Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo poproszę o wyjasnienie kwestii zamiany soli z saletrą na peklosól .Dostałem bardzo hajne i zarazem stare przepisy na wędliny Gdies mi się obiło o uszy że do soli stosujemy odpowiednio proporce saletry w postaci 2% no ale jak patrze na różne przepisy to nijak nie pzekłada się to na wynik

 

np przy kiełbasie kraowskiej mam 15 dkg soli i 2 g saletry

przy krakowskiej parzonej np 20 dkg soli i 10 g saletry

 

i nie wiem jak to poprzeliczać czy przyjąć zsumowanę ilośc soli wraz z saletra i zamienić na peklosól , czy stosować jeszce jakies korekty ???

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Można zamiast soli + saletry stosować zamiennie peklosól w ilości jak jest soli w przepisie. Ilości saletry nie uwzględnia się. W trakcie peklowania i tak saletra + sól zamienia się w peklosól (tak w skrócie i uproszczeniu) i dopiero od tego momentu zaczyna się właściwe peklowanie. Korzyść dodatkowa za friko - odpada kłopot z dokładnym odważaniem saletry i jeszcze można o jeden dzień skrócić czas peklowania. Tak to było już kilkakrotnie wyjaśniane na forum.

 

PS

A przepisami to się pochwal.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54306
Udostępnij na innych stronach

Do peklowania stosujemy peklosól (azotyn+sól) a nie saletrę(azotan sodu, lub azotan potasu) W czasie peklowania saletrą azotan przechodzi w azotyn ,wytwarza się rakotwórcza nitrozoamina.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54317
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie peklosolem jest zdrowsze i krótsze .Solanka peklująca nie jest bakteriobójcza. Jest konserwantem.Zatrzymuje namnażanie się bakterii.W wyniku działania solanki w mięsniach mioglobina przechodzi w metmioglobinę co daje różowy kolor miesniom.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54319
Udostępnij na innych stronach

Dawniej mieszanki oparte o saletrę robiono zazwyczaj biorąc 3-5% saletry w stosunku do soli (stąd Twoje rozterki w zdaniu "proporce saletry w postaci 2% no ale jak patrze na różne przepisy to nijak nie pzekłada się to na wynik"), w peklosoli dawka nitrytu jest znikoma (0,6%) dlatego najlepiej przy przeliczaniu nie uwzględniać saletry

W czasie peklowania saletrą azotan przechodzi w azotyn ,wytwarza się rakotwórcza nitrozoamina.

Tu kolega się nieco zagalopował - wyjaśnienie podał kolega Frapio

W trakcie peklowania i tak saletra + sól zamienia się w peklosól (tak w skrócie i uproszczeniu)

, a nitrozoaminy powstają dopiero po silnym ogrzaniu wędlin do temperatury powyżej 100stopni (Bagno pisał że ostatnie badania mówią już o 110stopniach)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54321
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

W większości przepisów, które mi się podobają i chcę je wypróbować są podane gramy soli i saletry użyte do przygotowania danej kiełbasy lub wędzonki. Proszę o podpowiedź, czy czystą saletrę można jakoś przeliczyć na sól peklową tak, aby samą saletrę pominąć a zastąpić ją peklosolą?

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66342
Udostępnij na innych stronach

Witam

Zamiast soli + saletry użyj peklosoli w ilości jak podano dla soli. Wagę saletry pomija się (już było o tym na forum). Pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66343
Udostępnij na innych stronach

Frapio - dziękuję! Nie mogłam się do tej informacji dokopać w ogromie wiedzy i postów na forum!

Czy peklosól daję samą czy jak w przepisie Dziadka mieszankę soli i peklosoli i tej mieszanki mam użyć w ilości jak podano dla soli?

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66344
Udostępnij na innych stronach

Ilość saletry jest pomijalna (w granicach dopuszczalnego błędu pomiaru) dlatego kiedy nie ma saletry można dać tyle peklosoli ile soli jest w przepisie.

Ewentualnie można dodawać sól+peklosól w dowolnych proporcjach, ale suma musi być ta sama

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66345
Udostępnij na innych stronach

można dodawać sól+peklosól w dowolnych proporcjach, ale suma musi być ta sama

No może nie w dowolnych bo danie 1 % peklosoli i 99 % soli nic nie da - miesko się nie

zapekluje , a tylko zasoli. Zresztą nitryt zawarty w peklosoli zabezpiecza w dość dużym stopniu przed namnażaniem się groźnych bakterii.

Ja osobiście daję w proporcjach 50 / 50 czyli jeśli w przepisie jest 100 g peklosoli

daję po 50 g zwykłej soli niejodowanej i 50 g peklosoli.

Nie próbowałem bardziej zmiejszyć ilości peklosoli bojąc się o kolorek wyrobów, no i te bakterie ...

 

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66349
Udostępnij na innych stronach

No może nie w dowolnych bo danie 1 % peklosoli i 99 % soli nic nie da

Oczywiście masz rację.

Ale... będąc swieżo po SDM wiemy, że kolorek zapewnia nie tylko nitryt, czego najlepszym przykładem była nasza głogowska, na samej soli, wyszła jak zapeklowana (kolor).

AREK
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66352
Udostępnij na innych stronach

Bardzo Wam dziękuję :)

W takim razie przygotowuję sobie dużą puszkę mieszanki (55% soli peklowej do 45% soli kamiennej lub morskiej) i będę dodawała zgodnie z przepisem omijając czystą saletrę :)

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66360
Udostępnij na innych stronach

przygotowuję sobie dużą puszkę mieszanki (55% soli peklowej do 45% soli kamiennej lub morskiej)

Peklosól ma stosunkowo krótki okres trwałości.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66362
Udostępnij na innych stronach

EAnna, a możesz doprecyzować co to znaczy "stosunkowo krótki" w przypadku peklosoli.

Czy miesiąc, dwa a może dwanaście miesięcy. Ja mam zapasy kilkumiesięczne i nie zauważyłem pogorszenia działania, no chyba że o jakieś inne skutki chodzi.

Będę wdzięczny za informację bo nie wiem czy mam kupować raz a porządnie czy raczej co jakiś czas po trochu.

Pozdrawiam

SlawekCh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66364
Udostępnij na innych stronach

Papla, to są teoretyczne (handlowe) dane - w praktyce peklosól zamknięta np w szczelnym słoju może być przydatna o wiele dłużej - była mowa o tym niedawno
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66369
Udostępnij na innych stronach

Papla, to są teoretyczne (handlowe) dane - w praktyce peklosól zamknięta np w szczelnym słoju może być przydatna o wiele dłużej - była mowa o tym niedawno

teoretycznie masz rację :-) Ale przy obecnych cenach mięsa nie warto ryzykować. Worek peklosoli 25 kg - 16 zł. Ceny mięsa na dziś znów w górę.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66371
Udostępnij na innych stronach

qwartz jaki dałbyś termin przydatności na sól ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66374
Udostępnij na innych stronach

soli kamiennej lub morskiej)

Lepsza chyba była by warzona ,niejodowana.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66378
Udostępnij na innych stronach

chudziak - zapewne tak, jednak ja takiej nigdzie w realu dostać nie mogę, zawsze jak nie jodowana to morska, ewentualnie kamienna niejodowana. Z dwojga złego kupuję kamienną niejodowaną lub właśnie morską a peklowane mięso trzymam w solance w lodówce ale krótko i nic złego się nie dzieje. W każdym razie spróbuję następnym razem gdzieś warzoną niejodowaną dostać, może się uda.

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66401
Udostępnij na innych stronach

soli kamiennej lub morskiej)

Lepsza chyba była by warzona ,niejodowana.

Chudziaczku, sól warzona to jest oczyszczona sól kamienna.

Sól warzona jest czasami sztucznie wzbogacana o jod.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66414
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Chudziaczku, sól warzona to jest oczyszczona sól kamienna.

Jest oczyszczona również ze wszystkich mikroelementów . To czysty chlorek sodu :sad:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66418
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam się gubić :rolleyes:

W takim razie kamienna niejodowana może być i morska, czy źle robiłam dotychczas i nie powinnam na ich bazie popełniać kiełbasy?

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66444
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.