właśnie zamierzam zrobić w tym roku modyfikacje , czyli między innymi wyłożyć deską bukową względnie dębową .

Pozdrawiam

Cześć

Wystarczy wyłoźyć olszyną, np. tak:

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50913
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Cześć

Wystarczy wyłoźyć olszyną, np. tak:

Dzięki , i jeszcze muszę powiększyć na wysokość drzwiczki bo są troszkę za niskie .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50915
Udostępnij na innych stronach

Nie potępiajcie tak wędzarek murowanych. Mam murowaną i nigdy nie miałem problemu z wilgocią. Wygrzewanie zimą to 30 minut latem krócej. Jędyną przeróbkę jaką w niej planuję to założenie większych drzwiczek. Wędzarnie mam w budynku doklejoną do komina i to jest bardzo dobre rozwiązanie. Sucho, ciepło, nie ma problemu z deszczem ani wiatrem. :grin:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50916
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Nie potępiajcie tak wędzarek murowanych.

Ja nie potępiam bo sam mam murowaną ale chcę ją troszkę zmodyfikować drogi kolego :smile:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50918
Udostępnij na innych stronach

Rozpętałem dyskusję wśród "starej wiary" ale nie otrzymałem odpowiedzi na moje pytanie mianowicie:"a jeżeli jest wędzarka z beczki czy z jakiejś innej blachy to nie? Jeżeli tak, to można wyłożyć wędzarnię blachą i problem zniknie i zaoszczędzi się na drewnie?"

Dowiedziałem się że można wyłożyć drewnem, ale czy można wyłożyć murowaną wędzarnie blachą?

 

Do

Papla. Czy można wyłożyć świerkiem?

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2130-wilgo%C4%87-a-w%C4%99dzarnia/#findComment-50951
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.