Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

56 minut temu, El komendante napisał(a):

Gratuluję pięknych wyrobów 👍😋

Bardzo dziękuję jestem a siebie dumny ze udało mi się zdobyć wiedzę i ją przenieść na wyroby 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1016031
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 111
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Szesnaście godzin szmat czasu. 

Gdzie zaoszczędzić. Mięso na kiełbasę Szczepana wg przepisu mielimy dzień wcześniej i peklujemy 12 godzin, więc w niedzielę na start już to miałeś. Podaj proszę orientacyjne czasy wszystkich etapów, żeby można było zobaczyć co da radę usprawnić. 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1016034
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, quadro555 napisał(a):

Szesnaście godzin szmat czasu. 

Gdzie zaoszczędzić. Mięso na kiełbasę Szczepana wg przepisu mielimy dzień wcześniej i peklujemy 12 godzin, więc w niedzielę na start już to miałeś. Podaj proszę orientacyjne czasy wszystkich etapów, żeby można było zobaczyć co da radę usprawnić. 

Zacząłem w sumie w piątek.  Bo zmieliłem mięso na kiełbasę. Rano o 7 nadziałem kiełbasę. 2 godziny osadzenia. W tym czasie też mi trochę zeszło dać do siatek wędliny. Dłużej niż za pierwszym razem było oszuszanie bo 3 godziny lub coś ponad. Mogłem pewnie krócej. Ale miałem wrażenie, że niektóre kawałki jeszcze nie są drogie są suche. Potem wędzenie 4 godziny. Może tu mogłem godzinę krócej. I podpiekanie do 68c w najgorszym kawałku. I zostawiłem na noc by się schłodziło w wędzarni. Zastanawiam się czy mogę mięso przygotować i kiełbasę dzień wcześniej i dać do lodówki lub wędzarni na noc i resztę etapów na drugi dzień? 

 

18 godzin temu, Woytas napisał(a):

Brawo, ładne wyroby. Najważniejsze że kolejny wciągnięty w dymienie. 💪

Oczywiście bardzo mnie wciagło. Nawet zamówienia miałem. Bo u mnie na warsztach terapii zajęciowej smakowało pierwsze wędzenie i sobie zamówili. I wsparcie też mnie motywuje do działania pozdrawiam 🙂 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1016159
Udostępnij na innych stronach

Najpierw powieś wędzonki w siatkach do ociekania potem rób kiełbasę. 

Mięso możesz przed włożeniem do siatki wstępnie osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a):

podpiekanie do 68c w najgorszym kawałku. 

Miałeś różny asortyment a temperaturę sprawdzałeś w najgrubszej wędzonce? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1016166
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, quadro555 napisał(a):

Najpierw powieś wędzonki w siatkach do ociekania potem rób kiełbasę. 

Mięso możesz przed włożeniem do siatki wstępnie osuszyć papierowym ręcznikiem. 

Miałeś różny asortyment a temperaturę sprawdzałeś w najgrubszej wędzonce? 

Generalnie peklowałem na sucho więc bardzo mokre nie było raczej wilgotne. Tak wbiłem w najgrubszą bo późno było a mam tylko jedną sondę muszę kupić coś z 4 sondami no widziałem takie. A stwierdziłem skoro najgrubsza ma temperaturę to mniejsza ma na pewno. Na pewno jeszcze dużo opanowania i nauki przede mną. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1016175
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

. A stwierdziłem skoro najgrubsza ma temperaturę to mniejsza ma na pewno. 

Większą. 

68C dla szynki ok. Dla drobiu zalecane 72C. 

15 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

Generalnie peklowałem na sucho więc bardzo mokre nie było raczej wilgotne

Możesz opisać dokładnie twój sposób peklowania na sucho i tylko pięciodniowy?00

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1016178
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

Większą. 

68C dla szynki ok. Dla drobiu zalecane 72C. 

Możesz opisać dokładnie twój sposób peklowania na sucho i tylko pięciodniowy?00

5 dni za pierwszym razem było. Taraz peklowałem 7 dni na sucho dawka 20 gram  peklosli na kg mięsa. Każdy Kawałek osobno nacierałem. Plus nastrzyk grubsze kawałki w ilośći około 60 ml na kg mięsa.  A solanka była 70gram na litr wody. I razem szczelnie zamknięte w 2 pojemnikach w lodówce w temperaturze 6c. A i nic nie robiłem z tym nie obracałem nie wylewałem soków itp.  A i napisz jeszcze czy mogę dzień wcześniej sobie przygotować dać do siatek by od razu rozpocząć proces w wędzarni? 

Edytowane przez Dawidk1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1016186
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Hejka potrzebna porada. Kiełbasa chłopska Szczepana jest super. Ale rodzinka mnie poprosiła żebym zrobił kiełbasę swojską czy tam wiejską taka tradycyjna. Czy jak to się mówi. Jaki przepis polecacie? Pozdrawiam 🙂 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1019044
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

rodzinka mnie poprosiła żebym zrobił kiełbasę swojską czy tam wiejską

W składzie więcej tłustego mięsa a przyprawy to pieprz czarny i czosnek. Chyba, że regionalnie dodaje się jeszcze inne przyprawy.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1019046
Udostępnij na innych stronach

Hejka kolejne dwa wędzenia za mną dzień po dniu. Pierwszy raz tak. Wczoraj szynki, schab, boczek i karczek a dziś kiełbasa reszta boczku. Peklowanie na sucho grubsze kawałki nastrzyk. Trzeba się chwalić nie tylko sukcesami, ale i porażkami. Ale wczoraj podpiekajac zawiesiła się prawdopodobnie sonda bo schab super do odpowiedniej temperatury i wyciągałem. Potem w karczek wbiłem i coś nie rośnie. A ze za długo trwało patrzę wyciągam sondę wbijam jest ok wyciągam i wbijam w boczek i niestety za bardzo się spiekł mał 83c i trochę jest sucha twarda skórka. Potem z szynką było ok. Bo dziś już bardzo udanie boczek i szynka w temperaturze 72 wyjęte. Kiełbasa ten przepis pierwszy raz robiona z bloga swojski wyrób i sklepu co znajomy ma. I tu pytanie co sądzicie mogłem jeszcze trochę wędzić? Wędziłem buk-olchą plus pod koniec trochę śliwy. A i dziś jestem z czasu zadowolony sprawnie poszło nie tak długo jak ostanio. I wkręcam się w to coraz bardziej i kolejne cenne doświadczenie pozdrawiam 🙂

IMG_20250626_205234.jpg

IMG_20250626_205159.jpg

IMG_20250626_164511.jpg

IMG_20250626_163946.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1020332
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
1 godzinę temu, BazylWidzew napisał(a):

 

Śledzę Twój temat, bo mam kolegę niepełnosprawnego bez nóg w Łodzi.

Bardzo dziękuję wiele to dla mnie znaczy i dodaje wiary siebie. Jeszcze kilka lat temu nie spodziewałbym się że będę takie rzeczy robił. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1039218
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

Jeszcze kilka lat temu nie spodziewałbym się że będę takie rzeczy robił. 

Trochę wiary w siebie, trochę zaangażowania dużo nauki (czytania forumowej wiedzy) wtedy nabierzesz praktyki i wiedzy to sam Zobaczysz jakie smakołyki będziesz tworzył. Trzymamy kciuki👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1039225
Udostępnij na innych stronach

 

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Trochę wiary w siebie, trochę zaangażowania dużo nauki (czytania forumowej wiedzy) wtedy nabierzesz praktyki i wiedzy to sam Zobaczysz jakie smakołyki będziesz tworzył. Trzymamy kciuki👍.

Z tą wiara u mnie różnie, ale jest lepiej niż kiedyś. Za dużo pisania czemu tak jest. Ale dzięki za ciepłe słowa. 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1039252
Udostępnij na innych stronach

Jest chyba się udało. Jestem mega szczęśliwy. Pierwszy raz szynkowa Jacekw21 i Kabanosy Halusi.  Osadzanie Kabanosy 2 godziny szynkowa około 4 godz. Wędzone 3 godziny.  Kabanosy podpiekane,a szynkowa parzona. Bardzo się bałem nadziewania kabanosów, ale nadziewarka Yato dała radę, pomogły ściski stolarskie i mama. Sam nie dałbym rady nadziać. Jelita były na pasku. Kabanosy smak rewelacja. Szynkowa czeka go jutra na spróbowanie. I Kabanosy pewnie mogły być ładniej nadziane 😀

IMG20251007160625.jpg

IMG_20251007_201353.jpg

IMG20251007195813.jpg

  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1040023
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

Bardzo się bałem nadziewania kabanosów

Jest tak jak pisałem powyżej trzeba uwierzyć w Siebie👍,  jak widzisz są tego ładne efekty w postaci smacznych wyrobów. Każdym następnym razem będzie już tylko lepiej. 

8 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

nadziewarka Yato dała radę, pomogły ściski stolarskie i mama.

Powiem Tobie, że większość z nas jak nie wszyscy stosują ściski do nadziewarek handowatych i nie tylko. Ponadto na przyszłość warto sobie dorobić klin do nadziewarki, który wkładasz pomiędzy dno garnka a podstawę. Nacisk tłoka na garnek, który powstaje podczas nadziewania wtedy nie urwie wieszaków. 

8 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

Kabanosy pewnie mogły być ładniej nadziane 😀

Dojdziesz do wprawy tylko trzeba praktykować. Ponadto, żeby jelita się nie rywały podczas nadziewania (ciężko schodzą z lejka przycinając się) smaruj lejek olejem. Ponadto jelita muszą być dobrze namoczone. Ja moczę jelita zawsze dzień wcześniej wkładając tubki do wody na noc przed dniem nadziewania. 

13 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

Szynkowa też rewelacja przekrój mega.

Pochwal się wstaw fotkę.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1040057
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

Szynkowa też rewelacja przekrój mega.

Widać, że czytasz forum ze zrozumieniem i się dobrze przygotowałeś do wykonania. Nic się nie rozwarstwia nie ma kieszonek powietrza 👍Brawa za poprawne wykonaie 👋

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1040092
Udostępnij na innych stronach

Bardzo wam dziękuję dużo dajecie wiary i pomocy. O to muszę następnym razem na noc zostawić jelita moczyłem 2 godziny. A mam jeszcze pytanka odnośnie kabanosów.  Mega zadowolony jestem. Ale mam kilka pytań. Kabanosy są  w przepisie 1-1,5 godziny wędzenia. Ale u mnie w elektryku po tym słabo było z kolorem temu 3 godziny. Nie za długo mogą być tyle? I druga rzecz wędziłem w 55c. I jak dałem na podpiekanie w 90c i się nagrzało i wbiłem sondę to było chyba 72 lub 75C. może być nie za dużo w środku powinno chyba 68c być? Pytam by jeszcze bardziej się rozwijać. I jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że mogę robić takie rzeczy 😀


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1040115
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Dawidk1 napisał(a):

Nie za długo mogą być tyle?

Koloruj do momentu aż uznasz że już... jeśli zajęło to 3 godz bo uznałeś że blade to nic się nie stało, czasy podawane w przepisach traktuj jako poglądowe bo każdy ma inna wędzarke inny pomysł na kolor itd...Co do temperatury, jeśli nie są upieczone zbyt mocno i smakują to chyba też nie jest to jakaś awaria... Myślę że nikt nie przyjdzie i nie zabierze kabanosów bo miały 75 zamiast 68 ale na wszelki wypadek po podsuszeniu nie trzymaj zbyt długo, zawsze można zrobić nowe.;):D

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/22903-wyroby-dawida/page/2/#findComment-1040144
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.