Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, próbował juz ktoś w inny sposób robić kiełbasy? Zmieliłem mięso do 5 misek karczek, łopatka, troszkę boczku i niewielką ilośc słoninki uczyli mnie żeby sie mięso lepiej trzymało to troche tłustego musi być. Kazdą miske przyprawiłem na inny smak i odrazu wcislem do jelit,wiem że mięso na kiełbasy pekluje się 24h i później do jelit, poprostu chciałem spróbować coś nowego, później te gotowe kiełbasy zamoczyłem w zalewie z peklosoli na 4 dni... tak wyszło. Kiełbasy w smaku normalne, kolor troszkę ciemniejszy od pozostałego mięsa i strasznie śliskie (tłuste) zrobiły się osłonki nawet po parzeniu. Jak myślicie mogło dojść do jakieś fermentacji? Mięso nie śmierdzi czuć tylko przyprawy, czy możliwe że za dużo boczku i słoninki i to wychodzi? 

 

20241211_093258.jpg

Screenshot_20241212_111847_Facebook.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Gregornowy napisał(a):

kiełbasy zamoczyłem w zalewie z peklosoli na 4 dni

Przecież w aptece są różne środki na przeczyszczenie...po co sobie tak komplikować życie:facepalm:

  • Like 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975341
Udostępnij na innych stronach

Gregornowy odpowiedź na Twoje pytania jest jedna : TAK WYSZŁO. Następnym razem zapoznaj się z technologią wykonania wędlin rozdrobnionych zanim zaczniesz budować następne

"pole minowe🙉", przynajmniej zapytaj przed a nie po.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975371
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Gregornowy napisał(a):

poprostu chciałem spróbować coś nowego, później te gotowe kiełbasy zamoczyłem w zalewie z peklosoli na 4 dni... tak wyszło.

Powiedz mi co przez to chciałeś udowodnić? pytam ponieważ ciężko mi uwierzyć w to co zrobiłeś 😵

Eksperymentuj, ale nie kosztem swojego i rodziny zdrowia.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975391
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, L.Przemek napisał(a):

Przecież w aptece są różne środki na przeczyszczenie...po co sobie tak komplikować życie:facepalm:

🤣🤣🤣

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975421
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, L.Przemek napisał(a):

Przecież w aptece są różne środki na przeczyszczenie...po co sobie tak komplikować życie:facepalm:

Jeśli niewidać żadnych komplikacji może jest zjadliwe? 4 dni w peklosoli w temperaturze 0-4. Coś się mogło stać? Jestem nowy ucze się na błędach może te kiełbasy przejdą? Idzie jakoś to sprawdzić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975428
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Powiedz mi co przez to chciałeś udowodnić? pytam ponieważ ciężko mi uwierzyć w to co zrobiłeś 😵

Eksperymentuj, ale nie kosztem swojego i rodziny zdrowia.

Poprostu dopiero drugi raz w życiu robię kiełbasę, ostatnio 7 lat temu i coś mi się pokiełbasiło i tak zapeklowałem, obudziłem się dopiero dzień przed dymieniem, szkoda marnować Jeśli  niewidać żadnych sygnałów, oprócz dość dużo tłuszczu ale możliwe że z nadmiaru słoninki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975430
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Gregornowy odpowiedź na Twoje pytania jest jedna : TAK WYSZŁO. Następnym razem zapoznaj się z technologią wykonania wędlin rozdrobnionych zanim zaczniesz budować następne

"pole minowe🙉", przynajmniej zapytaj przed a nie po.

Myślisz że skoro te niewykazują jakiś sygnałów ostrzegawczych można je skonsumować? Smak normalny, zapach również, jedynie z dotyku takie tłuste ale możliwe że słoninka tak wyszła. Było 1,5 kg karczku, 1,8 łopatki, 0,5 boczku  i jakieś 400gram słoninki. Moja pomyłka sam się zakręciłem z powodu że co roku bez kiełbasy robię, rutyna wzięła górę 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975433
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, Gregornowy napisał(a):

Myślisz że skoro te niewykazują jakiś sygnałów ostrzegawczych można je skonsumować?

Skoro wywołałeś mnie do tablicy to odpowiem. Ja nic nie myślę oraz nie potwierdzę twoich sugesti. Sam musisz ocenić produkt organoleptycznie ponieważ robiąc taki dziwny eksperyment może zadziać się wszystko. Na przyszłość pamiętaj, że praca z mięsem to nie plac zabaw. Należy ze szczególną starannością przestrzegać zasad technologii przetwórstwa mięsa tylko w taki sposób wykonasz bezpieczne, smaczne i trwałe produkty dające wiele satysfakcji degustatorom . Przykro mi ale nie pomogę w podjęciu decyzji co zrobić z tak wykonanym produktem.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975447
Udostępnij na innych stronach

Maxell
Ten odpowiedź został doceniony przez Maxell!

EAnna otrzymał(a) odznakę 'Mistrz wsparcia' i 25 punktów.

 

23 godziny temu, Gregornowy napisał(a):

Coś się mogło stać? Jestem nowy

Przeanalizujmy zatem.

1. Surowe, niczym nie zabezpieczone mięso (brak soli, brak peklosoli) poddałeś zmieleniu.

2. Bakterie z mięsa, maszynki, środowiska zaczęły się swobodnie rozmnażać w cyklu geometrycznym

3. Dodałeś do tego bakterie z przypraw i naczyń

4. Dodałeś bakterie z jelit (:facepalm: )

5. Gotowe kiełbaski zanurzyłeś w peklosolance.

6. Peklosolanka zaczęła powoli penetrować powierzchnię kiełbasek nie mając na początku kontaktu z ich wnętrzem.

6. W całej objętości kiełbasek  trwał radosny cykl rozrodczy bakterii beztlenowych i warunkowo tlenowych.

7. na drugi, trzeci i czwarty dzień peklosól stopniowo docierała do dziewiczych obszarów farszu stopniowo przyhamowując bujny, swobodny rozwój bakterii.

7. Nieustabilizowany bakteriologicznie produkt podgrzewałeś w procesie wędzenia poprawiając warunki rozmnażania bakterii termofilnych.

8.Proces parzenia zabił bakterie wegetatywne ale należy spodziewać się, że w mięsie jest zmultiplikowana ilość przetrwalników, które radośnie wystartują, jak przyjdzie na nie czas.

 

To, co zrobiłeś jest wyrazem niewyobrażalnej ignorancji technologicznej.

(nie oceniam Ciebie, tylko Twoją radosną twórczość).

Jeżeli chcesz, to mogę w żołnierskich punktach podać Ci prawidłowy proces abyś gdzieś nie zbłądził :facepalm:

 

  • Like 2
  • Upvote 4

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975463
Udostępnij na innych stronach

 

10 godzin temu, Gregornowy napisał(a):

Witam, próbował juz ktoś w inny sposób robić kiełbasy?

 

Co się czepiacie, kolega jest odkrywcą, odkrywa nowe sposoby peklowania:w00t: Kolumbowi też mówili że ziemia jest płaska a on się uparł że jest okrągła;)

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975464
Udostępnij na innych stronach

EAnna, nic dodać, nic ująć👌 .... a radosną twórczość to można stosować przy dmuchaniu baloników, a nie przy technologicznej  obróbce mięsa.

Edytowane przez MariuszB
  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975467
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co inni myślą ale ja myślę że nie potrzebujesz podpowiedzi gdyż sam rozkminiasz temat. I sam to finansujesz i jesz. I idzie to sprawdzić. Zjadając. Że by próbować czegoś nowego należy najpierw ogarnąć standardy. Ktoś cię uczył że tłuszcz jest potrzebny żeby się trzymało. Nie słuchaj go. Zrób zgodnie z recepturami z tego forum i będzie tak jak ma być.

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975665
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.12.2024 o 21:24, Bossky napisał(a):

Nie wiem co inni myślą ale ja myślę że nie potrzebujesz podpowiedzi gdyż sam rozkminiasz temat. I sam to finansujesz i jesz. I idzie to sprawdzić. Zjadając. Że by próbować czegoś nowego należy najpierw ogarnąć standardy. Ktoś cię uczył że tłuszcz jest potrzebny żeby się trzymało. Nie słuchaj go. Zrób zgodnie z recepturami z tego forum i będzie tak jak ma być.

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka
 

Ok dzięki wielkie 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-976326
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.