Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

i jak je będziesz przechowywał??

a normalnie jak to jelita :tongue: :lol: - zasolone w chłodnym miejscu
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61804
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 91
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Jak komu nie odpowiada zapach jelit naturalnych - stosować białkowe sztuczne (też rozwiązanie) :grin:

 

 

nie o to chodzi że mi nie odpowiada, pytałem czy to normalne że te jelita tak śmierdzą, bo nie byłem pewny czy nie są poprostu zepsute :grin: ale teraz już po napełnieniu farszem rzeczywiście zmieniły zapach, a po ugotowaniu "na próbę" kawałka kiełbasy stwierdzam że objaw przykrego zapachu nie występuje:)

www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61805
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy ten ocet nie zaszkodził jelitom

szczerze powiem że nie wiem, pierwszy raz mam doczynienina z jelitami, wydaje mi się że nic im się nie stało, nie trzymałem ich długo w tym occie bo miro napisał ze to tak nie może być, więc szybciutko zalałem mlekiem jak radził kolega miro

www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61807
Udostępnij na innych stronach

a normalnie jak to jelita - zasolone w chłodnym miejscu

a czy mogą być w wodzie? czy lepiej osuszyć jak robi kolega kempes???

 

wiem że to takie pytanie dla Was oczywiste, ale niestety ja dałem za 25m jelit 15zeta (dużo/mało?), a nie mam takich pleców jak pis67 co kupuje 200m za 2 dyszki :grin:

www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61808
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam i oczywiście udanej kiełbaski życzę.

no dzięki serdeczne, jak tylko coś z tego wyjdzie to napewno się pochwalę, póki co miałem problem z samym nabijaniem jelit farszem, bo samemu to chyba ciężko, i raz jest więcej raz mniej, ale wybaczam sobie te niedociągnięcia, bo to mój pierwszy raz :grin:

www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61809
Udostępnij na innych stronach

a czy mogą być w wodzie? czy lepiej osuszyć jak robi kolega kempes???

Jelit nie da się już tak osuszyć jak były przed płukaniem i moczeniem. Te które Ci pozostały pomiędzy dwa palce, usunąć nadmiar wody i do woreczka, a na wierzch dwie łyżki soli (ponoć niejodowana jest lepsza, ale ja używam takiej jaką mam pod ręką). Woreczek do lodówki. Zużyć w pierwszej kolejności przy najbliższych kiełbasach. Przed ponownym napełnieniem przepłukać, żeby nie były za słone. Ot i cała filozofia. A zapachem się nie przejmuj. Jak Ci się zachce kabanosów w baranich jelitach to dopiero sobie powąchasz. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61810
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

a czy mogą być w wodzie? czy lepiej osuszyć jak robi kolega kempes???

Ja wyjmując jelita z wody kładę na durszlak i przesypuję dość mocno solą . po paru dniach jelita z grubsza obeschną wkładam do słoika typu twist zakręcam i na dolną półkę do lodówki . Tak można przechowywać parę miesięcy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61811
Udostępnij na innych stronach

Jak Ci się zachce kabanosów w baranich jelitach to dopiero sobie powąchasz.

no mówili już że te dopiero to pachną przednie :mad: tylko chyba będzie problem z tą częścią do nadziewania, bo miałem w paczce jakieś jedno węższe jelito i za chiny nie dało sie go "nadziać" na tą szyjkę :poprostu się rozrywało bo było za wąskie, :devil: ale to już problem dalszych moich poczynań, pewnie będę musiał zainwestować w coś węższego.

 

dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi:) juto wędzeinie, moja ierwsza kiełbaska, ciekawe co na to teściu? bo też wielki zadymiacz...ciekawe co przygotuje??:)

pozdrawiam

www.shynsky.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61812
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mysle ze najpierw trzeba umiec rozroznic jelita zepsute lub nadpsute (padlina) od zle wyczyszczonych (wiadomo co bylo w srodku) .

W zadnym wypadku nieuzyl bym ani jednych ani drugich a juz napewno odchorowal bym sie od domowych wyrobow jesli tylko takie jelita mialbym do dyspozycji.

korgi3 pisze juz nie o zapaszku tylko o smrodzie i lepiej niepolecac takich jelit (no ale o gustach sie niedyskutuje)bo moze sie juz na wstepie zrazic do robienia samemu wyrobow.

A moczenie zmiana wody ocet i itp.niewiele moze pomuc w przypadku jelit nadpsutych.

Osobiscie jestem bardzo uczulony na jakos i czystosc wszystkiego co ma sluzyc do wyrobow domowych ktorymi to degustowac maja sie moji najblizsi szczegulnie dzieci.

Wlasnie niedawno do kosza wpadl peczek jelit baranich po zapewnieniach sprzedawcy ze w stanie w jakim je otrzymalem moge je pare dni przechowywac i nic im niebedzie, niestety nieprzezyly nieodpakowalem ich po dostawie wiec niemoge powiedziec jakie byly.

Dla porownania te pierwsze z lewej to zakupione w Polsce a te jasne to kupowane od kiedy zaczolem cos sam robic w Niemczech i zawsze w tej samej firmie fakt ze sa drogie ale niezaleznie czy baranie(40m 10E) czy wieprzowe(kal.26-28 100m 26E) niemaja prawie zadnego zapachu i sa biale .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-63008
Udostępnij na innych stronach

marcus, Witam

Ja kupuję w hurtowni jelita(niemieckie) i płacę za pęczek 75m kaliber 28-32 41 zł (+/-10 eur).

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-63016
Udostępnij na innych stronach

korgi3 pisze juz nie o zapaszku tylko o smrodzie

marcus, kolega korgi3 ma do czynienia z jelitami po raz pierwszy - On nie wie czy "aromat" jelit to zapaszek czy już smród - to co dla jednych jest perfumą dla innych szambem może być
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-63051
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dostałem dzisiaj przesyłkę z jelitami wieprzowymi zamkniętymi w zgrzanej torebce .

Zamierzam je użyć dopiero za miesiąc . Co zrobić po otworzeniu torebki wiem ( nasolić ,w słoik i do lodówki ) , ale czy w takiej zamkniętej torebce mogą sobie leżakować w lodówce ? Czy wyjąć i nasolić ?

Pytanie z serii lamerskiej , ale muszę się nauczyć :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97163
Udostępnij na innych stronach

Czy wyjąć i nasolić ?

 

Ja bym z paczuszki wyjął , obejrzał , sprawdził na węch , jeżeli wszystko ok to dosolił , do słoika lekko zakręcić i do lodówki na dolna półkę .

 

Jeżeli masz na to ochotę to nawet podzielić na porcje tak żeby było łatwiej przy robieniu wyrobów .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97166
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jelita są już nasolone i szczelnie zamknięte to nie widzę powodu, aby ją otwierać. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność to spokojnie możesz otworzyć, przełożyć do słoika, przesypując obficie solą.

Jeżeli kupowałeś u Miro, to na pewno są dobrze zakonserwowane do dalszego przechowywania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97167
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podpowiedzi. Jelita kupiłem w firmie PAK Toruń. Mieli praskę na której mi zależało ,więc dokupiłem jeszcze parę drobiazgów i w paczce "promocyjnej" znalazły się jelita wieprzowe 30/32. Zaryzykować , nie otwierać i nie nasalać teraz ? Czy mimo wszystko jutro otworzyć i podzielić na porcje ? Nie za grube one do kiełbaski wiejskiej :question:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97176
Udostępnij na innych stronach

nie otwierać i nie nasalać teraz ? C

Otwarcie i dodatkowe nasolenie w niczym nie zaszkodzi a może pomóc. Nie dziel włosa na czworo i zrób tak, jak radzi AndrzejK.

Zdarza się, że sól nie dochodzi do wszystkich miejsc, jelita zmieniają tam kolor i osłabiają się.

Miałam różne "przejścia" z jelitami i wolę na zimne dmuchać.

30/32 to niemalże jelita uniwersalne. Możesz zrobić wiejską. Nikt nie będzie Ci mierzył suwmiarką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97181
Udostępnij na innych stronach

andrzej k , pedro , EAnna - dziękuje zrobię jak radzicie tzn. nasolę. Ja się szybko uczę , ale upierdliwy jestem w dochodzeniu do sedna :grin: .

Jeszcze raz dzięki.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97186
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dostałeś te jelita jako bonus, to mimo wszystko przejrzyj je sobie. Wiesz jak to jest z bonusami. Potem może się okazać, że farsz przygotowany, bierzesz jelita i ......... .

Mnie np. krew chciała zalać, bo były dziurawe jak sito - właśnie takie gratisy, które dostałem za zakupy powyżej 100 zł w jednym sklepie firmowym przy masarni (dawali 1 kg białej surowej, ale poprosiłem o coś innego, z wiadomych względów :lol: i przystali na parę metrów jelit).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97192
Udostępnij na innych stronach

nie chce zakładać nowego tematu-a też mam pare pytan o jelitach

Kupowałem dziś jelita w hurtowni i oprócz ,nazwijmy je"tradycyjnych",czyli zasolonych ,kupiłem na próbe (3złza 10m) zasuszone-ot taka harmonijka z wysuszonych jelit naciągnięta na kawałku rurki z tworzywa.Kaliber ok 20mm(tak mi sie wydaje-sprzedawczyni powiedziała,że są ciensze od "normalnych" )

Jelita te leżały na półce,nie muszą leżeć w lodówce.

Czy ktoś z was używał takich suszonych jelit?Jak sie zachowują,czy są wytrzymałe,czy nie są za twarde na kiełbasie?sprzedawczyni powiedziała,żeby namoczyć je dzień wcześniej .

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97929
Udostępnij na innych stronach

No i sprzedawczyni miała rację. Kilka dni temu robiłam kiełbasę w takich jelitach, tylko grubych. Namoczyłam i natychmiast stały się miękkie , kiełbasa typu krakowska wyśmienita.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97947
Udostępnij na innych stronach

nabiłem ten kawałek jelita farszem na białą kiełbaske,co jutro bede ją robił ,srednica ok 20mm parzyłem 25min 72-74 st ,kroi się dobrze,jednak w ustach skórka się oddziela-raczej nie do konsumpcji .Moczyłem ok 18 godzin,może za krótko?a może trzeba było zmieniać wode ,żeby była letnia?
mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98011
Udostępnij na innych stronach

Być może, trzeba je moczyć w temperaturze ok. 36 st.C (temp. ciała)?

Miro na pewno sie wypowie, gdyż o ile pamiętam, miał na pewno w sprzedaży tego typu jelita. Jako wzorowy sprzedaca, zawsze sie przygotowuje (teoretycznie i praktycznie) do udzielania informacji o oferowanych towarach. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98012
Udostępnij na innych stronach

no to moja biała w rękach Mira... :)

 

i jeszcze jedno pytanie-czy moge te jelita moczyć w całości na tej rurce? łatwiej by było potem na lejek nakładać ,prosto z tej rurki,mam 5 kg farszu a tych jelit jest 10m ,co przy tej średnicy chyba pójdzie wszystko

mniamniam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98024
Udostępnij na innych stronach

Miro chętnie się wypowie ale ma dylemat co to za jelita.

 

Jeśli

Jelita te leżały na półce,nie muszą leżeć w lodówce.

to to nie są to jelita naturalne lub są źle przechowywane.

 

Dodatkowo to wzbudza moje wątpliwości

namoczyłem kawałek i po 6-ciu godzinach jest to miękkawe ale jakby lekko nylonowe

Jelita naturalne dla przemysłu przygotowuje się w postaci zmarszczonej i z połączonymi na zakładkę odcinkami jelit + umieszczenie ich na plastikowej rurce lub foli.

Tak przygotowane jelita należy jednak przechowywać w solance, w innym przypadku wyschną i będą nie do użycia.

Chyba że idą od razu ( dwa trzy dni przechowywania ) do klienta to wtedy mogą być bez solanki.

 

Czy możesz wrzucić zdjęcie tych jelit ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98032
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.