Papla Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 A w Wielkopolsce? Przecież oni tam mają pyry!!!???Bardzo proste i wszyscy wiedzą o co chodzi gdy kupujesz . :lol: Pozdrawiam Na mojej ulicy na jesień jeździ gostek Avią i z pod plandeki drze ryja: Ziemniaki, kartofle, pyry!!!! Ziemniaki, kartofle, pyry!!!! :grin: Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ziemniaki, kartofle, pyry!!!! Ziemniaki, kartofle, pyry!!!! Światowy bo mówi w trzech językach :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ziemniaki, kartofle, pyryNo tak, mieszkasz na styku :grin: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Papla napisał/a: Ziemniaki, kartofle, pyry No tak, mieszkasz na styku :grin:Fakt, jak mieszkałem w Mysłowicach, to ci kolesie krzyczeli tylko "Kartofle, ziemniaki, kartofle, ziemniaki" :wink: O pyrch nie było mowy :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Słyszałem kiedyś (chyba u Miodka), że nazwę ziemniaki wymyslono po to, żaby nie używać niemieckiej nazwy kartofle. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Myślę, że poprawne nazewnictwo jest jednak potrzebne:-"Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja... nie poszła w zapomnienie."-"Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jednoznaczne nazewnictwo jest podstawą dobrej komunikacji. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Myślę, że poprawne nazewnictwo jest jednak potrzebne: -"Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja... nie poszła w zapomnienie." -"Postanowiliśmy sobie, że zerwiemy z tą całą "nowoczesną" produkcją masarską".No dobra, ja się z tym zgadzam, tylko problem jest taki, że tradycyjne nazewnictwo to tradycyjne.... A ono, gdzie nie spojrzysz, to inne.... Na przykład taka necówka, nycówka albo zając? W tradycji znaczy to samo... :lol: No to jak, tradycyjne, czy według PN? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 pawelk3333, mój głos jest za poprawnym i jak pisze Kolega arkdom, jednoznacznym nazewnictwem. Do podtrzymania tradycji masarskich jest to niezbędne. Wymienione przez Ciebie nazwy są regionalizmami i byłoby trudno je wprowadzić do ogólnego obiegu. Nazwy według PN już są wprowadzone i w niczym nie przeszkadzają tradycji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 pawelk3333, mój głos jest za poprawnym i jak pisze Kolega arkdom, jednoznacznym nazewnictwem. Do podtrzymania tradycji masarskich jest to niezbędne. Wymienione przez Ciebie nazwy są regionalizmami i byłoby trudno je wprowadzić do ogólnego obiegu. Nazwy według PN już są wprowadzone i w niczym nie przeszkadzają tradycji. Andy, masz oczywiście rację, ja to napisałem bardziej dlatego, że te regionalizmy i tak będą funkcjonować :grin: i tego nie da się uniknąć :grin: I według mnie, to taka trochę walka z wiatrakami. Tym bardziej, że większość uczestników forum, obeznana i zapoznana przez innych z regionalizmami i tak wie, o co chodzi :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Powinniśmy używać na forum właściwych nazw jak również możemy dodawać nazwy regionalne ale te w drugiej kolejności w nawiasach i wiadomo będzie o co chodzi. Jak popuścimy to nie dojdziemy z tym do ładu. Zaczniemy wtedy takie pisanie ---Kupiłem szynkę przednią a przy okazji wątrobę ciężką i lekką a ponadto kawał podbrzusza. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-63945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Słusznie MAxell sprostowałeś Pawełka z tym właściwym nazewnictwem,ale nie słusznie stwierdziłeś w poście u góry że cytuję "schab bez kości nazywamy polędwicą"Tak nie jest.Bo schab,to schab.Czy z kością czy też bez kości.A polędwica wp.to schab,po obróbce termicznej jak wędzenie czy parzenie już jako gotowy produkt. Tak zapewne uważa też Dziadek.Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-64025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Tak zapewne uważa też Dziadekno chyba właśnie akurat DZIADEK walczył o rozróżnianie tych dwu nazw - kurcze teraz to i ja wiem że nic nie wiem :sad: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-64026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 polędwica wp.to schab,po obróbce termicznejW moich stronach tak właśnie jest. Jednak Dziadek stosuje nazwę polędwica wieprzowa na odkostniony schab i tego staramy się trzymać w ramach unifikacji nazewnictwa na stronce. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-64032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 W garmażu ten element będzie nazywał sie inaczej, inaczej na niego beda mówiły kucharki robiąc schabowe, a my, dla naszych celów, schab odkostniony nazywajmy polędwicą. Polędwiczki - poledwiczkami, a schab z kościa schabem. Łatwiej będzie wtedy połapać się w przepisach, szczególnie tych przez nas preferowanych, gdyz własnie takich nazw używano w produkcji. Oczywiście najpierw pobierano z magazynu schab (z kością), który dopiero przed lub po peklowaniu (zalezy jaki produkt wykowywano) odkostniano (na polędwice, zdejmując mizdrę lub nie, czy też tak przygotowana polędwicę wkładano do jelita naturalnego, przez minute zaparzano we wrzatku), lub przycinano końcówki kości żeberkowych na schab np. wędzony, czy wieniec schabowy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-64033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Polędwica jest to mięso b/k - mięsień najdłuższy grzbietu -pochodzący z wykrawania schabu. Tyle mniej więcej z przepisów. W związku z tym że zajmujemy się przetwórstwem a nie markietingiem to zawsze bliższa mi jest nazwa polędwica. Kupując polędwicę nie mam cudownego przeistoczenia się schabu b/k w polędwicę. W operacjach między oddziałowych z rozbioru na oddział peklowni zawsze przyjmowano polędwicę i tak ją wydawano na oddz. wędlin. Gdyby przyjmowano ją jako schab b/k a wydawano jako polędwicę po peklowaniu to by się dopiero napisano protokołów przeklasyfikowania. Proszę o przejrzenie wskaźników uzysku z wykrawania schabu - czy uzyskujemy schab b/k czy polędwicę. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-64063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Technik patrz http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-64064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Ja kilkakrotnie upomniany za używanie niepoprawnej nazwy na schab bez kości zawsze przyznawałem ze skruchą rację - moja wina :!: :!: :!: Ale nazwy regionalne muszą zostać, jeśli mamy być naturalni - u nas np. jajka sprzedaje i kupuje się na pary, chleb kupuje się na bułki ---- i to trzeba kultywować Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2481-prawid%C5%82owe-nazewnictwo-element%C3%B3w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-64219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.