Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gonzo! Jeżeli to pytanie do mnie skierowałeś to na imię mam Andrzej. Kolor żółty na planie to właśnie szynka z indyka. Piersi indyka nna szynkę trochę wcześniej zapeklowane bo już dzisiaj i będą się peklować do 3 kwietnia godz.8. Pozdrawiam.
Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63335
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Po walkach z szynkowarem, których niestety rodzinka nie doceniła, zrobiłem cos takiego: http://www.kuron.com.pl/przepisy/art2725.html co już zdobyło jakieś uznanie. Ale konkluzja konsumentów jest taka, że "wolą wędzone". W związku z tym muszę się zacząć zastanawiać jak zrobić to wędzone ( w związku z brakiem wędzarni :wink: ). A do tego czasu szynkowar i inne wyrobu parzone. No i na święta powinien być gotowy schab suszony a'la wędliny parmeńskie.
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63341
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym muszę się zacząć zastanawiać jak zrobić to wędzone

Zbudować wedzarnię :question:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63347
Udostępnij na innych stronach

W związku z tym muszę się zacząć zastanawiać jak zrobić to wędzone

Zbudować wedzarnię :question:

To oczywiste, ale dalej już same pytania. No ale jestem przekonany, że lektura strony pozwoli mi podjąc najlepszą decyzję :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63349
Udostępnij na innych stronach

Jak masz tylko kawałek własnej ziemi to nie widzę większych problemów.

W tym roku też zbuduję "normalną" wędzarnie bo jak na razie jadę na metalowej beczce.

 

Moja wędzarnia będzie murowana ale oparta na grzałkach elektrycznych + zrąbki.

Trochę mi plany pokrzyżował piec chlebowy ale już chyba wiem jak to zrobię.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63365
Udostępnij na innych stronach

Wprawdzie "ziemia" jest żony, ale chyba pozwoli :wink:

Postawienie czegoś trwałego wymaga moim zdaniem naprawdę dobrego namysłu.

Teraz właśnie zaczynam się zastanawiać nad jakąś prowizorką. A do świąt mało czasu.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63378
Udostępnij na innych stronach

MIRO ja też jadę na bardzo małej metalowej beczce i jest super. Mam możliwości postawienia czegoś murowanego i większego, ale znowu będe musiał zacząć od nauki obsługi nowej wędzarni i to mnie powstrzymuje.

ARKDOM jakie masz warunki taką zastosuj wędzarnię. Choćby najmniejsza, ale skuteczna i smaki inne.

Mam taką prowizorkę, której używam już klika lat i jestem zadowolony.

Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63379
Udostępnij na innych stronach

A do świąt mało czasu.

Co ty gadasz beczka metalowa + kuchenka elektryczna 0,5 h roboty.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63393
Udostępnij na innych stronach

Uwędzisz i w pudle np. po telewizorze. Spokojnie. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63406
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Uwędzisz i w pudle np. po telewizorze. Spokojnie. :wink:

Teraz te cienkie telewizory mają pewnie cienkie pudła , myślę że kiełbaska lub boczek się zmieści :smile: Rubiny to miały kartony :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63413
Udostępnij na innych stronach

 

Mój planik Świątecznego zadymiania po korekcie. Na Święta Wielkanocne w tym roku planuję przygotować:

- szynkę wp wędzoną i surową

- szynkę z indyka

- kiełbasę czosnkową

- i pstrąd wędzony na gorąco.

 

Serdecznie pozdrawiam koleżanki i kolegów zadymiaczy.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63651
Udostępnij na innych stronach

Uwędzisz i w pudle np. po telewizorze. Spokojnie.

Pokombinowałem i postanowiłem pójść na całość.

Dzisiaj mam dostać świerzutkiego Bradleya, a mięsko już sie pekluje :grin:

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63654
Udostępnij na innych stronach

W tym odpowiednio uporządkowanym miejscu po zimowym sezonie planuję Świateczne dymienie. "Radocha" tym bardziej że zapowiadają super pogodę. Oj! będzie się działo.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63682
Udostępnij na innych stronach

W tym odpowiednio uporządkowanym miejscu po zimowym sezonie planuję Świateczne dymienie

Piękne.

A mój Bradley już po aromatyzowaniu. Nie mogę się doczekać prawdziwego dymienia, a to jeszcze cały tydzień.

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-63701
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z planem:

- zdjęcie 1 - kiełbasa surowa do zamrazarki / już tam jest/

- zdjęcie 2 - kiełbasa czosnkowa będzie wędzona /wg mnie za duża średnicz jelit - nie miałem innych/

- zdjęcie 3 - szynka z piersi indyka

- zdjęcie 4 - szynki wieprzowe

- zdjęcie 5 - pstrągi w solance

\Jutro zadyma - super - pogoda nam sprzyja !!!

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64007
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

- zdjęcie 5 - pstrągi w solance

To jest to , plan musi być i ważne że się udało :!:

 

Mam pytanko , myślę że będziesz wędził pstrągi jeszcze w tym tygodniu , to jak je przetrzymasz do świąt :question: Ja mam zamiar wędzić dopiero na drugi tydzień , tak czwartek -piątek

 

Pozdrowienia :lol:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64010
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa czosnkowa

Według jakiego przepisu robiłeś czosnkową?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64013
Udostępnij na innych stronach

- zdjęcie 3 - szynka z piersi indyka

ja też takie robiłem, peklowałem 1 dzień i moim oraz znajomych zdaniem "niebo w gębie". Nadziewałem jeszcze morelą lub śliwką jak schabik. Normalnie za....ste.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64014
Udostępnij na innych stronach

Kolego Andrzejuk - pstrągi dzisiaj popłyną z lekturą.

EAnno! przepis jak robiłem czosnkową prześlę Ci łącznie ze zdjęciami mailem w przyszłym tygodniu.

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64023
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Kolego Andrzejuk - pstrągi dzisiaj popłyną z lekturą.

Dobrego czytania :!: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64031
Udostępnij na innych stronach

sawca nadziewasz śliwką przed peklowaniem? Jak tak czy nie ma to zasadniczego wpływu na smak śliwki po peklowaniu:question: Mój jeden z peklujących się schabów tym razem planuję nadziać świeżą śliwką w czasie obsuszania po moczeniu. Do tej pory używałem śliwki kalifornijskiej suszonej.

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64036
Udostępnij na innych stronach

sawca wiedziałem, że tak będzie :wink:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2334-plany/page/3/#findComment-64082
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.