Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

ile octu i przy jakim stężeniu

Tak jak wspomniałem wcześniej zawsze dodaję ocet winny w ilości jak w przepisie podanym przez Eannę, czyli do pozostałości po 10 l mleka ok. 150 ml. , ale jakie jest jego stężenie, trudno mi powiedzieć, ponieważ jest to domowy wyrób.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-82376
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 369
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

czyli do pozostałości po 10 l mleka ok. 150 ml. ,

 

To ja dałem połowę za mało powiedzmy . Mój kupny ma 6% , 5% też miałem .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-82379
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, to jest też informacja, każdy domowy ocet ma pewnie podobne stężenie.

Ja mam jabłkowy (nie - winny), ale ze sklepu.

Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Pozdrawiam, Astemio.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-82380
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj pozostałość po 20 litrach mleka zakwasiłem sokiem z trzech cytryn i nic przez chustę serowarską nie " uciekło " Otrzymałem piękny ser ricotto .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83267
Udostępnij na innych stronach

Otrzymałem piękny ser ricotto .

I pomyśleć, że to wylewa się niejednokrotnie z serwatką :devil:

Nie wiem jak Wy, ale ja wyjątkowo gustuję w tym serze. On w sobie coś ma.

Wspaniały Ci wyszedł ten serek Andrzeju :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83277
Udostępnij na innych stronach

Wspaniały Ci wyszedł ten serek Andrzeju :tongue:

 

EAnno . Wiesz , mam teraz dylemat , zakwaszać sokiem z cytryny gdzie zawsze moim skromnym zdaniem ricotta się udaje , czy próbować zakwaszać octem winnym i dążyć do sukcesu . Jak już pisałem ,zakwaszając octem doznałem porażki :sad:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83288
Udostępnij na innych stronach

Czy dorobienia ricotty dolewacie do serwatki mleka?

 

Ja nie dolewam , jednak będę musiał to zrobić żeby zobaczyć różnicę .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83293
Udostępnij na innych stronach

Czy dorobienia ricotty dolewacie do serwatki mleka

Ja nigdy nie dolewam mleka. Robię z samej serwatki i jest super puszysty i lekki serek.

 

zakwaszać sokiem z cytryny gdzie zawsze moim skromnym zdaniem ricotta się udaje , czy próbować zakwaszać octem winnym i dążyć do sukcesu

Zakwaszałem i cytryną i octem. Różnicy nie stwierdziłem w jakości sera i smaku.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83294
Udostępnij na innych stronach

Pytałem dlatego ponieważ w jakimś przepisie czytałem,że się dolewa.

Andrzeju czapki z głów przed Twoją ricottą, narobiłeś mi smaka chyba pojadę na wieś po mleko i zrobię trochę oscypek i ricotty.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83295
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju czapki z głów

 

Wosiu czapy nie zdejmuj tylko zasuwaj na wieś po mleko . :smile:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83300
Udostępnij na innych stronach

Czy dorobienia ricotty dolewacie do serwatki mleka?

Pzdr.Wosiu

Ja osobiście dolewam mleka, po pierwsze dala tego że przeważnie robię z małej ilości serwatki (6-7 litrów mleka). Po drugie myślę, że jest go wtedy trochę więcej. Nstępnym razem zrobię bez i porównam wyniki z zapiskami. Zobaczymy, czy również dodatek mleka nie powoduje gorszej jakości serka.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83330
Udostępnij na innych stronach

Dodatek mleka prawdopodobnie sprzyja koagulacji.

Jeżeli doda się 10% mleka ( http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1457 ) praktycznie nie da się odczuć różnicy w smaku i konsystencji.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83367
Udostępnij na innych stronach

Zawsze dodaję świeżego mleka przy wyrobie tego serka - kupionego w sklepie, choć zapewne nie ma większej różnicy, ale tak się przyzwyczaiłem :lol:

 

Mi rocotta smakuje najlepiej w "ciastach"- sernikach na zimno, a dzisiaj miałem na obiad leniwe pierogi z nią i choć specjalnie nie gustuję w takich potrawach i skrzywiłem się przed obiadem, to po posmakowaniu pierwszego już martwiłem się, że jest ich tak mało :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83376
Udostępnij na innych stronach

Albuminy z ricotty

 

Jestem przekonana, że wszystkie osoby, które spróbowały domowego serka ricotta doceniły jego walory smakowe i niezwykle delikatną konsystencję. Czuje się intuicyjnie, po jego spróbowaniu, coś w rodzaju dobrostanu dla naszego organizmu i chciałoby się powtórzyć degustację.

Dlaczego tak się dzieje wyjaśnić nam może poniższa informacja:

Ser serwatkowy zawiera białka albuminę i globulinę. Są to białka rozpuszczalne w wodzie i trawione enzymatycznie w przewodzie pokarmowym, również dorosłych ludzi. Białka te należą do najlżej strawnych, bowiem organizm człowieka jest szczegolnie do nich genetycznie przystosowany.

W mleku kobiecym aż 67% białek stanowią albuminy i globuliny. Kazeina zaledwie 33%.

W mleku innych ssaków albuminy i globuliby stanowią w całkowitym białku:

krowim - 15%

bawolim - 14%

kozim - 19%

oślim - 43%

kobylim - 30%

owczym - 20%

wielbłądzim - 17%

Zalety tych lekkostrawnych i odżywczych białek docenili sportowcy oraz klienci siłowni :grin: . Białko serwatkowe jest bowiem składnikiem wielu odżywek dla tej wymagajacej grupy osób.

Dodatkową zaletą białka serwatkowego jest to, że nie uczula. Taki serek może spokojnie być podawany do jedzenia naszym alergicznym maluchom.

Zatem nie marnujmy nigdy serwatki :!:

Zachęcam wszystkich forumowiczów robiacych sery do odzysku albumin z tejże.

 

źródło: M. Kaczmarski, Alergie i nietolerancje pokarmowe, mleko, cukry, soja. Wyd. Sanmedia, W-wa, 1993.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83690
Udostępnij na innych stronach

Zachęcam wszystkich forumowiczów robiacych sery do odzysku albumin z tejże.

 

Właśnie , dzisiaj jedna porcja ricotty z pozostałości z 20 litrów mleka nie odstanego . Jutro druga porcja ricotty z pozostałości z 20 litrów mleka odstanego przez noc . Jestem ciekaw jaka będzie różnica .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83695
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

Dzisiaj uwędziłem parę serków na jutrzejsze śniadanie oraz wykonałem trochę ricotty .

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83916
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekaw jaka będzie różnica .

Ja też :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83926
Udostępnij na innych stronach

andrzej k napisał/a:

Jestem ciekaw jaka będzie różnica .

 

Ja też :smile:

No właśnie : Ten na talerzyku był robiony jako pierwszy , natomiast na półmisku jako drugi . Serwatka zakwaszona sokiem z cytryny bez dodatku mleka . Waga prawie identyczna 1,2kg , smak w/g mojej oceny i domowników porównywalny . Ten robiony prędzej który jest na talerzyku jakby miał strukturę bardziej ziarnistą . Wynikać to może z tego że trochę był ściskany w serwecie celem szybszego ocieknięcia , natomiast ten na półmisku ociekał samoistnie zresztą widać to na zdjęciu po jego kształcie . Jeżeli dotrwa do piątku to pozwolę sobie przywieźć do Brennej na próbę :tongue:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83929
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W ramach eksperymentu zrobiłam ricottę z serwatki pozostałej po serze twarogowym.

Twaróg z 3l pełnego mleka wiejskiego, zakwaszonego śmietaną. Ponieważ serwatka była już kwaśna, po uzyskaniu temp. powyżej 90 st.C dodałam symbolicznie sok z ćwiartki cytryny.

Serwatka bardzo się pieniła w wysokiej temperaturze, ale koagulacja nastąpiła w oczach. Po schłodzeniu (bardzo ważny etap ze względu na scalanie tłuszczu) przecedziłam całość przez pieluchę i poddałam samoociekaniu przez noc.

Serek wyszedł bardzo smaczny i smarowny jak krem. Było go oczywiście mało bo robiony był z niewielkiej ilości serwatki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-88905
Udostępnij na innych stronach

czy można zastąpić sok z cytryny,kwaskiem cytrynowym

Prawdopodobnie można. To ten sam rodzaj kwasu. Jednak nie praktykowałam nigdy i nie mogę doradzać w tej kwestii.

Możesz poeksperymentować i podzielić się wynikami :???:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-89005
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie - czy można zastąpić sok z cytryny,kwaskiem cytrynowym?-jeżeli tak to w jakim stężeniu?

Witajcie;)

Można ma pewno.

Co do stęzenia i proporcji to na forum winiarskim jest informacja że ,,15 ml. soku z cytryny to 1 g. kwasku"

Mimo wszystko bez sprawdzenia nie ufałbym tej informacji do końca.

pozdrawiam

Geronimo
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-89011
Udostępnij na innych stronach

Ja używam kwasku cytrynowego :)

 

Do mieszaniny 50 l słodkiej serwatki oraz 5 litrów pełnego mleka wsypuję torebkę kwasku (20 g) . Działa. Z sokiem z cytryny bywały niespodzianki ( zapewne zmienność kwasowości), więc postawiłam na kwasek .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-89013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.