Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Podczas swej bytności w Zrębicach, w czasie trwania II turnusu naszej SDM, dogadałem się z właścicielem firmy A-Absolutt, także kursantem, w dość istotnej dla nas sprawie.

Kolega ten, posiadając dużą firme konfekcjonowania mieszanek przyprawowych, chcąc wyjść na przeciw tematowi przypraw dla naszych zadymiaczy, będzie robił zestawy przypraw do poszczególnych rodzajów wyrobów wg naszych receptur - bez jakiejkolwiek chemii. Zestawy obejmą tylko te receptury, które znajdują się na stronie głónej oraz forum.

Mieszanki będa pakowane w aluminizowane opakowania wielokrotnego otwarcia o pojemności od 50g, czyli na 10 kg farszu. Robiąc nawet 5 kg kiełbaski, wystarczy do farszu dosypać połowę opakowania i obywamy się bez wagi. Przyprawy stosujemy do mięsa już zapeklowanego w ilości 5 g/1 kg farszu.

Na najbliższym spotkaniu kursantów w Zrebicach, czyli podczas III turnusu, kazdy ze słuchaczy zostanie zaopatrzony w próbki mieszanek, a Gł. Technolog otrzyma taką ich ilośc i rodzaj, by wystarczyły do szkoleniowej produkcji.

Jeśli mieszanki zostaną przez Was zaakceptowane, pomyślimy o sposobie ich dystrybucji.

mam zapewnienie, że ceny będą wyjątkowo promocyjne dla zadymiaczy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/
Udostępnij na innych stronach

Ja nie używam wagi do przypraw, dodaje je w ilościach myślę,że wystarczających. Nie lubię

nudy, eksperymentuję z przyprawami i mój smak zastępuje dobrą wagę. Dla niektórych może to być niedopuszczalne, ale ja lubię wyczuć smak i lubię smakować surowy farsz. Solanki sporządzam przy pomocy termometru i jajka. Sól soli nierówna. Nie chcę i nie mogę robić ciągle według jednej receptury, bo zawiało by nudą i moi domowi konsumenci mogli by odmówić konsumpcji tego samego smaku. Pomysł z mieszankami jest godny wypróbowania, zawsze to inne dobre smaki. :grin: :tongue:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-59225
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
Temat zakurzały, a o zakończeniu nic nie widać. Jak się potoczyła dalej sprawa myślę że dobrego pomysłu.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162841
Udostępnij na innych stronach

Ja nie używam wagi do przypraw, dodaje je w ilościach myślę,że wystarczających. Nie lubię

nudy, eksperymentuję z przyprawami i mój smak zastępuje dobrą wagę. Dla niektórych może to być niedopuszczalne, ale ja lubię wyczuć smak i lubię smakować surowy farsz. Solanki sporządzam przy pomocy termometru i jajka. Sól soli nierówna. Nie chcę i nie mogę robić ciągle według jednej receptury, bo zawiało by nudą i moi domowi konsumenci mogli by odmówić konsumpcji tego samego smaku. Pomysł z mieszankami jest godny wypróbowania, zawsze to inne dobre smaki.

Pisu gratuluję takiej roboty -żeby Tobie nie wyszły takie fuszerki jak nasze autostrady i stadiony . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162845
Udostępnij na innych stronach

Pisu gratuluję takiej roboty -żeby Tobie nie wyszły takie fuszerki jak nasze autostrady i stadiony

Dziadku, od mojego postu z marca 2009 trochę się zmieniło, oprócz jajka na wyposażeniu mam trochę sprzętu - 4 wagi, dopracowane receptury, cześć przypraw przywożę sobie od beżowych ludków, by było urozmaicenie, a ostatnia kaszaneczka z dodatkiem egipskiego pieprzu świeżo mielonego dodana w ilości 2g na kg masy ma powera, szczególnie na ciepło. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162852
Udostępnij na innych stronach

Pisu gratuluję takiej roboty -żeby Tobie nie wyszły takie fuszerki jak nasze autostrady i stadiony . Pozdrawiam

Dziadku nie zgadzam się.

Może nie jestem zawodowym kucharzem, ale mam to coś co pozwala mi doprawić każdą potrawę bez wagi.

Po prostu sypię i czuję, może to niezrozumiałe ale tak mam.

Mam też coś takiego, że otwieram lodówkę i potrafię z przysłowiowego niczego zrobić "cudo" kulinarne. Po prostu widzę co mam i tworzę.

Przyrządzam różne potrawy i jak dotąd osoby które je spożywały były zadowolone i to bardzo.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162854
Udostępnij na innych stronach

No to cieszę się że zmieniasz podejście i zaczynasz to wszystko mierzyć . Jako doświadczony operator od jajek odpowiedz w jakiej pozycji i odległości od góry znajduje się jajko w 10% solance.

Miro w kuchni zgadzam się z Tobą też nie ważę przypraw i soli .Ale w masarstwie wolę ważyć a przez to ile mniej roboty

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162858
Udostępnij na innych stronach

Miro w kuchni zgadzam się z Tobą też nie ważę przypraw i soli .Ale w masarstwie wolę ważyć a przez to ile mniej roboty

Wolisz ważyć czy musisz ważyć żeby mieć pewność i powtarzalność ? Wtedy ok.

Ale jak ktoś lubi eksperymenty ??? jego wola i jego wyrób.

Kto wie co wymyśli.

 

Ps.

 

Ostatnio przez przypadek i dzięki wolności myślenia pomieszałem parę ziół + coś tam i wyszła mi rewelacyjna mieszanka do mięsa.

Nie chwaląc się, ale słuchając opinii jedzących jest rewelacyjna zarówno do mielonych jak i do grilla.

Cóż przypadek matką wynalazku. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162867
Udostępnij na innych stronach

Nie chwaląc się, ale słuchając opinii jedzących jest rewelacyjna zarówno do mielonych jak i do grilla.

To może się pochwal popróbujemy ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162870
Udostępnij na innych stronach

To może się pochwal popróbujemy .

Ja taka skromna bestia jestem i będę wkładał do zamówień za free mój wymysł fantazji.

Ciekawym co napiszecie. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162872
Udostępnij na innych stronach

:grin: :grin: dobre ...... :clap: :clap: :clap: :clap:

 

Ale wagowo 1:1 .... czy objętościowo ..... ? bo nie wiem co zamówić .... :sad:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162875
Udostępnij na innych stronach

pis67, Też dostałem taśmę zafoliowanych aromatycznych przypraw z Egiptu. Niestety nie potrafiłem wszystkich rozpoznać więc nie użyłem od razu. Pod silnym szkłem powiększającym jednak dostrzegłem dużo zasuszonych muszek i innego robactwa. Zostaję przy Kamisie. Żadnych przypraw kupionych na bazarach Egiptu i pamiątek!!!! :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162886
Udostępnij na innych stronach

Andyandy...

 

Nie znasz sie wcale..!!!

 

To jest calkiem normalne jak egipskie przyprawy maja po rozdrobnieniu 6sc do 8smiu nóżek !!!

 

Gorzej jest jak znajdziesz łepek i skrzydelka !! :grin: :grin: :grin:

 

zart ;-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162889
Udostępnij na innych stronach

Jako doświadczony operator od jajek odpowiedz w jakiej pozycji i odległości od góry znajduje się jajko w 10% solance.

Ostatnio praktyki w temacie jajek mniej, a jajo w 10% pływa jak chce. :grin:

 

Pod silnym szkłem powiększającym jednak dostrzegłem dużo zasuszonych muszek i innego robactwa. Zostaję przy Kamisie. Żadnych przypraw kupionych na bazarach Egiptu

Pieprz, który przywiozłem z Egiptu był cały i robactwa nie było. Ale to się zdarza. Kiedyś w pręcikach szafranu coś chodziło, w kminie rzymskim też. Przyprawy trzymam w słoikach, by zło się nie rozprzestrzeniało. A poza tym to przecież źródło wysokowartościowego białka. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162907
Udostępnij na innych stronach

pis67, chyba tylko pieprz potrafi się bronić przed robactwem chociaż nie wiem jak przed grzybem. Przyprawy trzymam zamknięte szczelnie ponieważ zyskuje się na czystości, wzmocnieniu aromatu, trwałość i oczywiście przed molami i innymi insektami. Każdą partię przypraw uważnie sprawdzam. Mieszanki do grilla, mięs i ryb czasami robię sam lub z kupnych gotowych coś przerabiam do swojego smaku. Bardzo dobra jest gotowa przyprawa Bułgarska "czubryca" Polecam stronkę http://przyprawyswiata.targi.pl/?p=productsMore&iProduct=90&sName=jalowiec-owoc#jalowiec-owoc Przyprawy są bardzo dobre, ale również podany jest skład gotowych przypraw z przeznaczeniem do potraw. Mają chyba najlepszą ofertę na rynku i oczywiście gatunkowo.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162911
Udostępnij na innych stronach

chyba tylko pieprz potrafi się bronić przed robactwem

Kiedyś przeżyłam inwazję moli. Zagnieździły się nawet w młynku z pieprzem :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162932
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe są żywiaki chlebowce, lubią wszystko co w kuchni jest.

My swoje z Chorwacji przywieźli...

:blush:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2325-mieszanki-przypraw-wg-naszych-receptur/#findComment-162933
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.