Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za informację jak nie sprawi To problemu proszę jeszcze o uzupełnienie wypowiedzi :

1. Na jaką wysokość dół komory jest obity blachą?

2. Czy wentylator termoobiegu według Twojej praktyki zamontowany w tym miejscu komory spełnia swoje zadanie podczas suszenia i wędzenia?

3. Czy wędzarnia ma jakiś dolot powietrza np. od spodu?

4. Jaka jest grubość wełny użytej do ocieplenia?

5. Jaką najwyższą temperaturę uzyskasz we wnętrzu wędzarni i ile czasu zajmuje jej osiągnięcie np. podczas podpiekania?

6. Czy w górnej części komory pomiędzy daszkiem a komorą jest jakieś przegroda/strop?

 

Cena za wykonanie jest bardzo przyzwoita dobry zakup👍.Jedynym mankament jaki ja tu widzę to sam dymogenerator w zasadzie jego użytkowanie, które czasem może przysparzać lekką irytację. Zawieszające się zrębki, częste zabrudzenie ruru dymnej co skutkuje mniejszą wydajnością. Uważam, że z Twoim zaangażowaniem i odpowiednim podejściem do wielu tematów poradzosz sobie i w trakcie użytkowania znajdziesz swój sposób na utrudnienia które mogą wystąpić. Dymbox w wersji nazwijmy to MAX (największa średnica rury zbiornika zrębek) w dużym stopniu wyeliminowała w/w problemy. 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043800
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Pacan Wojciech Co roku pewnie nie trzeba będzie. Bo najpierw pomalowana 2 warstawami vidarona. A na to bardzo porządny olej compensa. Tata z budowy przyniósł z hotelu bo taras robili. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043812
Udostępnij na innych stronach

Grzewlod już odpowiadam:

1. Obity na wysokość 20 cm. 

2. Na ten moment wydaje mi się że spełnia nie mam uwag. 

3. Jak dobrze pamiętam chyba nie ma dolotu powietrza. Ale mogę się upewnić. Nie zwracałem na to uwagi. 

4. Wełna już nie pamiętam ale chyba 5 cm. Jak coś mogę zapytać. 

5. Najwyższej nie sprawdzałem, ale w instrukcji i gwarancji pisze max150C. Ale dymbox zaleca nie przekraczać 90C. Na filmiku dymboxa w nieocieplonej wędzarni zajęło z minus 3 do 110C nagrzanie około godziny. U siebie nie sprawdziłem ile zajmuje. Ale jak nie zapomnę sprawdzę czas następnym razem. 

6. Jest taka przegroda tak to wygląda na zdjęciu.  

Na grupach na fb mi odradzało mi parę osób dymboxa że się zawiesza. Ale sprzedawca mówił nie masz się co przejmować i słuchać troli. Ważne by używać odpowiedniej wielkości zrebek. Ja na razie używam 8 lub 10 tych od dymboxa. I jak na razie nie zawiesza się. Tylko trzeba pilnować i rurki czyścić. I jak dla mnie super sprawa łatwo mi utrzymać temperature. Tradycyjnej nie wiem czy bym dał radę.  A i zaznaczę, że nie mam pojęcia o parametrach i sprzęcie. Zdałem się na sprzedawcę. A wcześniej próbowałem zdobyć wędzarnie pisałem do Browinu czy Pana Kornika. Nomart obiecał pomóc ale z Browinem mu się nie udało. 

IMG20251024084437.jpg

Edytowane przez Dawidk1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043822
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

Pacan Wojciech Co roku pewnie nie trzeba będzie. Bo najpierw pomalowana 2 warstawami vidarona. A na to bardzo porządny olej compensa. Tata z budowy przyniósł z hotelu bo taras robili. 

Tak , zgadzam się jeśli stosowano te przy budowie i konserwacji tarasu to jakość gwarantowana.

  • Upvote 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043846
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

Jest taka przegroda tak to wygląda na zdjęciu.  

Bardzo dobrze👍. Na wylocie dymu w przegrodzie widocznej na zdjęciu można zastosować ręczną zasuwę zmniejszającą wylot, przydaje się podczas etapu pieczenia. Należałoby wtedy przenieść oświetlenia na boki.

 

3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

Na grupach na fb mi odradzało mi parę osób dymboxa że się zawiesza. Ale sprzedawca mówił nie masz się co przejmować i słuchać troli.

Nie będę komentował ponieważ w całej tej konstrukcji występuje wiele zależności. W każdym razie jak pisałem powyżej Dymbox poprawił konstrukcję.

3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

minus 3 do 110C nagrzanie około godziny. U siebie nie sprawdziłem ile zajmuje. Ale jak nie zapomnę sprawdzę czas następnym razem. 

Prośba przy okazji przetestuj ile czasu zajmie osiągnięcie temp. 100C wychodząc od klasycznej temp. wędzarniczej  50-60C podczas gdy w komorze jest wkład. 

3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

Jak coś mogę zapytać. 

👍

Z tego co napisałeś wnioskuję, że w zastosowanym systemie grzewczym nie było potrzeby zastosowania chłodzenia grzałek? 

Dziękuję za udzielenie informacji jeśli możesz prześlij mi bezpośredni kontakt (tel.) do producenta na PW. 

 

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043863
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Bardzo dobrze👍. Na wylocie dymu w przegrodzie widocznej na zdjęciu można zastosować ręczną zasuwę zmniejszającą wylot, przydaje się podczas etapu pieczenia. Należałoby wtedy przenieść oświetlenia na boki.

Jest taka zasuwa. Korzystam z niej.

10 godzin temu, Pacan Wojciech napisał(a):

Tak , zgadzam się jeśli stosowano te przy budowie i konserwacji tarasu to jakość gwarantowana

No bardzo wysoka jakość podobno. Ale i tak warto odświeżyć pomalować co jakiś czas. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1043966
Udostępnij na innych stronach

Hej kolejny wypiek 3 fazowy. I mógł trochę wcześniej w piecu wylądować.  I taki pomysł mnie naszedł z innej pasji do pisania wierszy, rymowanek czy tekstów piosenek. Opis w formie wiersza:

 

Taki pomysł właśnie miałem,
chlebek upiec sobie chciałem.
Więc mój zakwas z lodóweczki, wylądował już na blacie.
Kiedy zakwas dokarmiłem,
wzrok na grupę zarzuciłem.
Co tu upiec już główkuje,

 coś w foremce się szykuje.
Trójfazowy Ani będzie,
się zajadać chlebem będzie.
Wec już zaczyn nastawiony,
w cieple siedzi zadowolony.
Potem była faza druga,
mąka woda i mieszanie
 i w ciepełku zakwaszanie.
Trzecia faza tuż po drugiej,
na kenwooda przyszedł czas, umieszał ciasto raz i dwa.
 Gdy w foremkach ciasto było,
 ciepła sobie zażyczyło.
No bo żytni chlebek wiecie,
w cieple ma najlepiej przecież.
 Gdy piekarnik był nagrzany,
to foremki tam wsadziłem.
 Potem zapach się roznosił ślinka ciekła jeść się chciało.
 Więc gdy już był wystudzony to, że smakiem był zjedzony.

IMG20251026175504.jpg

IMG20251026175445.jpg

IMG20251026162605.jpg

Edytowane przez Dawidk1
  • Like 1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1044275
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hej grupo by nie śmiecić nowym tematem mam kilka jeszcze pytań. Nie znalazłem odpowiedźi szukając grupę czy na fb. A jeszcze większa wiedza i świadomość wędzenia się przyda. W mojej wędzarni mam możliwość regulacji pompki dymogenaratora. Daje coś jak ustawię na minimum i maksimum. Do tej pory daje na maksa jak się zrobi dym to mam ustawione na środku. I druga rzecz szyber czy zasuwa komina, czy jak się to nazywa. Ma znaczenie przy wędzeniu jak na maksa otwarty czy np. Na pół przysłoniety. I czy ma to jakoś zależność z ustawieniami pompki dymogenaratora? Pozdrawiam 😀

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1046823
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zwykły "kibelek", to wg. niego napiszę.

Wszystko dla ilości potrzebnego dymu i temperatury. 

Drzwiczki paleniska przymykam, by temperatura i ogień nie szalał - czyli, jak potrzeba.

Otworki dymowe w samej wędzarni raz mam całkowicie otwarte, a innym razem lekko przymknięte.

 

Pozdrawiam Was serdecznie.😚

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1046835
Udostępnij na innych stronach

Kręcąc pompką ustawiasz ilość dymu mniej lub więcej możesz przez to regulować czy wędzisz w gęstym czy rzadkim dymie, natomiast zamykając lub otwierając szyberek regulujesz przepływ dymu przez komorę. Dym ma przelatywać swobodnie nie wiem jakiej wielkości jest wylot ale u mnie wylot jest zupełnie bez żadnych przeszkód a ilość dymu reguluje generatorem.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/5/#findComment-1046860
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.