italodisco Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Marca 2009 Robię kiełbasę z przepisu który wkleił na stronie głównej Maxell jałowcowa Czy ma ktoś doświadczenie z tą kiełbasą? czy ja za kilkanaście dni pierwszy wpiszę swoje uwagi Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Marca 2009 Robiłem wg innego przepisu. Podstawoawa sprawa to jałowiec, musi być go więcej i świeżo zmielony. Ja dałem w ilości takiej jak w przepisie i było go za mało, a w dodatku miałem już wcześniej mielony. Wg norm co podawał DZIADEK powinno być 12g na 10 kg. i tyle dam do następnej jałowcowej. Koniecznie jeżeli to możliwe jeżeli dotrwa trochę ją podsusz. Pycha. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-61647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Marca 2009 Więc dokonałem kiełbasy dodałem więcej jałowca niż w przepisie, ostatnia godzina wędzenia z gałązkami jałowca wrzucanego co chwilę na tlące się drewno. Wedzilem dwa dni, teraz wisi w pomieszczeniu o temp 12 st czwarty dzień i jest super, ładnie wyschła. Ale nasuwa się jedno pytanie dotyczące kiełbasy jałowcowej i krakowskiej suchej która również jest po dwóch wędzeniach za tydzień trzecie: Ile takie kiełbasy mogą wisieć w tym pomieszczeniu ?? czy trzeba je po tym okresie zamrozić, ponieważ zrobiłem dużo tych kiełbas Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Marca 2009 Jeżeli krakowską masz po dwóch wędzeniach to wnioskuję, że ją parzyłeś. Teraz kontroluj suszenie, najlepiej byłoby, gdyby wilgotnośc pomieszczenia wynosila 80%. Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 33%( 67% wagi wyjściowej). Jeżeli kiełbasa zbyt szybko traci wagę, podstaw pod nią naczynia z wodą. W czasie trzeciego wędzenia znowu jej ubędzie na wadze. Dlatego staraj się, aby temperatura wędzenia oscylowała raczej wokół 25st. niż 32. Te podsuszone a w zasadzie suche kiełbaski możesz nadal trzymać wiszące w przewiewnym, chlodnym miejscu. Nawet do września :grin: . Ale zmienią trochę smak i stwardnieją. Dla eksperymentu zostaw z dwa batony i skonsumuj po 3 i 6 miesiącach :grin: .Jeżeli po trzecim wędzeniu je zamrozisz w kulinarnych porcjach, to po powolnym rozmrożeniu będą prawie takie same, jak po trzecim wędzeniu. Co więcej, możesz spokojnie zabrać rozmrożony "sztangielek" na tygodniową wycieczkę do Rzymu i będzie Ci służył do ostatniego dnia bez jakichkolwiek zmian.Powyższe wywody oparłam na swoim skromnym doświadczeniu. Kiełbasę krakowską podsuszaną robię bowiem kilka razy w roku właśnie ze względu na jej zalety. Dobrze nadaje się też na drobny załącznik przy towarzyskich wizytach :grin: . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Marca 2009 Wielki dzięki EAnna chyba zrobię eksperyment kilka do zamrażarki, kilka niech wisi. I tak juz troche próbowałem część jest parzona a część pieczona poczekam na efekty P.S. Jaką Ty preferujesz krakowską ?? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Marca 2009 Jaką Ty preferujesz krakowską ?? według tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379. Czasami zamiast słoniny (obowiazkowo twarda) daję podgardle. Wtedy je traktuję rownież peklosolą. Słoninkę kroję w kosteczkę ale drobniejszą, niż 12mm. Najlepiej 6x6mm. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Marca 2009 Jaką Ty preferujesz krakowską ?? według tego przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379. Czasami zamiast słoniny (obowiazkowo twarda) daję podgardle. Wtedy je traktuję rownież peklosolą. Słoninkę kroję w kosteczkę ale drobniejszą, niż 12mm. Najlepiej 6x6mm. Chodziło mi po jakim okresie dojrzewania dla Ciebie jest najlepsza Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Marca 2009 po jakim okresie dojrzewania dla Ciebie jest najlepszaGeneralnie preferuję kiełbasy świeże, dobrze uwędzone i upieczone w wędzarni. Jednak takie nie posiadają cech trwałego wyrobu. Po podsuszeniu i ostatnim wędzeniu są już w wersji trwałej i najsmaczniejsze. Niemniej, lubię również te najstarsze, przetrzymane kilka miesiecy, ponieważ w warunkach mojego garażu wspaniale dojrzewają. Dlatego z najbliższej produkcji planuję zostawić ok. 30% i zobaczymy; może do zlotu? To byłby dobry termin. Zwróć uwagę proszę na moje wytłuszczenie!. Dlatego na początek proponuję wykonać eksperyment na mniejszej ilości :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
italodisco Opublikowano 25 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Marca 2009 poproszę o opis tego specyficznego garażu Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Marca 2009 Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 67%.Tak się zastanawiam co to jest co się wędzi, przy takim ubytku. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Marca 2009 Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 67%.Tak się zastanawiam co to jest co się wędzi, przy takim ubytku. Pozdrawiam Osłonka i sznurek Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Marca 2009 Ubytek wagi przed trzecim wędzeniem nie powinien być większy niż 67%. Tak się zastanawiam co to jest co się wędzi, przy takim ubytku.Dziękuję Dziadku za zwrócenie uwagi. Już poprawiłam. Gdy się człowiek śpieszy, tam się diabeł cieszy :devil: Nie mam watpliwości, że nasz kol. Italodisco poprawnie zinterpretowal moją niefortunną :blush: wskazówkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-62652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 W sobotę zrobiłem nieco kiełbasy jałowcowej pieczonej podsuszanej. Foty - osadzanie przez noc temp 10stopni -po pierwszym wędzeniu i pieczeniu 2,5 godziny, dodatek jałowca w końcowej fazie wędzenia - po drugim wędzeniu 10 godzin w temp. do 30 stopni teraz tydzień w chłodzie, potem wędzenie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-66269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Widzę, że ostatnio w kwietniu robiłem jałowcową, dziś również. Jutro wędzenie. :grin: Zabrakło mi osłonek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-72975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lipca 2009 Jałowcowa po 12 dniach podsuszania, ostał się od soboty tylko kawałek i trochę, dobrze że zdążyłem zobaczyć, że tak znika. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lipca 2009 Niezla ta kielbaska , a wlasnie czy koneczne jest dodawanie jalowca na zrebki podczas wedzenia , bo jakos nie moge go dostac , wedze zrebkami klonowymi i jakos te kielbasy blade wypadaja w porownaniu z waszymi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Lipca 2009 czy koneczne jest dodawanie jalowca Na koniec wędzenia zawsze na pół godziny do wędzenia dodaję lekko zwilżone gałęzie jałowca, a wędzę całymi kawałkami olchy. Jałowiec zmienia nieco wygląd - przyciemnia osłonkę. A zdobyć go można w lesie. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Lipca 2009 , a wlasnie czy koneczne jest dodawanie jalowca na zrebki podczas wedzenia , Owoc jałowca też możesz zastosować . Zobacz w sklepach z ziołami jeżeli takowe u Was istnieją . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Lipca 2009 Ładnie podsuszona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-73869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Czy mięso III wp użyte do jałowcowej może być z golonki, czy musi być bardziej tłuste.Pzdr. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-76492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Czy mięso III wp użyte do jałowcowej może być z golonki, czy musi być bardziej tłuste.Pzdr.Możesz użyć jako III wp. A III wp jest o zawartości tł do 25%, to jest chude ścięgniste Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-76493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Dzięki za podpowiedż.Właśnie się pekluje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-76496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demerg Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Jałowcowa po 12 dniach podsuszania, ostał się od soboty tylko kawałek i trochę, dobrze że zdążyłem zobaczyć, że tak znika. :grin: Obrazek Witam. Zazdroszczę ci wyniku bo mnie kiełbasy pieczone nie wychodzą. Skład i wykonanie farszu ok, jelita 30- 32. Po 12 godzinnym osadzaniu piekłem w Borniaku w temp 80 do temp. w batonie 68. Po 12 godzinach przerwy sprawdziłem barwę, kolory nierówno rozłożone. Zacząłem wędzić 25-30 st. ok 12godzin z przekładaniem kijów i nie do końca byłem zadowolony z rozłożenia kolorów. Przerwałem wędzenie i zacząłem podsuszać w temperaturze pokojowej. Po trzecim dniu spróbowałem. Smak jałowcowy mocno wędzony, ale osłonka twarda i gruba. Do jedzenia za twarda. Sparzyłem. to nic nie dało. Pójdzie na skwareczki do smalcu. Czy ktoś mi pomoże i powie gdzie popełniłem błędy. chcę powtórzyć tą kiełbasę. Cytuj demerg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-254092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Chyba zbyt ciasno upchnąłeś wszystko w komorze Borniaka i dałeś zbyt wysoką temperaturę. I wytłumacz mi zastosowana technologię: z Twojego posta wynika, że najpierw piekłeś, a potem dopiero wędziłeś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2425-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa-pieczona-podsuszana/#findComment-254094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.