radzio Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Witam.Musisz wiedzieć, że kiełbasa po sparzeniu mocno ciemnieje A u mnie kiełbasa po sparzeniu zawsze jaśnieje :shock: Prawa strona zdjęcia, łącznie z tą przeciętą to kiełbasa po sparzeniu. Natomiast po lewej stronie ta sama kiełbasa przed sparzeniem. Jeśli chodzi o szynkę to zastanawia mnie jej dwukolorowy przekrój. Na zdjęciu daje się zauważyć wyraźna, jaśniejsza obwódka. Może to jest spowodowane specyfiką mięsa z dzika, nie wiem? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Parzenie robiłem między 70 a 80Przy parzeniu ja nie przekraczam 75stopni. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 u mnie kiełbasa po sparzeniu zawsze jaśniejeU mnie to samo-jaśnieje. Ładnie pachnie-to widać. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Wycinki z łopatek i szynek z tak młodego dzika plus tylko kilogram słoniny to pomyłka. Cóż, frajer musi za swoje błędy płacić. Co powiecie o szynce? Chodzi oczywiście o wygląd. Chyba trochę przesadzasz. Szynka wygląda całkiem dobrze a że do kiełbasy dałeś za mało tłustego to fakt ale czy to oznacza że jest zła ? Według mnie nie. Mógłbyś popełnić inne gorsze błędy ale taka sucha też dobrze smakuje. Do piwka w sam raz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Dokładnie drogi :MIRO. Kiełbasa nie jest zła, jest dużo lepsza niż ze sklepu. Jest zbyt mało słona jak na mój gust. Jeśli chodzi o szynkę, myślę że się "ugotowała", dlatego taka otoczka. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Raczej przypiekła się podczas wędzenia bo w przekroju ta otoczka wygląda na bardziej suchą niż środek.Bardziej drażnią nie usunięte błony ale co tam drugi raz poprawisz błąd i będzie dobrze. Co do słoności to tu ciężko orzec.Dla jednego będzie mało słona a dla drugiego w sam raz ,to sprawa gustu.Jeśli dla Ciebie jest za mało soli to zwiększysz dawkę i po problemie. Myślę że każdy z nas musi dobrać własne proporcje peklosoli i nic już tego nie zmieni.Gratuluję udanego wyrobu.Nie ma się co zrażać i trzeba robić dalej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Ja do kiełbaski daję peklosoli 21g/kg i jest spoko, ale nauczyłem się jednego, nigdy nie określam słoności kiełbaski na gorąco, zawsze jest za słona. Dopiero na drugi dzień po ostygnięciu jest ok.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtauber Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Witam,Pierwsze pytanie Ni czorta nie mogę w tym Ekwadorze kupić jelit.Chciałem zrobić dziś białą kiełbasę, ale nie mam w czym.Jakieś pomysły?Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Witam, Pierwsze pytanie Ni czorta nie mogę w tym Ekwadorze kupić jelit. Chciałem zrobić dziś białą kiełbasę, ale nie mam w czym. Jakieś pomysły? Pozdrawiam Jacek Poszukaj odpowiednika naszej ubojni zwierząt. Nie wiem jakie zwierzęta się tam hoduje ale coś na wzór naszych ubojni powinno być. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jelita z lamy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jtauber szukałeś w internecie ?Przejrzałem tak na szybko wersje obcojęzyczne i wiele firm exportuje jelita zarówno wieprzowe jak i baranie do Ekwadoru. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 JTauber, w Polsce również nie dostaniesz jelit w każdym sklepie. Ekwador posiada także dobrze rozwinięty przemysł mięsny gdzie hoduje się tutaj bydło, trzodę chlewną, owce, konie i kozy , tak więc z pewnością jelita można gdzieś kupić. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 To jeśli możecie to podajcie sposób na parzenie żeby kiełbasa nie ciemniała po sparzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 kielbasa jako tako nie ciemnieje po parzeniu, ciemnieja za to szynki i nie ma na to rady. W kazdym razie ja nie znam sposobu na zachowanie koloru przy parzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 jeśli możecie to podajcie sposób na parzenie żeby kiełbasa nie ciemniała po sparzeniu1. złe osuszanie lub za duża wilgotność w wędzarni. 2. w przypadku białej parzonej, bezpośrednio po parzeniu moczymy w wodzie celem ostudzenia. arkadiusz, zerknij na zdjęcie nadesłane przez radzio`a https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3372&postdays=0&postorder=asc&start=15 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtauber Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 JTauber, w Polsce również nie dostaniesz jelit w każdym sklepie. Ekwador posiada także dobrze rozwinięty przemysł mięsny gdzie hoduje się tutaj bydło, trzodę chlewną, owce, konie i kozy , tak więc z pewnością jelita można gdzieś kupić. Witam, BinAir: Może on i jest rozwinięty, lecz w sklepach nie kupisz nic innego niż mortadela i parówki. Dzięki za odpowiedzi. Wczoraj problem się rozwiązał. Jeżdżąc po okolicy na jakiĶś targu znalazłem chłopa co to sprzedawał coś podobnego do kaszaniki. Składa się toto z ryżu , ryżu oraz ryżu. zlepione czymś ciemnym, może i krwią. Jest słodkie iobrzydliwe w smaku. Pogadaliśmy trochę i zostałem zaproszony na świniobicie dzxiś o 14. Teraz u mnie 9:42. Nie mogę się doczekać. Pozdrawiam, Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 zostałem zaproszony na świniobicie dzxiś o 14. Teraz u mnie 9:42. Nie mogę się doczekać. To jedź i zrób przy okazji kilka fotek, a może nawet fotorepotraż. Takie świniobicie w Ekwadorze to przecież czysta egzotyka. Czekamy! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jtauber Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 To jedź i zrób przy okazji kilka fotek, Dzisiaj nie dam rady. Gotuję im flaki. Siedzą z wywyeszonymi ozorami. Nie mogęna długo zostawić, bo mi zeżrą nie skończone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Gotuję im flaki. Siedzą z wywyeszonymi ozorami.Jtauber !!! Uważaj na Kanibali podobno Zlot " Gotującej Braci " zrobili sobie w Ekwadorze :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Bagno napisał 1. złe osuszanie lub za duża wilgotność w wędzarni. Nie wydaje mi się żeby zmiana koloru była spowodowana j.w.Ja wędzę w otwartej beczce i nigdy nie dopuszczam żeby na kiełbasie pojawiła się rosa.Co do osuszania to wkładam kiełbasę do beczki po wędzeniu wędzonek więc jest rozgrzana.Ale "ja świeżak" przyjmuję tą radę z pokorą i postaram się na drugi raz jeszcze bardziej i zobaczymy co wyjdzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Co do osuszania to wkładam kiełbasę do beczki po wędzeniu wędzonek więc jest rozgrzanaale sam fakt rozgrzania wędzarni nie zwalnia nas z obowiązku osuszenia kiełbasy. To dwa oddzielne etapy, które muszą nastąpić. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Odpowiadając na temat osuszania temat był omawiany. Osuszamy w wędzarni dlatego, by pozbyć się z powierzchni kiełbas wilgoci. Najlepiej to zrobić przy rozgrzanej wędzarni w której jest ruch powietrza .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 To zgoda nie opisałem szczegółowo.Najpierw osuszanie a potem wędzenie. :blush: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Skoro obiecałem to wrzucam. Kiełbasa zapieczona z ziemniakami i innymi warzywami. Tylko tyle zdążyłem złapać w kadr. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Kiełbasa zapieczona Wygląda dość chudo i na dobrze rozdrobnioną, chyba za dobrze. Czy nie jest za sucha? Ale ważne, że swoja . :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.