Skocz do zawartości

Zaczynamy grillowanie


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 126
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Surowa jest ....pysznaaaa!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549775
Udostępnij na innych stronach

W grillowaniu w aspekcie surowa/parzona widzę dwie kwestie:

 

1) Zdrowotna - w warunkach nieoptymalnych surowa gorzej się przechowuje, ale jeżeli robisz z głową to nie widzę problemu.

 

2) Technologiczna - na grillowaniu mało się znam, ale mam obserwacje z pieczenia w piekarniku: surową piekę normalnie w 180C, zaś parzona wymaga większej uwagi by nie spalić - niższa temperatura, a przez to dłużej.

Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549782
Udostępnij na innych stronach

Zawsze grilluję surową w piekarniku (już nie mam działki). U mnie taka lepiej "schodzi" niż parzona z wody. Na łonie natury mając dużo czasu i mało biesiadników grillował bym surową, natomiast przy większej liczbie uczestników proponował bym grillować uprzednio sparzoną do wymaganych 69-70 stopni. Zyskasz wtedy większą tolerancję temperatury końcowej, bo czy będzie to 60  czy 75+ stopni to będzie dobra, a w razie potrzeby zawsze można dopiec.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549832
Udostępnij na innych stronach

Frapio, a smak? Dla mnie surowa grilowana a parzona i ogrilowana, tak bym to powiedziala to dwa rozne smaki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549845
Udostępnij na innych stronach

a smak?

Parzonej nie grillowałem, jako że po zrobieniu od razu idzie do sparzenia albo do piekarnika i na stół, a reszta do zamrożenia. Jednak jeśli ma być extra na grilla to wskazane by było zrobić tłuściejszą, bo moi akurat preferują chudsze, ewentualnie od razu jako grillową z przepisów na Forum (ja nie robiłem).

Edytowane przez frapio
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549857
Udostępnij na innych stronach

Ja zgadzam sie  z ANNAM, :clap:

grilowalem dzisiaj surowe nie parzone i maja inny smak ( lepszy) jak dla mnie i moich gosci niz te , ktore sa parzone , a pozniej grylowane.

Maja pikantniejszy (wyrazisty) smak jak te , ktore sa parzone.

Kazdemu smakuje kielbasa inaczej, ale to nie tylko moje spostrzezenia, ale rowniez moich gosci.

 

Pozdrawiam i zycze smacznego czy surowa lub parzona jest grylowana. ;):)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549923
Udostępnij na innych stronach

Poza tym grillowana surowa, ma więcej tłuszczu w środku, a ten tłuszczyk jest najsmaczniejszy...:)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549925
Udostępnij na innych stronach

Miro,

zgadzam sie z Toba calkowicie.

 

Pozdrawiam :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549926
Udostępnij na innych stronach

Ja to widze odwrotnie.

Aromatyczniejsza to tak ale na grillku wychodzi sucha i wiorowata.

Wrecz rozpadajaca sie..

????????????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549927
Udostępnij na innych stronach

Jak tak masz, to sam wsad na grilla jest do d...

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549928
Udostępnij na innych stronach

Gregtom,trzeba opanowac grilowanie. Znam fachowcow ,ktorzy wspaniale awali miesa potrafia tak slicznie ":spierdaczyc" na grilu. Podaja czarne jak wegiel i wydaje im sie ,ze jest dobre zrobione :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549939
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gregtom,trzeba opanowac grilowanie.

 

Tak samo jak i wędzenie . :D

 

 

Witaj ANNAM i pozdrawiam :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549940
Udostępnij na innych stronach

Anno, nie jestem fachowcem ale na grillu elektro albo opalanym weglem/brykietami, czyli tradycyjnie, nie wyjdzie ta kielbasa soczyscie..
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549942
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak samo jak i wędzenie .
 

 Sto procent racji. Moj slubny juz sie nauczyl grilowac ( dlugo ja to robilam ) . Nie pali jedzenia i jest smak.

 

 

Anno, nie jestem fachowcem ale na grillu elektro albo opalanym weglem/brykietami, czyli tradycyjnie, nie wyjdzie ta kielbasa soczyscie..

Grzesiu, teraz u nas zimno. Kiedy wrocimy do grila, mam polowe mojego bbq z lawa, to zrobimy i pokaze tobie przekroj.

 Moja uwaga taka, ze robienie jedzenia to nie wyscigi ( jak niektore programy w tv pokazuja) to jest sztuka i potrzebuje czasu, serca i wyobrazni.

 

 

 

 

Witaj ANNAM i pozdrawiam

 

 Andrzej rowniez serdecznie pozdrawiam 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-549943
Udostępnij na innych stronach

Witam

Przeczytałem cały temat e nie znalazłem przepisu na kiełbaski z pierwszego postu.

Podzieli się ktoś przepisami na tą i podobne kiełbaski na grilla?

Dzięki i Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-550092
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie jednym z trudniejszych elementów do grillowania to pierś z kurczaka ,

Oglądaj na którymś z Discovery program Zgrillowani. Wczoraj było kilka odcinków. Tam masz wszystko wyjaśnione.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-550101
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tam masz wszystko wyjaśnione.
wiem jak grillować pierś - ale chwila nieuwagi ..... :facepalm:  i sucha :facepalm: a przy grillu ... czas leci szybciej w towarzystwie :D  już łatwiej jak jest faszerowana ;)  ale dzięki  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-550104
Udostępnij na innych stronach

Witam

Przeczytałem cały temat e nie znalazłem przepisu na kiełbaski z pierwszego postu.

Podzieli się ktoś przepisami na tą i podobne kiełbaski na grilla?

Dzięki i Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Przepraszam za pozna odpowiedz ale to co Kolega w pierwszym poscie prezentuje, to tzw. "Grill Schnecken" czyli z niem. Slimaki grillowe..

 

W tym pojeciu receptura/przepis, nie ma znaczenia a tylko sposob prezentacji.!

 

W niemczech, krolestwie bialych kielbas (Bratwurst), istnieja dziesiatki recept na te kielbaski lecz w Polsce o wiele mniej.

 

Nie znaczy to jednak, ze naszej bialej nie mozna wlasnie tak uformowac i ugrillowac.. ????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-550167
Udostępnij na innych stronach

 

Dla mnie jednym z trudniejszych elementów do grillowania to pierś z kurczaka ,

Oglądaj na którymś z Discovery program Zgrillowani. Wczoraj było kilka odcinków. Tam masz wszystko wyjaśnione.

 

 

Jaki program masz na myśli? szukam w googlach Zgrilowani Discovery nic nie znajduje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-550214
Udostępnij na innych stronach

 

 

W niemczech, krolestwie bialych kielbas (Bratwurst), istnieja dziesiatki recept na te kielbaski lecz w Polsce o wiele mniej.

 

No to trzeba poszperać trochę, Wy którzy tam mieszkacie :)  i podrzucić parę ciekawych oryginałów. Te, które znalazłem na forum są niestety mało oryginalne i nie do końca zgodne z technologią. To czekam.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2490-zaczynamy-grillowanie/page/4/#findComment-550222
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.