GandalfWędzony Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2024 Dzień dobry. Zrobiliśmy własne wędzonki. Mięso pochodziło ze sklepu, ale było świeże i dobrej jakości. Solanka przygotowana według starego rodzinnego przepisu. Niestety przez upały niektóre kawałki mięsa złapały nieświeży zapach i czuć nim nawet po uwędzeniu. Mięso siedziało w zimnej wodzie. Był dokładany lód, ale mimo wszystko przyłapało zapaszek... Czy da się jakoś pozbyć tego zapachu z mięsa, które już zostało uwędzone? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lipca 2024 Jki to przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lipca 2024 (edytowane) Kolego , nigdy nie wierzę w stare domowe przepisy , cuchną już od czytania ich , a potem po zastosowaniu. Piszesz ,że peklowałeś w solance -czy zastosowałeś sól czy marynatę z peklosoli . W jakiej temperaturze peklowałeś - tego nie wiesz , bo piszesz ,że dokładałeś do zimnej wody lód -jesli solanka była zimna i dokładałeś lód to dodatkowo także ją rozcieńczałeś .W przypadku gdy trzymałeś w zimnej wodzie pojemnik z mięsem w solance , też fundowałeś ciągłe skoki temperatury , a ponadto temperatura pekolwania powinna być w zakresie 4-6 stopni taki pojemnik trzeba wstawić do lodówki i tam prowadzić cały proces. Jest to Twój pierwszy post , proponuje spokojnie w gorące wieczory które panują teraz zapoznać się z technologią na forum , a jak temperatury spadną na zewnątrz rozpocząć naukę peklowania i wędzenia od początku . Wykonane wyroby wyrzuć , nie karm nawet nimi psa ( mam złe doświadczenia z karmienia psa mięsem i parówkami - weterynarz mnie kosztował `1300 złotych , a pies ma zapalenie trzustki ). Proponuję by porzucić domowe sposoby do czasu ugruntowania wiedzy i praktyki , a potem pewnie już o nich zapomnisz. Edytowane 17 Lipca 2024 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GandalfWędzony Opublikowano 17 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lipca 2024 2 minuty temu, Pacan Wojciech napisał(a): Kolego , nigdy nie wierzę w stare domowe przepisy , cuchną już od czytania ich , a potem po zastosowaniu. Piszesz ,że peklowałeś w solance -czy zastosowałeś sól czy marynatę z peklosoli . W jakiej temperaturze peklowałeś - tego nie wiesz , bo piszesz ,że dokładałeś do zimnej wody lód -jesli solanka była zimna i dokładałeś lód to dodatkowo także ją rozcieńczałeś .W przypadku gdy trzymałeś w zimnej wodzie pojemnik z mięsem w solance , też fundowałeś ciągłe skoki temperatury , a ponadto temperatura pekolwania powinna być w zakresie 4-6 stopni taki pojemnik trzeba wstawić do lodówki i tam prowadzić cały proces. Jest to Twój pierwszy post , proponuje spokojnie w gorące wieczory które panują teraz zapoznać się z technologią na forum , a jak temperatury spadną na zewnątrz rozpocząć naukę peklowania i wędzenia od początku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2024 (edytowane) Zgadzasz sie z moim stanowiskiem , czy sie obraziłeś ? Może jesteś małomówny 🙂. Edytowane 17 Lipca 2024 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2024 19 minut temu, GandalfWędzony napisał(a): Dzień dobry. Zrobiliśmy własne wędzonki. Mięso pochodziło ze sklepu, ale było świeże i dobrej jakości. Solanka przygotowana według starego rodzinnego przepisu. Niestety przez upały niektóre kawałki mięsa złapały nieświeży zapach i czuć nim nawet po uwędzeniu. Mięso siedziało w zimnej wodzie. Był dokładany lód, ale mimo wszystko przyłapało zapaszek... Czy da się jakoś pozbyć tego zapachu z mięsa, które już zostało uwędzone? Pytałbym starych fachowców z Constaru Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GandalfWędzony Opublikowano 17 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lipca 2024 Solanka nie była rozcieńczana. Lód był wkładany w postaci zamrożonych butelek z wodą do środka beczki z mięsem. Beczka stała w piwnicy, ale temperaturę i tak trudno było utrzymać. O lodówce nie ma mowy, bo jak znajdę lodówkę, żeby zmieścić w niej beczkę mięsa? Zależy mi na tym, aby pozbyć się przykrego zapachu. Nie wszystkie kawałki śmierdzą, ale kilka niestety tak. Nie jestem alfą i omegą. Proszę o pomoc a nie o*cenzura*. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2024 Niestety nie pomogę ,uważam ,ze peklowanie w taki sposób nie ma sensu, wyroby bym wyrzucił wszystkie , jad kiełbasiany nie śmierdzi i powoduje w najlepszym razie silne zatrucie .Zamiast beczki zastosuj inne pojemniki mniejsze , tez tu znajdziesz porady- na forum .Wyrzucenie całej produkcji ponownie Twierdzę jest najlepszym rozwiązaniem. Dalej nie będę już pisał , jeśli zajmujesz stanowisko stanowisko ratowania swojej pracy. Radykalne działania i wyciąganie wniosków to teraz należy robić , pytać przed działaniem - wtedy na pewno pomożemy. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lipca 2024 47 minut temu, GandalfWędzony napisał(a): Solanka przygotowana według starego rodzinnego przepisu. Po podlasku , czyli na jajko ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lipca 2024 1 minutę temu, Yerba napisał(a): Po podlasku , czyli na jajko ? Oj nie przypisywałbym tej metody do jednego regionu...myślę że jest znana trochę szerzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lipca 2024 (edytowane) 42 minuty temu, piksiak napisał(a): Edytowane 17 Lipca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GandalfWędzony Opublikowano 17 Lipca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lipca 2024 10 minut temu, Yerba napisał(a): Po podlasku , czyli na jajko ? A to zła metoda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lipca 2024 (edytowane) Godzinę temu, GandalfWędzony napisał(a): Czy da się jakoś pozbyć tego zapachu z mięsa, które już zostało uwędzone? Już się nie da.Od początku by sie nie dało.Peklosolankę robi się na wagę.Temperatura peklowania w granicach 4-6 C też jest ważna.Moim zdaniem mięso jest do wyrzucenia .Jak już złapało zapaszek to i tak nie da się zjeść, ale obawiał bym się najbardziej zatrucia botuliną . Edytowane 17 Lipca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lipca 2024 To tak jak sie mowi "na dwoje babka wrozyla , " mieso utylizuj , nie masz mozliwosci chlodniczych odpowiednich, rob mniejzeby zmiescic w lodowce . Bedzie zdrowiej taniej i bez dylematu co mam zrobic bo nie wyszlo a wczesniej sie udawalo. . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lipca 2024 58 minut temu, GandalfWędzony napisał(a): A to zła metoda? 🤣🤣🤣 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): nie przypisywałbym tej metody do jednego regionu... Zgadza się , tylko Gandalf jest z Podlasie , dlatego taka uwaga Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lipca 2024 Godzinę temu, Yerba napisał(a): Gandalf jest z Podlasie , dlatego taka uwaga Może Gandalf wytłumaczy jak to robi i jakiego jaja używa ? Ugotowane czy surowe, od jakiego paka, duże czy małe, świeżo zniesione czy kilkudniowe, czy jako pływa na powierzchni czy w toni, jak dozować sól, itd.. pytań wiele ? Czy mięso po peklowaniu nie będzie za słone 😁? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lipca 2024 Po co dociekać?... już sam fakt trzymania beczki latem w piwnicy gdzie temperatura oscyluje pomiędzy 14 a 18 stopni (w zależności od piwnicy i jej izolacji) powoduje gnicie a nie peklowanie, żaden lód tu nie pomoże, nauczka na przyszłość a cały wsad do utylizacji. Na przyszłość mniejsze ilości i lodówka, przynajmniej nikt się nie potruje.... a peklowanie według sprawdzonych receptur a nie relikty przeszłości... zdrowie ważniejsze. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lipca 2024 9 godzin temu, GandalfWędzony napisał(a): bo jak znajdę lodówkę, żeby zmieścić w niej beczkę mięsa? Nie żartuj, czy to beczka 200 l ? , kilka razy musiałem zapeklować 60 kg i do lodówki weszło . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lipca 2024 3 razy 60 w lodowce Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lipca 2024 52 minuty temu, MariuszB napisał(a): Po co dociekać?... Mnie interesuje sama metoda peklowania na jajco🤔coś nowego. Mimo to oczekuje na odpowiedź 🤔. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lipca 2024 Tak robilismy bez lodowek.Na jajko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Lipca 2024 3 minuty temu, roman1957 napisał(a): Tak robilismy bez lodowek.Na jajko Romciu ja bym chciał się dowiedzieć jak GandalfWędzony to robił a nie Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lipca 2024 Studnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Lipca 2024 Używam starej lodówki Polar, wysoka 185 cm, szeroka 55 lub 60cm, jednorazowo potrafiłem upchać 120kg, standard to 60/80kg, oczywiście potrzebne są pojemniki pod wymiar, ale dzisiaj to z tym nie problem.... pekluję na sucho, nie bawię się w robienie solanek. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 18 Lipca 2024 Koledzy GandalfWędzony. pewnie już zrobił selekcję swoich poczynań , nie odzywa się , nie dowierza. Potępiamy tradycje , przydatność jaj do oceny stężenia roztworu oraz peklowanie w dużej beczce, przez parę dobrych lat prowadziłem dyskusje z moim wujem zawodowym masarzem na temat stosowania techniki opartej na tradycji , do momentu gdy już nic nie pomogło w usuwaniu lekkiego zapaszku po wędzeniu (ma swoje sekretne sposoby ) towar sam w końcu wyszedł " do dołu " około 200 kg .Teraz korzysta z obliczeń roztworu który ja mu wykonuje i lodówki w czasie peklowania . GandalfWędzony - tu Ci wszyscy są przychylni , dbają o Twoje zdrowie, ale może ty Ty masz rację , może lekki zapaszek to oznaka prawdziwych wyrobów tradycyjnych to podstawa dla klienta lub domowników - wtedy chylę czoło . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21317-mi%C4%99so-a-upa%C5%82y/#findComment-938834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.