Todek Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Listopada 2024 Dzisiaj było tak. 2 http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Listopada 2024 Sławku, pod wylot rurki dymowej wstawiasz słoik i cały ten czarny szuwax idzie do słoika , po kilkunastu dymieniach wymieniasz 😉. Czyszczenie tego syfu upierdliwe. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-966117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 5 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Listopada 2024 39 minut temu, Muski napisał(a): Sławku, pod wylot rurki dymowej wstawiasz słoik Waldek przyjrzyj się dobrze. Pod rurka stoi taka blaszana foremka. Docelowo podłoga ma być pokryta blachą nierdzewną. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-966131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2024 No to dzisiaj na zimno. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2024 w polenisku pod kijami utrzymuje 20-30 bez dumboksa i nic sie nie skrapla Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2024 15 minut temu, roman1957 napisał(a): w polenisku pod kijami utrzymuje 20-30 bez dumboksa i nic sie nie skrapla Ale, że o co chodzi? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2024 39 minut temu, Todek napisał(a): Ale, że o co chodzi? Pewnie o brytfanke pod rurką z dymogeneratora, kolega wyciągnął wnioski że skoro tam jest to się wykrapla... Ale mogę się mylić 😉😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2024 Nie mam dymboxa, za to mam mauzoleum kamienne i też nic się nie skrapla, czy to przy zimnym wędzeniu, czy przy gorącym 😉 🙂 Jak pozna się swoją wędzarnię to no problem na całym froncie wędzenia. Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2024 Godzinę temu, MariuszB napisał(a): Jak pozna się swoją wędzarnię to no problem na całym froncie wędzenia O totototo - tylko ją trzeba poznać . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2024 2 godziny temu, Todek napisał(a): No to dzisiaj na zimno. Co z tą kiełbaską potem robisz? Od razu do konsumpcji, czy wcześniej jeszcze parzenie? Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Listopada 2024 3 godziny temu, Todek napisał(a): No to dzisiaj na zimno. Ile godzin będziesz wędził na zimno? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Listopada 2024 1 godzinę temu, siwydymek napisał(a): czy wcześniej jeszcze parzenie? Na moje oko to franki więc ich nie parzymy. Ja za surowymi frankami nie przepadam więc pod koniec dymienia lekko podciągam temp. tak by zapoczątkować denaturację. Takie są dla mnie najlepsze na przełamaniu surowe/nie surowe, każdy kto tak robi wie co mam na myśli. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Listopada 2024 2 minuty temu, Grzewlod napisał(a): Na moje oko to franki więc ich nie parzymy. Ja za surowymi frankami nie przepadam więc pod koniec dymienia lekko podciągam temp. tak by zapoczątkować denaturację. Takie są dla mnie najlepsze na przełamaniu surowe/nie surowe, każdy kto tak robi wie co mam na myśli. A do jakiej temp. podciągasz jeśli można wiedzieć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Listopada 2024 2 minuty temu, szrekPL napisał(a): A do jakiej temp. Odpowiem ale teraz zagadka🤔. Przy jakiej temp. zaczyna się denaturacja białek? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Listopada 2024 (edytowane) 10 minut temu, Grzewlod napisał(a): Odpowiem ale teraz zagadka🤔. Przy jakiej temp. zaczyna się denaturacja białek? Jak nie pomyliłem to chyba coś powyżej 41°C Edytowane 12 Listopada 2024 przez szrekPL Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Listopada 2024 (edytowane) 26 minut temu, szrekPL napisał(a): Jak nie pomyliłem to chyba coś powyżej 41°C Niektóre zaczynają od 40C i do takiej temp. zwiększam. Po około 20 min. sprawdzam organoleptycznie twardość. Ponieważ franki mają małą średnicę (jelito baranie) to denaturacja następuje szybko więc trzeba dokładnie wyczuć "ten moment" w którym trzeba wyjąć wędlinę z wędzarnki. Edytowane 12 Listopada 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Listopada 2024 Dziękuję zapamiętane pozostaje jeszcze nauka dotyku w odpowiednim momencie w,, punkt" 😉😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Listopada 2024 2 godziny temu, siwydymek napisał(a): Co z tą kiełbaską potem robisz? Od razu do konsumpcji, czy wcześniej jeszcze parzenie? Frankfurterki, nie parzy się. Zimne wędzenie do koloru przez 6 - 8 h. I na koniec podpiekanie w 50 C przez 30 min. I można jeść. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Listopada 2024 3 godziny temu, Muski napisał(a): O totototo - tylko ją trzeba poznać . Waldek czy mam rozumieć, że u Ciebie z rurki Dymboxa nic nie wycieka? http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Listopada 2024 16 minut temu, Todek napisał(a): z rurki Dymboxa nic nie wycieka? U mnie pod rurką dymną stoi niski szerszy słoik i średnio co 8-10 wędzeń wymieniam na nowy. No cieknie, to zwykłe przemiany fizykochemiczne . Ale przy słoiku wygodniej i mniej czyszczenia niż z blachą. Zwróć uwagę ,że cieknie dokładnie pod wylotem rurki Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Listopada 2024 12 minut temu, Muski napisał(a): No cieknie, to zwykłe przemiany fizykochemiczne . No bo już myślałem, że to u mnie coś nie tak. Chyba coś źle zrozumiałem. 13 minut temu, Muski napisał(a): Ale przy słoiku wygodniej i mniej czyszczenia niż z blachą. Zwróć uwagę ,że cieknie dokładnie pod wylotem rurki Blaszka duża, to na trochę wystarczy. Mam ich kilka, to jak się trochę zapełni, to pójdzie na złom. Ale słoik to dobre rozwiązanie. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-967759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Listopada 2024 W dniu 12.11.2024 o 19:51, Grzewlod napisał(a): Na moje oko to franki więc ich nie parzymy. Ja za surowymi frankami nie przepadam ... Moje niewprawne oko nie poznało, że to "franki", bo jeszcze nigdy ich nie robiłem Pewnie też bym za nimi nie przepadał, bo surowe, to lubię tylko polędwiczki Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-968294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 14 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Listopada 2024 44 minuty temu, siwydymek napisał(a): Pewnie też bym za nimi nie przepadał, bo surowe, to lubię tylko polędwiczki No cóż, jeden lubi Zośkę, a drugi Kaśkę. A mi i sąsiadowi smakują. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-968301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Listopada 2024 26 minut temu, Todek napisał(a): No cóż, jeden lubi Zośkę, a drugi Kaśkę. A mi i sąsiadowi smakują. Pod co najbardziej? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-968305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 14 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2024 Pod pierzyną 😉 🙂 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22341-w%C4%99dzonki-r%C3%B3%C5%BCne/#findComment-968309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi