Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 404
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Strona główna.TEMAT PEKLOWANIE.Brązowe belki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-74504
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Andrzeju za pomoc. Chodzi mi o coś bardziej szczegółowego, tzn. ile peklosoli na kg mięsa przy dużych wędzonkach. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-74505
Udostępnij na innych stronach

Ja daję 30 gram peklosoli na kg przy peklowaniu na sucho. Można dawać od 20 do 30 gram peklosoli na kilogram mięsa. Proponuję zioła dodawać na ok. 3, 4 dni przed zakończeniem peklowania. W przypadku dodania ziół na początku i peklowanie przez kilka tygodni , po takim czasie zioła prostu gorzknieją. Można również dodać pól na pół soli ważonej do peklosoli, szczególnie gdy peklujemy dłużej (powyżej 10 dni) . Przy dłuższym peklowaniu w samej peklosoli wyczuwam lekką goryczkę i nadmierną kwasowość.
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-74533
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam.

Może gdzieś już było :rolleyes: .Jak peklujemy golonkę z kością według tabeli Dziadka, to czy odejmujemy coś z soli/peklosoli o wagę kości (pi razy cóś tam) w golonce :question:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-76953
Udostępnij na innych stronach

Jak peklujemy golonkę z kością według tabeli Dziadka,

Ponieważ, kości w golonce stanowią 20-30 %, dlatego możesz przyjąć do obliczeń mniej peklosoli.

Nie wiem, jakie będzie przeznaczenie upeklowanej golonki, lecz ja potraktowałbym to, jako element bez kości. Ewentualnie możesz zrobić po zapeklowaniu krótkie moczenie w wodzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-76957
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, jakie będzie przeznaczenie upeklowanej golonki, lecz ja potraktowałbym to, jako element bez kości.

Golonki będą wędzone.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-76960
Udostępnij na innych stronach

Golonki będą wędzone.

Jeśli wędzone, parzone to, bez obaw można przyjąć całą golonkę z kością.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-76975
Udostępnij na innych stronach

Witaj Pieron2007 na naszym forum .

Poczytaj sobie tematy dla początkujących , tam wszystko znajdziesz.

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-77736
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedz.

Jeśli zamierzam zrobić po jutrze to muszę użyć 200g na 1l wody przy ilości 2,5kg?

Jeśli zaś za 5 dni to 140g na 1l wody?

Te same są przeliczniki do żeberek i szynek?

Dzięki za info- będę wiedział więcej. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-77739
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie na mokro dotyczy wszystkich rodzajów wyrobów typu wędzonki ale Ty zadałeś w ogóle pytanie w temacie kiełbasy śląskiej a mięso na kiełbasy pekluje się na sucho czyli inaczej.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-77740
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Kol. Wena też mi tyle gadał przez telefon. :wink:

 

Dla przypomnienia peklujemy mięsko na kiełbaskę na sucho :!:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-77777
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam.

Interesuje mnie taka rzecz...niedopeklowane mięso.

Czy taki błąd rozpoznamy po prostu po kolorze wyrobu?

Czy będzie się to objawiać jeszcze inaczej?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-80589
Udostępnij na innych stronach

Czy taki błąd rozpoznamy po prostu po kolorze wyrobu?

Na przekroju ( plasterku ) np.szynki w centrum bedzie szare kolko lub tzw. duszka

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-80603
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witajcie.

 

Czy mięso peklowane na mokro mogę użyć do zrobienia gulaszu angielskiego?.Solanka zgodnie z tabelą dziadka.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-82466
Udostępnij na innych stronach

Czy mięso peklowane na mokro mogę użyć do zrobienia gulaszu angielskiego?.Solanka zgodnie z tabelą dziadka.

Będzie zasłony. Z reguły wsad do konserw stanowi mięso peklowane na sucho. Oczywiście są i wyjątki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-82468
Udostępnij na innych stronach

Ja mam przepis i wiem ,że do konserw daje się mięso peklowane na sucho ,ale zostaje mi trochę mięsa z peklowania półtuszy/nie mieści się w wędzarni/ i pomyślałem ,że jak trochę wymoczę i dodam II wp nie soloną to może się uda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-82470
Udostępnij na innych stronach

pomyślałem ,że jak trochę wymoczę i dodam II wp nie soloną to może się uda.

Jeśli wcześniej zrobisz próbę smakową na sól i dodasz środka wiążącego wodę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-82473
Udostępnij na innych stronach

Tak też myślałem i spróbuję zrobić a efekt opiszę i pokażę.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-82474
Udostępnij na innych stronach

Wiem .Robiłem już podgardle nielone w słoikach i za pierwszym razem zapeklowałem dawką 2 dkg peksoli na 1 kg podgardla a za drugim 1,2dkg.Jeśli mam być szczery to pierwsza próba dośc słona ,ale mojej połowicy i mnie bardziej smakuje niż próba druga.Pozdrawiam

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-82479
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mam pytanie.

Czy po wyciągnięciu z zalewy i opłukaniu mięsa w lodowatej wodzie i przekrojeniu mięska,można wsadzić z powrotem do zalewy. Po Przekrojeniu jest całe różowe czyli dobre

Jednak mam za dużo mięska, na jedno wędzenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2335-peklowanie/page/9/#findComment-87813
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.