Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

-rozdrobnione

Ja ziele rozgniatam w moździeżu, ma wtedy dużą moc. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64323
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie do każdej kiełbasy dajemy przyprawy mielone . Chyba że jakiś przepis autorski stanowi inaczej. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64347
Udostępnij na innych stronach

Jak dodać ziele angielskie.

Przepraszam, ale dopiero przed chwilą włączyłam komputer.

Ziele angielskie w prezentowanej kiełbasie zostało zmiażdżone męską ręką w moździerzu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64380
Udostępnij na innych stronach

Czy może ktoś wrzucić przepis na kiełbasę Tatrzańską parzoną.Nie mogę znależć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64868
Udostępnij na innych stronach

Tatrzańska podsuszana

 

Zamiast suszyć sparz ją, myślę, że będzie OK :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64871
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno.Czy to drugie wędzenie jest konieczne ,czy wystarczy sparzyć i obsuszyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64885
Udostępnij na innych stronach

Czy to drugie wędzenie jest konieczne ,czy wystarczy sparzyć i obsuszyć.

Drugie wędzenie, po sparzeniu, nie tylko zwiększa trwałość wędliny, ale również poprawia jej smak. Wystarczy schłodzić batony do 30 st. C. i ponownie włożyć do wędzarni; tylko wędzić już w rzadszym, chłodnym dymie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-64987
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-65004
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Czy ma ktoś recepturę na tatrzańską, ale z początku lat 80-tych? Jakby co to proszę, bo bym zrobił to cudo chętnie, a nie robiłem dotychczas. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-200371
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-200374
Udostępnij na innych stronach

Maleńkie sprostowanie:

Dziadek napisał w przepisie na kiłbasę tatrzańsaką:

2. saletra - 0,001 kg = 1 dkg.

chyba powinno być: ... 0,001kg = 1g albo jak się domyślam, że tak ma być ...0,01kg=1dkg (dag).

Pozdrawiam Nestora polskiej sztuki masarskiej.

zdkoski
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-201120
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

i masz .

I pytania do przepisu - co to?

-mieszanka przyprawowa

-PDW 2% roztwór w smalcu

-upostaciowane białko niemięsne lub grys uwodnione w stosunku 1:2,5

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230722
Udostępnij na innych stronach

Chciałeś recepturę z lat 80-tych , więc dostałeś

co to jest http://www.prowana.pl/pl/meat.php?id=5

Pod koniec .

Sztuczny dym

Białko sojowe

 

Proponuję inną

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230733
Udostępnij na innych stronach

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230775
Udostępnij na innych stronach

Patrząc po kolorze wędzonek to jeszcze długo bedzie sie musiał uczyć :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230805
Udostępnij na innych stronach

Patrząc po kolorze wędzonek to jeszcze długo bedzie sie musiał uczyć :grin:

Na przekrojach ładne, ale wierzchem jedne okopcone, drugie osmolone.

 

Pozdrawiam

Smoła

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230807
Udostępnij na innych stronach

Ale takie kopiowanie to chyba legalne nie jest.

 

I brak autora Kiełbasy Tatrzańskiej pod receptura

 

W regulaminie nie ma mowy o rozpowszechnianiu treści dostępnych na forum.

 

1. Chcąc czynnie uczestniczyć w życiu Forum (posiadać dostęp do wszystkich działów, pisać posty, posiadać własny avatar, mieć możliwość wysyłania prywatnych wiadomości-pw, itp.) należy się zarejestrować i zalogować.

 

 

A moim skromnym zdaniem powinno być to zakazane bo to dziedzictwo Wędzarniczej Braci a nie pana Don Marco

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230808
Udostępnij na innych stronach

Smoła

Adamie, bez urazy,ale sam widzsz :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230810
Udostępnij na innych stronach

Tatrzańska zrobiona wg. receptury, nie z tej na winie, wędzi się teraz. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/page/2/#findComment-230964
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.