TOSHIBA Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Lutego 2009 DZIADEK, A ta kiełbasa to wg Pedra przepisu, czy taka jakaś inna???? :lol: :wink: Nie napisałeś, to się pytam :lol: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Lutego 2009 A ja dzisiaj zaliczyłemgolonkę mieloną konserwowa wg DZIADKA. No ale zrobiona w osłonkach barierowych. Oraz szynkową mielonkę też w osłonkach barierowych. Kompozycja własna. Przed chwilą częstowałem domowników i wszyscy chwalili, nie nie mieli innego wyjścia. No ale to powinno być w innym dziale zabutelkowałem dwie warki. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Lutego 2009 Gabi, ja nie "do tego piłem", tylko do tego co napisał TOSHIBA TOSHIBA ty to teraz główny obiekt zainteresowań dyskusyjnych zostałeś :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Lutego 2009 Trochę inny skład jakościowo. Kiełbasa chuda w wodzie w czasie parzenia nie wypływa na wierzch.Skład Wp. kl I - 40 % w tym 25% z mięśni szynek( Pół błoniasty- biodrowy)siatka 16 mm reszta z łopatki siatka 12 mmwp kl II A 15 % zawartość wizualna tłuszczu 15 % siatka 10mmwp k II B 20% ------------------------------ok 70 % siatka 6-7 mmwp kl III 15 % siatka 2-3 mm następnie miksowana Podgardle b/s 10%- siatka 5 mm Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-57910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Marca 2009 KIEŁBASA SMACZNA PEDRA Zrobiłem wg przepisu - jest to moja pierwsza cienka kiełbasa :lol: :lol: :lol: . Dla mnie smaczna :tongue: , dla pozostałych konsumentów - bardzo smaczna :tongue: :tongue: . Uwagi,m.in: - przyprawy są dobrze dobrane, żadna nie jest dominująca, - przechowuje się bardzo dobrze. A do następnej: - dodam więcej pieprzu, kolendry i czosnku, - zmniejszę o połowę wołowinę, a dodam więcej wieprzowiny, - do mięsa wieprzowego użyję sitek 13 - 16. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Marca 2009 parzę w temp. 70-75°C przez 25 min. a potem żeby nie skamieniała zamrażam. pedro, mała wątpliwość, ale tacy są nowicjusze, więc "nie nerwujsja": Czy aby to dobra kolejność działania? Zanim zacząłem pisać na to forum, przejrzałem chyba ze sto razy akademię Dziadka, posty Szczepana czy Maxell'a i jedną z ważniejszych reguł/wskazówek, jaką zapamiętałem, to to, że w czasie rozmrażania w lawinowy sposób namnażają się niekoniecznie przychylne nam mikroorganizmy. Czy nie lepiej zatem najpierw zamrozić kiełbaskę a dopiero bezpośrednio przed spożyciem parzyć? Ot, takie pytanko laika ... Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Marca 2009 Cy nie lepiej zatem najpierw zamrozić kiełbaskę a dopiero bezpośrednio przed spożyciem parzyć? Zgodzę się z Tobą w 100%. Osobiście robię kiełbasę na użytek bieżący i parzę bezpośrednio po uwędzeniu. Niekiedy zostanie kilka pętek, a jakoś nie ma chętnych do ciągłego opychania się kiełbasą, więc aby nie skamieniała zamrażam ją. Inna sytuacja jest gdy mam zamiar zrobić określoną ilość kiełbasy, która ma starczyć na dłuższy czas. Wtedy uwędzona kiełbasa po ostudzeniu wędruje do zamrażarki, a później jest rozmrażana i parzona wedle potrzeb. Zamrażanie sparzonej już kiełbasy jest potrzebą chwili w przypadku jej nadmiaru. Oczywiście sposób z zamrażaniem bez parzenia jest lepszy i ten polecam. pedro, mała wątpliwość, ale tacy są nowicjusze, więc "nie nerwujsja": "Ja spakojny" :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Marca 2009 pedro, to jeszcze jedno pytanko, jeśli pozwolisz: czy daje się zauważyć różnicę w spójności/konsystencji między kiełbasą wykonaną wg prawidłowej metody (zamrażanie => parzenie), a robioną odwrotnie? Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Marca 2009 Nie zauważyłem żadnych znaczących różnic. Możliwe, że parzona zamrożona po rozmrożeniu będzie bardziej sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-62416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witajcie! Kiełbasa Smaczna Pedra, to najbardziej doprawiona przyprawami kiełbasa jaką jadłem. Zrobiłem jej 16 kg, 11 kg w kiełbaśnicach i tę piekłem w wędzarni, niestety zabrakło mi jelit i zmuszony byłem nadziać farsz w osłonki białkowe fi 65. Tę w osłonkazh parzyłem z sondą termometru w batonie do temp. 68 stopni. Ta pieczona b. dobra, a jak podeschnie to będzie kiełbasą z charakterem,parzona zaś przypomina mi moją mielonkę z szynkowara, do której dowaliłem znaczną ilość przypraw.Przyprawy drobno mieliłem łącznie z gorczycą, tylko majeranek rozcierałem w dłoniach.Mojej Żonie bardzo smakuje (jej wszystko smakuje co ja zrobię ), ale poczekam na opinie gości świątecznych, a będzie ich razem z nami 15 szt. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2292-kie%C5%82basa-smaczna-pedra/page/2/#findComment-92647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.