Dawidk1 Opublikowano wczoraj o 06:20 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano wczoraj o 06:20 U mnie wygląda to tak, że zanim zacząłem robić wędliny. Od jakiś kilku lat 3-4 interesuję tematem wędliniarskim. Ale brak kasy na wędzarnie spowodował że tylko oglądałem i czytałem. Zaczynałem od poleconego przez znajomego kanał Nomart potem inne doszły. Aż rodzice stwierdzili ze dadzą i żebym kupił wędzarnie. I znalazł się gościu co mi zrobił w dobrej cenie wędzarnie i tak działam. Oczywiście jeszcze w innych pasjach oprócz kulinarnych działam 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano wczoraj o 10:06 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano wczoraj o 10:06 U mnie wygląda to tak, że zanim zacząłem robić wędliny. Od jakiś kilku lat 3-4 interesuję tematem wędliniarskim. Ale brak kasy na wędzarnie spowodował że tylko oglądałem i czytałem. Zaczynałem od poleconego przez znajomego kanał Nomart potem inne doszły. Aż rodzice stwierdzili ze dadzą i żebym kupił wędzarnie. I znalazł się gościu Daniel Drzystek co mi zrobił w dobrej cenie wędzarnie za 2500 zł i tak działam. Oczywiście jeszcze w innych pasjach oprócz kulinarnych działam 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano wczoraj o 11:56 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano wczoraj o 11:56 1 godzinę temu, Dawidk1 napisał(a): Daniel Drzystek co mi zrobił w dobrej cenie wędzarnie za 2500 zł i tak działam. Jsk możesz to zamieść kilka fotek i rozwiń temat Twojej wędzarni o dane techniczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano wczoraj o 21:03 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano wczoraj o 21:03 Dawid książka przyszła , zacząłem już czytać , sporo wiedzy przekazuje autor. Pozdrawiam. 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano wczoraj o 21:49 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano wczoraj o 21:49 Więc tak wędzarnia koszt 2500 zł. Wymiary 120x60x65 wewnątrz. Podwójne ścianki wewnątrz wełna do ocieplenia. Dół obity blacha. Osprzęt dymboxa. Generator dymu 2.3 litra. Grzałka 2900w. Plus sterownik. W wędzarni zanotowane Oświetlenie i termoobieg. Jeszcze coś uzupełnic odnośnie wędzarni? I myślę że dobra cena za wędzarnie. I sam malowałem i zabezpieczałem. I super że książka się podoba. Dużo wiedzy przekazuje Hamelman. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano wczoraj o 21:53 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano wczoraj o 21:53 2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano wczoraj o 22:00 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano wczoraj o 22:00 Zgrabna wędzarnia , pewnie konserwacja z zewnątrz będzie wymagana co roku , ale najważniejsze ,ze jest wygodna dla Ciebie.Pozdrawiam 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 17 godzin temu (edytowane) Dzięki za informację jak nie sprawi To problemu proszę jeszcze o uzupełnienie wypowiedzi : 1. Na jaką wysokość dół komory jest obity blachą? 2. Czy wentylator termoobiegu według Twojej praktyki zamontowany w tym miejscu komory spełnia swoje zadanie podczas suszenia i wędzenia? 3. Czy wędzarnia ma jakiś dolot powietrza np. od spodu? 4. Jaka jest grubość wełny użytej do ocieplenia? 5. Jaką najwyższą temperaturę uzyskasz we wnętrzu wędzarni i ile czasu zajmuje jej osiągnięcie np. podczas podpiekania? 6. Czy w górnej części komory pomiędzy daszkiem a komorą jest jakieś przegroda/strop? Cena za wykonanie jest bardzo przyzwoita dobry zakup👍.Jedynym mankament jaki ja tu widzę to sam dymogenerator w zasadzie jego użytkowanie, które czasem może przysparzać lekką irytację. Zawieszające się zrębki, częste zabrudzenie ruru dymnej co skutkuje mniejszą wydajnością. Uważam, że z Twoim zaangażowaniem i odpowiednim podejściem do wielu tematów poradzosz sobie i w trakcie użytkowania znajdziesz swój sposób na utrudnienia które mogą wystąpić. Dymbox w wersji nazwijmy to MAX (największa średnica rury zbiornika zrębek) w dużym stopniu wyeliminowała w/w problemy. Edytowane 17 godzin temu przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 16 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 16 godzin temu Pacan Wojciech Co roku pewnie nie trzeba będzie. Bo najpierw pomalowana 2 warstawami vidarona. A na to bardzo porządny olej compensa. Tata z budowy przyniósł z hotelu bo taras robili. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 15 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) Grzewlod już odpowiadam: 1. Obity na wysokość 20 cm. 2. Na ten moment wydaje mi się że spełnia nie mam uwag. 3. Jak dobrze pamiętam chyba nie ma dolotu powietrza. Ale mogę się upewnić. Nie zwracałem na to uwagi. 4. Wełna już nie pamiętam ale chyba 5 cm. Jak coś mogę zapytać. 5. Najwyższej nie sprawdzałem, ale w instrukcji i gwarancji pisze max150C. Ale dymbox zaleca nie przekraczać 90C. Na filmiku dymboxa w nieocieplonej wędzarni zajęło z minus 3 do 110C nagrzanie około godziny. U siebie nie sprawdziłem ile zajmuje. Ale jak nie zapomnę sprawdzę czas następnym razem. 6. Jest taka przegroda tak to wygląda na zdjęciu. Na grupach na fb mi odradzało mi parę osób dymboxa że się zawiesza. Ale sprzedawca mówił nie masz się co przejmować i słuchać troli. Ważne by używać odpowiedniej wielkości zrebek. Ja na razie używam 8 lub 10 tych od dymboxa. I jak na razie nie zawiesza się. Tylko trzeba pilnować i rurki czyścić. I jak dla mnie super sprawa łatwo mi utrzymać temperature. Tradycyjnej nie wiem czy bym dał radę. A i zaznaczę, że nie mam pojęcia o parametrach i sprzęcie. Zdałem się na sprzedawcę. A wcześniej próbowałem zdobyć wędzarnie pisałem do Browinu czy Pana Kornika. Nomart obiecał pomóc ale z Browinem mu się nie udało. Edytowane 15 godzin temu przez Dawidk1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 13 godzin temu 3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): Pacan Wojciech Co roku pewnie nie trzeba będzie. Bo najpierw pomalowana 2 warstawami vidarona. A na to bardzo porządny olej compensa. Tata z budowy przyniósł z hotelu bo taras robili. Tak , zgadzam się jeśli stosowano te przy budowie i konserwacji tarasu to jakość gwarantowana. 1 Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): Jest taka przegroda tak to wygląda na zdjęciu. Bardzo dobrze👍. Na wylocie dymu w przegrodzie widocznej na zdjęciu można zastosować ręczną zasuwę zmniejszającą wylot, przydaje się podczas etapu pieczenia. Należałoby wtedy przenieść oświetlenia na boki. 3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): Na grupach na fb mi odradzało mi parę osób dymboxa że się zawiesza. Ale sprzedawca mówił nie masz się co przejmować i słuchać troli. Nie będę komentował ponieważ w całej tej konstrukcji występuje wiele zależności. W każdym razie jak pisałem powyżej Dymbox poprawił konstrukcję. 3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): minus 3 do 110C nagrzanie około godziny. U siebie nie sprawdziłem ile zajmuje. Ale jak nie zapomnę sprawdzę czas następnym razem. Prośba przy okazji przetestuj ile czasu zajmie osiągnięcie temp. 100C wychodząc od klasycznej temp. wędzarniczej 50-60C podczas gdy w komorze jest wkład. 3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a): Jak coś mogę zapytać. 👍 Z tego co napisałeś wnioskuję, że w zastosowanym systemie grzewczym nie było potrzeby zastosowania chłodzenia grzałek? Dziękuję za udzielenie informacji jeśli możesz prześlij mi bezpośredni kontakt (tel.) do producenta na PW. Edytowane 12 godzin temu przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidk1 Opublikowano 3 godziny temu Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 3 godziny temu 8 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Bardzo dobrze👍. Na wylocie dymu w przegrodzie widocznej na zdjęciu można zastosować ręczną zasuwę zmniejszającą wylot, przydaje się podczas etapu pieczenia. Należałoby wtedy przenieść oświetlenia na boki. Jest taka zasuwa. Korzystam z niej. 10 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a): Tak , zgadzam się jeśli stosowano te przy budowie i konserwacji tarasu to jakość gwarantowana No bardzo wysoka jakość podobno. Ale i tak warto odświeżyć pomalować co jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.