Skocz do zawartości

Kiełbasa Smaczna Pedra


Rekomendowane odpowiedzi

DZIADEK, A ta kiełbasa to wg Pedra przepisu, czy taka jakaś inna???? :lol: :wink: Nie napisałeś, to się pytam :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57899
Udostępnij na innych stronach

A ja dzisiaj zaliczyłemgolonkę mieloną konserwowa wg DZIADKA. No ale zrobiona w osłonkach barierowych. Oraz szynkową mielonkę też w osłonkach barierowych. Kompozycja własna. Przed chwilą częstowałem domowników i wszyscy chwalili, nie nie mieli innego wyjścia. No ale to powinno być w innym dziale zabutelkowałem dwie warki.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57900
Udostępnij na innych stronach

Gabi, ja nie "do tego piłem", tylko do tego co napisał TOSHIBA

 

TOSHIBA ty to teraz główny obiekt zainteresowań dyskusyjnych zostałeś :grin: :grin: :grin: :grin:

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57902
Udostępnij na innych stronach

Trochę inny skład jakościowo. Kiełbasa chuda w wodzie w czasie parzenia nie wypływa na wierzch.

Skład

Wp. kl I - 40 % w tym 25% z mięśni szynek( Pół błoniasty- biodrowy)siatka 16 mm reszta z łopatki siatka 12 mm

wp kl II A 15 % zawartość wizualna tłuszczu 15 % siatka 10mm

wp k II B 20% ------------------------------ok 70 % siatka 6-7 mm

wp kl III 15 % siatka 2-3 mm następnie miksowana

Podgardle b/s 10%- siatka 5 mm

 

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57910
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

KIEŁBASA SMACZNA PEDRA

 

 

Zrobiłem wg przepisu - jest to moja pierwsza cienka kiełbasa :lol: :lol: :lol: .

Dla mnie smaczna :tongue: , dla pozostałych konsumentów - bardzo smaczna :tongue: :tongue: .

Uwagi,m.in:

- przyprawy są dobrze dobrane, żadna nie jest dominująca,

- przechowuje się bardzo dobrze.

A do następnej:

- dodam więcej pieprzu, kolendry i czosnku,

- zmniejszę o połowę wołowinę, a dodam więcej wieprzowiny,

- do mięsa wieprzowego użyję sitek 13 - 16.

My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62401
Udostępnij na innych stronach

parzę w temp. 70-75°C przez 25 min.

a potem żeby nie skamieniała zamrażam.

pedro, mała wątpliwość, ale tacy są nowicjusze, więc "nie nerwujsja":

Czy aby to dobra kolejność działania? Zanim zacząłem pisać na to forum, przejrzałem chyba ze sto razy akademię Dziadka, posty Szczepana czy Maxell'a i jedną z ważniejszych reguł/wskazówek, jaką zapamiętałem, to to, że w czasie rozmrażania w lawinowy sposób namnażają się niekoniecznie przychylne nam mikroorganizmy. Czy nie lepiej zatem najpierw zamrozić kiełbaskę a dopiero bezpośrednio przed spożyciem parzyć?

 

Ot, takie pytanko laika ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62405
Udostępnij na innych stronach

Cy nie lepiej zatem najpierw zamrozić kiełbaskę a dopiero bezpośrednio przed spożyciem parzyć?

Zgodzę się z Tobą w 100%. Osobiście robię kiełbasę na użytek bieżący i parzę bezpośrednio po uwędzeniu. Niekiedy zostanie kilka pętek, a jakoś nie ma chętnych do ciągłego opychania się kiełbasą, więc aby nie skamieniała zamrażam ją. Inna sytuacja jest gdy mam zamiar zrobić określoną ilość kiełbasy, która ma starczyć na dłuższy czas. Wtedy uwędzona kiełbasa po ostudzeniu wędruje do zamrażarki, a później jest rozmrażana i parzona wedle potrzeb. Zamrażanie sparzonej już kiełbasy jest potrzebą chwili w przypadku jej nadmiaru.

Oczywiście sposób z zamrażaniem bez parzenia jest lepszy i ten polecam.

 

pedro, mała wątpliwość, ale tacy są nowicjusze, więc "nie nerwujsja":

"Ja spakojny" :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62408
Udostępnij na innych stronach

pedro, to jeszcze jedno pytanko, jeśli pozwolisz:

 

czy daje się zauważyć różnicę w spójności/konsystencji między kiełbasą wykonaną wg prawidłowej metody (zamrażanie => parzenie), a robioną odwrotnie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62413
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Witajcie!

 

Kiełbasa Smaczna Pedra, to najbardziej doprawiona przyprawami kiełbasa jaką jadłem. Zrobiłem jej 16 kg, 11 kg w kiełbaśnicach i tę piekłem w wędzarni, niestety zabrakło mi jelit i zmuszony byłem nadziać farsz w osłonki białkowe fi 65. Tę w osłonkazh parzyłem z sondą termometru w batonie do temp. 68 stopni. Ta pieczona b. dobra, a jak podeschnie to będzie kiełbasą z charakterem,parzona zaś przypomina mi moją mielonkę z szynkowara, do której dowaliłem znaczną ilość przypraw.

Przyprawy drobno mieliłem łącznie z gorczycą, tylko majeranek rozcierałem w dłoniach.

Mojej Żonie bardzo smakuje (jej wszystko smakuje co ja zrobię ), ale poczekam na opinie gości świątecznych, a będzie ich razem z nami 15 szt.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-92647
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.