Gregornowy Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Witam, próbował juz ktoś w inny sposób robić kiełbasy? Zmieliłem mięso do 5 misek karczek, łopatka, troszkę boczku i niewielką ilośc słoninki uczyli mnie żeby sie mięso lepiej trzymało to troche tłustego musi być. Kazdą miske przyprawiłem na inny smak i odrazu wcislem do jelit,wiem że mięso na kiełbasy pekluje się 24h i później do jelit, poprostu chciałem spróbować coś nowego, później te gotowe kiełbasy zamoczyłem w zalewie z peklosoli na 4 dni... tak wyszło. Kiełbasy w smaku normalne, kolor troszkę ciemniejszy od pozostałego mięsa i strasznie śliskie (tłuste) zrobiły się osłonki nawet po parzeniu. Jak myślicie mogło dojść do jakieś fermentacji? Mięso nie śmierdzi czuć tylko przyprawy, czy możliwe że za dużo boczku i słoninki i to wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2024 7 minut temu, Gregornowy napisał(a): kiełbasy zamoczyłem w zalewie z peklosoli na 4 dni Przecież w aptece są różne środki na przeczyszczenie...po co sobie tak komplikować życie 3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) Gregornowy odpowiedź na Twoje pytania jest jedna : TAK WYSZŁO. Następnym razem zapoznaj się z technologią wykonania wędlin rozdrobnionych zanim zaczniesz budować następne "pole minowe🙉", przynajmniej zapytaj przed a nie po. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2024 3 godziny temu, Gregornowy napisał(a): poprostu chciałem spróbować coś nowego, później te gotowe kiełbasy zamoczyłem w zalewie z peklosoli na 4 dni... tak wyszło. Powiedz mi co przez to chciałeś udowodnić? pytam ponieważ ciężko mi uwierzyć w to co zrobiłeś 😵 Eksperymentuj, ale nie kosztem swojego i rodziny zdrowia. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2024 7 godzin temu, L.Przemek napisał(a): Przecież w aptece są różne środki na przeczyszczenie...po co sobie tak komplikować życie 🤣🤣🤣 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregornowy Opublikowano 12 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2024 7 godzin temu, L.Przemek napisał(a): Przecież w aptece są różne środki na przeczyszczenie...po co sobie tak komplikować życie Jeśli niewidać żadnych komplikacji może jest zjadliwe? 4 dni w peklosoli w temperaturze 0-4. Coś się mogło stać? Jestem nowy ucze się na błędach może te kiełbasy przejdą? Idzie jakoś to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregornowy Opublikowano 12 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2024 4 godziny temu, MariuszB napisał(a): Powiedz mi co przez to chciałeś udowodnić? pytam ponieważ ciężko mi uwierzyć w to co zrobiłeś 😵 Eksperymentuj, ale nie kosztem swojego i rodziny zdrowia. Poprostu dopiero drugi raz w życiu robię kiełbasę, ostatnio 7 lat temu i coś mi się pokiełbasiło i tak zapeklowałem, obudziłem się dopiero dzień przed dymieniem, szkoda marnować Jeśli niewidać żadnych sygnałów, oprócz dość dużo tłuszczu ale możliwe że z nadmiaru słoninki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregornowy Opublikowano 12 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2024 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Gregornowy odpowiedź na Twoje pytania jest jedna : TAK WYSZŁO. Następnym razem zapoznaj się z technologią wykonania wędlin rozdrobnionych zanim zaczniesz budować następne "pole minowe🙉", przynajmniej zapytaj przed a nie po. Myślisz że skoro te niewykazują jakiś sygnałów ostrzegawczych można je skonsumować? Smak normalny, zapach również, jedynie z dotyku takie tłuste ale możliwe że słoninka tak wyszła. Było 1,5 kg karczku, 1,8 łopatki, 0,5 boczku i jakieś 400gram słoninki. Moja pomyłka sam się zakręciłem z powodu że co roku bez kiełbasy robię, rutyna wzięła górę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) 36 minut temu, Gregornowy napisał(a): Myślisz że skoro te niewykazują jakiś sygnałów ostrzegawczych można je skonsumować? Skoro wywołałeś mnie do tablicy to odpowiem. Ja nic nie myślę oraz nie potwierdzę twoich sugesti. Sam musisz ocenić produkt organoleptycznie ponieważ robiąc taki dziwny eksperyment może zadziać się wszystko. Na przyszłość pamiętaj, że praca z mięsem to nie plac zabaw. Należy ze szczególną starannością przestrzegać zasad technologii przetwórstwa mięsa tylko w taki sposób wykonasz bezpieczne, smaczne i trwałe produkty dające wiele satysfakcji degustatorom . Przykro mi ale nie pomogę w podjęciu decyzji co zrobić z tak wykonanym produktem. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Ten odpowiedź został doceniony przez Maxell! EAnna otrzymał(a) odznakę 'Mistrz wsparcia' i 25 punktów. 23 godziny temu, Gregornowy napisał(a): Coś się mogło stać? Jestem nowy Przeanalizujmy zatem. 1. Surowe, niczym nie zabezpieczone mięso (brak soli, brak peklosoli) poddałeś zmieleniu. 2. Bakterie z mięsa, maszynki, środowiska zaczęły się swobodnie rozmnażać w cyklu geometrycznym 3. Dodałeś do tego bakterie z przypraw i naczyń 4. Dodałeś bakterie z jelit ( ) 5. Gotowe kiełbaski zanurzyłeś w peklosolance. 6. Peklosolanka zaczęła powoli penetrować powierzchnię kiełbasek nie mając na początku kontaktu z ich wnętrzem. 6. W całej objętości kiełbasek trwał radosny cykl rozrodczy bakterii beztlenowych i warunkowo tlenowych. 7. na drugi, trzeci i czwarty dzień peklosól stopniowo docierała do dziewiczych obszarów farszu stopniowo przyhamowując bujny, swobodny rozwój bakterii. 7. Nieustabilizowany bakteriologicznie produkt podgrzewałeś w procesie wędzenia poprawiając warunki rozmnażania bakterii termofilnych. 8.Proces parzenia zabił bakterie wegetatywne ale należy spodziewać się, że w mięsie jest zmultiplikowana ilość przetrwalników, które radośnie wystartują, jak przyjdzie na nie czas. To, co zrobiłeś jest wyrazem niewyobrażalnej ignorancji technologicznej. (nie oceniam Ciebie, tylko Twoją radosną twórczość). Jeżeli chcesz, to mogę w żołnierskich punktach podać Ci prawidłowy proces abyś gdzieś nie zbłądził 2 4 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) 10 godzin temu, Gregornowy napisał(a): Witam, próbował juz ktoś w inny sposób robić kiełbasy? Co się czepiacie, kolega jest odkrywcą, odkrywa nowe sposoby peklowania Kolumbowi też mówili że ziemia jest płaska a on się uparł że jest okrągła Edytowane 12 Grudnia 2024 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Grudnia 2024 (edytowane) EAnna, nic dodać, nic ująć👌 .... a radosną twórczość to można stosować przy dmuchaniu baloników, a nie przy technologicznej obróbce mięsa. Edytowane 12 Grudnia 2024 przez MariuszB 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Grudnia 2024 Nie wiem co inni myślą ale ja myślę że nie potrzebujesz podpowiedzi gdyż sam rozkminiasz temat. I sam to finansujesz i jesz. I idzie to sprawdzić. Zjadając. Że by próbować czegoś nowego należy najpierw ogarnąć standardy. Ktoś cię uczył że tłuszcz jest potrzebny żeby się trzymało. Nie słuchaj go. Zrób zgodnie z recepturami z tego forum i będzie tak jak ma być. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Grudnia 2024 32 minuty temu, Bossky napisał(a): Ktoś cię uczył że tłuszcz jest potrzebny żeby się trzymało. Youtube Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-975672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregornowy Opublikowano 16 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Grudnia 2024 W dniu 13.12.2024 o 21:24, Bossky napisał(a): Nie wiem co inni myślą ale ja myślę że nie potrzebujesz podpowiedzi gdyż sam rozkminiasz temat. I sam to finansujesz i jesz. I idzie to sprawdzić. Zjadając. Że by próbować czegoś nowego należy najpierw ogarnąć standardy. Ktoś cię uczył że tłuszcz jest potrzebny żeby się trzymało. Nie słuchaj go. Zrób zgodnie z recepturami z tego forum i będzie tak jak ma być. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Ok dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22457-mi%C4%99so-na-kie%C5%82basy-w-os%C5%82onkach-jelitach/#findComment-976326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.