Rybak Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca Próbowalem wykonać swój pierwszy baleron. Peklowanie na mokro 11dni - zalewa 7.41% + nastrzyk Mięsa nie wędzę ( brak wędzarni ) a jedynie pakuję w torebki i parzę w garnku - Woda ok 85 st.C Spakowane mięso wrzucam do gorącej wody. Parzyłem aż do 74st C w środku zakładając że mięso wyjdzie bardziej przesuszone za to przerosty będą miekkie, łatwe do normalnego jedzenia. Po wyjęciu z gorącej wody wrzucam w torebce do zimej wody na 20min a potem lodówka. Przerosty wyszły średnio, lekko ciągnące, twardawe. Kiedyś miałem podobnie w szynce tzw myszce. Dopiero podpiekana była akceptowalna choć bardziej sucha Mięso swieże, kupowane w sprawdzonym sklepie, dzień po rozbiorze Podpowiedzcie gdzie robię błąd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca (edytowane) Krótka aktualizacja. Po ok 2,5h w lodowce o dziwo przerosty stały jakieś miększe i calkiem smaczne. Czy wynika to ze schlodzenia i osuszenia wyrobu ? Edytowane 15 Marca przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca Baleron musisz potrzymać trochę dłużej w wodzie jak chcesz żeby był mięciutki. Jak już osiągnie 74-75 w środku to potrzymaj go jeszcze w wodzie o tej samej temperaturze (75*) co najmniej 0,5 - 1 godz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Marca Ja baleron parzę w wodzie o temp 80°C i jest okej (do 74°C w środku) może te 5°C robi różnicę...zapewne wydłuż to czas parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 58*C czas 8,5 tyle u siebie parzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 52 minuty temu, quadro555 napisał(a): 58*C czas 8,5 tyle u siebie parzę SV Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 15 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca ponieważ parzę wyroby w garnku podgrzewanym na kuchni gazowej cieżko mi zejść z temperaturą wody poniżej 85st.C. Spróbuję zmiksować metody, będę parzył w wodzie do 75stC w środku wyrobu a potem wrzucę na jakiś czas do piekarnika na 75stC, może to się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 8 minut temu, Rybak napisał(a): cieżko mi zejść z temperaturą wody poniżej 85st.C Też robiłem na gazowej, najmniejszy palnik i minimum, jak zaczynała rosnąć wyłączałem na chwile(upierdliwe fakt ale działa) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 5 godzin temu, quadro555 napisał(a): 58*C czas 8,5 tyle u siebie parzę. Cały baleron czy pocięty na mniejsze kawałki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca Temp. wody 80-82 C, do 72 C wewnątrz wyrobu. zawsze tak parzę i nigdy nie miałem problemów. Ja przed parzeniem oczywiście wędzę. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca Kawałki około 1.5 kg. Takie wędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca Godzinę temu, quadro555 napisał(a): Kawałki około 1.5 kg Okej ale mi chodzi o parzenie później metoda SV bo jeszcze nie próbowałem, czy po wędzeniu tniesz na mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca (edytowane) Po uwędzeniu parzę w całości. Z reguły następnego dnia. Po wpadce z przerwą w dostawie prądu nie zostawiam cyrkulatora bez opieki 🤣 Edytowane 15 Marca przez quadro555 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 15 Marca Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 3 godziny temu, Rybak napisał(a): ponieważ parzę wyroby w garnku podgrzewanym na kuchni gazowej cieżko mi zejść z temperaturą wody poniżej 85st.C. Spróbuję zmiksować metody, będę parzył w wodzie do 75stC w środku wyrobu a potem wrzucę na jakiś czas do piekarnika na 75stC, może to się sprawdzi Wstaw garnek z baleronem do piekarnika i ustaw właściwą temperaturę. Termostat powinien pilnować. Ale to trzeba sprawdzić, bo może być duża histereza. Czyli sonda w mięsko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22710-gumowate-przerosty-w-baleronie/#findComment-1000311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.