DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Dziękuję - i mamy rozszyfrowane tajemnice smacznych soczystych wędzonek i wędlin- a tyle było zamieszania . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Dodatki dla przemysłu mięsnegowitaj Gieroll śledze Twe posty i odpowiedzi innych użytkowników,temat bardzo ciekawy,ze aż dziwi mnie że z tego forum tyle osób jest zainteresowanych dodatkami dla przemysłu mięsnego,czyżby szanowni koledzy powoli szli w nowe technologie? jeszcze troche a będzie się to forum czytało jak gospodarke mięsną,czy rzeźnik? miemam iż dla niektórych wedliny domowe będą za niedługo tylko z nazwy i że są robione w domu,oparte właśnie na wdrażaniu nowinek technologicznych z kochanej naszej "Juni Jewropejskej" która nas kocha zaszczepiając swoje udziwnienia technologiczne. Słonecznie pozdrawiam Marek p.s.to co osiągneliśmy jako Polska w wędlinach zrobiliśmy,teraz to są tylko eksperymenty w poszukiwaniu nowego smaku,konsystencji,zarobienia wiekszej kasy nic nadzwyczajnego nowe technologie nam nie oferują,sorry że sceptycznie do tego podchodze,ale takie o tym mam zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 26 Stycznia 2009 I masz sporo racji, w tym temacie już nie da się wiele wymyślić, mylisz się jedynie w kwestii, że to unia narzuca nam technologie, mamy swoje instytuty żywności i to właśnie one "narzucają" technologie. Tak samo jak my korzystamy z rozwiązań światowych, tak samo świat korzysta z naszych dokonań. Wszakże Polacy nie gęsi .... :wink: Co do technologii to jednak cos nam jednak oferują chociażby wygodę , bezpieczeństwo itd Co do forum, to raczej nie jest zagrożone, temat za parę dni spadnie na samo dno i będziemy mogli o tym zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 26 Stycznia 2009 że to unia narzuca nam technologie, mamy swoje instytuty żywności i to właśnie one "narzucają" technologie.sprostuje to może w ten sposób iż udostępnia na rynek,a już wola producenta czy dany produkt wdroży do procesu technologicznego i w jakiej ilości,a instytuty żywności to swoją drogą też robią swoje,taka to polityka przemysłu mięsnego. pozdrawiam z Bielska-Białej Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Gieroll, Unia może nam techologii nie narzuca ale pozwoliła na znacznie złagodzenie PN co idzie w parze z wykorzystywaniem tego przez nasze instytuty żywności.Sam pamiętasz, że kiedyś na długo przed Unią jak PN były bardziej restrykcyjne, wyroby masarskie były o wiele, wiele lepsze.Teraz niektóre masarnie próbują zwiększać sprzedaż poprzez wprowadzanie wyrobów o nazwach - Szynka jak za Gierka, Kiełbasa jak za Gierka itp. itd. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Marku z Bielska -myślę że nie powinniśmy się martwić o nasze domowe wyroby. Temat był wybuchowy a zainteresowanych wcale tu nie widziałem by chciały je stosować. Zadawałem ukierunkowane pytania by rozładować napięcie i pokazać co to jest. Zwięzłe odpowiedzi i całkiem bezstronne Gieroll uświadomiły nam co kupujemy w sklepach, może bardziej, jeszcze raz to potwierdziły. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Marku z Bielska -myślę że nie powinniśmy się martwić o nasze domowe wyroby. Temat był wybuchowy a zainteresowanych wcale tu nie widziałem by chciały je stosować. Zadawałem ukierunkowane pytania by rozładować napięcie i pokazać co to jest. Zwięzłe odpowiedzi i całkiem bezstronne Gieroll uświadomiły nam co kupujemy w sklepach, może bardziej, jeszcze raz to potwierdziły. PozdrawiamNie wiem czemu, ale mam takie samo wrażenie... Chyba każdy, kto chce robić po swojemu, to i tak z dodatków nie skorzysta, a wręcz przeciwnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Przecież od początku o tym mówiliśmy, a tak na darmo poszło tyle krwi i potu. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Przecież od początku o tym mówiliśmy, a tak na darmo poszło tyle krwi i potu. :wink: Wczoraj było spokojnie Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Bo się pułki wykrwawiły. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Jak to mawiał Forrest Gump: Każdy człowiek ma swój rozum :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Tak narzekacie na tą unię, a prawda jest taka, że za te ceny, co są w Polsce, nie da się nic lepszego wyprodukować. Wystarczy kupić najtańszą parówkę w Polsce i przykładowo najtańszą w Niemczech.Różnica jest ogromna. Tej w Polsce nie da się jeść (chyba że ktoś ze względów finansowych nie ma innego wyjścia). Przykłady można mnożyć – proszki do prania, soki, itd.Wszystko wynika z tego że w Polsce wszystko trzeba robić z przesadą, nawet dobry przepis trzeba zepsuć i naciągnąć na wszystkie strony.W Niemczech kupie parówki w słoiku i one smakują, spokojnie można zjeść na śniadanie i nie odbijają się jakimś syfem przez cały dzień. Nie dyskutuje tu na temat zawartości co w nich jest, ale o smaku. Niestety w kraju nawet najdroższe parówki to jakiś zmielony pies z budą.I tu ma racje i jedna strona i druga.Sprzedający powie jest popyt na najtańsze g..o aby kosztowało jak najmniej, bo tego oczekuje 99 % kupujących, a ten 1 % pozostałych, albo robi samemu albo są wegetarianami.Popatrzcie na samych siebie. Idziecie do sklepu na zakupy czy wszystko kupujecie z górnej półki! Zaznaczam WSZYSTKO!!!!!??????Nie chodzi mi o dowalenie komuś że kupuje rzadziej lub częściej coś tańszego, sam się połakomiłem na tańsze maszynki i tak to kupiłem taniej że je wywaliłem – czyli drożej.Zastanówcie się nad swoimi ostatnimi zakupami!? Przykład:kobieta z 5-ką dzieci i niepracującym mężem pijakiem kupi najtańsze parówki po 3 zł, bo na wyżywienie całej rodziny ma 15 zł na dzień, to co ma kupić? Parówki z mięsa za 20 zł/1kg! Kolega opisuje rzeczywistość, jak widać więcej jest tu ludzi wykonujących podobne zajęcie i co przeszkadza to komuś? Mi nie! Z dwojga złego wolę wiedzieć co jem, a jem często kupne, bo w moim zajęciu nie da się jeść tylko i wyłącznie to co sam zrobię. Wiele produktów gotowych mi smakuje (niestety tyczy się produktów sprzedawanych na zachód od Odry), chciałbym zrobić często coś podobnego po powrocie, do tego potrzeba paru trików nie koniecznie „wielkiej chemii” , ale tutaj można się dowiedzieć czegoś raz na rok (rok temu kaszanka słoikowa, a teraz wątroba surowa ….), pozostały czas trzeba spędzić na sprzeczkach z paroma osobami żeby się czegoś dowiedzieć.Na tym ma polegać dyskusja? Nie mam zamiaru komentować poprzedzających postów, bo mi się po prostu nie chce.„Nie chce” - to nie synonim że się „z nimi zgadzam” lub oznaka mojej słabości, ale mam je …. dalej nie napiszę bo są to słowa niecenzuralne. Dlatego w takich przypadkach piszę „bez komentarza”Pozdrawiam PSNe było mnie 36 godzin na forum, to ponad 300 postów.Często po takiej „długiej” przerwie jest dwa razy więcej, ale niestety często bywa że tylko 5 do 10 % o mięsie lub przetworach mięsnych – czyli tyle co w „dobrych’ parówkach zawartość mięsa.Proponuje się nad tym głębiej zastanowić. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 26 Stycznia 2009 tutaj można się dowiedzieć czegoś raz na rok (rok temu kaszanka słoikowa, a teraz wątroba surowa ….), pozostały czas trzeba spędzić na sprzeczkach z paroma osobami żeby się czegoś dowiedzieć.Zacytuję sam siebie Jak to mawiał Forrest Gump: Każdy człowiek ma swój rozumI tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Wiele produktów gotowych mi smakuje (niestety tyczy się produktów sprzedawanych na zachód od Odry)No, tak Toshiba "na zachód od Odry", to nawet zielony groszek jest wielkości arbuza :lol: . A my tu w Polsce, żony wiecznie pijanych mężów musimy kupować parówki za 3 zł. Dlatego w takich przypadkach piszę „bez komentarza”Ja również nie skomentuję w całości tego co napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 26 Stycznia 2009 No, tak Toshiba "na zachód od Odry", to nawet zielony groszek jest wielkości arbuza .Racja. Ja, jako mieszkaniec śląska, zawsze słyszałem, że w niemcach to jest wszystko "dupne"... Tylko, że od jakiegoś czasu te paczki z pomarańczami z "niemców" to już nie to samo, co dawniej bywało... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 26 Stycznia 2009 co dawniej bywało...Teraz idziesz do polskiego warzywniaka osiedlowego i kupujesz :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 26 Stycznia 2009 chciałbym zrobić często coś podobnego po powrocie, do tego potrzeba paru trików nie koniecznie „wielkiej chemii”Po to jest ten temat! Poprzyj przykładami co chciałeś zrobić i jakich tricków do tego potrzeba. Na pewno ktoś Ci pomoże lub skorzysta z Twoich doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombelek Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Ja chciałem sie dowiedziec czy smak jaki mają konserwy miesne bierze sie z odpowiedniej obróbki miesa i przypraw czy tez zeby uzyskac taki smak trzeba dodac odpowiednie "aromaty"? jeszcze jedno pytanie czy taki posmak lub nalot na zebach (podobnie jak po cokacoli) po spozyciu ruznych przysmaków ze sklepu jest spowodowany zawartoscią fosforanów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Teraz idziesz do polskiego warzywniaka osiedlowego i kupujesz :grin: :grin: :grin: :grin: Bo polska to już nie zad..ie europy, naprawdę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Bo polska to już nie zad..ie europy, naprawdę... I nawet niedługo będą Aldiki z frikandelkami :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Witam!!!Kochani, aby ciągnąć ten temat to trzeba zastanowić się, dlaczego tak jest????????? Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Stycznia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Stycznia 2009 W Niemczech kupie parówki w słoiku i one smakują, spokojnie można zjeść na śniadanie i nie odbijają się jakimś syfem przez cały dzień. Nie dyskutuje tu na temat zawartości co w nich jest, ale o smaku.(podkreślenie moje) I w tym zdaniu zawiera się sens naszej "szarpaniny" z wyrobami domowymi. Stworzone są takie warunki, że producenci muszą stosować dodatki, które nas oszukują. Mocno trywializując wypowiedź Kolegi: nieważne z czego! ważne aby brzuch był pełny i smak był dobry. Glutaminian sodu cuda czyni! Ci, którzy nie wierzą, niech spróbują czas jakiś gotować potrawy dodając wyłącznie niezbędne i naturalne przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Żadnej vegety, maggi, sosów sojowych, kucharków, ziarenek smaku-po prostu nic z "aromatem identycznym z naturalnym". Ręczę, że spożycie pożywienia u Was spadnie, bo "nie ma co jeść" chociaż jest ugotowane! Jesteśmy już tak przyzwyczajeni i uzależnieni od wszelkich dodatków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Glutaminian sodu cuda czyni! Tak ,bo to sztucznie wytworzone związki, które mają za zadanie spowodować przywiązanie i uzależnienie człowieka od danej potrawy. Potwierdzono naukowo ,że glutaminian sodu uzależnia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 26 Stycznia 2009 I nawet niedługo będą Aldiki z frikandelkamiA u mnie w mieście nawet Już jest Aldik. I to chyba już tak z 1,5 roku... Byłem tam raz, no bo sprawdzić trzeba :lol: i więcej moja noga tam nie postała... Żenada, to jest mało powiedziane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 26 Stycznia 2009 Mnie glutamian w malej ilości nie przeszkadza (0,1 do 0,3 g/1kg – tyle go raptem dodaje). Pale papierosy 60 do 90 sztuk dziennie – to też mnie zabija! Pije kawy koło 5 l dziennie to z kolei mnie wykańcza. Mam b. dużą nadwagę która wykańcza mój układ krwionośny. Każdy ma robaka który go zjada. Pieniędzy do grobu nie zabiorę, więc używam na MAXA! Na coś trzeba umrzeć, ja chce umrzeć szczęśliwy że jadłem i robiłem co chciałem bez ograniczeń! Fakt umrę wcześniej, ale zadowolony z przeżytego życia. Chce jeść to co mi smakuje i tylko tam omijać chemię gdzie to jest możliwe i nie wpłynie zbytnio na smak/konsystencje/kolor/wygląd/itd…. CHCĘ Z TEGO MIEĆ PRZYJEMNOŚĆ! Nie jem po to żeby żyć! Żyje po to żeby jeść! Jadłem mięso z małpy, papugi, psa, kota, szczura, wielbłąda, kangura i diabli wiedzą z czego jeszcze, trującą rybę tufu (czy jak się ona tam nazywa), brałem udział (i wygrałem) w zawodach w jedzeniu 3 kg kotleta schabowego na czas (żeby pogrążyć przeciwników, zjadłem potem 1 kg frytek + słoik majonezu- myślałem ze umrę po wszystkim), często rózne potrawy przegryzałem różnymi robakami, glizdami i nie przeszkadzało mi to – pewnie znajdę jeszcze coś czego nie jadłem i na pewno to spróbuje, jeśli tylko będę miał podejrzenie ze to może być dobre. Na tym forum preferowana jest świnka, czyli wieprzowina – a to przecież prawie kanibalizm ponad 98 % zgodności genetycznej z człowiekiem, nawet niektóre organy nadają się do bezpośredniego przeszczepu i co: komuś to przeszkadza? chyba nie! Dlaczego? Bo jest smaczna! Poprzyj przykładami co chciałeś zrobić i jakich tricków do tego potrzeba Padło pytanie na forum i na PW co mnie interesuje. Zaraz jak skończę podajnik zrębek – (lub równolegle bo akurat się okazało że będę miał miesiąc urlopu w lutym) chce zrobić własne kiełbaski w słoikach. Tak żeby można było je spasteryzować i zabrać. Nie mają to być parówki – to jest do wyboru na miejscu. Piszę często o parowkach, bo niestety w Niemczech są 3 rodzaje „kiełbas” 1. parowka różowa – do jedzenia na zimno lub ciepło – dziesiątki/setki odmian 2. parówka biała – do grillowania – parę rodzai 3. kiełbasa grubo mielona – tylko jeden rodzaj – nazywana „kiełbasą polską” lub metkową – w sklepie nie ma wyboru, albo wogule nie ma, lub 1 / 2 rodzaje - totalny syf praktycznie poza punktem 3 wszystko jest tak pokutrowane, że ja to nazywam parówką. Reszta postów – bez komentarza Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/6/#findComment-53756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.