arkadiusz Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Witam.Może ktoś się orientuje gdzie mogę kupić lejek do napełniania kiełbasy typu tatrzańska ,do maszynki nr 8.Standartowy z tworzywa posiadam ,ale przydałby się nieco większy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Popatrz w temacie PARÓWKI I INNE KIEŁBASY Z KACZYM...http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=69914#69914 Może zrobisz sobie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Lutego 2011 Wykonałem dziś lejek do maszynki 22, do kiełbas o dużej średnicy, dziś próba, jak się sprawdzi jutro foty. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Lutego 2011 Witam! Mam kilka sztuk ze stali chromonikiel do maszynki 22 i 32 Wymiary (+ - 1 czasem 2 mm): fi 15 mm na kabanosa , parówkę fi 25 mm na kiełbaskę cienką - (tego rozmiaru malutko) fi 35 mm - kaszanka, pasztety fi 40 mm - osłonki sztuczne krakowska , żywiecka , itp długość rurki około 150 mm zainteresowanych zapraszam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Lutego 2011 zainteresowanych zapraszam na PW Dużo chętnych? Najbardziej to mi 40 potrzebna. A to fota dziś zrobionego i wypróbowanego lejka. Sprawdził się, choć mam do niego za małą rękę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Lutego 2011 Tak nie robi się lejków ze względów ,chociażby sanitarnych . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Lutego 2011 zainteresowanych zapraszam na PW Dużo chętnych? Najbardziej to mi 40 potrzebna. A to fota dziś zrobionego i wypróbowanego lejka. Sprawdził się, choć mam do niego za małą rękę. Obrazek I dostało Ci się od DZIADKA !!! :grin: :devil: :tongue: Za dużo zaginek wyprodukowałeś i będziesz miał zawsze kultury bakterii bo pozostałości z poprzedniej produkcji się zakamuflują w nich :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Lutego 2011 Tak nie robi się lejków ze względów ,chociażby sanitarnych O co chodzi o szew? W środku znaku nie ma, gładko jest, a tego gotowca wyciąłem z formy do ciasta, chyba miała atesty? Trochę fota ze złej perspektywy, ale lejek jest w kształcie uciętego stożka. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Lutego 2011 pis67, pewnie chodzi o to wywiniecie na początku lejka Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Lutego 2011 pis67, pewnie chodzi o to wywiniecie na początku lejkaWłaśnie o to chodzi .Będzie to siedlisko bakterii ,zawsze coś tam się dostanie i zostanie . Odciąć to zawinięcie wyszlifować na gładko końcówkę i z braku laku może być. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Lutego 2011 O co chodzi o szew?a ja bym tego szwa nie obcinał,zainwestował w szczotkę na drucie do mycia i po sprawie.szew jest w pewnym sensie zabezpieczeniem przed wygięciem rurki i zabezpiecza osłonkę białkową przed przecięciem czy zrobieniem ryski na osłonce z której będzie 100% pęknięcie p.s.kiedyś były tylko rurki ocynkowane,cynowane,garnki emaliowane,aluminiowe a dziś... masz ode mnie w prezencie rurke do masz 22 z nierdzewki srednica 30mm plus cos tam cos tam :wink: podaj adres na pw to Ci ją wyśle rurka nowa wygląda tak http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5a978cc3797e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Lutego 2011 Będzie to siedlisko bakterii Bakterie są i będą, a kwestią otwartą pozostaje jak zrobić, by sie nie namnażały. Do rozwoju potrzebują odpowiednią wilgotność i temperaturę. U mnie w piwnicy obecnie 3 na plusie i bardzo sucho. Po umyciu lejka osuszam go zaraz ręcznikiem papierowym. Wczoraj będąc w polo markecie widziałem jak baba wyciera soczki, które wypływały z polędwic, ta ścierka wielorazowego użycia, to jest dopiero siedlisko. A generalnie wczoraj myjąc orginalną mieszarkę zobaczyłem, że tam też mogą być siedliska bakterii, których minimalna ilość jest na co dzień wręcz niezbędna do życia każdego zdrowego człeka. masz ode mnie w prezencie rurke do masz 22 z nierdzewki srednica 30mm plus cos tam cos tam To o mnie chodzi. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Lutego 2011 To o mnie chodzi.nie o Broni...Komoro.... :lol: tak o Ciebie Piotr-Pis67 :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Lutego 2011 Dziadek ma rację żadnych zagięć żadnych szczelin i możliwości rozwoju bakterii. Lejek gładki i bez problemu do mycia to są podstawowe warunki. Takie lejki można zamówić u blacharzy robiących elementy z nierdzewki. Pospawają automatem - plazmą bez śladu i dorobią wszystko na wymiar. Można też w hurtowniach masarskich dostać lejki od dużych przemysłowych nadziewarek i dopasować - dociąć pierścienie do mocowania. pis67 tego lejka nigdy nie doczyścisz - odkazisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Lutego 2011 Dziadek ma rację Tu się zgadzam, ale zbytnia sterylność, by mnie zabiła. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Lutego 2011 pis67, Dostatecznie dużo bakterii żyje w człowieku i jest w symbiozie, a jest tego około 6 kg u dorosłego człowieka. Dużą ilość bakterii dostaje się podczas produkcji, ale bakterie, które będą żerować na resztkach białkowych w rysach i szczelinach lejka lub innych urządzeń potrafią zabić, okaleczyć lub doprowadzić do innych ciężkich przypadków. O wizycie sanepidu nie wspomnę. Ponadto świat, nie składa się z tego co widać gołym okiem i jest dużo bogatszy. Na każdym metrze kwadratowym mamy miliardy sąsiadów, a dywany czy pościel jest środowiskiem nie przewidywalnym w ilości gości i możliwości człowieka do ich policzenia. Więc o sterylności w zwykłym środowisku nie może być mowy. Prawdą jest że zbytnia sterylność powoduje dużo chorób, ale to dotyczy pierwszych lat życia. Pod koniec poniewierania się po ludzkim padole starsi ludzie umierają przeważnie nie ze starości, tylko z braku odporności - grzybek wszędobylski zjada od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Lutego 2011 nie składa się z tego co widać gołym okiem i jest dużo bogatszy Mikrobiologia nie jest mi obca, trochę liznąłem tematu w szkole. Dlatego będę się upierał przy tym, że do rozwoju potrzebne są warunki, których na moim lejku nie ma. Do tych bakterii to nic nie mam, ale w NJ pluskwy piękne żyją i to jest urządzenie, którego się boję naprawdę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Lutego 2011 W przemyśle spożywczym obowiązują gładkie powierzchnie . Róbcie jak chcecie, nie ma sensu dyskutować o oczywistych prawdach. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Lutego 2011 pis67, Z pluskwą możesz walczyć i będziesz widział efekty, jednak odmiany roztoczy i ich bardzo trujące odchody. Pozostaje jeszcze życie bakterii gnilnych. Jest bardzo mało środków potrafiących usunąć te świństwa. Płyny do mycia naczyń to "śmiech" czasami ludzie płyny rozcieńczają w pojemnikach żeby wygodnie i oszczędnie używać. Płyny typu np Ludwik po dodaniu wody zaczynają się rozkładać i sprawność lawinowo maleje, ponieważ są biodegradowalne. Użycie mocnych zasad - reakcja gwałtowna z aluminium. Co użyć, jest dostępne na rynku tylko poszukać, lub popytać technologów.Ja używam US 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Za 4zł. kupiłem wnukowi takie coś: Po jakimś czasie przestała piszczeć, i wyszło mi coś takiego: Najmniejsza średnica: 12mm, pod wyoblenie: 22mm długość "lejka": 140mm a kołnierz 57mm Może komuś przyda się ta informacja. Jest niklowana i zgrzewane ścianki ma. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 No fajny lejek kabanosowy do "Chińczyka" by z tego wyszedł ..... Gdzie nabyłeś drogą kupna to coś .....bo chyba koledze wnuka z roweru nie odkręciłeś ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 W "sklepie" "Wszystko po 4zł" Miał to mój wnusio jako "piszczawka" do trójkołowca! Zastanawiam się do czego można tę gruszkę wykorzystać? Pierwsza myśl to .... tylko komu ją zaserwować? :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Kwietnia 2011 Dobra do kieszeni i na ewentualny katar. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaro71 Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Września 2011 Witam a ja mam pytanie typu technicznego do osób które robiły już kabanosy .Jaka będzie najlepsza według was średnica zewnętrzna lejka do nadziewania kabanosów???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Września 2011 Jaka będzie najlepsza według was średnica zewnętrzna lejka do nadziewania kabanosów????Cieńsza od jelita, w które będziesz nadziewał. Ja mam chyba fi 16mm :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.