Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kaszubko, własnie tutaj ten temat był opisywany. Dodatki wiążące wodę w batonie mają określony czas działania. Po kilku dniach ich "moc" słabnie i własnie wtedy dają się zauważać podcieki "soku mięsnego".

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54578
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Oczywiście, że wędliny wysokowydajne mają większą "tendencję" do puszczania wody (choć jak dobre środki to synerezy nie ma tak szybko :wink: ) i w związku z tym szybciej się psują

Kolega Johny40 pytał się o te lepsze po 30 zł, co do których podtrzymuję co napisałem

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54580
Udostępnij na innych stronach

zdarzało sie sie że kupiłam doroższą wedlinę ale to nic nie dało ,po 2 dniach największą uciechę miał pies:)

Odkąd robię swoje wędliny dzięki Wam pies chodzi niepocieszony:)

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54582
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica niskiej trwałości wędlin przemysłowych moim zdaniem wynika po prostu z dużej zawartości wody, a jak wiadomo woda = życie, to mikrobiologiczne niestety też. Najzwyczajniej w świecie bakterie mają w takich wędlinach odpowiednio wilgotne środowisko i mnożą się na potęgę. Zauważcie, że suche kiełbasy - typu kabanosy, myśliwska, czy nawet krakowska, mogą leżeć zdecydowanie dłużej i prędzej zrobią się zielonkawe niż obślizgłe.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54633
Udostępnij na innych stronach

Jeśli można wtrącę trzy grosze.

 

Oślizłość wędliny to zasługa wielofosforanów.

Wielowosforany zawarte są również w proszku do prania i po rozpuszczeniu w wodzie roztwór jest śliski czyli taki sam jak powierzchnia wędliny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54634
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem takie zdania

Do pasztetów (tych smarownych także) używam wyłącznie soli kuchennej.

 

Oczywiście jeśli surowiec jest niepeklowany, można wątrobę skutrować z peklosolą i poprawić wybarwienie.

Związku z tym proszę o podanie receptury na pasztet z surowca peklowanego jak również sposobów na jego peklowanie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54730
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście tylko mięso szkodzi, bo [...] wasza ulubiona panga [...] to już samo zdrowie

Wyleciało mi z głowy, a chciałem zapytać co jest nie tak z pangą?

:grin:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55300
Udostępnij na innych stronach

Przykro mi Tomku, ale czasowo nie zapytasz. Gieroll został "wtedy" usunięty z forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55304
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś słyszałam z panga pływa w strasznie zanieczyszczonych wodach, nawet bym powiedziała w ściekach. Któreś radio miało audycje na ten temat, znajomi mi mówili.

Ale jak jest na prawdę to nie wiem , może to tylko pomówienia. :question: :question:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55306
Udostępnij na innych stronach

Kaszubko, dorsze także nie jedzą kawioru. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55307
Udostępnij na innych stronach

I temat wyjaśniony.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55310
Udostępnij na innych stronach

został usunięty na własną prośbę

Szkoda...

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55311
Udostępnij na innych stronach

Wyleciało mi z głowy, a chciałem zapytać co jest nie tak z pangą?

:grin:

Znalezione w sieci:

Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. 

Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55315
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Również znalezione w sieci.

 

"Panga, której prawidłowa polska nazwa brzmi "sum rekini" (Pangasius hypophtalmus) to ryba z rodziny sumowatych zamieszkująca gorące wody śródlądowe dorzecza Mekongu (tu nazywana jest Basa, w przeciwieństwie do jej szlachetniejszego kuzyna - Tra - Pangasius bocourti).

 

Choć dla fachowców to rzecz oczywista, to wielu konsumentów nadal nie ma informacji o pochodzeniu pangi. Przypominamy raz jeszcze - panga, sum rekini (Pangasius lub, wg najnowszej klasyfikacji Pangasiodon hypophthalmus) to ryba słodkowodna, hodowana głównie w dorzeczu Mekongu w Wietnamie w warunkach hodowli o dużej intensywności. Rośnie bardzo szybko, rozmiar handlowy osiągając po około 6 miesiącach. Świeża ryba trafia do sieci dobrze rozwiniętych i nowoczesnych zakładów, zatrudniających przy filetowaniu tysiące Wietnamczyków. Trzy największe zakłady to: Navico, Mokng Fish i Hung Vuong. W 1997 r. wietnamski eksport pangi wyniósł 20 mln dolarów. Po 11 latach osiągnął blisko 1 mld dolarów rocznie."

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55319
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Ostatnio w sklepie trafiłem pangę firmy "Royal arctic" w opakowaniu przedstawiającym górę lodową i kry na oceanie. Sam gdybym nie wiedział co to za "ryba" to po takim opakowaniu bym się nabrał,że to jakaś morska ryba z dalekiej północy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-65609
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Trochę odświeżę temat. Dziś jakoś się tak zgadało z Tadzikmal właśnie o tej rybie. Chłopak nic nie wiedział na jej temat. Pogrzebałem trochę i znalazłem to:

 

 

Może innym, dzięki temu filmikowi, uda się nie kupić tej rybki w sklepie!

Materiał jest po francusku, ale obrazki wystarczą żeby go dobrze zrozumieć i zastanowić się nad kupnem. W sumie jest to potwierdzenie tego, co napisał Vtec kilka postów wyżej.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-94283
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 lata później...

Czy koszenila E120 i ekstrakt papryki E160c są dozwolone jako dodatki? Do których wyrobów można je stosować? kiełbasy, wędzonki?

Chcesz dodawać owady do jedzenia? WTF??? Gratulacje. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karminowy. To forum wędliny DOMOWE.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327351
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, bardzo ważne informacje podajesz. Tylko czy nie można by tak tego, bo u mnie jest 9 stron, zrobic jakimś wytłuszczonym drukiem i podpiąć ten temat tak na stałe? Artykuł godny polecenia, każdy by miał szansę poczytać sobie. To tylko taka moja skromna propozycja. Nie chce tutaj nikim ani niczym rządzić, ja też do niedawna nie zdawałam sobie sprawy z tego jak nas karmią i czym karmią.

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327511
Udostępnij na innych stronach

Podałem by to poznać . O stosowaniu nie było mowy. Każdy z nas wie co propagujemy na tym forum w tej dziedzinie .Każdy wie co jest dobre. Nie każde E jest fe.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327513
Udostępnij na innych stronach

To prawda, nie każde E jest fe. Natomiast jak patrzyłam na te kilka linijek składu np w kiełbasie, czy też ciasteczkach, to miałam zawsze wątpliwości dać dzieciom czy nie dać. Dlatego takie artykuły mnie mobilizują do własnego działania. Dlatego jestem tutaj z Wami na tym forum i nie zamierzam już nic więcej kupić. Od dwóch lat nic nie kupiłam i nie chcę kupować.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327530
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.