Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, karolszymczak napisał(a):

A nie?

No właśnie nie. Nie istnieje takie nazewnictwo jak "słonina topiona" nawet potocznie używana.

"Słonina"- podskórna tkanka tłuszczowa

"Smalec" - tłuszcz wytopiony 

"Smalec ze skwarkami"- tłuszcz wytopiony z twardymi kawałkami tkanki.

 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053662
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, Grzewlod napisał(a):

No właśnie nie. Nie istnieje takie nazewnictwo jak "słonina topiona" nawet potocznie używana.

"Słonina"- podskórna tkanka tłuszczowa

"Smalec" - tłuszcz wytopiony 

"Smalec ze skwarkami"- tłuszcz wytopiony z twardymi kawałkami tkanki.

 

 

Zaraz zacznie się dzielenia włosa na cztery 😒 

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053672
Udostępnij na innych stronach

A Kolega cezar nawał tak swój wyrób i co mu zrobicie? Ech...

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053685
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Maxell napisał(a):

Kolega cezar nawał tak swój wyrób i co mu zrobicie? Ech...

Niby co byśmy mieli zrobić bo nie rozumiem ? Kolega Cezar nazwał swój wyrób poprawnie zobacz co jest napisane na etykiecie. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053687
Udostępnij na innych stronach

Ważne co jest w środku. Najprawdopodobniej pomylił po prostu zdjęcia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053693
Udostępnij na innych stronach

Teraz już wszystko jest ok.

 

slonina wedzona.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053694
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, Maxell napisał(a):

Najprawdopodobniej pomylił po prostu zdjęcia.

Ciekawe.

9 minut temu, Maxell napisał(a):

Teraz już wszystko jest ok.

No bardzo ładny wyrób apetyczna słonina 😋.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053699
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieję, że to już koniec tej bezsensownej dyskusji zwłaszcza, że prowadzonej bez udziału założyciela tematu.

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053700
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Maxell napisał(a):

bezsensownej dyskusji

Z tym stwierdzeniem się nie zgadzam ponieważ poprawne nazewnictwo to podstawa. 

36 minut temu, Maxell napisał(a):

Mam nadzieję, że to już koniec 

Z mojej strony tak👍.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053706
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Z tym stwierdzeniem się nie zgadzam ponieważ poprawne nazewnictwo to podstawa. 

Masz takie prawo.

  • Upvote 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053708
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, SZCZEPAN napisał(a):

 

Stwierdzenie, że słoninę wędzi się wyłącznie w zimnym dymie, to kompletna bzdura.

Jeśli do mnie "pijesz", to pisałem, że JA tak wędzę. Nie pisałem, że WYŁĄCZNIE wędzi się w zimnym dymie. A poza tym - co kto lubi 😏

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053746
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, bilu72 napisał(a):

Do kupienia 

Ja to dziękuję Jacku mam już mały zapas 😋. Może inne osoby skorzystają , miło zobaczyć znajomą fotkę👍.

20251129_130500.thumb.jpg.efea1479440ac06dbef33a07c082f529.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053780
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.12.2025 o 03:18, siwydymek napisał(a):

Jeśli do mnie "pijesz", to pisałem, że JA tak wędzę.

No właśnie nie. Nie pisałem do nikogo osobiście, tylko ogólnie, co do zasady.
Każdy ma swoje wypracowane metody wędzenia i ja absolutnie niczego nikomu nie narzucam.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053990
Udostępnij na innych stronach

W dniu 13.12.2025 o 17:16, Grzewlod napisał(a):

No właśnie nie. Nie istnieje takie nazewnictwo jak "słonina topiona" nawet potocznie używana.

"Słonina"- podskórna tkanka tłuszczowa

"Smalec" - tłuszcz wytopiony 

"Smalec ze skwarkami"- tłuszcz wytopiony z twardymi kawałkami tkanki.

 

 

A mógłby ktoś merytorycznie wyjaśnić jaka jest różnica między słoniną topioną a smalcem czyli tłuszczem wytopionym?

 

Inny proces, inne składniki? Co dokładnie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1053998
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, AdamKowalski napisał(a):

słoniną topioną

Nie ma czegoś takiego to jakiś skrót myślowy wprowadzający w błąd.

 

Słonina (surowy surowiec) -podskórna tkanka tłuszczowa.

Smalec (produkt) - powstały w wyniku obróbki cieplnej. 

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1054041
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, MariuszB napisał(a):

Myślisz że technologiczne nazewnictwo przyjmie się w codziennym życiu ? 

Za schab zamiast polędwica niejeden by ukamieniował.😂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1054085
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Myślisz że technologiczne nazewnictwo przyjmie się w codziennym życiu ? 

Ja nic nie myślę ja uważam, że należy posługiwać się poprawnymi nazwami. Nazwy słonina lub smalec to nazwy zwyczajowe powszechnie używane a nie technologiczne!  Więc w czym widzisz problem? Ponadt od zawsze na forum posługujemy się poprawnym nazewnictwem a nie jakimiś wymyślonymi nazwami. Ostatnio z grupy WB na FB dowiedziałem się, że karczek jest bardzo uniwersalnym mięśniem z którego ludzie robią polędwicę😂. Jak zapewne wiesz to na forum również próbowano zrobić szynkę z piersi indyka😂. Taki opis spotkał się z zasadnym sprzeciwem forumowiczów. Przyznam, że nie rozumiem Twojego niezasadnego pytania. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1054096
Udostępnij na innych stronach

Dlatego zadałem to pytanie ponieważ będąc na forum już dość długo zauważyłem że w większości  są tu ludzie amatorzy, którzy używają nazw potocznych i regionalnych, a co najważniejsze to zrozumiałych dla innych, im podobnych, i zapewne takie siłowe zmuszanie ich do czegoś czego nie rozumieją do końca prowadzi do pustych dyskusji, rozwijania tematu, a na koniec i tak wszyscy zapomną nazw technologicznych 😞 oczywiście można w nawiasie podać prawidłową nazwę ale nie zmuszajmy ich do szczegółowego zrozumienia pisząc np. tyrady na temat słoniny i smalcu 😉

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1054112
Udostępnij na innych stronach

A mnie się wydaje że to ludzie powinni się dostosować do poziomu forum a nie forum do poziomu ludzi bez wzgl czy to amator jak ja czy ,,profesjonalny" wytwórca wędlin. W innym przypadku skończymy jak celebryci z YT .

  • Upvote 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1054113
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, MariuszB napisał(a):

będąc na forum już dość długo zauważyłem że w większości  są tu ludzie amatorzy

 

25 minut temu, MariuszB napisał(a):

oczywiście można w nawiasie podać prawidłową nazwę ale nie zmuszajmy ich do szczegółowego zrozumienia

Mariusz litości........90% to amatorzy. Dla mnie to też hobby. ALE UCZMY INNYCH WŁAŚNIE SZCZEGÓŁOWEGO ZROZUMIENIA, szczegółowych pojęć i zjawisk z tym związanych. Jak ktoś tego nie toleruje i nie chce  się uczyć to jest You Tube  i wreszcie Facebook - tam przyjmują wszystko i wszystkim karmią. Nie zrozum mnie, że jest to atak na Ciebie tylko prawidła technologii przetwórstwa, które mi i Tobie właśnie tutaj wpajano. :thumbsup:

  • Upvote 2

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/23357-s%C5%82onina-w%C4%99dzona/page/2/#findComment-1054119
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.