Zico Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Lutego 2009 Bardzo poproszę o wyjasnienie kwestii zamiany soli z saletrą na peklosól .Dostałem bardzo hajne i zarazem stare przepisy na wędliny Gdies mi się obiło o uszy że do soli stosujemy odpowiednio proporce saletry w postaci 2% no ale jak patrze na różne przepisy to nijak nie pzekłada się to na wynik np przy kiełbasie kraowskiej mam 15 dkg soli i 2 g saletry przy krakowskiej parzonej np 20 dkg soli i 10 g saletry i nie wiem jak to poprzeliczać czy przyjąć zsumowanę ilośc soli wraz z saletra i zamienić na peklosól , czy stosować jeszce jakies korekty ??? Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2009 Można zamiast soli + saletry stosować zamiennie peklosól w ilości jak jest soli w przepisie. Ilości saletry nie uwzględnia się. W trakcie peklowania i tak saletra + sól zamienia się w peklosól (tak w skrócie i uproszczeniu) i dopiero od tego momentu zaczyna się właściwe peklowanie. Korzyść dodatkowa za friko - odpada kłopot z dokładnym odważaniem saletry i jeszcze można o jeden dzień skrócić czas peklowania. Tak to było już kilkakrotnie wyjaśniane na forum. PSA przepisami to się pochwal. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2009 Dzięki już jestem mądry Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Lutego 2009 Do peklowania stosujemy peklosól (azotyn+sól) a nie saletrę(azotan sodu, lub azotan potasu) W czasie peklowania saletrą azotan przechodzi w azotyn ,wytwarza się rakotwórcza nitrozoamina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Lutego 2009 Peklowanie peklosolem jest zdrowsze i krótsze .Solanka peklująca nie jest bakteriobójcza. Jest konserwantem.Zatrzymuje namnażanie się bakterii.W wyniku działania solanki w mięsniach mioglobina przechodzi w metmioglobinę co daje różowy kolor miesniom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Lutego 2009 Dawniej mieszanki oparte o saletrę robiono zazwyczaj biorąc 3-5% saletry w stosunku do soli (stąd Twoje rozterki w zdaniu "proporce saletry w postaci 2% no ale jak patrze na różne przepisy to nijak nie pzekłada się to na wynik"), w peklosoli dawka nitrytu jest znikoma (0,6%) dlatego najlepiej przy przeliczaniu nie uwzględniać saletry W czasie peklowania saletrą azotan przechodzi w azotyn ,wytwarza się rakotwórcza nitrozoamina.Tu kolega się nieco zagalopował - wyjaśnienie podał kolega FrapioW trakcie peklowania i tak saletra + sól zamienia się w peklosól (tak w skrócie i uproszczeniu), a nitrozoaminy powstają dopiero po silnym ogrzaniu wędlin do temperatury powyżej 100stopni (Bagno pisał że ostatnie badania mówią już o 110stopniach) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-54321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Witam, W większości przepisów, które mi się podobają i chcę je wypróbować są podane gramy soli i saletry użyte do przygotowania danej kiełbasy lub wędzonki. Proszę o podpowiedź, czy czystą saletrę można jakoś przeliczyć na sól peklową tak, aby samą saletrę pominąć a zastąpić ją peklosolą? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 WitamZamiast soli + saletry użyj peklosoli w ilości jak podano dla soli. Wagę saletry pomija się (już było o tym na forum). Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Frapio - dziękuję! Nie mogłam się do tej informacji dokopać w ogromie wiedzy i postów na forum! Czy peklosól daję samą czy jak w przepisie Dziadka mieszankę soli i peklosoli i tej mieszanki mam użyć w ilości jak podano dla soli? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Ilość saletry jest pomijalna (w granicach dopuszczalnego błędu pomiaru) dlatego kiedy nie ma saletry można dać tyle peklosoli ile soli jest w przepisie.Ewentualnie można dodawać sól+peklosól w dowolnych proporcjach, ale suma musi być ta sama Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 można dodawać sól+peklosól w dowolnych proporcjach, ale suma musi być ta sama No może nie w dowolnych bo danie 1 % peklosoli i 99 % soli nic nie da - miesko się nie zapekluje , a tylko zasoli. Zresztą nitryt zawarty w peklosoli zabezpiecza w dość dużym stopniu przed namnażaniem się groźnych bakterii. Ja osobiście daję w proporcjach 50 / 50 czyli jeśli w przepisie jest 100 g peklosoli daję po 50 g zwykłej soli niejodowanej i 50 g peklosoli. Nie próbowałem bardziej zmiejszyć ilości peklosoli bojąc się o kolorek wyrobów, no i te bakterie ... Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 No może nie w dowolnych bo danie 1 % peklosoli i 99 % soli nic nie daOczywiście masz rację. Ale... będąc swieżo po SDM wiemy, że kolorek zapewnia nie tylko nitryt, czego najlepszym przykładem była nasza głogowska, na samej soli, wyszła jak zapeklowana (kolor). Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Bardzo Wam dziękuję W takim razie przygotowuję sobie dużą puszkę mieszanki (55% soli peklowej do 45% soli kamiennej lub morskiej) i będę dodawała zgodnie z przepisem omijając czystą saletrę Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 przygotowuję sobie dużą puszkę mieszanki (55% soli peklowej do 45% soli kamiennej lub morskiej)Peklosól ma stosunkowo krótki okres trwałości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekCh Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 EAnna, a możesz doprecyzować co to znaczy "stosunkowo krótki" w przypadku peklosoli. Czy miesiąc, dwa a może dwanaście miesięcy. Ja mam zapasy kilkumiesięczne i nie zauważyłem pogorszenia działania, no chyba że o jakieś inne skutki chodzi. Będę wdzięczny za informację bo nie wiem czy mam kupować raz a porządnie czy raczej co jakiś czas po trochu. Cytuj PozdrawiamSlawekCh Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Szczelnie zamknięta peklosól:- zwykła maks 6 miesięcy- otoczkowana maks 12 miesięcy Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Papla, to są teoretyczne (handlowe) dane - w praktyce peklosól zamknięta np w szczelnym słoju może być przydatna o wiele dłużej - była mowa o tym niedawno Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Papla, to są teoretyczne (handlowe) dane - w praktyce peklosól zamknięta np w szczelnym słoju może być przydatna o wiele dłużej - była mowa o tym niedawno teoretycznie masz rację :-) Ale przy obecnych cenach mięsa nie warto ryzykować. Worek peklosoli 25 kg - 16 zł. Ceny mięsa na dziś znów w górę. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Myślę że nie teoretycznie, właśnie praktycznie ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 qwartz jaki dałbyś termin przydatności na sól ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 soli kamiennej lub morskiej)Lepsza chyba była by warzona ,niejodowana. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 chudziak - zapewne tak, jednak ja takiej nigdzie w realu dostać nie mogę, zawsze jak nie jodowana to morska, ewentualnie kamienna niejodowana. Z dwojga złego kupuję kamienną niejodowaną lub właśnie morską a peklowane mięso trzymam w solance w lodówce ale krótko i nic złego się nie dzieje. W każdym razie spróbuję następnym razem gdzieś warzoną niejodowaną dostać, może się uda. Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 soli kamiennej lub morskiej)Lepsza chyba była by warzona ,niejodowana. Chudziaczku, sól warzona to jest oczyszczona sól kamienna. Sól warzona jest czasami sztucznie wzbogacana o jod. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam Chudziaczku, sól warzona to jest oczyszczona sól kamienna. Jest oczyszczona również ze wszystkich mikroelementów . To czysty chlorek sodu :sad: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zaczynam się gubić :rolleyes: W takim razie kamienna niejodowana może być i morska, czy źle robiłam dotychczas i nie powinnam na ich bazie popełniać kiełbasy? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/#findComment-66444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.