Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, już dobre kilknascie lat robię kiełbasę według jednego przepisu. W smaku jest taki jak zawsze, jednak po wędzęniu na wszystkich kawałkach pojawiły się malutkie, żółte kropki.  Jaki może być powód?  Co to może być? Nigdy takie coś się nie pojawiło. Po nacięciu jelita nic nie widać, tak jakby to były pęcherzyki powietrza. Jak tego uniknąć? 

Zdjęcie WhatsApp 2024-08-31 o 12.24.05_c2208708.jpg

Zdjęcie WhatsApp 2024-08-31 o 12.29.55_a6f66e4d.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

Może powietrze, na foto tak dokładnie nie widać.

Podaj skład (mięso ,przyprawy) i sposób wykonania tej kiełbasy  .

Temperatury są dość wysokie i równie dobrze mogła zareagować jakaś przyprawa w farszu.

Edytowane przez Azizi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949529
Udostępnij na innych stronach

Mięso to ok 20kg dziczyzny, 30kg wieprzowe, z przypraw tak jak zwykle, sól do peklowania dzień wcześniej. Po zmieleniu czosnek, pieprz, gorczyca, gałka muszkatołowa, cukier  i woda. Doszedłem do wniosku że to prawdopodobnie wina wody. Wczoraj praktycznie na sam koniec dodałem jeszcze wody która prawdopodobnie dobrze się do mięsa nie wchłonęła i podczas wędzenia zostawiła po sobie właśnie takie żółte plamki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949569
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź, czy nie jest to tłuszcz pod osłonką. Mogła się także wykrystalizować sól.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949576
Udostępnij na innych stronach

Czy te plamki dają się zetrzeć?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949577
Udostępnij na innych stronach

Mnie się jednak wydaje, że temperatura podpiekania była wysoka, i zaczęły się wytrącać kropelki tłuszczu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949579
Udostępnij na innych stronach

Tłuszczu tam nie widać,to jest tylko plamka i nic w niej nie ma. W pojedynczych plamkach widać jakby coś wypłynęło, pozostał tylko ślad który wygląda jak osad po wodzie lub tłuszczu z solą. 99% tych plamek jest od wewnątrz. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949583
Udostępnij na innych stronach

Jeść, resztę podsuszyć; Jeśli nie ma oznak psucia, innego zapachu, innej konsystencji, jest ok.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949586
Udostępnij na innych stronach

Witam 

No kiełbasa wygląda naprawdę nie fajnie,podcieki tłuszczu na pewno to nie są, gdyż kiełbasa była pieczona w wysokiej temperaturze co świadczy gruba osłonka z miejscowym przypieczeniem.

Bardziej bym obstawiał na jelita z wadą - czyli po przejechaniu ręką czujesz takie wypustki coś jak krosty może  to to no ale po wędzeniu powinien być kolor,ale tego nie wiemy.....teraz tak na wesoło kiełbasa wygląda jakby ospy dostała lub w składzie miała drobno mielone te białe rurki z pióra gęsi,tyle że w przekroju są niewidoczne.

Nic tylko samemu jeść z wody polaną ketchupem,nie częstować sąsiadów bo obgadaja 🤪

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949592
Udostępnij na innych stronach

Jelita też raczej nie bo już nie raz miałem takie z "krostami" i po wędzeniu było to praktycznie nie widoczne a tu efekt jakby faktycznie coś się wytopiło czy wyciekło. Smak taki jak zwykle, ale efekt wizualny jednak bardzo średni ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949597
Udostępnij na innych stronach

Przy temperaturze podpiekania, bakterie wyginęły, zatem kiełbasa od tej strony jest bezpieczna. Zapewnij jej teraz prawidłowe przechowywanie i postarajcie się jak najszybciej ją zużytkować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949606
Udostępnij na innych stronach

No cóż pozostaje zrobić bigos lub fasolkę po bretońsku te dania wybaczą wszystko,lub kiełbasę zrób w sosie cebulowo kminkowym z przecierem pomidorowym pycha do tego kluski śląskie ziemniaczane i nie będzie szkarady widać 😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949607
Udostępnij na innych stronach

Myslę, że spokojnie można ją także jeść bezpośrednio, np. na kanapkach. Ewentualnie jej wygląd zamaskować pomidorkiem lub ogórkiem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949610
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Maxell napisał(a):

Mogła się także wykrystalizować sól.

Sól raczej krystalizuje na biało nie na żółto.

 

6 godzin temu, Marek z Bielska napisał(a):

Bardziej bym obstawiał na jelita z wadą -

Ja raczej nie bo nie było by plamek wewnątrz kiełbasy (na przekroju) tylko na samym jelicie

9 godzin temu, andrew1493 napisał(a):

Zapomniałem dodać, plamki są wewnątrz kiełbasy.

 

Sam jestem ciekaw bo pierwszy raz widzę taką wadę. Ja bym podejrzewał ,że w trakcie podpiekania wytrącił się tłuszcz z dzika tylko dlaczego w postaci kropek. Może Andrzej coś napisze.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949718
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj:

 

zrzut.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949727
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, Maxell napisał(a):

Poczytaj:

 Mam tą książkę i sobie od czasu do czasu zaglądam i  nie do końca zgadzam się z Twoją oceną. Powietrze pod osłonką nie wytrąca się w postaci żółtych kropek i nie w postaci takiej kaszki. Jak w cytacie są to pęcherzyki powietrza a nie kaszka.Tak wytrąca się tłuszcz a szczególnie z dziczyzny dokarmianej kukurydzą. Po drugie z  samego złego nabicia i dostania się powietrza powierza na przekroju powinny być dziurki a nie żółte kropki. Wydaje mi sie ,że występują tu dwa czynniki. Jeden to złe nabicie osłonki i nadziewarki a drugie to użycie tłuszczu z dzika ,który rozpuścił się podczas obróbki termicznej i wypełnił wolne przestrzenie po nieprawidłowym nabiciu.

  • Upvote 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949815
Udostępnij na innych stronach

Arku, ja dałem tylko przykład jednej z możliwych przyczyn takiego stanu rzeczy. O kropelkach tłuszczu też pisałem. Trzeba po prostu przyjrzeć się bliżej tym plamkom. Próbować je rozetrzeć, powąchać itp. Korespondencyjnie tego nie rozbierzemy. Najważniejsze, że wędlina nadaje się do jedzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949817
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Maxell napisał(a):

Próbować je rozetrzeć, powąchać itp. Korespondencyjnie tego nie rozbierzemy. Najważniejsze, że wędlina nadaje się do jedzenia.

👍

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949826
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Powietrze pod osłonką nie wytrąca się w postaci żółtych kropek i nie w postaci takiej kaszki. Jak w cytacie są to pęcherzyki powietrza a nie kaszka.Tak wytrąca się tłuszcz a szczególnie z dziczyzny dokarmianej kukurydzą. Po drugie z  samego złego nabicia i dostania się powietrza powierza na przekroju powinny być dziurki a nie żółte kropki. Wydaje mi sie ,że występują tu dwa czynniki. Jeden to złe nabicie osłonki i nadziewarki a drugie to użycie tłuszczu z dzika ,który rozpuścił się podczas obróbki termicznej i wypełnił wolne przestrzenie po nieprawidłowym nabiciu.

Tak.

Dodałbym jeszcze słabe właściwości emulgulące białek mięsa z dziczyzny( niskie pH). W trakcie wędzenia kiełbasa "poci się" tłuszczem, który pod wpływem dymu zabarw się na żółto zabarwiając jelito.

Chyba, że o czymś jeszcze nie wiemy?

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949904
Udostępnij na innych stronach

Plamki przy przesychaniu kiełbasy zaczynają zanikać, także to pewnie miejsca po wytopionym tłuszczu tak jak tu większość zauważyła. Po przecięciu pustych miejsc nie widać jednak efekt jest jak każdy widzi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949912
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, andrew1493 napisał(a):

Plamki przy przesychaniu kiełbasy zaczynają zanikać

I tak ma być.Jak trochę mocniej podeschnie to i środek się zmieni. Nie używaj na drugi raz tłuszczu z dzika. Zrób sobie z niego pyszny smalec a do kiełbasy zamiast niego dodawaj tłuszcz twardy lub boczek albo podgardle.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949915
Udostępnij na innych stronach

No właśnie nigdy nie używam tłuszczu z dziczyzny, ale może tym razem za mało dokładnie go oddzieliłem od mięsa i te resztki zrobiły robotę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949916
Udostępnij na innych stronach

W dniu 31.08.2024 o 14:22, andrew1493 napisał(a):

Po zmieleniu czosnek, pieprz, gorczyca, gałka muszkatołowa, cukier  i woda. Doszedłem do wniosku że to prawdopodobnie wina wody.

A może cukru, wody i miękkiego, dziczego tłuszczu.

Mięsa ze zwierzyny zawierają bardzo dużo glikogenu, więc do zwykłej kiełbasy nie powinno dodawać się cukru. Szczególnie w czasie upałów. Cukier dodaje się wyłącznie przy produkcji kiełbas fermentowanych.

Cykl produkcji był dosyć krótki, aby doszło do fermentacji w całej objętości farszu. Ale tuż pod powierzchnią jelit warunki początków fementacji zostały spełnione. Drobne, popękane pęcherzyki mogą na to wskazywać. Te miejsca wypełnił najbardziej płynny komponent farszu, czyli dziczy tłuszcz.

To są oczywiście tylko moje przypuszczenia bo kiełbasy na oczy nie widziałam, nie wąchałam i nie mierzyłam pH. :D 

Oczywiście - obróbka termiczna załatwia aspekt zjadliwości produktu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21570-%C5%BC%C3%B3%C5%82te-plamki-po-w%C4%99dzeniu-pomocy/#findComment-949979
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.