Maxell Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 2 Lutego 2009 Kaszubko, własnie tutaj ten temat był opisywany. Dodatki wiążące wodę w batonie mają określony czas działania. Po kilku dniach ich "moc" słabnie i własnie wtedy dają się zauważać podcieki "soku mięsnego". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 2 Lutego 2009 Oczywiście, że wędliny wysokowydajne mają większą "tendencję" do puszczania wody (choć jak dobre środki to synerezy nie ma tak szybko :wink: ) i w związku z tym szybciej się psująKolega Johny40 pytał się o te lepsze po 30 zł, co do których podtrzymuję co napisałem Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 2 Lutego 2009 zdarzało sie sie że kupiłam doroższą wedlinę ale to nic nie dało ,po 2 dniach największą uciechę miał pies:)Odkąd robię swoje wędliny dzięki Wam pies chodzi niepocieszony:) Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 2 Lutego 2009 I najlepsze wyjście wybrałaś - swoje wędliny robisz.(wędlina się zepsuła - przyczyna pkt1 lub2) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 3 Lutego 2009 Tajemnica niskiej trwałości wędlin przemysłowych moim zdaniem wynika po prostu z dużej zawartości wody, a jak wiadomo woda = życie, to mikrobiologiczne niestety też. Najzwyczajniej w świecie bakterie mają w takich wędlinach odpowiednio wilgotne środowisko i mnożą się na potęgę. Zauważcie, że suche kiełbasy - typu kabanosy, myśliwska, czy nawet krakowska, mogą leżeć zdecydowanie dłużej i prędzej zrobią się zielonkawe niż obślizgłe. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 3 Lutego 2009 Jeśli można wtrącę trzy grosze. Oślizłość wędliny to zasługa wielofosforanów.Wielowosforany zawarte są również w proszku do prania i po rozpuszczeniu w wodzie roztwór jest śliski czyli taki sam jak powierzchnia wędliny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 3 Lutego 2009 Znalazłem takie zdania Do pasztetów (tych smarownych także) używam wyłącznie soli kuchennej. Oczywiście jeśli surowiec jest niepeklowany, można wątrobę skutrować z peklosolą i poprawić wybarwienie. Związku z tym proszę o podanie receptury na pasztet z surowca peklowanego jak również sposobów na jego peklowanie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-54730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 8 Lutego 2009 Oczywiście tylko mięso szkodzi, bo [...] wasza ulubiona panga [...] to już samo zdrowieWyleciało mi z głowy, a chciałem zapytać co jest nie tak z pangą? :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 8 Lutego 2009 Przykro mi Tomku, ale czasowo nie zapytasz. Gieroll został "wtedy" usunięty z forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 8 Lutego 2009 Kiedyś słyszałam z panga pływa w strasznie zanieczyszczonych wodach, nawet bym powiedziała w ściekach. Któreś radio miało audycje na ten temat, znajomi mi mówili. Ale jak jest na prawdę to nie wiem , może to tylko pomówienia. :question: :question: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 8 Lutego 2009 Kaszubko, dorsze także nie jedzą kawioru. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 8 Lutego 2009 Gieroll został "wtedy" usunięty z forum.Żeby wszystko było jasne, to został usunięty na własną prośbę. To tyle w temacie gieroll'a. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 8 Lutego 2009 I temat wyjaśniony. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 8 Lutego 2009 został usunięty na własną prośbę Szkoda... Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 8 Lutego 2009 Wyleciało mi z głowy, a chciałem zapytać co jest nie tak z pangą? :grin:Znalezione w sieci:Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji. Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy. Przy takim obrocie jakość jest kluczowa,jednak wielu mniej uczciwych eksporterów wietnamskich nie cofa się przed traktowaniem filetów podejrzanymi dodatkami (polifosforany i niefosforowe dodatki typu MTR-79), które w połączeniu z solą kuchenną powodują wiązanie wody - filet jest przez to bardziej soczysty i... cięższy nawet o 19%. Jeśli jest do tego pokryty 20% glazurą (warstwą zamarzniętej wody) to nieświadomy konsument może kupić wraz z rybą także 40% importowanej z Wietnamu wody. Sami Wietnamczycy różnicują produkt trafiający na poszczególne rynki - najlepsze idealnie białe filety trafiają głównie na eksport do USA; jasnoróżowe filety są najbardziej pożądane w Europie Zachodniej, jasnokremowożółte filety trafiają do Polski i Rosji. Gorsze filety o barwie różowej są sporadycznie sprowadzane do Europy "na promocje cenowe", zaś filety żółte są przeznaczone rynek azjatycki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 8 Lutego 2009 Witam.Również znalezione w sieci. "Panga, której prawidłowa polska nazwa brzmi "sum rekini" (Pangasius hypophtalmus) to ryba z rodziny sumowatych zamieszkująca gorące wody śródlądowe dorzecza Mekongu (tu nazywana jest Basa, w przeciwieństwie do jej szlachetniejszego kuzyna - Tra - Pangasius bocourti). Choć dla fachowców to rzecz oczywista, to wielu konsumentów nadal nie ma informacji o pochodzeniu pangi. Przypominamy raz jeszcze - panga, sum rekini (Pangasius lub, wg najnowszej klasyfikacji Pangasiodon hypophthalmus) to ryba słodkowodna, hodowana głównie w dorzeczu Mekongu w Wietnamie w warunkach hodowli o dużej intensywności. Rośnie bardzo szybko, rozmiar handlowy osiągając po około 6 miesiącach. Świeża ryba trafia do sieci dobrze rozwiniętych i nowoczesnych zakładów, zatrudniających przy filetowaniu tysiące Wietnamczyków. Trzy największe zakłady to: Navico, Mokng Fish i Hung Vuong. W 1997 r. wietnamski eksport pangi wyniósł 20 mln dolarów. Po 11 latach osiągnął blisko 1 mld dolarów rocznie." Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-55319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gniewomir Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Ostatnio w sklepie trafiłem pangę firmy "Royal arctic" w opakowaniu przedstawiającym górę lodową i kry na oceanie. Sam gdybym nie wiedział co to za "ryba" to po takim opakowaniu bym się nabrał,że to jakaś morska ryba z dalekiej północy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-65609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Trochę odświeżę temat. Dziś jakoś się tak zgadało z Tadzikmal właśnie o tej rybie. Chłopak nic nie wiedział na jej temat. Pogrzebałem trochę i znalazłem to: Może innym, dzięki temu filmikowi, uda się nie kupić tej rybki w sklepie! Materiał jest po francusku, ale obrazki wystarczą żeby go dobrze zrozumieć i zastanowić się nad kupnem. W sumie jest to potwierdzenie tego, co napisał Vtec kilka postów wyżej. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-94283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzikmal Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Radzio dzięki Tobie zrozumiałem, już jej więcej nie kupię... Cytuj Pozdrawiam Tadzik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-95085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Czy koszenila E120 i ekstrakt papryki E160c są dozwolone jako dodatki? Do których wyrobów można je stosować? kiełbasy, wędzonki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Czy koszenila E120 i ekstrakt papryki E160c są dozwolone jako dodatki? Do których wyrobów można je stosować? kiełbasy, wędzonki?Chcesz dodawać owady do jedzenia? WTF??? Gratulacje. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_karminowy. To forum wędliny DOMOWE. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 17 Stycznia 2014 http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=20&ved=0CGEQFjAJOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.rolnik.edu.pl%2Fpublikacje%2FpBukowicka%2FSubstancje.doc&ei=5erYUrbDI4bVtAb1voCgAQ&usg=AFQjCNEGnIRu23mMiJqhgmWrSuw-sqlRKg Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Dziadku, bardzo ważne informacje podajesz. Tylko czy nie można by tak tego, bo u mnie jest 9 stron, zrobic jakimś wytłuszczonym drukiem i podpiąć ten temat tak na stałe? Artykuł godny polecenia, każdy by miał szansę poczytać sobie. To tylko taka moja skromna propozycja. Nie chce tutaj nikim ani niczym rządzić, ja też do niedawna nie zdawałam sobie sprawy z tego jak nas karmią i czym karmią. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Podałem by to poznać . O stosowaniu nie było mowy. Każdy z nas wie co propagujemy na tym forum w tej dziedzinie .Każdy wie co jest dobre. Nie każde E jest fe. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 17 Stycznia 2014 To prawda, nie każde E jest fe. Natomiast jak patrzyłam na te kilka linijek składu np w kiełbasie, czy też ciasteczkach, to miałam zawsze wątpliwości dać dzieciom czy nie dać. Dlatego takie artykuły mnie mobilizują do własnego działania. Dlatego jestem tutaj z Wami na tym forum i nie zamierzam już nic więcej kupić. Od dwóch lat nic nie kupiłam i nie chcę kupować. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2192-dodatki-dla-przemys%C5%82u-mi%C4%99snego/page/10/#findComment-327530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.