marekgks Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Lutego 2010 słaba jakosc-robione starą komórkąhttp://img706.imageshack.us/img706/1175/obraz0255.jpghttp://img109.imageshack.us/img109/6495/obraz0256.jpg dzwoniłem do tej hurtowni i powiedziano mi ,że są to jelita wieprzowe-klejone-suszone,mogą być przechowywane długo w sushym miejscu niekoniecznie w lodówce ,ale dopiero dziś mi powiedziano,że "nie do końca będą takie jak solone"A wczoraj mi je zachwalano,że są takie same jak solone i w sam raz na małe porcje... Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Lutego 2010 To mi coś przypomina. :grin: A na powaznie, to na pzryszłośc nie kupuj takiego towaru z niesprawdzonego (teraz już tak :mellow: ) źródła. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Lutego 2010 a czy to przypadkiem nie są jelita kolagenowe? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Lutego 2010 to jest duża hurtownia,w detalu tez sprzedają,adres znalazłem na naszym forum,solone jelita,wieprzowe,baranie,osłonki różne,siatki czy sznurek brałem tam nie raz ,krew suszoną też chciałem ,ale tylko po 25kg ale cóż-w końcu się naciąłem Czym one mogą być klejone? to chyba nie jakas chemia,co? [ Dodano: Czw 04 Lut, 2010 11:16 ] a czy to przypadkiem nie są jelita kolagenowe?z odpowiedzi ,a dzwoniłemjakieś pół godziny temu,są to napewno wieprzowe Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Lutego 2010 Jelita nie są "klejone" spokojnie.Takie jelita przygotowuje się na specjalnej marszczarce.Jeden koniec jelita nasuwa się ok 5-7 cm na drugi i jelita same od siebie się kleją.Ważne jest w nich kierunek nadziewania, jeśli założymy je odwrotnie na lejek farsz wypchnie zakładkę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Lutego 2010 to mnie uspokoiłeś,kierunku nie znam,ale jeden koniec był bardziej luźny,może to od niego zaczne -to nie kłopot-mam tylko pytanie,czy moge je namaczac pomarszczone na tej rurce?łatwiej by mi było je potem nałożyć na lejek Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Lutego 2010 czy moge je namaczac pomarszczone na tej rurce?łatwiej by mi było je potem nałożyć na lejek Oczywiście. Czy wiesz jakiej długości kupiłeś jelita? Trochę do poczytania np. http://www.kadek.pl/pol/index.html albo http://www.cds-oslonki.pl/index.php?ref=tubowane3 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Lutego 2010 jelit jest 10m są na rurce ok25cmna stronce CDSosłonki,nie działalink "przygotowanie jelit do produkcji" w pdf a szkoda Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Lutego 2010 Spróbuj skorzystać z formularza kontaktowego prosząc o uruchomienie linka. Ja już od 15 minut próbuję wysłać zapytanko, ale nie mogę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 4 Lutego 2010 na stronce CDSosłonki,nie działalink "przygotowanie jelit do produkcji" w pdf a szkoda wiem, szkoda. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Lutego 2010 wsadziłem tejelita z rurką dogara woda 36stopnizerknąłem po 15 minutach i śmiech mnie ogarnął chciałęm je miec na rurce a one same "schodzą" z rurki.Przetne je od razu na 3-4części Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Lutego 2010 nie polecam tego typu jelit,chyba problem w tym,że jak juz zostały wysuszone,to nie wrócą do swojej dawnej postaci-ot takie "frycowe" Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-98862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Lutego 2010 Jutro robię białą kiełbaskę - 5 kg. Czy znajdę gdzieś orientacyjny przelicznik ile metrów mam namoczyć żeby napełnić jelita 30/32 mm pięcioma kilogramami farszu :question: Pozdrawiam. Radek Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-101321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Lutego 2010 Czy znajdę gdzieś orientacyjny przelicznik ile metrów mam namoczyć żeby napełnić jelita 30/32 mm pięcioma kilogramami farszu Gdzieś tu jest. Przyjmij że 1 kg farszu ma objętość 1 litra. Dla danej średnicy jelita oblicz jego długość dla jednego 1 litra objętości . Dodaj do tego ok 20 cm na końcówki i pomnóż przez ilość farszu. Dodaj coś jeszcze na zapas na ewentualnie uszkodzone jelita i gotowe. Jak namoczysz za dużo to nie problem, zasolisz powtórnie i do lodówki. Gorzej będzie jak zabraknie. Ja tak robię. W tym przypadku namoczył bym ok. 7-8 mb. Udanych wyrobów! Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-101325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 23 Lutego 2010 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1349 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-101326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 23 Lutego 2010 frapio, Maxell, Bardzo dziękuję . Przygotuję 8 m . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-101327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 23 Lutego 2010 Podziękowania należą się Dziadkowi. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-101330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 23 Lutego 2010 Podziękowania należą się Dziadkowi. :grin: Wiem , wiem . Podziękowania dla Dziadka :grin: . Fachowiec co się zowie :idea: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-101332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 tym razem sprawa dotyczy osłonek celulozowych fi 24-na parówki-takie jak tu:http://img143.imageshack.us/img143/2967/nojax.jpgjak sie je rozciągnie,to są pomarszczone-w przepisach na parówki w takich osłonkach jest napisane,żeby nadziewać luźno - boje sie ,że wyjdą "pomarszczone" ,ale jesli je nadzieje mocniej,żeby "wyprostować" pomarszczenia,to chyba mogą mi pękac w parzeniu...jak z tego wybrnać?Korzystał ktoś z tak pakowanych osłonek? Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-107672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Luźne nadziewanie nie oznacza że ma to być flak.Osłonki celulozowe są bardzo mocne i przewidziane do przepełniania.Nie sądzę aby w domowych warunkach przepełnić je na tyle żeby pękały, tym bardziej że nie używasz chemii i nie będą puchnąć w czasie parzenia. Spokojnie nadziewaj i nic się nie martw. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-107673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekgks Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 1 Kwietnia 2010 dzięki Miro!jedyna chemia to peklosól i H2O w stanie stałym Cytuj mniamniam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-107703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekckm Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 21 Lipca 2010 korgi - spokojnie :-) Jelita baranie - te dopiero mają "charakterystyczny" zapach. Właśnie kupiłem dziś po raz pierwszy jelita baranie na kabanosy i powiem wam ,że troszkę je czuć w porównaniu z wieprzowymi których używam częściej Czy mam jakoś specjalnie się nimi zaopiekować proszę o radę ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-118112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 21 Lipca 2010 Czy mam jakoś specjalnie się nimi zaopiekować proszę o radę Mięso z barana czy kozy też jedzie..., flaki przed użyciem wymoczysz i zapach zniknie. U mnie wszystkie flaki nie pachną ładnie. ale potem... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-118113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 21 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 21 Lipca 2010 korgi - spokojnie :-) Jelita baranie - te dopiero mają "charakterystyczny" zapach. Właśnie kupiłem dziś po raz pierwszy jelita baranie na kabanosy i powiem wam ,że troszkę je czuć w porównaniu z wieprzowymi których używam częściej Czy mam jakoś specjalnie się nimi zaopiekować proszę o radę ???? Przeczytaj ten temat strona po stronie i będziesz wiedział ... :grin: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-118114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 22 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 22 Lipca 2010 Pis67 napisał :"Mięso z barana czy kozy też jedzie..., " i tu się z Tobą nie zgadzam, bo mięsko z młodych sztuk to wręcz biblijne jedzenie.Ja bym to nazwał, że ma specyficzny smak, dla smakosza nie ma to wielkiegoznaczenia. Już się nie mogę doczekać aż znajomy załatwi jakąś młodą sztukę. pozdro Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2426-k%C5%82opot-z-jelitami/page/3/#findComment-118154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.