Maxell Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2009 Podczas swej bytności w Zrębicach, w czasie trwania II turnusu naszej SDM, dogadałem się z właścicielem firmy A-Absolutt, także kursantem, w dość istotnej dla nas sprawie. Kolega ten, posiadając dużą firme konfekcjonowania mieszanek przyprawowych, chcąc wyjść na przeciw tematowi przypraw dla naszych zadymiaczy, będzie robił zestawy przypraw do poszczególnych rodzajów wyrobów wg naszych receptur - bez jakiejkolwiek chemii. Zestawy obejmą tylko te receptury, które znajdują się na stronie głónej oraz forum. Mieszanki będa pakowane w aluminizowane opakowania wielokrotnego otwarcia o pojemności od 50g, czyli na 10 kg farszu. Robiąc nawet 5 kg kiełbaski, wystarczy do farszu dosypać połowę opakowania i obywamy się bez wagi. Przyprawy stosujemy do mięsa już zapeklowanego w ilości 5 g/1 kg farszu. Na najbliższym spotkaniu kursantów w Zrebicach, czyli podczas III turnusu, kazdy ze słuchaczy zostanie zaopatrzony w próbki mieszanek, a Gł. Technolog otrzyma taką ich ilośc i rodzaj, by wystarczyły do szkoleniowej produkcji. Jeśli mieszanki zostaną przez Was zaakceptowane, pomyślimy o sposobie ich dystrybucji. mam zapewnienie, że ceny będą wyjątkowo promocyjne dla zadymiaczy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2009 Ja nie używam wagi do przypraw, dodaje je w ilościach myślę,że wystarczających. Nie lubię nudy, eksperymentuję z przyprawami i mój smak zastępuje dobrą wagę. Dla niektórych może to być niedopuszczalne, ale ja lubię wyczuć smak i lubię smakować surowy farsz. Solanki sporządzam przy pomocy termometru i jajka. Sól soli nierówna. Nie chcę i nie mogę robić ciągle według jednej receptury, bo zawiało by nudą i moi domowi konsumenci mogli by odmówić konsumpcji tego samego smaku. Pomysł z mieszankami jest godny wypróbowania, zawsze to inne dobre smaki. :grin: :tongue: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-59225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Temat zakurzały, a o zakończeniu nic nie widać. Jak się potoczyła dalej sprawa myślę że dobrego pomysłu.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Ja nie używam wagi do przypraw, dodaje je w ilościach myślę,że wystarczających. Nie lubię nudy, eksperymentuję z przyprawami i mój smak zastępuje dobrą wagę. Dla niektórych może to być niedopuszczalne, ale ja lubię wyczuć smak i lubię smakować surowy farsz. Solanki sporządzam przy pomocy termometru i jajka. Sól soli nierówna. Nie chcę i nie mogę robić ciągle według jednej receptury, bo zawiało by nudą i moi domowi konsumenci mogli by odmówić konsumpcji tego samego smaku. Pomysł z mieszankami jest godny wypróbowania, zawsze to inne dobre smaki. Pisu gratuluję takiej roboty -żeby Tobie nie wyszły takie fuszerki jak nasze autostrady i stadiony . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Pisu gratuluję takiej roboty -żeby Tobie nie wyszły takie fuszerki jak nasze autostrady i stadiony Dziadku, od mojego postu z marca 2009 trochę się zmieniło, oprócz jajka na wyposażeniu mam trochę sprzętu - 4 wagi, dopracowane receptury, cześć przypraw przywożę sobie od beżowych ludków, by było urozmaicenie, a ostatnia kaszaneczka z dodatkiem egipskiego pieprzu świeżo mielonego dodana w ilości 2g na kg masy ma powera, szczególnie na ciepło. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Pisu gratuluję takiej roboty -żeby Tobie nie wyszły takie fuszerki jak nasze autostrady i stadiony . PozdrawiamDziadku nie zgadzam się. Może nie jestem zawodowym kucharzem, ale mam to coś co pozwala mi doprawić każdą potrawę bez wagi. Po prostu sypię i czuję, może to niezrozumiałe ale tak mam. Mam też coś takiego, że otwieram lodówkę i potrafię z przysłowiowego niczego zrobić "cudo" kulinarne. Po prostu widzę co mam i tworzę. Przyrządzam różne potrawy i jak dotąd osoby które je spożywały były zadowolone i to bardzo. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Czerwca 2011 No to cieszę się że zmieniasz podejście i zaczynasz to wszystko mierzyć . Jako doświadczony operator od jajek odpowiedz w jakiej pozycji i odległości od góry znajduje się jajko w 10% solance. Miro w kuchni zgadzam się z Tobą też nie ważę przypraw i soli .Ale w masarstwie wolę ważyć a przez to ile mniej roboty Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Miro w kuchni zgadzam się z Tobą też nie ważę przypraw i soli .Ale w masarstwie wolę ważyć a przez to ile mniej robotyWolisz ważyć czy musisz ważyć żeby mieć pewność i powtarzalność ? Wtedy ok. Ale jak ktoś lubi eksperymenty ??? jego wola i jego wyrób. Kto wie co wymyśli. Ps. Ostatnio przez przypadek i dzięki wolności myślenia pomieszałem parę ziół + coś tam i wyszła mi rewelacyjna mieszanka do mięsa. Nie chwaląc się, ale słuchając opinii jedzących jest rewelacyjna zarówno do mielonych jak i do grilla. Cóż przypadek matką wynalazku. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Nie chwaląc się, ale słuchając opinii jedzących jest rewelacyjna zarówno do mielonych jak i do grilla. To może się pochwal popróbujemy ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Czerwca 2011 To może się pochwal popróbujemy .Ja taka skromna bestia jestem i będę wkładał do zamówień za free mój wymysł fantazji. Ciekawym co napiszecie. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Czerwca 2011 :grin: :grin: dobre ...... :clap: :clap: :clap: :clap: Ale wagowo 1:1 .... czy objętościowo ..... ? bo nie wiem co zamówić .... :sad: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Gadu gadu a autor tematu milczy. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Czerwca 2011 pis67, Też dostałem taśmę zafoliowanych aromatycznych przypraw z Egiptu. Niestety nie potrafiłem wszystkich rozpoznać więc nie użyłem od razu. Pod silnym szkłem powiększającym jednak dostrzegłem dużo zasuszonych muszek i innego robactwa. Zostaję przy Kamisie. Żadnych przypraw kupionych na bazarach Egiptu i pamiątek!!!! :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Andyandy... Nie znasz sie wcale..!!! To jest calkiem normalne jak egipskie przyprawy maja po rozdrobnieniu 6sc do 8smiu nóżek !!! Gorzej jest jak znajdziesz łepek i skrzydelka !! :grin: :grin: :grin: zart ;-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Jako doświadczony operator od jajek odpowiedz w jakiej pozycji i odległości od góry znajduje się jajko w 10% solance. Ostatnio praktyki w temacie jajek mniej, a jajo w 10% pływa jak chce. :grin: Pod silnym szkłem powiększającym jednak dostrzegłem dużo zasuszonych muszek i innego robactwa. Zostaję przy Kamisie. Żadnych przypraw kupionych na bazarach Egiptu Pieprz, który przywiozłem z Egiptu był cały i robactwa nie było. Ale to się zdarza. Kiedyś w pręcikach szafranu coś chodziło, w kminie rzymskim też. Przyprawy trzymam w słoikach, by zło się nie rozprzestrzeniało. A poza tym to przecież źródło wysokowartościowego białka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Czerwca 2011 pis67, chyba tylko pieprz potrafi się bronić przed robactwem chociaż nie wiem jak przed grzybem. Przyprawy trzymam zamknięte szczelnie ponieważ zyskuje się na czystości, wzmocnieniu aromatu, trwałość i oczywiście przed molami i innymi insektami. Każdą partię przypraw uważnie sprawdzam. Mieszanki do grilla, mięs i ryb czasami robię sam lub z kupnych gotowych coś przerabiam do swojego smaku. Bardzo dobra jest gotowa przyprawa Bułgarska "czubryca" Polecam stronkę http://przyprawyswiata.targi.pl/?p=productsMore&iProduct=90&sName=jalowiec-owoc#jalowiec-owoc Przyprawy są bardzo dobre, ale również podany jest skład gotowych przypraw z przeznaczeniem do potraw. Mają chyba najlepszą ofertę na rynku i oczywiście gatunkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Czerwca 2011 chyba tylko pieprz potrafi się bronić przed robactwemKiedyś przeżyłam inwazję moli. Zagnieździły się nawet w młynku z pieprzem :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ciekawe są żywiaki chlebowce, lubią wszystko co w kuchni jest. My swoje z Chorwacji przywieźli... :blush: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.