Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 404
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam mam pytanie co do peklowania awiec mam 4 kawalki szynki po kilogramie ,i peklosol, w jakiej ilosci wody i peklosoli mam to peklowac i jak dlugo najlepiej z tymi tabelam niemoge dojsc do ladu i wystarczy tylko peklosol czy jeszcze zwykla sol dotego musi byc no i chyba jakies przyprawy ?? wielkie dzieki za rade!!!
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70687
Udostępnij na innych stronach

To zależy ile dni chcesz peklować, według tabeli na 4kg mięsa (przy 4 dniach peklowania) dajesz 248 gram mieszanki peklującej . Tutaj możesz zrobić pól na pół czyli 124g soli i 124 peklo oraz 1.6l wody. Przyprawy takie jakie lubisz (czosnek, ziele, liśc itp.) Więcej znajdziesz na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1389
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70690
Udostępnij na innych stronach

W każdej aptece, a najlepiej u weterynarza, dostaniesz dużą strzykawkę jednorazową i dużą igłę.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70697
Udostępnij na innych stronach

teraz juz nic nie rozumem wiec wedlug tabeli dziadka na jeden kg szynki biore 0,4 litra wody i 56g solanki czyli pol na pol soli i peklosoli tak i do tego nastrzyki ale w 0,4 litra wody niebedzie to mieso wogole w tej wodzie to chyba nienormalne albo ja cos niekapuje???
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70698
Udostępnij na innych stronach

Solanka to jest wodny roztwór mieszanki soli i peklosoli. Możesz sobie zrobić próby w naczyniu z mięsem i zimną wodą. Skąd wiesz, czy podana w tabeli Dziadka solanki nie wystarczy Ci na prawidłowe zapeklowanie tych 4 kg mięsa?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70701
Udostępnij na innych stronach

niebedzie to mieso wogole w tej wodzie

Spokojnie, mnie się na początku też tak wydawało, a potem (jak zrobiłem tak jak mi się wydawało) nie wiedziałem co zrobić z resztą solanki. :wink:
AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70702
Udostępnij na innych stronach

ale w 0,4 litra wody niebedzie to mieso wogole w tej wodzie to chyba nienormalne albo ja cos niekapuje???

Zaręczam Cię, że jak wrzucisz 100kg mięsa do wanny i zalejesz 40litrami solanki, to mięso będzie całkowicie przykryte ;-)

Przy mniejszych ilościach mięsa lub nietypowych kształtach pojemnika do peklowania ilość 0,4l na 1kg może okazać się zbyt mała, ale z reguły 0,45l-0,5l solanki powinno w zupełności wystarczyć na 1kg mięsa.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70704
Udostępnij na innych stronach

Ok rozumiem ale cztery dni niejest to zamalo wszyscy pekluja po tygodniu minimum a niky inni nawet do 4 tygodni? troche chyba za krotko ??

Zgadza się, ja swoje mięsko pekluję (od wczoraj) do soboty, im dłużej tym lepiej to już chyba kwestia gustu, wiem że niektórzy potrafią po 1 dniu peklowania wędzić :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70706
Udostępnij na innych stronach

no ok czyli jednak bede robil wedlug tabeli dziadka ale co do proporcji soli 50 do 50 z peklosola jest ok albo 45:55 cos gdzies takiego przeczytalem no i jak dlugo mam to peklowac???
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70707
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jest w tabeli. Sam piszesz o 4 dniach. Z mieszanką na razie nie kombinuj, tylko zrób wszystko dokładnie z założeniami Dziadka zamieszczonymi w tabeli.

Przy produkcji domowych wędlin nie może być czegoś takiego, iż gdzies cos czytałem czy słyszałem. Szczególnie na poczatku, dopóki nie dojdziesz do wprawy, przestrzegaj ściśle receptur i zaleceń takich zadymiaczy jak Dziadek i inni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70709
Udostępnij na innych stronach

Ok robie wszystko wedlug tabeli dziadka beda to moje pierwsze szynki jestem ciekawy co z tego wyjdzie napewno jeszcze bede mial setki pytan zanim to skoncze mam nadzieje ze mi ktos udzieli rady jak wszystko bedzie gotowe powysylam wam zdjecia mam nadzieje ze bedzie to jadalne.
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70710
Udostępnij na innych stronach

teraz napewno wszyscy pomyslicie ze zemna cos nie tak bo akurat studiowalem ta slynna tabele dziadka i znowu mam dylemat na 1kg miesa 0,4litra wody i 58g peklosoli to znaczy ze dodaje dotego jeszcze 58g zwyklej soli i mam solanke albo daje tylko 29g peklosoli i tyle samo zwyklej soli???
xxx
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70713
Udostępnij na innych stronach

Tony.

Peklosól to jest peklosól.

Dodajesz 58g peklosoli.W miarę nabierania doświadczenia możesz zmniejszać ilość peklosoli na korzyść soli.Ale na razie nie mieszaj (tak jak pisał Maxell).Na 1kg mięsa 58g peklosoli.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70714
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.