SZCZEPAN Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 7 Czerwca 2009 tier, Nic kolego się nie stanie pod warunkiem, że zachowasz odpowiednią temperaturę tz 4-6 stC Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Jasne, peklowanie w lodowce. Dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Witam mam pytanie co do peklowania awiec mam 4 kawalki szynki po kilogramie ,i peklosol, w jakiej ilosci wody i peklosoli mam to peklowac i jak dlugo najlepiej z tymi tabelam niemoge dojsc do ladu i wystarczy tylko peklosol czy jeszcze zwykla sol dotego musi byc no i chyba jakies przyprawy ?? wielkie dzieki za rade!!! Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 8 Czerwca 2009 To zależy ile dni chcesz peklować, według tabeli na 4kg mięsa (przy 4 dniach peklowania) dajesz 248 gram mieszanki peklującej . Tutaj możesz zrobić pól na pół czyli 124g soli i 124 peklo oraz 1.6l wody. Przyprawy takie jakie lubisz (czosnek, ziele, liśc itp.) Więcej znajdziesz na stronie głównej http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1389 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Dzieki ale mozesz mi to wytlumaczyc jak to wyliczyles dlaczego 1,6 litra wody i 248gram mieszanki??? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Masz dokładnie podane w tabeli http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm ilość dni x ilość mięsa = mieszanka ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ok rozumiem ale cztery dni niejest to zamalo wszyscy pekluja po tygodniu minimum a niky inni nawet do 4 tygodni? troche chyba za krotko ?? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Pamiętaj o nastrzyku :!: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 8 Czerwca 2009 no tak ale ja niemam czym nastrzyknac , bez nastrzyku musi chyba tez jakos funkcjonowac??? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 8 Czerwca 2009 W każdej aptece, a najlepiej u weterynarza, dostaniesz dużą strzykawkę jednorazową i dużą igłę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 8 Czerwca 2009 teraz juz nic nie rozumem wiec wedlug tabeli dziadka na jeden kg szynki biore 0,4 litra wody i 56g solanki czyli pol na pol soli i peklosoli tak i do tego nastrzyki ale w 0,4 litra wody niebedzie to mieso wogole w tej wodzie to chyba nienormalne albo ja cos niekapuje??? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Solanka to jest wodny roztwór mieszanki soli i peklosoli. Możesz sobie zrobić próby w naczyniu z mięsem i zimną wodą. Skąd wiesz, czy podana w tabeli Dziadka solanki nie wystarczy Ci na prawidłowe zapeklowanie tych 4 kg mięsa? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 8 Czerwca 2009 niebedzie to mieso wogole w tej wodzieSpokojnie, mnie się na początku też tak wydawało, a potem (jak zrobiłem tak jak mi się wydawało) nie wiedziałem co zrobić z resztą solanki. :wink: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Niewiem czy to wystarczy ale tak mi sie wydaje ze na 1kg miesa 0,4litra wody to troche zamalo ale ok poprubuje dzieki za rade Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 8 Czerwca 2009 ale w 0,4 litra wody niebedzie to mieso wogole w tej wodzie to chyba nienormalne albo ja cos niekapuje???Zaręczam Cię, że jak wrzucisz 100kg mięsa do wanny i zalejesz 40litrami solanki, to mięso będzie całkowicie przykryte ;-) Przy mniejszych ilościach mięsa lub nietypowych kształtach pojemnika do peklowania ilość 0,4l na 1kg może okazać się zbyt mała, ale z reguły 0,45l-0,5l solanki powinno w zupełności wystarczyć na 1kg mięsa. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ok rozumiem ale cztery dni niejest to zamalo wszyscy pekluja po tygodniu minimum a niky inni nawet do 4 tygodni? troche chyba za krotko ??Zgadza się, ja swoje mięsko pekluję (od wczoraj) do soboty, im dłużej tym lepiej to już chyba kwestia gustu, wiem że niektórzy potrafią po 1 dniu peklowania wędzić :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 8 Czerwca 2009 no ok czyli jednak bede robil wedlug tabeli dziadka ale co do proporcji soli 50 do 50 z peklosola jest ok albo 45:55 cos gdzies takiego przeczytalem no i jak dlugo mam to peklowac??? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zapekluj to na 7 dni 350g mieszanki 50/50 i 2.8l wody, taka solanka na początek w zupełności powinna wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Wszystko jest w tabeli. Sam piszesz o 4 dniach. Z mieszanką na razie nie kombinuj, tylko zrób wszystko dokładnie z założeniami Dziadka zamieszczonymi w tabeli. Przy produkcji domowych wędlin nie może być czegoś takiego, iż gdzies cos czytałem czy słyszałem. Szczególnie na poczatku, dopóki nie dojdziesz do wprawy, przestrzegaj ściśle receptur i zaleceń takich zadymiaczy jak Dziadek i inni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ok robie wszystko wedlug tabeli dziadka beda to moje pierwsze szynki jestem ciekawy co z tego wyjdzie napewno jeszcze bede mial setki pytan zanim to skoncze mam nadzieje ze mi ktos udzieli rady jak wszystko bedzie gotowe powysylam wam zdjecia mam nadzieje ze bedzie to jadalne. Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ok robie wszystko wedlug tabeli dziadka Tony, i pamiętaj o przestrzeganiu temperatury peklowania. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 8 Czerwca 2009 teraz napewno wszyscy pomyslicie ze zemna cos nie tak bo akurat studiowalem ta slynna tabele dziadka i znowu mam dylemat na 1kg miesa 0,4litra wody i 58g peklosoli to znaczy ze dodaje dotego jeszcze 58g zwyklej soli i mam solanke albo daje tylko 29g peklosoli i tyle samo zwyklej soli??? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Tony.Peklosól to jest peklosól.Dodajesz 58g peklosoli.W miarę nabierania doświadczenia możesz zmniejszać ilość peklosoli na korzyść soli.Ale na razie nie mieszaj (tak jak pisał Maxell).Na 1kg mięsa 58g peklosoli. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Jeżeli jest napisane 58 gramów, to znaczy, że jest to 58g peklosoli, albo 58g mieszanki peklosoli i soli w dowolnej proporcji. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 8 Czerwca 2009 Ok czyli daje tylko 58g PEKLOSOLI i wode i to wszystko nic wiecej ewentualnie przyprawy do smaku tak???? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/6/#findComment-70718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.