Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Marek z Bielska napisał(a):

Ładny charakter pisma ręcznego

Bo w tamtych czasach uczono kaligrafii.

22 godziny temu, Staszek7 napisał(a):

Na telefonie i tak już wyostrzyłem pismo, najmocniej jak było to możliwe by lepiej było widoczne.

Jednak, mimo tego jest trudne do odcyfrowania.

Jeżeli nie przepiszesz tego na komputerze, to pozostanie tylko "fotografia" starych przepisów :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011230
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

trudne do odcyfrowania.

Lewy ctrl +scroll w myszce powiększa i bez problemów można odczytać, większym problemem jest słowotwórstwo piszącego bądź przepisującego ale na szczęście jest w dialekcie który jest mi znany :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011237
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Lewy ctrl +scroll w myszce powiększa i bez problemów można odczytać, większym problemem jest słowotwórstwo piszącego bądź przepisującego ale na szczęście jest w dialekcie który jest mi znany

Dla chcącego nic trudnego😉

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011314
Udostępnij na innych stronach

Jak wspomniano, na dużym ekranie da się to przeczytać - mówiłem do telefonu i po małej edycji, wklejam w miarę oryginalne teksty. Tylko ile ważyła tzw. długa bułka? Wg moich archiwów norm, mogło to być 400, 500 lub nawet 1000 gramów 🙃

 

Pasztetowa z manną

Składniki:

- podgardla 7 kg

- trochę skór świńskich

- kaszy manny 3,5 kg
- cebulę duże 3 sztuki

- słoniny 1 kg

- jajek 15 sztuk białek

- 1 kg wątroby

- sól i pieprz do smaku 

 

Surowe podgardle przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą przez gęstą kratkę. Następnie kaszę mannę zalewamy wodą niezbyt gorącą, w której gotowały się skóry, łeb itp.. Gdyby woda była zbyt gorąca, wtedy w kasie powstałyby grudki, wtedy musielibyśmy przepuścić kaszę mannę przez maszynkę. Po sparzeniu kaszy manny układamy ją w postaci koła od zewnątrz, w środek kładziemy zmielone pod gardle z cebulą. A jeszcze w środek tego kładziemy wątrobę sparzoną, a nie ugotowaną, i przepuszczoną przez maszynkę przez gęstą kratkę, a także przepuszczamy ugotowane wcześniej skóry świńskie i dodajemy to w środek tego koła.

Na tę wątrobę i skóry wylewamy same białka z jaj i dokładnie mieszamy, z tą wątrobą i skórami. Następnie pasuje posypujemy wał z podgardla solą i pieprzem, dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę słoninę i wszystko dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu nadaje się do nabijania we flaki.

 

- Mięsne po wyjęciu z kotła kładziemy do zimnej wody.

- Mięsne wiemy, że jest sparzone, wtedy gdy igła nierdzewna (wbita) w nie, po wyjęciu nas oparzy na przedramieniu.

- Wątroba jest sparzona, gdy w środku nie ma już krwi. Wątroby do sparzenia krajemy w cienkie plasterki.

 

Mięsne z bułką. 

Składniki:

- 7 kg podgardla ze skórą,

- 5 długich bułek,

- 2 duże cebule,

- słoniny 1 kg,

- 10 białek z jaj,

- 1 kg wątroby,

- sól i pieprz do smaku.

 

Ugotowane podgardle ze skórą kroimy w dłuższe plastry. Następnie zalewamy bułki gorącym tłustym rosołem z wierzchu z tłuszczem z kotła w którym gotowały się skóry łeb itp: tak aby bułka tylko zwilgotniała i nie dała się wyciskać z tego rosołu. Bo gdybyśmy naleli zbyt dużo tego rosołu mięsne wyszłoby nam zbyt rzadkie. Ugotowane podgardle ze skórą przepuszczamy przez maszynkę przez gęstą kratkę na przemian ze zmoczoną bułką dodając do tego cebulę - dwa razy aby bułka się lepiej zmieniła. Następnie mielimy przez gęstą kratkę ugotowaną wątrobę i dodajemy do tej wątroby białek z jaj i mieszamy.

Następnie obsypujemy to wszystko pieprzem i solą dodając do tego ugotowanej słoniny pokrojonej w kostkę i dobrze mieszamy. Po wymieszaniu nabijamy we flaki.

 

- Do tego mięsnego z bułką jeśli ktoś chce można dodać z 1 kg kaszy manny.

- Na około 10 kg gotowego mięsnego powinniśmy dać średnio około 2 szt. dużej cebuli, 10 sztuk białek z jaj białek z jaj, 1 kg słoniny, 1kg wątroby, 15-20 dag soli, 1,5-2,0 dkg pieprzu. Można przyjąć za górną granicę że na 1 kg podgardla dajemy jedną sztukę długiej bułki.

Edytowane przez mikami
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011351
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie proszku do pieczenia. 

 

Kiedyś rzeźnik zdradził mi taką zasadę, nie wiem czy prawdziwa.

 

1. Jak do mięsa na kiełbasę sypiesz saletrę na kolor to nie dodaj do tego mięsa proszku do pieczenia.

2. Jeśli przedawkujesz dodając do kiełbasy za dużo czosnku i równocześnie dasz za dużo proszku to kiełbasa będzie paląca.

3. Pomijam zły wpływ wielofosforanów w tym dodatku.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012679
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Staszek7 napisał(a):

3. Pomijam zły wpływ wielofosforanów w tym dodatku.

 

Rozumiem, że ciast które zawierają proszek do pieczenia też nie jesz?😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012683
Udostępnij na innych stronach

Jeśli kolega ma wiedzę to może odniesie się do punktu.

Nr. 1  dlaczego?

Nr. 2 dlaczego? 

Kawałek dobrego😉 ciasta na deser nie zaszkodzi.

 

Godzinę temu, Staszek7 napisał(a):

 

1. Jak do mięsa na kiełbasę sypiesz saletrę na kolor to nie dodaj do tego mięsa proszku do pieczenia.

2. Jeśli przedawkujesz dodając do kiełbasy za dużo czosnku i równocześnie dasz za dużo proszku to kiełbasa będzie paląca.

 

58 minut temu, Todek napisał(a):

Rozumiem, że ciast które zawierają proszek do pieczenia też nie jesz?😁

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012696
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
W dniu 17.06.2025 o 10:37, Staszek7 napisał(a):

Moje wędzonki.

Z wczorajszego wędzenia.

 

 

Ładniutkie👍

 

PS: poproś któregoś z moderatorów żeby Ci temat przeniósł do działu Moje wyroby

Edytowane przez BazylWidzew

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1019838
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.