Gość Anonymous Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Września 2009 ile octu i przy jakim stężeniuTak jak wspomniałem wcześniej zawsze dodaję ocet winny w ilości jak w przepisie podanym przez Eannę, czyli do pozostałości po 10 l mleka ok. 150 ml. , ale jakie jest jego stężenie, trudno mi powiedzieć, ponieważ jest to domowy wyrób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-82376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Września 2009 czyli do pozostałości po 10 l mleka ok. 150 ml. , To ja dałem połowę za mało powiedzmy . Mój kupny ma 6% , 5% też miałem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-82379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Września 2009 Dzięki, to jest też informacja, każdy domowy ocet ma pewnie podobne stężenie.Ja mam jabłkowy (nie - winny), ale ze sklepu. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-82380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Września 2009 Ja mam jabłkowy (nie - winny)Oj chyba małe nadużycie wykonałem z nazwaniem mojego octu winnym :???: , mój też jest jabłkowy, ale to też chyba winny :???: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-82383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 5 Października 2009 Dzisiaj pozostałość po 20 litrach mleka zakwasiłem sokiem z trzech cytryn i nic przez chustę serowarską nie " uciekło " Otrzymałem piękny ser ricotto . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 5 Października 2009 Otrzymałem piękny ser ricotto .I pomyśleć, że to wylewa się niejednokrotnie z serwatką :devil: Nie wiem jak Wy, ale ja wyjątkowo gustuję w tym serze. On w sobie coś ma. Wspaniały Ci wyszedł ten serek Andrzeju :tongue: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Października 2009 Wspaniały Ci wyszedł ten serek Andrzeju :tongue: EAnno . Wiesz , mam teraz dylemat , zakwaszać sokiem z cytryny gdzie zawsze moim skromnym zdaniem ricotta się udaje , czy próbować zakwaszać octem winnym i dążyć do sukcesu . Jak już pisałem ,zakwaszając octem doznałem porażki :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Października 2009 Czy dorobienia ricotty dolewacie do serwatki mleka?Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Października 2009 Czy dorobienia ricotty dolewacie do serwatki mleka? Ja nie dolewam , jednak będę musiał to zrobić żeby zobaczyć różnicę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Października 2009 Czy dorobienia ricotty dolewacie do serwatki mlekaJa nigdy nie dolewam mleka. Robię z samej serwatki i jest super puszysty i lekki serek. zakwaszać sokiem z cytryny gdzie zawsze moim skromnym zdaniem ricotta się udaje , czy próbować zakwaszać octem winnym i dążyć do sukcesuZakwaszałem i cytryną i octem. Różnicy nie stwierdziłem w jakości sera i smaku. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Października 2009 Pytałem dlatego ponieważ w jakimś przepisie czytałem,że się dolewa.Andrzeju czapki z głów przed Twoją ricottą, narobiłeś mi smaka chyba pojadę na wieś po mleko i zrobię trochę oscypek i ricotty.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Października 2009 Andrzeju czapki z głów Wosiu czapy nie zdejmuj tylko zasuwaj na wieś po mleko . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Października 2009 Czy dorobienia ricotty dolewacie do serwatki mleka? Pzdr.WosiuJa osobiście dolewam mleka, po pierwsze dala tego że przeważnie robię z małej ilości serwatki (6-7 litrów mleka). Po drugie myślę, że jest go wtedy trochę więcej. Nstępnym razem zrobię bez i porównam wyniki z zapiskami. Zobaczymy, czy również dodatek mleka nie powoduje gorszej jakości serka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Października 2009 Dodatek mleka prawdopodobnie sprzyja koagulacji.Jeżeli doda się 10% mleka ( http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1457 ) praktycznie nie da się odczuć różnicy w smaku i konsystencji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Października 2009 Zawsze dodaję świeżego mleka przy wyrobie tego serka - kupionego w sklepie, choć zapewne nie ma większej różnicy, ale tak się przyzwyczaiłem :lol: Mi rocotta smakuje najlepiej w "ciastach"- sernikach na zimno, a dzisiaj miałem na obiad leniwe pierogi z nią i choć specjalnie nie gustuję w takich potrawach i skrzywiłem się przed obiadem, to po posmakowaniu pierwszego już martwiłem się, że jest ich tak mało :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 8 Października 2009 Albuminy z ricotty Jestem przekonana, że wszystkie osoby, które spróbowały domowego serka ricotta doceniły jego walory smakowe i niezwykle delikatną konsystencję. Czuje się intuicyjnie, po jego spróbowaniu, coś w rodzaju dobrostanu dla naszego organizmu i chciałoby się powtórzyć degustację. Dlaczego tak się dzieje wyjaśnić nam może poniższa informacja: Ser serwatkowy zawiera białka albuminę i globulinę. Są to białka rozpuszczalne w wodzie i trawione enzymatycznie w przewodzie pokarmowym, również dorosłych ludzi. Białka te należą do najlżej strawnych, bowiem organizm człowieka jest szczegolnie do nich genetycznie przystosowany. W mleku kobiecym aż 67% białek stanowią albuminy i globuliny. Kazeina zaledwie 33%. W mleku innych ssaków albuminy i globuliby stanowią w całkowitym białku: krowim - 15% bawolim - 14% kozim - 19% oślim - 43% kobylim - 30% owczym - 20% wielbłądzim - 17% Zalety tych lekkostrawnych i odżywczych białek docenili sportowcy oraz klienci siłowni :grin: . Białko serwatkowe jest bowiem składnikiem wielu odżywek dla tej wymagajacej grupy osób. Dodatkową zaletą białka serwatkowego jest to, że nie uczula. Taki serek może spokojnie być podawany do jedzenia naszym alergicznym maluchom. Zatem nie marnujmy nigdy serwatki :!: Zachęcam wszystkich forumowiczów robiacych sery do odzysku albumin z tejże. źródło: M. Kaczmarski, Alergie i nietolerancje pokarmowe, mleko, cukry, soja. Wyd. Sanmedia, W-wa, 1993. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 8 Października 2009 Zachęcam wszystkich forumowiczów robiacych sery do odzysku albumin z tejże. Właśnie , dzisiaj jedna porcja ricotty z pozostałości z 20 litrów mleka nie odstanego . Jutro druga porcja ricotty z pozostałości z 20 litrów mleka odstanego przez noc . Jestem ciekaw jaka będzie różnica . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Października 2009 Witam Dzisiaj uwędziłem parę serków na jutrzejsze śniadanie oraz wykonałem trochę ricotty . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Października 2009 Jestem ciekaw jaka będzie różnica .Ja też :smile: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Października 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 10 Października 2009 andrzej k napisał/a: Jestem ciekaw jaka będzie różnica . Ja też :smile: No właśnie : Ten na talerzyku był robiony jako pierwszy , natomiast na półmisku jako drugi . Serwatka zakwaszona sokiem z cytryny bez dodatku mleka . Waga prawie identyczna 1,2kg , smak w/g mojej oceny i domowników porównywalny . Ten robiony prędzej który jest na talerzyku jakby miał strukturę bardziej ziarnistą . Wynikać to może z tego że trochę był ściskany w serwecie celem szybszego ocieknięcia , natomiast ten na półmisku ociekał samoistnie zresztą widać to na zdjęciu po jego kształcie . Jeżeli dotrwa do piątku to pozwolę sobie przywieźć do Brennej na próbę :tongue: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-83929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Listopada 2009 W ramach eksperymentu zrobiłam ricottę z serwatki pozostałej po serze twarogowym. Twaróg z 3l pełnego mleka wiejskiego, zakwaszonego śmietaną. Ponieważ serwatka była już kwaśna, po uzyskaniu temp. powyżej 90 st.C dodałam symbolicznie sok z ćwiartki cytryny. Serwatka bardzo się pieniła w wysokiej temperaturze, ale koagulacja nastąpiła w oczach. Po schłodzeniu (bardzo ważny etap ze względu na scalanie tłuszczu) przecedziłam całość przez pieluchę i poddałam samoociekaniu przez noc. Serek wyszedł bardzo smaczny i smarowny jak krem. Było go oczywiście mało bo robiony był z niewielkiej ilości serwatki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-88905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek200158 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 22 Listopada 2009 Mam pytanie - czy można zastąpić sok z cytryny,kwaskiem cytrynowym?-jeżeli tak to w jakim stężeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-89004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 22 Listopada 2009 czy można zastąpić sok z cytryny,kwaskiem cytrynowymPrawdopodobnie można. To ten sam rodzaj kwasu. Jednak nie praktykowałam nigdy i nie mogę doradzać w tej kwestii. Możesz poeksperymentować i podzielić się wynikami :???: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-89005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 22 Listopada 2009 Mam pytanie - czy można zastąpić sok z cytryny,kwaskiem cytrynowym?-jeżeli tak to w jakim stężeniu?Witajcie;) Można ma pewno. Co do stęzenia i proporcji to na forum winiarskim jest informacja że ,,15 ml. soku z cytryny to 1 g. kwasku" Mimo wszystko bez sprawdzenia nie ufałbym tej informacji do końca. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-89011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Listopada 2009 Ja używam kwasku cytrynowego Do mieszaniny 50 l słodkiej serwatki oraz 5 litrów pełnego mleka wsypuję torebkę kwasku (20 g) . Działa. Z sokiem z cytryny bywały niespodzianki ( zapewne zmienność kwasowości), więc postawiłam na kwasek . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2221-ricotta-ser-serwatkowy/page/3/#findComment-89013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.