Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych forumowiczów :)

Bardzo proszę zorientowanych w temacie o pomoc.

Znalazłem w lodówce kilka porcji wędlin dojrzewających, które kiedyś robiłem w ramach edukacji i eksperymentów. Wszystkie wędliny zapakowane próżniowo, ale mają już około roku czasu. Piszę około roku - bo maja różne daty, ale jednak są to daty dosyć odległe, mniej więcej roczne. I tak jest to np.:

- schab robiony wg przepisu któregoś z Forumowiczów i pamiętam, że na bank bez dodatku cukru

- mam również kiełbasę białą surową (bez azotynu sodu), która została tak po prostu wyciągnięta z opakowania i bezpośrednio  po wyciagnięciu, powieszona na kija - właśnie w ramach eksperymentu

- robiłem również tzw. SAŁO w soli i potem w przyprawach - również wg czyjegoś przepisu i chyba nawet z tego forum

Moje pytanie jest proste. Czy po takim czasie przechowywania, któraś z tych wędlin nadaje się jeszcze do bezpiecznego spożycia, czy też zdecydowanie nie? Oczywiście pomijam walory smakowe, gdyż chodzi mi tutaj jedynie o bezpieczeństwo. Zastanawiam się czy dla świętego spokoju zutylizować, czy może pozwolić sobie na to, aby otworzyć i spróbować, czy to jeszcze ma jakiś smak???

Z góry dziękuję za każdą podpowiedź :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22474-jak-d%C5%82ugo-przechowywa%C4%87-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce/

28 minut temu, Parasol69 napisał(a):

Znalazłem w lodówce kilka porcji wędlin dojrzewających, ....Wszystkie wędliny zapakowane próżniowo, ale mają już około roku czasu.:

- schab robiony wg przepisu któregoś z Forumowiczów i pamiętam, że na bank bez dodatku cukru

- mam również kiełbasę białą surową (bez azotynu sodu), która została tak po prostu wyciągnięta z opakowania i bezpośrednio  po wyciagnięciu, powieszona na kija - właśnie w ramach eksperymentu

- robiłem również tzw. SAŁO w soli i potem w przyprawach - również wg czyjegoś przepisu i chyba nawet z tego forum

Moje pytanie jest proste. Czy po takim czasie przechowywania, któraś z tych wędlin nadaje się jeszcze do bezpiecznego spożycia,

Wędliny dojrzewające prawidłowo wykonane - zapakowane próżniowo- są długo zdatne do spożycia, u mnie są np. 4-letnie.

Z wymienionego przez Ciebie asortymentu wyłączyłabym kiełbasę białą (pytanie, czy w ogóle jest zjadliwa), nie wiadomo jaki proces przeszła :facepalm:

Sało jest O.K. o ile ew. dodatki, np. cebula, nie uległy zepsuciu.

Jeżeli opakowanie próżniowe nie napuchło, produkt dobrze pachnie i smakuje, to szkoda utylizować. Musisz jednak sam to ocenić.

Ponieważ moja opinia dotyczy wędlin dojrzewających prawidłowo wykonanych, jest to więc porada warunkowa.

O technologii wykonania Twoich nic nie wiem.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dziękuje bardzo za wyczerpującą odpowiedź.

Już teraz wiem co robić, chociaż profilaktycznie sprawdzę receptury na schab i Sało. Kiełbasę jednak "odstrzelę", tak na wszelki wypadek.

Pozdrawiam :)

W dniu 17.12.2024 o 18:05, EAnna napisał(a):

u mnie są np. 4-letnie.

Ostatnio podczas wykopalisk znalazłem jakieś wędliny z 2019 r. 🙉. Po rozpakowaniu coś więcej powiem. Generalnie jest tak, że wędliny dojrzewające przetrzymywane do dwóch lat nie okazują oznak "starzenia" wtedy bukiet smakowy wędliny jest "pełne"-rarytas. Powyżej dwóch lat przetrzymywania na skutek przemian enzymatycznych zaczyna się proces niekorzystny. Żeby opóźnić procesy enzymatyczne ponieważ zatrzymać się i nie da to należy wędliny dojrzewające przetrzymywać w jak najniższej temp. 1-2C. wtedy czas przemiamian ulega opóźnieniu.

Edytowane przez Grzewlod
1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Żeby opóźnić procesy enzymatyczne ponieważ zatrzymać się i nie da to należy

To należy wreszcie zjeść.😄 albo poczęstować innych.😉

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

7 minut temu, arkadiusz napisał(a):

poczęstować innych.😉

Mów na co masz ochotę to podrzucimy🤔.

Edytowane przez Grzewlod
5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

zaczyna się proces niekorzystny.

Bywa zainicjowany np. zgorzknieniem przypraw, o czym przekonałam się jakiś czas temu.

Generalnie zwiększa się ostrość i wyrazistość wyrobów. To samo dotyczy serów dojrzewających a mimo tego osiągają astronomiczne ceny. Dlatego powinny być konsumowane w charakterze ekskluzywnej przyprawy. Dla mnie analogią są trufle, które dodaje się do dań w postaci cieniutkich płateczków.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

1 godzinę temu, EAnna napisał(a):

Bywa zainicjowany np. zgorzknieniem

Jołczenie tłuszczy itd...👍.

Dlatego powinny być konsumowane w charakterze ekskluzywnej przyprawy.

Dokladnie tak unikatowej przystawki 👍

Dla mnie analogią są trufle, które dodaje się do dań w postaci cieniutkich płateczków.

Można porównać np. do płatków szafranu lub poproszenia dania serem Pure, Cabrakes, Parmiggiano Regiano.

8 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Mów na co masz ochotę to podrzucimy🤔

Dziękuje bardzo ,ale właśnie niedawno uruchomiłem swoją komorę i coś tam pewnie znajdę.🙂

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

5 godzin temu, arkadiusz napisał(a):

Dziękuje bardzo ,ale właśnie niedawno uruchomiłem swoją komorę i coś tam pewnie znajdę.🙂

Arek nie krępuj się na co masz ochotę🤔, chętnie przyjedziemy z Waldkiem na kawę w odwiedziny.

12 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Arek nie krępuj się

Ja i krępacja.😄.

13 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

chętnie przyjedziemy z Waldkiem na kawę w odwiedziny.

Zawsze będziecie mile widziani.🙂

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

15 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Arek nie krępuj się na co masz ochotę🤔, chętnie przyjedziemy z Waldkiem na kawę w odwiedziny.

Szkoda że bliżej Szczecina nie mieszkacie. 😭