Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Jurii7 napisał(a):

na szczęście udało mi się dodzwonić do irmy browin i mam wszystko wyjaśnione od a do z,  

Było by miło, gdybyś podzielił się tą wiedzą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-956969
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, quadro555 napisał(a):

Było by miło, gdybyś podzielił się tą wiedzą.

W jakim celu ma się dzielić z dyletantami z fizyki wiedzą tajemną 😁.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-956975
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, gluszec napisał(a):

Dziękujemy Ci Jurii7 że odwiedziłeś nasze forum i zasileś je ogromem swej fachowej wiedzy i doświadczeń życiowych. Od ponad 20 lat zaszczycają nas różnej maści forumowicze których ulubionym zajęciem jest publiczne puszczanie bąków a następnie z lubością obserwowanie rozchodzenie się zapachu - nie jesteś pierwszy i zapewne niestety nie ostatni.

ps. Twoje niby dziękuję i niby pozdrawiam jest kwintesencją Twojej merytoryki i poziomu.

Dobre :)

Jednak się nie pomyliłem,

 Prawdziwy Polak, nie pomoge, powiem ze jestem mądrzejszy i opluje.

p.s. moje podziękowania były szczere dla Szrekpl za merytoryczne podejście do tematu a nie rozprawiania o teorii fizyki kwantowej i rozbijania atomów.... w wędzarni  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-956976
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, MariuszB napisał(a):

Czy jeśli w przepisie kucharki jest napisane, że na przykład ciasto drożwe piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni to autor przepisu dodaje też coś od siebie odnośnie czynników i warunków pieczenia?

Miły Kolego, do tej pory nie zabierałem głosu, pilnie śledząc dyskusję. Musze jednak zareagować po Twoim ostatnim wpisie.

Najpierw małe wyjaśnienie. Wędzarnię dla Browon'u projektowali studenci Politechniki Łódzkiej. Projekt opierali głównie na naukowych obliczeniach. To raz. Dwa - nigdy nie porównuj piekarnika z przenośna wędzarnią, gdyż to zupełnie przeciwne bieguny.

Twoje wędzarnia ma za słabą grzałkę w przypadku konieczności podpiekania wyrobów. Tak jak pisali Koledzy, osiągnięcie pozytywnego rezultatu zależy od:

- mocy grzałki,

- wielkości komory, jej ocieplenia itp.,

- wielkości (ilości) wsadu, grubości batonów i sposobu ułożenia ich w komorze,

- przeprowadzenia prawidłowego cyklu wędzenia, bez pomijania poszczególnych jego etapów,

itp.

Grzałka musi oddać ciepło komorze oraz wsadowi. jeśli jest słaba, będzie to trwało długo i nie zawsze zakończy się pozytywnym rezultatem.

Jeśli chcesz podpiekać - zmień grzałkę na jedna lub dwie o kilkukrotnie wyższej mocy.

Nie oglądaj za dużo filmików na YT, gdyż każda wędzarnia jest innym urządzeniem, którego wpierw musisz się nauczyć. Nieraz trwa to bardzo długo.

Sprawdź termometry.

Do chwili wymiany grzałek, nie podpiekaj, tylko wędź do koloru, Chyba, że chcesz siedzieć przy urządzeniu kilka lub kilkanaście godzin.

To tyle na początek.

Jeszcze tylko uwaga - nikt z forowiczów biorących udział w dyskusji, nie miał zamiaru Cię obrażać. Wrazili jasno i czytelnie swoje opinie, aby odpowiedzieć na Twoje problemy. Dlatego taka forma zakończenia przez Ciebie tematu, jest niezbyt "smaczna".

Pozdrawiam.

 

  • Like 1
  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957005
Udostępnij na innych stronach

W dniu 24.09.2024 o 15:29, szrekPL napisał(a):

Hm... Mam taką wędzarke i przy takiej kiełbasie w takiej ilości nie mam problemu... 

A już miałem się brać za wymianę grzałki 😂

A moze najpierw zapytam Szrek24 w jakiej pozycji dopieka   :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957013
Udostępnij na innych stronach

No i mamy chyba następnego podpuszczalskiego. :D

Mogę Cie zapewnić, że nie podpieka w pozycji 69. ;)

  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957017
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Maxell napisał(a):

Mogę Cie zapewnić, że nie podpieka w pozycji 69. ;)

Horyzontalna, ewentualnie moja ulubiona z Jogi o nazwie ,,pies leżący na boku ":D

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957019
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, szrekPL napisał(a):

Horyzontalna, ewentualnie moja ulubiona z Jogi o nazwie ,,pies leżący na boku ":D

No to przynajmniej jedno się już wyjaśniło. Że pozycja nie ma wpływu na dopiekanie :)

i jeszcze jedno.

Dla wszystkich dyletantów, którzy albo nie chcą albo nie umieją czytać ze zrozumieniem napisałem na początku, że moja grzałka grzeje do temperatury 120 stopni (a według producenta można do 135 - nie sprawdzałem) I taką temperaturę utrzymuje przez  cały czas z wahnięciami plus minus 5 stopni. A oni dalej wymień grzałkę wymien grzalkę

niesamowite :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957027
Udostępnij na innych stronach

Problemy tak ale jałowa dyskusja z dyletantami nie 😁

ps. tutaj chodzi o to by króliczka gonić a nie go złapać 

Edytowane przez gluszec
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957033
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, gluszec napisał(a):

Problemy tak ale jałowa dyskusja z dyletantami nie 😁

ps. tutaj chodzi o to by króliczka gonić a nie go złapać 

:thumbsup::clap:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957034
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że temat nieco zboczył z kursu i zaczynają się "komplementy" skierowane do naszych forowiczów, którzy "śmieli" podważać techniczne walory wędzarni. :D

Pora chyba zamknąć temat.  Tobie Kolego Jurii7 powiem tylko, że takie podejście na pewno w przyszłości poskutkuje odpowiednimi retorsjami ze strony naszych użytkowników. Wtedy, kiedy naprawdę będziesz potrzebował pomocy.

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21869-problem-z-dopiekaniem/page/3/#findComment-957035
Udostępnij na innych stronach

  • Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.