abratek Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Marca 2009 i jak je będziesz przechowywał??a normalnie jak to jelita :tongue: :lol: - zasolone w chłodnym miejscu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 19 Marca 2009 Jak komu nie odpowiada zapach jelit naturalnych - stosować białkowe sztuczne (też rozwiązanie) :grin: nie o to chodzi że mi nie odpowiada, pytałem czy to normalne że te jelita tak śmierdzą, bo nie byłem pewny czy nie są poprostu zepsute :grin: ale teraz już po napełnieniu farszem rzeczywiście zmieniły zapach, a po ugotowaniu "na próbę" kawałka kiełbasy stwierdzam że objaw przykrego zapachu nie występuje:) Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 19 Marca 2009 nie wiem czy ten ocet nie zaszkodził jelitom szczerze powiem że nie wiem, pierwszy raz mam doczynienina z jelitami, wydaje mi się że nic im się nie stało, nie trzymałem ich długo w tym occie bo miro napisał ze to tak nie może być, więc szybciutko zalałem mlekiem jak radził kolega miro Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 19 Marca 2009 a normalnie jak to jelita - zasolone w chłodnym miejscu a czy mogą być w wodzie? czy lepiej osuszyć jak robi kolega kempes??? wiem że to takie pytanie dla Was oczywiste, ale niestety ja dałem za 25m jelit 15zeta (dużo/mało?), a nie mam takich pleców jak pis67 co kupuje 200m za 2 dyszki :grin: Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 19 Marca 2009 Pozdrawiam i oczywiście udanej kiełbaski życzę. no dzięki serdeczne, jak tylko coś z tego wyjdzie to napewno się pochwalę, póki co miałem problem z samym nabijaniem jelit farszem, bo samemu to chyba ciężko, i raz jest więcej raz mniej, ale wybaczam sobie te niedociągnięcia, bo to mój pierwszy raz :grin: Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 19 Marca 2009 a czy mogą być w wodzie? czy lepiej osuszyć jak robi kolega kempes??? Jelit nie da się już tak osuszyć jak były przed płukaniem i moczeniem. Te które Ci pozostały pomiędzy dwa palce, usunąć nadmiar wody i do woreczka, a na wierzch dwie łyżki soli (ponoć niejodowana jest lepsza, ale ja używam takiej jaką mam pod ręką). Woreczek do lodówki. Zużyć w pierwszej kolejności przy najbliższych kiełbasach. Przed ponownym napełnieniem przepłukać, żeby nie były za słone. Ot i cała filozofia. A zapachem się nie przejmuj. Jak Ci się zachce kabanosów w baranich jelitach to dopiero sobie powąchasz. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 19 Marca 2009 Witam a czy mogą być w wodzie? czy lepiej osuszyć jak robi kolega kempes??? Ja wyjmując jelita z wody kładę na durszlak i przesypuję dość mocno solą . po paru dniach jelita z grubsza obeschną wkładam do słoika typu twist zakręcam i na dolną półkę do lodówki . Tak można przechowywać parę miesięcy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korgi3 Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Marca 2009 Jak Ci się zachce kabanosów w baranich jelitach to dopiero sobie powąchasz. no mówili już że te dopiero to pachną przednie tylko chyba będzie problem z tą częścią do nadziewania, bo miałem w paczce jakieś jedno węższe jelito i za chiny nie dało sie go "nadziać" na tą szyjkę :poprostu się rozrywało bo było za wąskie, :devil: ale to już problem dalszych moich poczynań, pewnie będę musiał zainwestować w coś węższego. dzięki serdeczne za wszystkie odpowiedzi:) juto wędzeinie, moja ierwsza kiełbaska, ciekawe co na to teściu? bo też wielki zadymiacz...ciekawe co przygotuje?? pozdrawiam Cytuj www.shynsky.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-61812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Marca 2009 Mysle ze najpierw trzeba umiec rozroznic jelita zepsute lub nadpsute (padlina) od zle wyczyszczonych (wiadomo co bylo w srodku) . W zadnym wypadku nieuzyl bym ani jednych ani drugich a juz napewno odchorowal bym sie od domowych wyrobow jesli tylko takie jelita mialbym do dyspozycji. korgi3 pisze juz nie o zapaszku tylko o smrodzie i lepiej niepolecac takich jelit (no ale o gustach sie niedyskutuje)bo moze sie juz na wstepie zrazic do robienia samemu wyrobow. A moczenie zmiana wody ocet i itp.niewiele moze pomuc w przypadku jelit nadpsutych. Osobiscie jestem bardzo uczulony na jakos i czystosc wszystkiego co ma sluzyc do wyrobow domowych ktorymi to degustowac maja sie moji najblizsi szczegulnie dzieci. Wlasnie niedawno do kosza wpadl peczek jelit baranich po zapewnieniach sprzedawcy ze w stanie w jakim je otrzymalem moge je pare dni przechowywac i nic im niebedzie, niestety nieprzezyly nieodpakowalem ich po dostawie wiec niemoge powiedziec jakie byly. Dla porownania te pierwsze z lewej to zakupione w Polsce a te jasne to kupowane od kiedy zaczolem cos sam robic w Niemczech i zawsze w tej samej firmie fakt ze sa drogie ale niezaleznie czy baranie(40m 10E) czy wieprzowe(kal.26-28 100m 26E) niemaja prawie zadnego zapachu i sa biale . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-63008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Marca 2009 marcus, Witam Ja kupuję w hurtowni jelita(niemieckie) i płacę za pęczek 75m kaliber 28-32 41 zł (+/-10 eur). Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-63016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Marca 2009 korgi3 pisze juz nie o zapaszku tylko o smrodziemarcus, kolega korgi3 ma do czynienia z jelitami po raz pierwszy - On nie wie czy "aromat" jelit to zapaszek czy już smród - to co dla jednych jest perfumą dla innych szambem może być Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-63051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dostałem dzisiaj przesyłkę z jelitami wieprzowymi zamkniętymi w zgrzanej torebce .Zamierzam je użyć dopiero za miesiąc . Co zrobić po otworzeniu torebki wiem ( nasolić ,w słoik i do lodówki ) , ale czy w takiej zamkniętej torebce mogą sobie leżakować w lodówce ? Czy wyjąć i nasolić ?Pytanie z serii lamerskiej , ale muszę się nauczyć :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Czy wyjąć i nasolić ? Ja bym z paczuszki wyjął , obejrzał , sprawdził na węch , jeżeli wszystko ok to dosolił , do słoika lekko zakręcić i do lodówki na dolna półkę . Jeżeli masz na to ochotę to nawet podzielić na porcje tak żeby było łatwiej przy robieniu wyrobów . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Jeśli jelita są już nasolone i szczelnie zamknięte to nie widzę powodu, aby ją otwierać. Jeżeli jednak chcesz mieć pewność to spokojnie możesz otworzyć, przełożyć do słoika, przesypując obficie solą.Jeżeli kupowałeś u Miro, to na pewno są dobrze zakonserwowane do dalszego przechowywania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Dziękuję za podpowiedzi. Jelita kupiłem w firmie PAK Toruń. Mieli praskę na której mi zależało ,więc dokupiłem jeszcze parę drobiazgów i w paczce "promocyjnej" znalazły się jelita wieprzowe 30/32. Zaryzykować , nie otwierać i nie nasalać teraz ? Czy mimo wszystko jutro otworzyć i podzielić na porcje ? Nie za grube one do kiełbaski wiejskiej :question: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Stycznia 2010 nie otwierać i nie nasalać teraz ? COtwarcie i dodatkowe nasolenie w niczym nie zaszkodzi a może pomóc. Nie dziel włosa na czworo i zrób tak, jak radzi AndrzejK. Zdarza się, że sól nie dochodzi do wszystkich miejsc, jelita zmieniają tam kolor i osłabiają się. Miałam różne "przejścia" z jelitami i wolę na zimne dmuchać. 30/32 to niemalże jelita uniwersalne. Możesz zrobić wiejską. Nikt nie będzie Ci mierzył suwmiarką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Stycznia 2010 andrzej k , pedro , EAnna - dziękuje zrobię jak radzicie tzn. nasolę. Ja się szybko uczę , ale upierdliwy jestem w dochodzeniu do sedna :grin: . Jeszcze raz dzięki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Jeżeli dostałeś te jelita jako bonus, to mimo wszystko przejrzyj je sobie. Wiesz jak to jest z bonusami. Potem może się okazać, że farsz przygotowany, bierzesz jelita i ......... .Mnie np. krew chciała zalać, bo były dziurawe jak sito - właśnie takie gratisy, które dostałem za zakupy powyżej 100 zł w jednym sklepie firmowym przy masarni (dawali 1 kg białej surowej, ale poprosiłem o coś innego, z wiadomych względów :lol: i przystali na parę metrów jelit). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Lutego 2010 nie chce zakładać nowego tematu-a też mam pare pytan o jelitachKupowałem dziś jelita w hurtowni i oprócz ,nazwijmy je"tradycyjnych",czyli zasolonych ,kupiłem na próbe (3złza 10m) zasuszone-ot taka harmonijka z wysuszonych jelit naciągnięta na kawałku rurki z tworzywa.Kaliber ok 20mm(tak mi sie wydaje-sprzedawczyni powiedziała,że są ciensze od "normalnych" )Jelita te leżały na półce,nie muszą leżeć w lodówce.Czy ktoś z was używał takich suszonych jelit?Jak sie zachowują,czy są wytrzymałe,czy nie są za twarde na kiełbasie?sprzedawczyni powiedziała,żeby namoczyć je dzień wcześniej . Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 3 Lutego 2010 No i sprzedawczyni miała rację. Kilka dni temu robiłam kiełbasę w takich jelitach, tylko grubych. Namoczyłam i natychmiast stały się miękkie , kiełbasa typu krakowska wyśmienita. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 3 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 3 Lutego 2010 namoczyłem kawałek i po 6-ciu godzinach jest to miękkawe ale jakby lekko 'nylonowe" zobacze rano jak to bedzie wyglądać , Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-97958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Lutego 2010 nabiłem ten kawałek jelita farszem na białą kiełbaske,co jutro bede ją robił ,srednica ok 20mm parzyłem 25min 72-74 st ,kroi się dobrze,jednak w ustach skórka się oddziela-raczej nie do konsumpcji .Moczyłem ok 18 godzin,może za krótko?a może trzeba było zmieniać wode ,żeby była letnia? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Lutego 2010 Być może, trzeba je moczyć w temperaturze ok. 36 st.C (temp. ciała)?Miro na pewno sie wypowie, gdyż o ile pamiętam, miał na pewno w sprzedaży tego typu jelita. Jako wzorowy sprzedaca, zawsze sie przygotowuje (teoretycznie i praktycznie) do udzielania informacji o oferowanych towarach. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Lutego 2010 no to moja biała w rękach Mira... i jeszcze jedno pytanie-czy moge te jelita moczyć w całości na tej rurce? łatwiej by było potem na lejek nakładać ,prosto z tej rurki,mam 5 kg farszu a tych jelit jest 10m ,co przy tej średnicy chyba pójdzie wszystko Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Lutego 2010 Miro chętnie się wypowie ale ma dylemat co to za jelita. JeśliJelita te leżały na półce,nie muszą leżeć w lodówce. to to nie są to jelita naturalne lub są źle przechowywane. Dodatkowo to wzbudza moje wątpliwości namoczyłem kawałek i po 6-ciu godzinach jest to miękkawe ale jakby lekko nylonowe Jelita naturalne dla przemysłu przygotowuje się w postaci zmarszczonej i z połączonymi na zakładkę odcinkami jelit + umieszczenie ich na plastikowej rurce lub foli. Tak przygotowane jelita należy jednak przechowywać w solance, w innym przypadku wyschną i będą nie do użycia. Chyba że idą od razu ( dwa trzy dni przechowywania ) do klienta to wtedy mogą być bez solanki. Czy możesz wrzucić zdjęcie tych jelit ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/2/#findComment-98032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.