chłop z warmii Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Proszę o podpowiedż.Jak dodać ziele angielskie.-całe ziarnka-rozdrobnione-a może z wywaru? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 -rozdrobnioneJa ziele rozgniatam w moździeżu, ma wtedy dużą moc. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Ja ziele rozgniatam w moździeżu, ma wtedy dużą moc. :grin: Niech smocz będzie z Tobą :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 powiedzcie konkretnie.Już mielę mięso. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Praktycznie do każdej kiełbasy dajemy przyprawy mielone . Chyba że jakiś przepis autorski stanowi inaczej. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Dzięki,wszystko jasne. Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Jak dodać ziele angielskie.Przepraszam, ale dopiero przed chwilą włączyłam komputer. Ziele angielskie w prezentowanej kiełbasie zostało zmiażdżone męską ręką w moździerzu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Czy może ktoś wrzucić przepis na kiełbasę Tatrzańską parzoną.Nie mogę znależć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Tatrzańska podsuszana Zamiast suszyć sparz ją, myślę, że będzie OK :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Jeszcze jedno.Czy to drugie wędzenie jest konieczne ,czy wystarczy sparzyć i obsuszyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Czy to drugie wędzenie jest konieczne ,czy wystarczy sparzyć i obsuszyć.Drugie wędzenie, po sparzeniu, nie tylko zwiększa trwałość wędliny, ale również poprawia jej smak. Wystarczy schłodzić batony do 30 st. C. i ponownie włożyć do wędzarni; tylko wędzić już w rzadszym, chłodnym dymie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-65004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Właśnie robiłem kiełbase grubą z serem żółtym i po parzeniu dałem ją do wędzarni na godzine. Wyszła bardzo dobra z mocnym zapachem wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-65030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Lutego 2012 Czy ma ktoś recepturę na tatrzańską, ale z początku lat 80-tych? Jakby co to proszę, bo bym zrobił to cudo chętnie, a nie robiłem dotychczas. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-200371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Lutego 2012 A tej recepturze nie wierzysz ? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&highlight=tatrza%F1ska Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-200374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdkoski Opublikowano 6 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Lutego 2012 Maleńkie sprostowanie: Dziadek napisał w przepisie na kiłbasę tatrzańsaką:2. saletra - 0,001 kg = 1 dkg. chyba powinno być: ... 0,001kg = 1g albo jak się domyślam, że tak ma być ...0,01kg=1dkg (dag).Pozdrawiam Nestora polskiej sztuki masarskiej. Cytuj zdkoski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-201120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Prosisz i masz . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 i masz . I pytania do przepisu - co to? -mieszanka przyprawowa -PDW 2% roztwór w smalcu -upostaciowane białko niemięsne lub grys uwodnione w stosunku 1:2,5 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Chciałeś recepturę z lat 80-tych , więc dostałeś co to jest http://www.prowana.pl/pl/meat.php?id=5 Pod koniec . Sztuczny dym Białko sojowe Proponuję inną Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 https://sites.google.com/site/wedzeniedonmarco/home/kielbasy/kielbasa-tatrzanska-podsuszana Przepis z neta Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Patrząc po kolorze wędzonek to jeszcze długo bedzie sie musiał uczyć :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Patrząc po kolorze wędzonek to jeszcze długo bedzie sie musiał uczyć :grin:Na przekrojach ładne, ale wierzchem jedne okopcone, drugie osmolone. Pozdrawiam Smoła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czubulus Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Ale takie kopiowanie to chyba legalne nie jest. I brak autora Kiełbasy Tatrzańskiej pod receptura W regulaminie nie ma mowy o rozpowszechnianiu treści dostępnych na forum. 1. Chcąc czynnie uczestniczyć w życiu Forum (posiadać dostęp do wszystkich działów, pisać posty, posiadać własny avatar, mieć możliwość wysyłania prywatnych wiadomości-pw, itp.) należy się zarejestrować i zalogować. A moim skromnym zdaniem powinno być to zakazane bo to dziedzictwo Wędzarniczej Braci a nie pana Don Marco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 SmołaAdamie, bez urazy,ale sam widzsz :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Tatrzańska zrobiona wg. receptury, nie z tej na winie, wędzi się teraz. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.