Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

OlgaSmile nie przejmuj się tak tą solą.

Co nas nie zabije to nas wzmocni

:cool::cool::cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Gonzo - oddycham głęboko jak najbardziej i liczę na wzmocnienie :) :) :) dzięki soli oczywiście :) Kłodawa wydobywa/sprzedaje sól w kilku gatunkach a bardzo podobnych opakowaniach (zresztą tych samych od lat) i w tym może być cały szkopuł, że trzeba się wczytać dokładnie aby wiedzieć co się kupuje :)

Bardzo byłam ciekawa czy niejodowana kamienna może być również do kiełbas ale skoro do szynek, boczków i innych mięsiw się sprawdza to kiełbasie też powinna dać radę :) Kupię jak gdzieś znajdę warzoną ale pierwsze kiełbasy będą "na" kamiennej niejodowanej z peklową :)

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66547
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Właściwą sola którą używa się w przemyśle mięsnym jest sól warzonka.

Sól warzona

Sól warzona - produkt spożywczy będący oczyszczoną solą kamienną. Zawiera co najmniej 99,9% chlorku sodu. Sól warzona jest stosowana jako przyprawa oraz składnik wielu przetworzonych produktów spożywczych. Jej wartość spożywcza jest pogorszona o brak mikroelementów występujących w naturalnej soli kamiennej, natomiast smak poprawiony, bardziej słony w porównaniu z solą kamienną, która może mieć posmak gorzkawy. Sól warzona jest czasami sztucznie wzbogacana o jod.

Ja tego się trzymam i nie mam żadnych kłopotów i problemów. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66548
Udostępnij na innych stronach

w porównaniu z solą kamienną, która może mieć posmak gorzkawy.

U mnie wszyscy mają inne odczucia.Sól warzona nie przechodzi w kuchni bo jest gorzka.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66551
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to, że do opakowań 1 kg-produkują jodowaną, a do 3 kg niejodowaną

andy'emu będzie trudno w to uwierzyć

Dzwoniłem do kolegi, on zadzwonił do ojca i już wiem, że w Kłodawie:

- sól pakowana do woreczków 1kg jest zawsze jodowana.

- opakowania większe niż kilogram mogą zawierać sól jodowaną i niejodowaną. Trzeba czytać to co jest na nich napisane.

 

Jednocześnie padłą propozycja, że mogę dostać taką sól z pod świdra. Prosto ze złoża. Zmielona, czyściutka i bez żadnych dodatków. Może komuś potrzebna? Myślę, że dałoby się załatwić większą ilość.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66616
Udostępnij na innych stronach

Radzio, ja jestem chętna na taką sól.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-66676
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Dawniej mieszanki oparte o saletrę robiono zazwyczaj biorąc 3-5% saletry w stosunku do soli (stąd Twoje rozterki w zdaniu "proporce saletry w postaci 2% no ale jak patrze na różne przepisy to nijak nie pzekłada się to na wynik"), w peklosoli dawka nitrytu jest znikoma (0,6%) dlatego najlepiej przy przeliczaniu nie uwzględniać saletry

W czasie peklowania saletrą azotan przechodzi w azotyn ,wytwarza się rakotwórcza nitrozoamina.

Tu kolega się nieco zagalopował - wyjaśnienie podał kolega Frapio

W trakcie peklowania i tak saletra + sól zamienia się w peklosól (tak w skrócie i uproszczeniu)

, a nitrozoaminy powstają dopiero po silnym ogrzaniu wędlin do temperatury powyżej 100stopni (Bagno pisał że ostatnie badania mówią już o 110stopniach)

 

Odkopałem ten temat bo czytam o saletrze i już mi się miesza z tego :sad: . Mam takie pytanie czy wkońcu ta saletra jest szkodliwa czy nie?

kania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-88238
Udostępnij na innych stronach

mateusz_kania,

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=165

 

http://pl.wikipedia.org/wiki/Saletry

Jest to konserwant. Zło konieczne, konserwuje (chroni przed rozwojem niepożądanych bakterii) i powoduje, że wyrób ma ładną barwę. Można robić bez użycia saletry, czy peklosoli, jeśli ktoś woli.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-88240
Udostępnij na innych stronach

Doskonałym barwnikiem jest także, odpowiednio przygotowana, krew bydlęca.

Co do szkodliwości tych substancji, odpowiem - teraz wszystko jest mniej lub bardziej szkodliwe. My wybieramy mniej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-88243
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Solą morską jak i wszystkimi innymi solami to możemy tylko solić. Peklowanie odróżnia się tym od solenia ze trzeba użyć do tego mieszanki peklującej ,która składa się z soli i saletry lub soli i nitrytu- popularna Peklosól. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100832
Udostępnij na innych stronach

Peklosól.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100841
Udostępnij na innych stronach

Witam Wędzarniczą Brać! To mój pierwszy post na tym forum.

Chciałem zapytać czy ktoś wie jak odróżnić peklosól od saletry?

Boje się, że sprzedawca zamiast peklosoli sprzedał mi saletre.

Może moje pytanie wydaje się głupie, ale dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i nie chciałbym na starcie potruć rodziny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100849
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim cena. Druga sprawa to zawartośc soli - saletra jej nie posiada i ma postać drobnokrystaliczną, zaś peklosól to w ponad 99% sól. Bardzo małe prawdopodobieństwo pomyłki. :wink:

Więcej znajdziesz na stronie głównej w dziale o peklowaniu.

Pamiętaj. Kupuj zawsze u sprawdzonych przez zadymiaczy sprzedawców.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2550-saletra-a-s%C3%B3l-peklowa/page/3/#findComment-100850
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.