Skocz do zawartości

Pierwsza kiełbasa - pomocy.


Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Musisz wiedzieć, że kiełbasa po sparzeniu mocno ciemnieje

A u mnie kiełbasa po sparzeniu zawsze jaśnieje :shock:

 

 

Prawa strona zdjęcia, łącznie z tą przeciętą to kiełbasa po sparzeniu. Natomiast po lewej stronie ta sama kiełbasa przed sparzeniem.

 

Jeśli chodzi o szynkę to zastanawia mnie jej dwukolorowy przekrój. Na zdjęciu daje się zauważyć wyraźna, jaśniejsza obwódka. Może to jest spowodowane specyfiką mięsa z dzika, nie wiem?

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64498
Udostępnij na innych stronach

Parzenie robiłem między 70 a 80

Przy parzeniu ja nie przekraczam 75stopni. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64499
Udostępnij na innych stronach

u mnie kiełbasa po sparzeniu zawsze jaśnieje

U mnie to samo-jaśnieje. Ładnie pachnie-to widać. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64501
Udostępnij na innych stronach

Wycinki z łopatek i szynek z tak młodego dzika plus tylko kilogram słoniny to pomyłka. Cóż, frajer musi za swoje błędy płacić. Co powiecie o szynce? Chodzi oczywiście o wygląd.

Chyba trochę przesadzasz.

Szynka wygląda całkiem dobrze a że do kiełbasy dałeś za mało tłustego to fakt ale czy to oznacza że jest zła ? Według mnie nie.

Mógłbyś popełnić inne gorsze błędy ale taka sucha też dobrze smakuje.

Do piwka w sam raz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64517
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie drogi :MIRO. Kiełbasa nie jest zła, jest dużo lepsza niż ze sklepu. Jest zbyt mało słona jak na mój gust. Jeśli chodzi o szynkę, myślę że się "ugotowała", dlatego taka otoczka. Prawda?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64528
Udostępnij na innych stronach

Raczej przypiekła się podczas wędzenia bo w przekroju ta otoczka wygląda na bardziej suchą niż środek.

Bardziej drażnią nie usunięte błony ale co tam drugi raz poprawisz błąd i będzie dobrze.

 

Co do słoności to tu ciężko orzec.

Dla jednego będzie mało słona a dla drugiego w sam raz ,to sprawa gustu.

Jeśli dla Ciebie jest za mało soli to zwiększysz dawkę i po problemie.

 

Myślę że każdy z nas musi dobrać własne proporcje peklosoli i nic już tego nie zmieni.

Gratuluję udanego wyrobu.

Nie ma się co zrażać i trzeba robić dalej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64533
Udostępnij na innych stronach

Ja do kiełbaski daję peklosoli 21g/kg i jest spoko, ale nauczyłem się jednego, nigdy nie określam słoności kiełbaski na gorąco, zawsze jest za słona. Dopiero na drugi dzień po ostygnięciu jest ok.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64538
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Pierwsze pytanie :)

Ni czorta nie mogę w tym Ekwadorze kupić jelit.

Chciałem zrobić dziś białą kiełbasę, ale nie mam w czym.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Jacek

Poszukaj odpowiednika naszej ubojni zwierząt.

Nie wiem jakie zwierzęta się tam hoduje ale coś na wzór naszych ubojni powinno być.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64578
Udostępnij na innych stronach

Jelita z lamy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64580
Udostępnij na innych stronach

Jtauber szukałeś w internecie ?

Przejrzałem tak na szybko wersje obcojęzyczne i wiele firm exportuje jelita zarówno wieprzowe jak i baranie do Ekwadoru.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64581
Udostępnij na innych stronach

JTauber, w Polsce również nie dostaniesz jelit w każdym sklepie.

 

Ekwador posiada także dobrze rozwinięty przemysł mięsny gdzie hoduje się tutaj bydło, trzodę chlewną, owce, konie i kozy , tak więc z pewnością jelita można gdzieś kupić.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64583
Udostępnij na innych stronach

To jeśli możecie to podajcie sposób na parzenie żeby kiełbasa nie ciemniała po sparzeniu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64592
Udostępnij na innych stronach

jeśli możecie to podajcie sposób na parzenie żeby kiełbasa nie ciemniała po sparzeniu

1. złe osuszanie lub za duża wilgotność w wędzarni.

2. w przypadku białej parzonej, bezpośrednio po parzeniu moczymy w wodzie celem ostudzenia.

arkadiusz, zerknij na zdjęcie nadesłane przez radzio`a https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3372&postdays=0&postorder=asc&start=15

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64610
Udostępnij na innych stronach

JTauber, w Polsce również nie dostaniesz jelit w każdym sklepie.

 

Ekwador posiada także dobrze rozwinięty przemysł mięsny gdzie hoduje się tutaj bydło, trzodę chlewną, owce, konie i kozy , tak więc z pewnością jelita można gdzieś kupić.

Witam,

BinAir: Może on i jest rozwinięty, lecz w sklepach nie kupisz nic innego niż mortadela i parówki.

 

Dzięki za odpowiedzi. Wczoraj problem się rozwiązał. Jeżdżąc po okolicy na jakiĶś targu znalazłem chłopa co to sprzedawał coś podobnego do kaszaniki. Składa się toto z ryżu , ryżu oraz ryżu. zlepione czymś ciemnym, może i krwią. Jest słodkie iobrzydliwe w smaku.

Pogadaliśmy trochę i zostałem zaproszony na świniobicie dzxiś o 14. Teraz u mnie 9:42. Nie mogę się doczekać.

Pozdrawiam,

Jacek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64644
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

zostałem zaproszony na świniobicie dzxiś o 14. Teraz u mnie 9:42. Nie mogę się doczekać.

To jedź i zrób przy okazji kilka fotek, a może nawet fotorepotraż. Takie świniobicie w Ekwadorze to przecież czysta egzotyka. Czekamy! :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64645
Udostępnij na innych stronach

To jedź i zrób przy okazji kilka fotek,

Dzisiaj nie dam rady. Gotuję im flaki. Siedzą z wywyeszonymi ozorami. Nie mogęna długo zostawić, bo mi zeżrą nie skończone :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64664
Udostępnij na innych stronach

Gotuję im flaki. Siedzą z wywyeszonymi ozorami.

Jtauber !!!

Uważaj na Kanibali :cry:

podobno Zlot " Gotującej Braci " zrobili sobie w Ekwadorze :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-64666
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bagno napisał 1. złe osuszanie lub za duża wilgotność w wędzarni.

Nie wydaje mi się żeby zmiana koloru była spowodowana j.w.Ja wędzę w otwartej beczce i nigdy nie dopuszczam żeby na kiełbasie pojawiła się rosa.Co do osuszania to wkładam kiełbasę do beczki po wędzeniu wędzonek więc jest rozgrzana.Ale "ja świeżak" przyjmuję tą radę z pokorą i postaram się na drugi raz jeszcze bardziej i zobaczymy co wyjdzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65476
Udostępnij na innych stronach

Co do osuszania to wkładam kiełbasę do beczki po wędzeniu wędzonek więc jest rozgrzana

ale sam fakt rozgrzania wędzarni nie zwalnia nas z obowiązku osuszenia kiełbasy. To dwa oddzielne etapy, które muszą nastąpić.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65478
Udostępnij na innych stronach

Odpowiadając na temat osuszania temat był omawiany. Osuszamy w wędzarni dlatego, by pozbyć się z powierzchni kiełbas wilgoci. Najlepiej to zrobić przy rozgrzanej wędzarni w której jest ruch powietrza .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65479
Udostępnij na innych stronach

To zgoda nie opisałem szczegółowo.Najpierw osuszanie a potem wędzenie. :blush:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65484
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa zapieczona

Wygląda dość chudo i na dobrze rozdrobnioną, chyba za dobrze. Czy nie jest za sucha? Ale ważne, że swoja . :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2491-pierwsza-kie%C5%82basa-pomocy/page/2/#findComment-65871
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.