agn Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Jest inna sprawa jeszcze dziś świnie na farmach liczą sobie 17tys sztuk, i jest sporo takich farm które zaopatruja makro np. Teraz przy takiej ilości jak jedna zachoruje zaraza wszystkie, więc idą antybiotyki, karma to chyba nie myślicie że z 10ha pola waszego sąsiada, większość karmy dla farm jest robiona w brazyli gdzie rośnie jej główny składnik na tysiącach hektarów czyli soja modyfikowana genetycznie, do tego inne różne maczki czy konserwanty po to by świnka rosła 2razy szybciej.Cena karmy z Brazylii jest wydajniejsza i tańsza niż robiona w kraju, to logiczne że animex PEk czy inni właściciele -czytaj Smithfield (to on kupił animex i. wiele po PGR owskich farm)zaopatruje się w karmę u nich, no może paczkuje w PL. Teraz myślicie że robiąc na soli robicie organiczne wyroby, po pierwsze mięso jest tak nafaszerowane chemia i bakteriami że wielka głupota jest nie używanie peklosoli, po drugie mięso ma tyle już konserwantów że peklosol przy nich to jak wywar z mniszka lekarskiego i mięty z babcinego ogródka, a po trzecie wieprzowina i wołowina oprócz drobiu zawiera kwas sa-dluga nazwa który powoduje stany zapalne jelita grubego czy żołądka, do tego nie występuje on w organizmie człowieka, więc ten musi wytwarzać przeciw ciała, na dodatek tak zmutowany związek kochają nowotwory które pasa się na nim jak świnia na brazylijskiej karmię, dlatego na całym świecie trąbią by ograniczyć spożycie wieprzowiny i wołowinyA jeszcze sól, jedząc petko kiełbasy wykorzystuje się na max spożycie sodium (a później nadciśnienie tętnicze) Tak więc nitryt w wedlinach to mały pikuś z tym wszystkim powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 7 Grudnia 2016 i jest sporo takich farm które zaopatruja makro np. Farma nie zaopatruje Makro, tylko ZM. Zakłady mięsne zaopatrują Makro. Zastanawiam się po co to wszystko piszesz? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Grudnia 2016 PS nitryt występuje naturalnie w warzywach i organizmie człowieka, więc organizmie dobrze sobie radzi z tak sladowymi jego ilosciami choć w jednorazowej dużej dawce może zabić ale chyba nie ma takiego przypadku. Natomiast co do szkodliwości swininy smalczykow boczkokow i podgardla możecie sami się przekonać na forum optymalnych a raczej w ich dziale pożegnań optymalnych których łączyła miłość do wieprzowiny kosztem np błonnika warzyw czy owoców a którzy to odeszli z tego padola na raka jelita grubego czy żołądka. A zakłady mięsne w mięso zaopatruje smithfield właściciel farm, który na swoich stronach ma motto ze, jeśli zdaza ci się jeść wieprzowine praktycznie nie ma takiej opcji byś nie skosztowal od nas. Paweł pisze by uświadomić sobie i innym że pomimo że wędliny są super smaczne i ładnie się prezentują nie mają nic wspólnego ze zdrowiem a nie używanie peklosoli jest dolewaniem oliwy do ognia a nie zdrową opcją bo takich tu nie ma. PS od kiedy to w ZM choduje się świnie, czy na opakowaniu z makro jest napisane z której farmy pochodziła świnia, nazwa i adres? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Grudnia 2016 PS nitryt występuje naturalnie w warzywach i organizmie człowieka, więc organizmie dobrze sobie radzi z tak sladowymi jego ilosciami choć w jednorazowej dużej dawce może zabić ale chyba nie ma takiego przypadku. Natomiast co do szkodliwości swininy smalczykow boczkokow i podgardla możecie sami się przekonać na forum optymalnych a raczej w ich dziale pożegnań optymalnych których łączyła miłość do wieprzowiny kosztem np błonnika warzyw czy owoców a którzy to odeszli z tego padola na raka jelita grubego czy żołądka.Skąd masz dane o przyczynach zgonu naszych ŚP. Sióstr i Braci? Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Romk na forum dobra dieta piszą byli optymalni z wieloletnią praktyka którzy się tego nabawili Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Romk na forum dobra dieta piszą byli optymalni z wieloletnią praktyka którzy się tego nabawiliZ całym szacunkiem, ale postawiłaś tezę, że my (forumnowicze WB) umieramy od wieprzowiny. Jakieś dowody? Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 7 Grudnia 2016 PS od kiedy to w ZM choduje się świnie, czy na opakowaniu z makro jest napisane z której farmy pochodziła świnia, nazwa i adres?W zakładach mięsnych świnie się zabija i porcjuje, na opakowaniu jest nazwa i numer ZM z którego przywieziono mięso. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Paweł ale gdzie te świnie zostały wyhodowane a nie pocwiartowane jest ważne, nie uważasz? Romk nie zrozumiales,napisalem tylko że duże spożycie wieprzowiny czy wołowiny nie jest zdrowe i może przyczynić się do wielu chorób, na to masz masę opracowań jeśli choć troszkę znasz angielski to poszukaj w necie. Niwiem ile forumowicze jej jedzą wróżką nie jestem. Pisałem to na tle podejścia niektórych do peklosoli co myślą że to najgorsze rakotworcze dziadostwo a nie zdają sobie sprawy że sama wieprzowina jest nie zdrowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Jak już coś piszesz, to najlepiej abyś podawał konkretne przykłady, a nie "poszukaj sobie w necie". To nie działa.Zgadzam się, że świnki w wielkich farm mają gorszej jakości mięso niż świnka od rolnika. Ostatnio rozmawiałem z właścicielem masarni. On woli brać świnki z tuczarni choćby ze względu, że kupuje mięso podobnej jakości (nie w sensie, że lepsze) a obróbka tego mięsa jest szybsza i jednakowa dla całej partii. Trafi się parę świnek od gospodarza, to robi się problem, to mięso jest inne, wymagające innej obróbki. Zresztą sam doświadczyłem. Mięso ze świnek gospodarskich jest już w dotyku bardziej jędrne. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Sałata zawiera 30 razy więcej azotanów niz nasze wyroby mięsne. Inne warzywa, szczególnie liściaste, podobnie. W Polsce nie ma zbóż modyfikowanych genetycznie, zatem ten aspekt zagrożenia odpada. Rzadko kto kupuje mięs na wyroby w takich molochach jak Makro itp., gdzie pochodzenie mięsa jest nieznane. Większość naszych ubojni zaopatruje się w tuczniki u rolników indywidualnych.Lecz najważniejsze - człowiek jest stworzeniem mięsożernym i właśnie brak mięsa w diecie wcześniej, czy później da o sobie znać.Nie porównujmy składu chemicznego mięsa np. w USA i w Polsce, gdyż u nas jest ono bardzo zdrowe nawet wtedy, gdy pochodzi z większych ferm hodowlanych. Myślę, że temat brnie w ślepą uliczkę i kontynuowanie go niczego nie wniesie. Można go odświeżyć za kilkadziesiąt lat, kiedy i do nas (oby nigdy!) dotrze GMO. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 7 Grudnia 2016 @agn, u nas na opakowaniu jest napisane gdzie wychowane gdzie zabite gdzie porciowane ..grze pakowane ..a co z tego jak czasem pisza ze i tak sie niezgadza bo robia machloje...jak zaczniemy sie tak rozdrabniac co ile i jak jest szkodliwe ...to niestety zycie ogolnie na naszej planecie jest niezdrowe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Grudnia 2016 za kilkadziesiąt lat, kiedy i do nas (oby nigdy!) dotrze GMO. Niestety Obecnie do Polski importuje się prawie 2 mln ton śruty sojowej GMO rocznie. Śruta ta stanowi około 60% surowców wysokobiałkowych do produkcji pasz. Jednym ze sposobów uniezależnienia się od importu śruty sojowej GMO może być rozwój rodzimych źródeł białka w oparciu o rośliny strączkowe I jeszcze tutaj można poczytać : http://www.icppc.pl/antygmo/2016/07/szokujaca-zmiana-polityki-wobec-gmo-w-polsce/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Wiem, ale to kropla w morzu i zboże to wykorzystują głównie zagraniczne giganty.Dlatego, zgodnie z tematem, prośba do nowych adeptów sztuki masarskiej - kupujcie mięso w jak najmniejszych ubojniach lub bezpośrednio u rolników indywidualnych. Jeśli w sklepach, to najlepiej firmowych sklepach znanych Wam ZM. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-529997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 7 Grudnia 2016 To jeszcze kilka informacji ogólnych do tematu: http://www.rp.pl/artykul/1014601-Chinski-Shuanghui-International-kupuje-Smithfield-Foods.html#ap-1 http://www.animex.pl/marki/ https://sokolow.pl/firma/o-firmie Ostatnio w "makrze" oprócz mięs z Sokołowa, Łukowa jest również mięso z http://viando.pl/wlasna-hodowla-z-kujaw/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Paweł pisze by uświadomić sobie i innym że pomimo że wędliny są super smaczne i ładnie się prezentują nie mają nic wspólnego ze zdrowiem a nie używanie peklosoli jest dolewaniem oliwy do ognia a nie zdrową opcją bo takich tu nie ma. JA sie czasem zastanawiam, dlaczego Ty w ogole jestes na forum . Kuchnia polska ma w swoich zasobac bardzo duzo dan wlasnie wieprzowych , jesli uwazasz ,ze nie sa one zdrowe, po prostu wyeliminuje je ze swojej diety, bo namawianie kogos do swojego pogladu bez jakichkolwiek dokladnych badych, popartych prawdziwymi autorytetami, nie za bardzo wplywa na swiadomosc ludzi, tylko budzi niesmak . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agn Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 7 Grudnia 2016 No więc właśnie i to nie tylko mięso ale wszystkie produkty, warzywa i owoce również. Maxwell o ile pamiętam lepper coś próbował walczyć w potężnymi farmami, a teraz już na dobre są W PL.Jak pisałem smithfield został przerobiony z własnego podwórka i zalewa gnojowica Polska ziemię co do mięsa być może jem to samo co klient makro czy Tesco dlatego że za duża częścią hodowli świń w Polsce i na świecie stoi właśnie Smithfield, to jest gigant mało tego dostał dotacje z uni na biznes w Europie, Dlatego ważne jest by brać surowiec z pewnego polskiego źródła, choć i tu można się przejechać bo małych rolników wykańcza konkurencja a wieksi przedstawiają się na amerykańskie rasy świń i żywienie oparte na gotowych mieszankach pochodzących z am południowej PS kumpel w tym biznesie robi więc trochę się orientuje jak się sprawy mają z hodowla świń w PL czy w Rumunii. Podziekujcie Kwaśniewskiego Balcerowiczowi czy PO że sprzedali całe popegerowskie farmy gigantowi z USA, a na dodatek gnojowice nazwali nawozem i teraz całe laguny świeckich ścieków zatruwaja Polskie ziemię i wodę, dlatego właśnie przenieśli się do Europy wschodniej bo nie chcieli już więcej srać na własne podwórko. Smithfield w polnocnej Karolinie ma zakład mięsny który zatrudnia ponad 5tys pracownikow i przerabia dziennie ponad 30tys tusz wieprzowych, a czy tylko tych z amerykańskich farm szczerze wątpię.Polska przez Unię stała się wylegarnia świń, bo nikt nie chce truć własnego kraju, Bylem w kilku miejscach na świecie, i jak myślicie co na wieprzowinie pisze o Made in Poland z tym że wg zasad i karmienia smithfieldAnnam ,po co się wypowiadasz jak nawet nie wiesz jak ona wygląda, piszesz o polskiej kuchni a kiedy byłaś w swojej ojczyźnie 20lat temu, tylko nie mów że czasu nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Nie trzeba byc w kraju aby znac kuchnie polska, ktora ma tak dlugga i bogata tradycje. Ale nadal sie zastanwaiam, dlaczego ta chinska firma Smithfield, tak bardzo Tobie przeszkadza. To ze rynek amerykanski jest zalewany miesem wlasnie jej produkcji, ok, u nas woeniz sa produkty pochodzenia zwierzecego wlasnie z Chin. wystarczy po prostu, jak napisal MAxell, kupowac w odpowiednich miejscach od odpowiednich producentow. I dlaczego wszystkich chcesz naprostowac wg Twojego sposob myslenia. A dlaczego swoich " Zlotych mysli" nie napiszesz na stronie angielskojezycznej, gdzie wiekszosc kolegow wlasnie w stanach zaopatruje sie w mieso i sa " narazeni" na kupno od tegi producenta. Dalsze odpowiedzi do mnie, prosze kierowac na PW. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez ANNAM Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Temat niczego nie wnosi nowym zadymiaczom, więc przenoszę go do Hyde Park. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Z całym szacunkiem, ale postawiłaś tezę, że my (forumnowicze WB) umieramy od wieprzowiny. Jakieś dowody?Odwiedź pierwszy lepszy szpital, już prawie dowolny oddział i zapytaj lekarzy czy znają przyczynę choroby większości przypadków..... znają....pożywienie. W zakładach mięsnych świnie się zabija i porcjuje, na opakowaniu jest nazwa i numer ZM z którego przywieziono mięso. Tak kiedyś było.Dziś świnie zabija się wyłącznie i jedynie w ubojni. A że większość została zamknięta przez wymogi Unii, to można je na palcach ręki policzyć. Zgadzam się, że świnki w wielkich farm mają gorszej jakości mięso niż świnka od rolnika.To powoli robi się przepaść w jakości mięsa.Nawet nie zdajecie sobie sprawy jakim g....karmiona jest świnia. Rzadko kto kupuje mięs na wyroby w takich molochach jak MakroRzadko kto nie kupuje dziś mięsa pochodzącego z Makro lub innych molochów.Nawet wspomniane ZM dokupują mięsa zarówno na sklepy jaki do produkcji w Makro. Nie porównujmy składu chemicznego mięsa np. w USA i w Polsce, gdyż u nas jest ono bardzo zdrowe nawet wtedy, gdy pochodzi z większych ferm hodowlanych.Było a już nie jest. Powód.....kasa! Myślę, że temat brnie w ślepą uliczkę i kontynuowanie go niczego nie wniesie. Można go odświeżyć za kilkadziesiąt lat, kiedy i do nas (oby nigdy!) dotrze GMODawno dotarło, pod postacią ziarna, tylko się o tym milczy. kupujcie mięso w jak najmniejszych ubojniach lub bezpośrednio u rolników indywidualnych. Jeśli w sklepach, to najlepiej firmowych sklepach znanych Wam ZMJak pisałem takich ubojni powoli już nie ma,A ZM bazują w większości na mięsie mrożonym z importu.....kasa! Ale nadal sie zastanwaiam, dlaczego ta chinska firma Smithfield, tak bardzo Tobie przeszkadza.Wiem, będzie śmiesznie się śmiać, ale mafia i macki ludzi o pozycji jaka nam się nawet nie śni, właśnie za cel obrała sobie przemysł spożywczy.Ropa, energia, woda, żywność.....kto tym będzie rządził, będzie miał cały świat w ręku. Dziś wybuchniecie śmiechem na to co napisałem, ale "jutro" spojrzycie na to inaczej.Oby to jutro przyszło jak najpóźniej. Czy wam się wydaje że Afrykański pomór świń, to wziął się w Polsce od świń które wróciły z wycieczki po Afryce?Nie. To świadome zarażanie polskich gospodarstw, aby nasze służby nie miały wyjścia i zamknęły nasze hodowle. Wystarczy poczytać jakie plany ma nasz minister w stosunku do małych hodowli i hodowli przydomowych.Ma zamiar je zamknąć! http://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2016-12-01/moze-byc-rewolucja-w-hodowli-swin-szykuja-sie-ostre-restrykcje-dla-rolnikow Edytowane 7 Grudnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Nie wnosi. Ale dyskusja wkroczyła na takie tory, że coś jeszcze dodam.Mieliśmy w okolicy bardzo dobre wyroby z lokalnej ubojni i masarni. Nagle jakość się zepsuła. Co się okazuje? Firma skupuje w okolicy świniaki, robi półtusze i wysyła na zachód, a do wyrobów sprowadza z Danii.Druga rzecz. Parę lat temu miałem kilkaset ton kukurydzy. Sprzedałem do wielkiej tuczarni, a raczej paszarni, bo hodowali nie tylko u siebie, ale i u rolników. Dawali im prosiaki i paszę, później odbierali tuczniki. Więc i u rolnika można kupić "przemysłowe mięso". Technologia karmienia jest tak zoptymalizowana, że przed podpisaniem kontraktu badali kukurydzę nawet na bakterie. Okazuje się, że występowanie jakiejś bakterii wpływa na trawienie i wydajność spada. Tutaj liczy się tylko zysk, a nie jakość mięsa. Nie wspomnę o kukurydzy którą sprzedawałem. Też nie była eko. Aby osiągnąć zysk musi być dobrze zasilona. Nie ma wyproś. Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Maxell, dnia 08 Gru 2016 - 05:07, napisał: kupujcie mięso w jak najmniejszych ubojniach lub bezpośrednio u rolników indywidualnych. Jeśli w sklepach, to najlepiej firmowych sklepach znanych Wam ZM Jak pisałem takich ubojni powoli już nie ma, A ZM bazują w większości na mięsie mrożonym z importu.....kasa! Nie mam pojecia jak u was, ale kiedy ja jade na zakupy te sklepowe to widze cale tusze w sklepie wiszace w oddali. U nas czesto gesto w sklepach sa sa szyba wlasnie " rozbieralnie" blondyneki innych zwierzat. Zuzia zawsze sparwdza, co dzisiaj wisi, czy swinka, czy owieczka.Kurczaki sa dzielone w innej sekcji. Gorzej z tradycyjnymi produktami angielskimi. Np. slynna szynka wedzona, ktora sie podaje na swieta, kazdy juz wie, ze jest zagraniczna , bo jej cena za kg jest tak niska w porownaniu do cen miesa. Ale ludziska kupuja. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Parę lat temu miałem kilkaset ton kukurydzy.Trochę zejdę z tematu i zapytam, bo jak dobrze rozumiem uprawiasz kukurydzę.Czy możesz wykorzystać swoje własne ziarno, do wysiania pod nowe plony? Nie wnosi. Wnosi bardzo dużo, ale jest tak niesłychanie irracjonalna, że na dzień dzisiejszy lepiej ją "zamieść" do Hyde Parku....szkoda!Żyjemy w nieświadomości rzeczy, które się wokół nas dzieją.....i oto chodzi tym którym na tym zależy....cicho ma być!!! Edytowane 7 Grudnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Już nie uprawiam, ale ziarno MUSIAŁEM kupić. NIE WOLNO ZASIEWAĆ SWOJEGO ziarna: Opłaty za wysiew nasion z własnego zbioru:Co oznacza pojęcie "odstępstwo rolne" i w jaki sposób legalnie można wysiewać nasiona z własnego zbioru....Obecnie jedynie hodowcom lub podmiotom, które posiadają umowy licencyjne z hodowcą przysługuje wyłączne prawo do wyhodowanej odmiany. Dlatego mogą korzystać z wyłącznego prawa do odmiany a obejmuje to: wytwarzanie lub rozmnażanie, przygotowanie do rozmnażania (w tym np. czyszczenie lub zaprawianie), oferowanie do sprzedaży, sprzedaż lub inne formy zbywania, eksport i import oraz przechowywanie.Rolnik, zgodnie z prawem, powinien wysiewać jedynie kupowany kwalifikowany materiał siewny, w którego cenie zawarta jest już opłata za wykorzystanie nasion. Nasiona uzyskane z uprawy określonej odmiany może wykorzystać dowolnie ale przeznaczeniem nie może być siew.Wyjątek ten nazwano "odstępstwo rolne" (inna, mniej popularna nazwa to "samozaopatrzenie siewne"). Przepisy obowiązują od dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej, czyli od 1 maja 2004 r.Zgodnie z odstępstwem rolnym można wysiewać nasiona uzyskane z własnego zbioru bez dodatkowej pisemnej zgody ze strony hodowcy, ale należy uiścić opłatę dla właściciela odmiany w terminie 30 dni od wysiania nasion. Także każdy rolnik wysiewając zebrane przez siebie nasiona powinien sprawdzić, czy odmiana, którą ma jest chroniona, a jeśli tak - uiścić opłatę. Ziaren nielicencjonowanych już praktycznie nie ma. Więc jesteśmy całkowicie uzależnieni od dostawców. A w Polsce nie ma za wiele instytutów zajmujących cię tym. Zostaliśmy koncertowo wy.... Jak Miro pisze niedługo będzie tak ze świniami i wielu innymi rzeczami. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Już nie uprawiam, ale ziarno MUSIAŁEM kupić. NIE WOLNO ZASIEWAĆ SWOJEGO ziarna: Opłaty za wysiew nasion z własnego zbioru:Co oznacza pojęcie "odstępstwo rolne" i w jaki sposób legalnie można wysiewać nasiona z własnego zbioru....Obecnie jedynie hodowcom lub podmiotom, które posiadają umowy licencyjne z hodowcą przysługuje wyłączne prawo do wyhodowanej odmiany. Dlatego mogą korzystać z wyłącznego prawa do odmiany a obejmuje to: wytwarzanie lub rozmnażanie, przygotowanie do rozmnażania (w tym np. czyszczenie lub zaprawianie), oferowanie do sprzedaży, sprzedaż lub inne formy zbywania, eksport i import oraz przechowywanie.Rolnik, zgodnie z prawem, powinien wysiewać jedynie kupowany kwalifikowany materiał siewny, w którego cenie zawarta jest już opłata za wykorzystanie nasion. Nasiona uzyskane z uprawy określonej odmiany może wykorzystać dowolnie ale przeznaczeniem nie może być siew.Wyjątek ten nazwano "odstępstwo rolne" (inna, mniej popularna nazwa to "samozaopatrzenie siewne"). Przepisy obowiązują od dnia wejścia Polski do Unii Europejskiej, czyli od 1 maja 2004 r.Zgodnie z odstępstwem rolnym można wysiewać nasiona uzyskane z własnego zbioru bez dodatkowej pisemnej zgody ze strony hodowcy, ale należy uiścić opłatę dla właściciela odmiany w terminie 30 dni od wysiania nasion. Także każdy rolnik wysiewając zebrane przez siebie nasiona powinien sprawdzić, czy odmiana, którą ma jest chroniona, a jeśli tak - uiścić opłatę. Ziaren nielicencjonowanych już praktycznie nie ma. Więc jesteśmy całkowicie uzależnieni od dostawców. A w Polsce nie ma za wiele instytutów zajmujących cię tym. Zostaliśmy koncertowo wy.... Jak Miro pisze niedługo będzie tak ze świniami i wielu innymi rzeczami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Już nie uprawiam, ale ziarno MUSIAŁEM kupić. NIE WOLNO ZASIEWAĆ SWOJEGO ziarna: I kurna wiedziałem że tak napiszesz!!!! Mnie to poraziło, że rolnik nie może zasiać własnego ziarna, a jak zasieje i mu to udowodnią to płaci bardzo słone kary.Kto i dlaczego wprowadził taki zakaz? Niech sobie każdy sam odpowie. Dodam że piszemy o władzy i pieniądzach których nie da się już wyrazić zerami: http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_6Z4te5kSDZZ14RyiJnq8JALVOXEYqIYK.jpg Edytowane 7 Grudnia 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2337-pro%C5%9Bba-do-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-zadymiaczy/page/4/#findComment-530054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.