Staszek7 Opublikowano 25 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) Silnik do maszynki 1100 W, daję radę. Wędzarnia ocieplana również. Edytowane 25 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 29 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Kwietnia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1010669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 30 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Kwietnia Nic tam niema ,popraw link. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1010701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 30 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Kwietnia (edytowane) Moje kiełbaski, a raczej mojego syna - pierwszy raz brał nauki Edytowane 30 Kwietnia przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1010820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 1 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Maja Bardzo stary przepis: Oryginalne zapiski. Pasztetowa z manną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Maja Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Maja @Staszek7 Z całym szacunkiem, mógłbyś to przepisać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 1 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Maja Na telefonie i tak już wyostrzyłem pismo, najmocniej jak było to możliwe by lepiej było widoczne. Oryginalne było już wyblakłe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 2 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Maja Drugi stary przepis. Oryginalne zapisy . 2). Pasztetowa z bułki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Maja Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Maja Ładny charakter pisma ręcznego 👍🏾 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Maja Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Maja Godzinę temu, Marek z Bielska napisał(a): Ładny charakter pisma ręcznego Bo w tamtych czasach uczono kaligrafii. 22 godziny temu, Staszek7 napisał(a): Na telefonie i tak już wyostrzyłem pismo, najmocniej jak było to możliwe by lepiej było widoczne. Jednak, mimo tego jest trudne do odcyfrowania. Jeżeli nie przepiszesz tego na komputerze, to pozostanie tylko "fotografia" starych przepisów Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Maja Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Maja Godzinę temu, EAnna napisał(a): trudne do odcyfrowania. Lewy ctrl +scroll w myszce powiększa i bez problemów można odczytać, większym problemem jest słowotwórstwo piszącego bądź przepisującego ale na szczęście jest w dialekcie który jest mi znany Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 2 Maja Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Maja Mięsne z bułką skład: 7kg podgardle ze skórą, 5 długich bułek, 2 duże cebule, słoniny 1kg , 10 białek z jaj, 1kg wątroby, sól i pieprz do smaku... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 3 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Maja 13 godzin temu, szrekPL napisał(a): Lewy ctrl +scroll w myszce powiększa i bez problemów można odczytać, większym problemem jest słowotwórstwo piszącego bądź przepisującego ale na szczęście jest w dialekcie który jest mi znany Dla chcącego nic trudnego😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 3 Maja Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Maja (edytowane) Jak wspomniano, na dużym ekranie da się to przeczytać - mówiłem do telefonu i po małej edycji, wklejam w miarę oryginalne teksty. Tylko ile ważyła tzw. długa bułka? Wg moich archiwów norm, mogło to być 400, 500 lub nawet 1000 gramów 🙃 Pasztetowa z manną Składniki: - podgardla 7 kg - trochę skór świńskich - kaszy manny 3,5 kg - cebulę duże 3 sztuki - słoniny 1 kg - jajek 15 sztuk białek - 1 kg wątroby - sól i pieprz do smaku Surowe podgardle przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą przez gęstą kratkę. Następnie kaszę mannę zalewamy wodą niezbyt gorącą, w której gotowały się skóry, łeb itp.. Gdyby woda była zbyt gorąca, wtedy w kasie powstałyby grudki, wtedy musielibyśmy przepuścić kaszę mannę przez maszynkę. Po sparzeniu kaszy manny układamy ją w postaci koła od zewnątrz, w środek kładziemy zmielone pod gardle z cebulą. A jeszcze w środek tego kładziemy wątrobę sparzoną, a nie ugotowaną, i przepuszczoną przez maszynkę przez gęstą kratkę, a także przepuszczamy ugotowane wcześniej skóry świńskie i dodajemy to w środek tego koła. Na tę wątrobę i skóry wylewamy same białka z jaj i dokładnie mieszamy, z tą wątrobą i skórami. Następnie pasuje posypujemy wał z podgardla solą i pieprzem, dodajemy ugotowaną i pokrojoną w kostkę słoninę i wszystko dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu nadaje się do nabijania we flaki. - Mięsne po wyjęciu z kotła kładziemy do zimnej wody. - Mięsne wiemy, że jest sparzone, wtedy gdy igła nierdzewna (wbita) w nie, po wyjęciu nas oparzy na przedramieniu. - Wątroba jest sparzona, gdy w środku nie ma już krwi. Wątroby do sparzenia krajemy w cienkie plasterki. Mięsne z bułką. Składniki: - 7 kg podgardla ze skórą, - 5 długich bułek, - 2 duże cebule, - słoniny 1 kg, - 10 białek z jaj, - 1 kg wątroby, - sól i pieprz do smaku. Ugotowane podgardle ze skórą kroimy w dłuższe plastry. Następnie zalewamy bułki gorącym tłustym rosołem z wierzchu z tłuszczem z kotła w którym gotowały się skóry łeb itp: tak aby bułka tylko zwilgotniała i nie dała się wyciskać z tego rosołu. Bo gdybyśmy naleli zbyt dużo tego rosołu mięsne wyszłoby nam zbyt rzadkie. Ugotowane podgardle ze skórą przepuszczamy przez maszynkę przez gęstą kratkę na przemian ze zmoczoną bułką dodając do tego cebulę - dwa razy aby bułka się lepiej zmieniła. Następnie mielimy przez gęstą kratkę ugotowaną wątrobę i dodajemy do tej wątroby białek z jaj i mieszamy. Następnie obsypujemy to wszystko pieprzem i solą dodając do tego ugotowanej słoniny pokrojonej w kostkę i dobrze mieszamy. Po wymieszaniu nabijamy we flaki. - Do tego mięsnego z bułką jeśli ktoś chce można dodać z 1 kg kaszy manny. - Na około 10 kg gotowego mięsnego powinniśmy dać średnio około 2 szt. dużej cebuli, 10 sztuk białek z jaj białek z jaj, 1 kg słoniny, 1kg wątroby, 15-20 dag soli, 1,5-2,0 dkg pieprzu. Można przyjąć za górną granicę że na 1 kg podgardla dajemy jedną sztukę długiej bułki. Edytowane 3 Maja przez mikami 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Maja Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Maja 4 minuty temu, mikami napisał(a): wklejam w miarę oryginalne teksty Dobra robota.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1011353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 9 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Maja (edytowane) Tym razem przepis na kiełbasę z czasów PRL. Oryginalne zapiski. Edytowane 9 Maja przez Staszek7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Maja Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Maja Proszek do pieczenia w przepisie znalazłem.😁 Na szczęście dalej nie czytałem. Kiełbasy z PRL -u dobrze wspominam. Tą niekoniecznie 😪 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 9 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 9 Maja 15 minut temu, quadro555 napisał(a): Kiełbasy z PRL -u dobrze wspominam. Ja również.😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 10 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Maja Odnośnie proszku do pieczenia. Kiedyś rzeźnik zdradził mi taką zasadę, nie wiem czy prawdziwa. 1. Jak do mięsa na kiełbasę sypiesz saletrę na kolor to nie dodaj do tego mięsa proszku do pieczenia. 2. Jeśli przedawkujesz dodając do kiełbasy za dużo czosnku i równocześnie dasz za dużo proszku to kiełbasa będzie paląca. 3. Pomijam zły wpływ wielofosforanów w tym dodatku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Maja 11 godzin temu, quadro555 napisał(a): Kiełbasy z PRL -u dobrze wspominam Zwłaszcza serwolatkę 😁😉 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Maja Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Maja 19 minut temu, Staszek7 napisał(a): 3. Pomijam zły wpływ wielofosforanów w tym dodatku. Rozumiem, że ciast które zawierają proszek do pieczenia też nie jesz?😁 Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 10 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Maja Jeśli kolega ma wiedzę to może odniesie się do punktu. Nr. 1 dlaczego? Nr. 2 dlaczego? Kawałek dobrego😉 ciasta na deser nie zaszkodzi. Godzinę temu, Staszek7 napisał(a): 1. Jak do mięsa na kiełbasę sypiesz saletrę na kolor to nie dodaj do tego mięsa proszku do pieczenia. 2. Jeśli przedawkujesz dodając do kiełbasy za dużo czosnku i równocześnie dasz za dużo proszku to kiełbasa będzie paląca. 58 minut temu, Todek napisał(a): Rozumiem, że ciast które zawierają proszek do pieczenia też nie jesz?😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1012696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 18 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 18 Maja Rodzaje i proporcje mięsa jakie dodaje do kiełbasy cienkiej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1013748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszek7 Opublikowano 17 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Czerwca (edytowane) Moje wędzonki. Z wczorajszego wędzenia. Oczywiście nie wszystko🍓 Edytowane 17 Czerwca przez Staszek7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1018736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) W dniu 17.06.2025 o 10:37, Staszek7 napisał(a): Moje wędzonki. Z wczorajszego wędzenia. Ładniutkie👍 PS: poproś któregoś z moderatorów żeby Ci temat przeniósł do działu Moje wyroby Edytowane 24 Czerwca przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22875-moje-co-nieco/#findComment-1019838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.