Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sorrki jeszcze zapomniałem przyznać całkowitą rację TOSHIBIE, co do termometrów ele.

Nawet moim zdaniem jest to nie porównywalne, ale kogo na nie stać.

I jeżeli są użtkowane zgodnie z przeznaczeniem, to raczej wieczne (chyba że bateria padnie).

A jak już kupiłem np. za 25 zł z ikei to już trzeba kombinować aby służył i dlaczego sonda nie może sobie pływać między kiełbaskami jak spławik wędkarski ?

Brania nie będzie, ale odczyt jak najbardziej nie moczony.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70229
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Dziadek! od wody w garnku gotowanej rozchodzi się promieniowanie termiczne i nagrzewa całą obudowę termometru. Tak wyskalowany termometr użyty na wolnym powietrzu, a tak prawie wszyscy robią wędzarnie i parzenie, powoduje zmiany w wskazaniach termometru. Dotyczy to termometrów w metalowych obudowach z czujnikiem bimetalowym. W domowych warunkach uzyskasz po wyskalowaniu prawidłowy pomiar temperatury. Przy zmienionych warunkach pomiaru czyli na zewnątrz i wietrznej pogodzie błąd będzie sięgał w pewnych przedziałach nawet do 60%. Jeżeli ten rozrzut temperatury zadowala profesjonalistów to moja miara na przyprawy przy pomocy łyżeczki jest super dokładna.

Pozdrawiam. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70236
Udostępnij na innych stronach

Profesjonalisci nie potrzbują termometrów. A, jak byś spojrzał w oczy człowiekowi, który pierwszy raz robi kiełbasę na łyżki, łyżeczki według podanego przepisu i np.ostro przesolił. Gdybyś napisał jako ciekawostkę jak robiłeś kiełbasę i że wszystkim smakowała pomimo, że była robiona w warunkach polowych wtedy ok.Ale podałeś to w formie przepisu.

 

 

Skład na 10 kilo:

wieprzowina 8 kilo II klasy

boczek 2 kilo

sól peklująca 165gr

czosnek 3 główki

pieprz mielony – dwie łyżeczki

papryka chili – jedna łyżka

cukier – jedna łyżka stołowa

woda lub rosołek 0,5 litra.

Miso zmieliłem na szarpaku, boczek chude części na sicie 3 i wykrojone tłuściejsze części boczku na sicie 6. Całość zważyłem ( około 10 kg )

Pozdrawiam :wink:

P.S.Tylko skąd ta dokładna ilośc soli :question:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70237
Udostępnij na innych stronach

Jutro będę wędził kiełbasę zabiorę z sobą również termometr elektroniczny z atestem i porównam wskazania . O wszystkim napiszę. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70242
Udostępnij na innych stronach

Gonzo ! a jak miałem podać co ile miałem i co dodałam, czy znasz inną prostrzą i w miarę dokładną formę. Podaj przykład!

Andyandy, nic innego nie pozostało jak zabrać łyżeczkę do domu zamienić przyprawy na gramy :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70247
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, spoko/podałeś przepis - opis tego co zrobiłeś, przecież nikt nie jest w żaden sposób zmuszony do naśladowania, jest tyle innych przepisów "procesjonalnie" napisanych, każdy sobie coś wybierze.

Jedno jest ważne, robienie kiełbasy to nie żadna czarna magia, zarezerwowana tylko i wyłącznie dla fachowców i nie trzeba się doktoryzować, żeby ukręcić kichę która smakuje, tym bardziej jak się to robi po raz enty.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70255
Udostępnij na innych stronach

GONZO -szybko zmieniasz tematy miało być o termometrach, a Ty wpisałeś się innym tematem i powieliłeś recepturę .

Przykro mi, że sprawdzane dzisiaj termometry wskazują takie temperatury. Gdyby było inaczej było by więcej dyskusji .Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70329
Udostępnij na innych stronach

GONZO -szybko zmieniasz tematy miało być o termometrach

Tak jakoś wyszło Dziadku :blush: ale myślę, że nasi moderatorzy zrobią z tym porządek.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70330
Udostępnij na innych stronach

Dziadek ! moje gratulacje masz termometr fachowy do wyrobów i wędzarni. Prawdopodobnie nie jest to pomiar oparty na "bimmetalu" więc bardzo dobry. Termometry tarczowe używane przy piecach nie nadają się do wędzarni.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70331
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, ten na pierwszym planie to z pewnością nie bimetaliczny i można przeczytać temperaturę, niestety ten tarczowy to właśnie bimetaliczny, a temperatura niestety nieczytelna, Musiałby Dziadek zrobić inaczej fotkę, bo tak to nic nie widać.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70332
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA! termometr pokazuje 50 st i musiał bym zobaczyć jak wygląda tył i koniec pomiarowy.

Dziadek! jak możesz zrób fotkę drugiej strony termometru - końsówka pomiarowa i regulacja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70335
Udostępnij na innych stronach

Andyandy,

Wszystkie tarczowe tego typu działają na bimetalu.

 

 

Dla tych co nie wiedzą co to jest bimetal – są to dwa różne metale, o różnej rozszerzalności cieplnej sprasowane w blaszkę lub drut. Zmiany temperatur powodują odkształcanie się bimetalu. Spowodowane jest to tym że jeden metal rozszerza się mocniej od drugiego. Ponieważ są ze sobą sprasowane (połączone) następuje wygięcie w kierunku tego metalu który ma mniejszą rozszerzalność.

Taki czujnik temperatury może mieć formę np. litery U (często występował w termach gazowych jako zabezpieczenie przed wybuchem w przypadku zgaśnięcia „świeczki”. A w termometrach tarczowych ma formę sprężynki rozciągniętej / lekko zakręcony drut.

Zmiany temperatury odkształcają sprężynkę i powodują ruch wskazówki.

 

Niestety jest to tylko wskaźnik, odkształcenia są nieliniowe i następuje coraz to większy błąd – spowodowany między innymi zmęczeniem materiału, tarciem sprężynki o obudowę, nierównomierne jej rozgrzewanie (cały czujnik musi być poddany temperaturze, w przeciwnym razie odkształca się tylko część drutu).

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70339
Udostępnij na innych stronach

TOSHIBA! Nie wszystkie! może być ciecz lub gaz.

Nie te i nie w tej cenie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70347
Udostępnij na innych stronach

Zwykły termometr tarczowy kupiony w Lidlu za 12 zł. Wszystko co napisał Toshiba o nich to prawda. Potrafią dobrze służyć tylko przestrzegać zasady że sprawdzamy ich w temperaturach które nas interesują. Z praktycznego punktu widzenia w przerobach domowych są praktyczniejsze a zwłaszcza te z sondą 30 cm z specjalną zawieszką zawieszasz na parniku i co jakiś czas sprawdzasz z elektronicznymi to jak z jajkiem a to para a to deszcz a to bateria .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70358
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się że nie musimy się na siłę przekonywać który termometr jest lepszy, to kwestia przyzwyczajenia co kto lubi.Pamiętacie jak na SDM Andrzej uczył nas jak sprawdzać temperaturę parzonych wędlin za pomocą metalowego szpikulca - tak też można. Osobiście mam termometry zwykły tarczowy, elektroniczny kotłowy i laboratoryjny i w niczym mi to nie przeszkadza . Na pewno nigdy jeszcze mi się nie zdarzyło abym używał wszystkich na raz bo i poco

Jeżeli chodzi o jakość i dokładność tego sprzętu to przecież nie apteka i nic strasznego się nie stanie jeżeli tarczowy będzie wskazywał przy parzeniu 75 stopni a w rzeczywistości będzie 78. Fajnie że mamy w czym wybierać i móc dyskutować, jak zapobiec niektórym awariom sprzętu a nawet jak je usunąć zawsze powtarzam że mądrych ludzi miło posłuchać a mądrość to przede wszystkim wiedza i doświadczenie które nabywa się przez lata praktyki i uczenia się na błędach swoich i innych ( nie dotyczy to polityki bo politycy zawsze wiedzieli i wiedzą najlepiej co narodowi jest potrzebne do szczęścia)

Jeżeli chodzi o awarie sprzętu to już wiemy jakie są słabe punkty termometrów elektronicznych, jeżeli chodzi o termometro- wskaźnik tarczowy z lidla to w moim przypadku po rozpakowaniu okazało się że ma źle zaciśniętą obudowę tarczy na sądzie(luźno) co skutkowało jej obracanie się o jakiś kąt i całkowicie fałszywe wskazania, wtedy trzeba go wymienić na inny lub ustawić we właściwym miejscu tarczę po porównaniu wskazań z innym termometrem i zablokować tarczę na stałe. Jeżeli chodzi o termometry kotłowe i laboratoryjne to najczęstsza awaria to stłuczka i niestety jest nieusuwalna. pozdrawiam miłego dnia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70374
Udostępnij na innych stronach

Dziadek ! to chyba jest termometr z rurka kapilarną ( czujnik temperatury ) czyli ciecz bo takiej dokładnej skali na bimetalu się nie uzyska. Proste rozwiązanie i regulacja na śrubie, reguluje nacisk na membranę. Termometry z czujnikiem bimetalowym stosuje się w piecach kotłowych. Równie dokładne są termometry spirytusowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70378
Udostępnij na innych stronach

nic strasznego się nie stanie jeżeli tarczowy będzie wskazywał przy parzeniu 75 stopni a w rzeczywistości będzie 78

Pewnie, że nic strasznego. Po prostu wyrób blokowy będzie miał większy wyciek, a mięso bardziej suche. :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70379
Udostępnij na innych stronach

I tu jest sedno sprawy. W wędzeniu mamy zakresy temperatur od -do, w parzeniu kiełbas temperatura wody może być w jakimś tam stopniu tolerancji dopuszczalna 70- 75 st C. Ale termometr którym mierzymy temperaturę wewnątrz produktu musi być dokładny i niezawodny,tu nie ma odstępstwa. Trzeba mieć wzorzec i co jakiś czas sprawdzać jego wskazania w tym przedziale temperatur. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-70381
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Te sądy można w prosty sposób „przystosować” do naszych potrzeb i będą całkowicie zanurzalne.

Sondę należy porządnie wygrzać w temp. około 140 st przez 30 min ( a jeżeli była już zalana to nawet 60 - 90 min).

W tym czasie należy przygotować sobie klej epoksydowy (dwuskładnikowy) – rzadki! – i wsadzić go do strzykawki.

Sondę wyciągnąć z piekarnika i ustawić ją tak żeby wyjście przewodu znajdowało się do góry lekko po skosie.

Sonda zacznie się powoli studzić i trzeba to wykorzystać.

Wytworzone podciśnienie zacznie zasysać klej który trzeba powoli dostarczać strzykawką i uważać żeby był zaciągany tylko klej a NIE POWIETRZE!!!.

Lub urobić klej np. w jakieś małej nakrętce i przytrzymać GORĄCĄ sondę tak żeby zasysała sama klej (do góry nogami)

TOSHIBA,

jesteś wielki :!:

Niedawno zorientowałam się, że mój ulubiony termometr elektroniczny przekłamuje i to sporo. Odchyłka wzrastała przy niskich temperaturach.

Sprawdziłam elektronikę, wydawała się O.K, odbiornik radiowy nadążał idealnie za nadajnikiem. Podejrzenie padło na sondę. Dzięki udzielonym przez Cibie wskazówkom wygrzałam ją w 140 st.C (przez godzinę) i potraktowałam klejem dwuskładnikowym. Wskazania wróciły do normy, odzyskałam opłakany już termometr.

Wielkie dzięki za cenne i praktyczne rady.

Według Twojej wiedzy, to w czujnikach stosowane są temistory z dodatnim, czy ujemnym współczynnikiem oporu?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2619-ca%C5%82kiem-fajny-termometr/page/2/#findComment-71407
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.