Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy istnieje JAKIKOLWIEK sposób na takie wymiesznie składników w warunkach domowych, aby uzyskać podobny przekrój do tego ze zdjęcia, a nie żeby salami wyglądało jak metka?

Mięso podmrożone nie puszcza tak kleju. Pozdrawiam

 

A jak to było dawniej kiedy nie było prądu i lodówek np we Włoszech?

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-67470
Udostępnij na innych stronach

Tak wygląda przekrój mojego salami zrobionego w warunkach domowych.

Zamrożone składniki zostały wrzucone do malaksera do uzyskania "granulatu", a następnie taka sypka masa została wymieszana.

 

Chciałem od razu zamrożoną masę nadziewać w osłonki, ale nie chciała przechodzić przez lejek, tak więc musiałem poczekać, aż farsz osiągnie temperaturę dodatnią.

 

Niestety wygląd przekroju takiego domowego salami nadal dość mocno odbiega od wyobrażeń:

 

 

 

 

Podkreślam, że salami na powyższych zdjęciach nie przedstawia salami parzonego, na które w tym wątku został podany przepis.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-67478
Udostępnij na innych stronach

Salami - temat dla odważnych. Sceptycy raczej niech poczekają na wyniki . Nadziewanie temat trudny i tu się kłania nadziewarka z lejkiem o szerokim przekroju. Temperatura farszu w czasie nadziewania musi być wyższa trochę powyżej zera. Użyty czosnek w płynie to raczej dla bezpieczeństwa bakteriologicznego. Salami parzone jest specyficznym produktem i jak widać inne są procesy technologiczne jak przy tradycyjnym a już całkiem inne jak w podanych wg. PN. Cykl produkcyjny tylko 2-3 dni. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-67482
Udostępnij na innych stronach

Dziadku,

chcę się upewnić: mięso wołowe II to ścięgniste chude. Na przykład z pręgi :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-67506
Udostępnij na innych stronach

Dziadku,

chcę się upewnić: mięso wołowe II to ścięgniste chude. Na przykład z pręgi :question:

Może to się przyda, choć Ty EAnno znasz temat od podszewki :-)

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=115

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-67507
Udostępnij na innych stronach

Mięso wołowe kl II na pewno jest ścięgniste. Raczej optował bym za mięsem z łopatki lub udźca bez łoju ,sama pręga to bardzo dobra na farsz do innych kiełbas. Najlepsze mięsa z jotek - młodego bydła. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-67530
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

A no stało się, zrobiłem próbne salami parzone w warunkach domowych oto one.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-111639
Udostępnij na innych stronach

Prezentuje się smakowicie :clap: . Ale teraz czekamy na ostateczny wariant przepisu bo w pierwszym poście jest trochę wariantów zarówno w składzie jak i technologii.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-111651
Udostępnij na innych stronach

Próbne salami smakowo jest dobre co dotyczy struktury to są niedociągnięcia zwłaszcza w tłuszczu .Następne będę robił starając się poprawić strukturę tłuszczu. Jako ciekawostkę mogę napisać że za radą naszego nie ocenionego technologa zamiast struktur bakterii zastosowałem serwatkę z zsiadłego mleka . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-111814
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Salami temat na czasie . Przypominam salami parzone .Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-183253
Udostępnij na innych stronach

Przypominam salami parzone

To może poznamy ostateczny przepis.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-183266
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem próbne salami parzone w warunkach domowych oto one.

 

No Dziadku, wprawdzie fota sprzed 1,5 roku, ale co mam napisać o wyglądzie przekroju Twojego salami expresso. O moim pisałeś, że farsz rozmazany, czy jakoś tak, a u Ciebie widzę rewelacji też brak, no jakoś wcześniej foty nie widziałem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-183281
Udostępnij na innych stronach

próbne salami smakowo jest dobre co dotyczy struktury to są niedociągnięcia zwłaszcza w tłuszczu .Następne będę robił starając się poprawić strukturę tłuszczu.

Przecież napisałem że nie jestem zachwycony . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2575-salami-parzone/page/2/#findComment-183339
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.