OlgaSmile Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 OlgaSmile nie przejmuj się tak tą solą. Co nas nie zabije to nas wzmocni Pozdrawiam :wink: Gonzo - oddycham głęboko jak najbardziej i liczę na wzmocnienie :) dzięki soli oczywiście Kłodawa wydobywa/sprzedaje sól w kilku gatunkach a bardzo podobnych opakowaniach (zresztą tych samych od lat) i w tym może być cały szkopuł, że trzeba się wczytać dokładnie aby wiedzieć co się kupuje Bardzo byłam ciekawa czy niejodowana kamienna może być również do kiełbas ale skoro do szynek, boczków i innych mięsiw się sprawdza to kiełbasie też powinna dać radę Kupię jak gdzieś znajdę warzoną ale pierwsze kiełbasy będą "na" kamiennej niejodowanej z peklową Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Właściwą sola którą używa się w przemyśle mięsnym jest sól warzonka. Sól warzona Sól warzona - produkt spożywczy będący oczyszczoną solą kamienną. Zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu. Sól warzona jest stosowana jako przyprawa oraz składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych. Jej wartość spożywcza jest pogorszona o brak mikroelementów występujących w naturalnej soli kamiennej, natomiast smak poprawiony, bardziej słony w porównaniu z solą kamienną, która może mieć posmak gorzkawy. Sól warzona jest czasami sztucznie wzbogacana o jod. Ja tego się trzymam i nie mam żadnych kłopotów i problemów. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Witam. Na opakowaniu musi być napis niejodowana Na jodowanej tego napisu nie ma.Chodzi o napis - sól morska Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 w porównaniu z solą kamienną, która może mieć posmak gorzkawy.U mnie wszyscy mają inne odczucia.Sól warzona nie przechodzi w kuchni bo jest gorzka. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Wygląda na to, że do opakowań 1 kg-produkują jodowaną, a do 3 kg niejodowaną andy'emu będzie trudno w to uwierzyć Dzwoniłem do kolegi, on zadzwonił do ojca i już wiem, że w Kłodawie: - sól pakowana do woreczków 1kg jest zawsze jodowana. - opakowania większe niż kilogram mogą zawierać sól jodowaną i niejodowaną. Trzeba czytać to co jest na nich napisane. Jednocześnie padłą propozycja, że mogę dostać taką sól z pod świdra. Prosto ze złoża. Zmielona, czyściutka i bez żadnych dodatków. Może komuś potrzebna? Myślę, że dałoby się załatwić większą ilość. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Taka sól niejodowaną zawsze kupuję w Carrefour. :smile: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 radzio, jak Ty tak piszesz to wierzę że tak jest. Teraz wiem skąd były niejasności przy większych opakowaniach. Dziękuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Radzio, ja jestem chętna na taką sól. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 30 Kwietnia 2009 Załatwione ! Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 20 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Maja 2009 Na opakowaniu musi być napis niejodowana Taka właśnie sól 3 kg kupiłem wczoraj w Carrefourze :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-68881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz_kania Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Listopada 2009 Dawniej mieszanki oparte o saletrę robiono zazwyczaj biorąc 3-5% saletry w stosunku do soli (stąd Twoje rozterki w zdaniu "proporce saletry w postaci 2% no ale jak patrze na różne przepisy to nijak nie pzekłada się to na wynik"), w peklosoli dawka nitrytu jest znikoma (0,6%) dlatego najlepiej przy przeliczaniu nie uwzględniać saletry W czasie peklowania saletrą azotan przechodzi w azotyn ,wytwarza się rakotwórcza nitrozoamina.Tu kolega się nieco zagalopował - wyjaśnienie podał kolega FrapioW trakcie peklowania i tak saletra + sól zamienia się w peklosól (tak w skrócie i uproszczeniu), a nitrozoaminy powstają dopiero po silnym ogrzaniu wędlin do temperatury powyżej 100stopni (Bagno pisał że ostatnie badania mówią już o 110stopniach) Odkopałem ten temat bo czytam o saletrze i już mi się miesza z tego :sad: . Mam takie pytanie czy wkońcu ta saletra jest szkodliwa czy nie? Cytuj kania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-88238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Listopada 2009 mateusz_kania, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165 http://pl.wikipedia.org/wiki/Saletry Jest to konserwant. Zło konieczne, konserwuje (chroni przed rozwojem niepożądanych bakterii) i powoduje, że wyrób ma ładną barwę. Można robić bez użycia saletry, czy peklosoli, jeśli ktoś woli. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-88240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Listopada 2009 Doskonałym barwnikiem jest także, odpowiednio przygotowana, krew bydlęca.Co do szkodliwości tych substancji, odpowiem - teraz wszystko jest mniej lub bardziej szkodliwe. My wybieramy mniej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-88243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Listopada 2009 Witam. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3947 Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-88263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wader Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Lutego 2010 a czy można peklować solą morską? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Lutego 2010 Solą morską jak i wszystkimi innymi solami to możemy tylko solić. Peklowanie odróżnia się tym od solenia ze trzeba użyć do tego mieszanki peklującej ,która składa się z soli i saletry lub soli i nitrytu- popularna Peklosól. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wader Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Lutego 2010 ok.dzięki za odpowiedź, a w takim przypadku co jest dla nas zdrowsze? sól i saletra czy peklosól? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Lutego 2010 Peklosól. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Lutego 2010 Witam Wędzarniczą Brać! To mój pierwszy post na tym forum.Chciałem zapytać czy ktoś wie jak odróżnić peklosól od saletry?Boje się, że sprzedawca zamiast peklosoli sprzedał mi saletre.Może moje pytanie wydaje się głupie, ale dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i nie chciałbym na starcie potruć rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Lutego 2010 Przede wszystkim cena. Druga sprawa to zawartośc soli - saletra jej nie posiada i ma postać drobnokrystaliczną, zaś peklosól to w ponad 99% sól. Bardzo małe prawdopodobieństwo pomyłki. :wink: Więcej znajdziesz na stronie głównej w dziale o peklowaniu.Pamiętaj. Kupuj zawsze u sprawdzonych przez zadymiaczy sprzedawców. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spirit Opublikowano 20 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Lutego 2010 Dziękuje za szybką odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.