Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Oznaczajcie te skany jakimiś znacznikami, gdyz goście maja gotowy materiał, na wolnym rynku raczej trudny do zdobycia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-62956
Udostępnij na innych stronach

gdyz goście maja gotowy materiał, na wolnym rynku raczej trudny do zdobycia.

Nie kumam o co kaman :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-62957
Udostępnij na innych stronach

Należy pamiętac, że saletrę należy zastąpić peklosolem w strych przepisach wędliniarskich.

Ja ciągle używam saletry. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-62965
Udostępnij na innych stronach

Nestor, po raz kolejny podajesz nieprawdziwe informacje w tej kwestii - a przecież ostatnim razem wyjaśniliśmy dokładnie to zagadnienie :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-62975
Udostępnij na innych stronach

po co wrzucać przepis, który już od paru lat jest na stronie głównej

Nie ma to jak zrobić z oryginału, przeróbka w tym wypadku jest dla mnie nie do przyjęcia: dwukrotne mielenie na małym sitku stosujemy przy metce z byle czego,w sklepie takie widuję,skład niech lepiej pozostanie ukryty. Przy dobrym surowcu polecam nawet sitko 4mm, Ładnie wygląda i dobrze smakuje. Pozdrawiam :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-63634
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to jak zrobić z oryginału, przeróbka w tym wypadku jest dla mnie nie do przyjęcia: dwukrotne mielenie na małym sitku stosujemy przy metce z byle czego,

Nie rozumiem Ciebie pis67.

W podanym przez Ciebie przepisie jest mowa o mieleniu przez sitko φ2mm oraz dodatkowym, lekkim kutrowaniu. Chodzi o uzyskanie smarownej konsystencji wyrobu.

W przepisie na stronie głównej zaleca się co najmniej dwukrotne mielenie na φ2mm, przy założeniu, że w warunkach domowych w zasadzie nie dysponuje się kutrem. Cel, jak wyżej.

Piszesz, że "przeróbka w tym wypadku jest dla mnie nie do przyjęcia" a równocześnie proponujesz jednokrotne mielenie przez sitko 4mm oraz podmianę wołowiny na I wieprzową. Z tego wyjdzie raczej wyrób mniej podobny do metki oryginalnej niż ten, zrobiony wg przepisu ze strony gł. Nie to mięso, nie ta konsystencja.

Chyba, że źle Cie zrozumiełam, w takim razie proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-63672
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem Ciebie pis67.

Jak napisałem mielę surowiec na sitku 4mm i mieszam. Najczęściej używam chudego mięsa z karku, łopatki i szynki bez błon, ścięgien i żył . Tłuste mięso to jędrna słonina z grzbietu, łopatki lub pachwiny. Mięso lekko zamrażam, po czym mielę, zagniatam i w osłonki i wędzenie zimny dym. Daje się smarować bez problemu. :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-63719
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Metka,moze cos nowego.

Co dalej? Jakie sitka, czas wędzenia itd. Jak coś to jutro robię metkę, mięsko już mam. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-74862
Udostępnij na innych stronach

[ Dodano: Czw Lip 30, 2009 01:58 ]

PIS67 oto odpowiedz.

Cale material na wsad pekluje razem,po upeklwaniu mieszam z przyprawami,podmrazam

okolo -2-3C i miele przez sitko o sr.3mm.poniewaz ja lubie metke drobno- rozdrobniona miele jeszcze raz.Mieso musi byc zimne aby sie nie mazalo.

Metke zawsze robie w jelicie wiprzowym o srednicy 40+mm.,dym lepiej penetruje jelito

wieprzowe.

Wedzenie-wedze 8do12 godz.tj. wieczorem i przez noc,wedze przy pomocy takiej wytwornicy dymu jak na zdjeciu poniewaz nie musze w srodku nocy dosypywac zrebkow.

Wyniki wedzenia sa zadowalajace zobacz wczoraj uwedzony boczek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-74865
Udostępnij na innych stronach

Wedzenie-wedze 8do12 godz.tj. wieczorem i przez noc,wedze przy pomocy takiej wytwornicy dymu jak na zdjeciu poniewaz nie musze w srodku nocy dosypywac zrebkow.

Czy można prosić o szkic i opis działania wytwornicy?

Z wypowiedzi wnioskuję, że wytwornica umieszczona jest w wędzarni. Wobec, tego co "napędza" ruch dymu w komorze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-75025
Udostępnij na innych stronach

Ligawa,

 

Albo mnie się wzrok poprawił, albo zacząłeś pisać lepiej/wyraźniej.

Jednym ciurkiem przeczytałem bezproblemowo całą recepturę.

 

W Twoich recepturach najbardziej podoba mi się normalne podawanie składu,

np.: wołowina miękka (mostek) lub boczek z pachwiny lub karkówka średni tłusta itd., a nie jakieś I , II a lub b itd.

 

Przepis już wydrukowany, więc jak tylko będę w Polsce zaraz go wypróbuje.

 

PS

Przyłaczam się do prośby o dokładniejszy opis patentu

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-75027
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Zrobiłem metkę z przepisu z 1-szej strony, dość ściśle trzymając się wzorca. Wyszła trochę szarawa, nie podoba się to LP. :cool: Dostałem zakaz robienia metki tak drobno rozdrobnionej. :shock:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-184340
Udostępnij na innych stronach

Metka po dwóch dniach w lodówce nabrała smaku i wyglądu, kolor się zmienił na oczekiwany, smak również. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-185547
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Zrobiłem metkę łososiową wg przepisu ze strony głównej - dzisiaj w nocy była wędzona na zimno / sam dym ; w temperaturze otoczenia tj ok 10 - 15 stopni C. - 8 godzin/. Moim zaskoczeniem jest to, że kolor w przekroju jest prawie szary, że aż pomyślałem, że pomyliłem peklosól z solą ale raczej to nie wchodzi w rachubę.Czy kolor wróci do własciwego czy może coś skopsałem - z poszanowaniem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-210529
Udostępnij na innych stronach

Moim zaskoczeniem jest to, że kolor w przekroju jest prawie szary,

Czy kolor wróci do własciwego czy może coś skopsałem -

Czy przeczytałeś ostatnie dwa posty z fotami powyżej Twojego?

Popełniłeś błąd, którego ja dziś nie popełnię, zaraz zaczynam wędzenie metki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-210533
Udostępnij na innych stronach

czy pies jest pogrzebany w wielkości siatki przy rozdrabnianiu

Nie, pies jest pogrzebany przed i w czasie wędzenia zimnego. Napisz krótko acz dokładnie o wędzeniu tej metki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-210562
Udostępnij na innych stronach

przed wędzeniem metka osadzała się w temp. ok 14 st.C ok 6 godz. wędzenie od 21 d0 5 rano zimnym dymem / dymogenerator od Mira drugi raz w użytkowany / w temp. ok 10 - 15 st. C. / temp. otoczenia / - powinna być 15- 22 st.C pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-210576
Udostępnij na innych stronach

Też zawsze myślałem, że zimnym dymem to zimnym, tylko dla ładnego wybarwienia wyrobu potrzeba ciepła, szczególnie na początku. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2449-metka-%C5%82ososiowa/#findComment-210590
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.