Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robię kiełbasę z przepisu który wkleił na stronie głównej Maxell

 

jałowcowa

 

Czy ma ktoś doświadczenie z tą kiełbasą?

czy ja za kilkanaście dni pierwszy wpiszę swoje uwagi :)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/
Udostępnij na innych stronach

Robiłem wg innego przepisu. Podstawoawa sprawa to jałowiec, musi być go więcej i świeżo zmielony. Ja dałem w ilości takiej jak w przepisie i było go za mało, a w dodatku miałem już wcześniej mielony. Wg norm co podawał DZIADEK powinno być 12g na 10 kg. i tyle dam do następnej jałowcowej. Koniecznie jeżeli to możliwe jeżeli dotrwa trochę ją podsusz. Pycha.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-61647
Udostępnij na innych stronach

Więc dokonałem kiełbasy dodałem więcej jałowca niż w przepisie, ostatnia godzina wędzenia z gałązkami jałowca wrzucanego co chwilę na tlące się drewno.

 

Wedzilem dwa dni, teraz wisi w pomieszczeniu o temp 12 st czwarty dzień i jest super, ładnie wyschła.

 

Ale nasuwa się jedno pytanie dotyczące kiełbasy jałowcowej i krakowskiej suchej która również jest po dwóch wędzeniach za tydzień trzecie:

 

Ile takie kiełbasy mogą wisieć w tym pomieszczeniu ?? czy trzeba je po tym okresie zamrozić, ponieważ zrobiłem dużo tych kiełbas

 

Pozdrawiam

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62620
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli krakowską masz po dwóch wędzeniach to wnioskuję, że ją parzyłeś.

Teraz kontroluj suszenie, najlepiej byłoby, gdyby wilgotnośc pomieszczenia wynosila 80%. Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 33%( 67% wagi wyjściowej). Jeżeli kiełbasa zbyt szybko traci wagę, podstaw pod nią naczynia z wodą.

W czasie trzeciego wędzenia znowu jej ubędzie na wadze. Dlatego staraj się, aby temperatura wędzenia oscylowała raczej wokół 25st. niż 32.

Te podsuszone a w zasadzie suche kiełbaski możesz nadal trzymać wiszące w przewiewnym, chlodnym miejscu. Nawet do września :grin: . Ale zmienią trochę smak i stwardnieją. Dla eksperymentu zostaw z dwa batony i skonsumuj po 3 i 6 miesiącach :grin: .

Jeżeli po trzecim wędzeniu je zamrozisz w kulinarnych porcjach, to po powolnym rozmrożeniu będą prawie takie same, jak po trzecim wędzeniu. Co więcej, możesz spokojnie zabrać rozmrożony "sztangielek" na tygodniową wycieczkę do Rzymu i będzie Ci służył do ostatniego dnia bez jakichkolwiek zmian.

Powyższe wywody oparłam na swoim skromnym doświadczeniu. Kiełbasę krakowską podsuszaną robię bowiem kilka razy w roku właśnie ze względu na jej zalety. Dobrze nadaje się też na drobny załącznik przy towarzyskich wizytach :grin: .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62636
Udostępnij na innych stronach

Wielki dzięki EAnna chyba zrobię eksperyment kilka do zamrażarki, kilka niech wisi.

 

I tak juz troche próbowałem część jest parzona a część pieczona poczekam na efekty

 

P.S. Jaką Ty preferujesz krakowską ??

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62638
Udostępnij na innych stronach

Jaką Ty preferujesz krakowską ??

według tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379.

Czasami zamiast słoniny (obowiazkowo twarda) daję podgardle. Wtedy je traktuję rownież peklosolą. Słoninkę kroję w kosteczkę ale drobniejszą, niż 12mm. Najlepiej 6x6mm.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62640
Udostępnij na innych stronach

Jaką Ty preferujesz krakowską ??

według tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379.

Czasami zamiast słoniny (obowiazkowo twarda) daję podgardle. Wtedy je traktuję rownież peklosolą. Słoninkę kroję w kosteczkę ale drobniejszą, niż 12mm. Najlepiej 6x6mm.

Chodziło mi po jakim okresie dojrzewania dla Ciebie jest najlepsza :)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62641
Udostępnij na innych stronach

po jakim okresie dojrzewania dla Ciebie jest najlepsza

Generalnie preferuję kiełbasy świeże, dobrze uwędzone i upieczone w wędzarni. Jednak takie nie posiadają cech trwałego wyrobu. Po podsuszeniu i ostatnim wędzeniu są już w wersji trwałej i najsmaczniejsze. Niemniej, lubię również te najstarsze, przetrzymane kilka miesiecy, ponieważ w warunkach mojego garażu wspaniale dojrzewają. Dlatego z najbliższej produkcji planuję zostawić ok. 30% i zobaczymy; może do zlotu? To byłby dobry termin.

Zwróć uwagę proszę na moje wytłuszczenie!. Dlatego na początek proponuję wykonać eksperyment na mniejszej ilości :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62644
Udostępnij na innych stronach

Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 67%.

Tak się zastanawiam co to jest co się wędzi, przy takim ubytku. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62647
Udostępnij na innych stronach

Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 67%.

Tak się zastanawiam co to jest co się wędzi, przy takim ubytku. Pozdrawiam

Osłonka i sznurek :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62648
Udostępnij na innych stronach

Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 67%.

 

Tak się zastanawiam co to jest co się wędzi, przy takim ubytku.

Dziękuję Dziadku za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam. Gdy się człowiek śpieszy, tam się diabeł cieszy :devil:

Nie mam watpliwości, że nasz kol. Italodisco poprawnie zinterpretowal moją niefortunną :blush: wskazówkę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62652
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W sobotę zrobiłem nieco kiełbasy jałowcowej pieczonej podsuszanej.

Foty - osadzanie przez noc temp 10stopni

-po pierwszym wędzeniu i pieczeniu 2,5 godziny, dodatek jałowca w końcowej fazie wędzenia

- po drugim wędzeniu 10 godzin w temp. do 30 stopni

 

teraz tydzień w chłodzie, potem wędzenie. :grin:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-66269
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Widzę, że ostatnio w kwietniu robiłem jałowcową, dziś również. Jutro wędzenie. :grin:

 

 

Zabrakło mi osłonek.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-72975
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jałowcowa po 12 dniach podsuszania, ostał się od soboty tylko kawałek i trochę, dobrze że zdążyłem zobaczyć, że tak znika. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73834
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Niezla ta kielbaska , a wlasnie czy koneczne jest dodawanie jalowca na zrebki podczas wedzenia , bo jakos nie moge go dostac , wedze zrebkami klonowymi i jakos te kielbasy blade wypadaja w porownaniu z waszymi
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73836
Udostępnij na innych stronach

czy koneczne jest dodawanie jalowca

Na koniec wędzenia zawsze na pół godziny do wędzenia dodaję lekko zwilżone gałęzie jałowca, a wędzę całymi kawałkami olchy. Jałowiec zmienia nieco wygląd - przyciemnia osłonkę. A zdobyć go można w lesie. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73838
Udostępnij na innych stronach

, a wlasnie czy koneczne jest dodawanie jalowca na zrebki podczas wedzenia ,

 

Owoc jałowca też możesz zastosować . Zobacz w sklepach z ziołami jeżeli takowe u Was istnieją .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73847
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Czy mięso III wp użyte do jałowcowej

może być z golonki, czy musi być bardziej tłuste.Pzdr.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-76492
Udostępnij na innych stronach

Czy mięso III wp użyte do jałowcowej

może być z golonki, czy musi być bardziej tłuste.Pzdr.

Możesz użyć jako III wp.

 

A III wp jest o zawartości tł do 25%, to jest chude ścięgniste

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-76493
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedż.Właśnie się pekluje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-76496
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Jałowcowa po 12 dniach podsuszania, ostał się od soboty tylko kawałek i trochę, dobrze że zdążyłem zobaczyć, że tak znika. :grin:

 

Obrazek

Witam. Zazdroszczę ci wyniku bo mnie kiełbasy pieczone nie wychodzą. Skład i wykonanie farszu ok, jelita 30- 32. Po 12 godzinnym osadzaniu piekłem w Borniaku w temp 80 do temp. w batonie 68. Po 12 godzinach przerwy sprawdziłem barwę, kolory nierówno rozłożone. Zacząłem wędzić 25-30 st. ok 12godzin z przekładaniem kijów i nie do końca byłem zadowolony z rozłożenia kolorów. Przerwałem wędzenie i zacząłem podsuszać w temperaturze pokojowej. Po trzecim dniu spróbowałem. Smak jałowcowy mocno wędzony, ale osłonka twarda i gruba. Do jedzenia za twarda. Sparzyłem. to nic nie dało. Pójdzie na skwareczki do smalcu. Czy ktoś mi pomoże i powie gdzie popełniłem błędy. chcę powtórzyć tą kiełbasę.

demerg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-254092
Udostępnij na innych stronach

Chyba zbyt ciasno upchnąłeś wszystko w komorze Borniaka i dałeś zbyt wysoką temperaturę. I wytłumacz mi zastosowana technologię: z Twojego posta wynika, że najpierw piekłeś, a potem dopiero wędziłeś.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-254094
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.